Beste gourmetstel

Gourmetstel: de beste gourmetstellen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 5 september 2022

Een heerlijk avondje gourmetten. Gezellig met zijn allen tafelen en heerlijk genieten van al het lekkere eten dat door iedereen wordt bereid. Van vlees en groente tot pannenkoeken, eitjes en zelfs pizza’s. Je kunt echt van alle maken op een gourmetstel.

En er zijn zelfs gourmetstellen waarmee je kunt fonduen, racletten, steengrillen of wokken. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten voor de aanschaf van een gourmetstel en zetten we de top 5 gourmetstellen van het moment voor je op een rijtje.

Beste koop van 2024
Domo DO8710W
Beste gourmetstel om te wokken

Domo DO8710W

 • Voor 6 personen
 • Om te bakken en wokken
 • Ook perfect voor pannenkoeken
 • Goede anti-aanbaklaag
 • Inclusief 6 houten spatels en pollepel
 • Vermogen: 1000W

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Domo DO8710W

Domo DO8710W

Onze aanrader als je een goed gourmetstel zoekt om samen mee te wokken (6 personen).
Solis Tafelgrill 5-in-1

Solis Tafelgrill 5-in-1

Onze aanrader als gourmetstel voor grote groepen. Geschikt voor 8 personen - o.a. bakken, braden, grillen, wokken dankzij de multifunctionele bakplaat.
WMF Lumero gourmetset 3-in-1

WMF Lumero gourmetset 3-in-1

Lekker grillen, gourmetten, racletten maar ook fondueen met deze WMF Lumero 3-in-1 Tafelgrill.
Princess 162820

Princess 162820

Dit gourmetstel beschikt over twee bakplaten: een grillplaat en een speciale steengrill.
Tefal Plug & Share Gourmetstel

Tefal Plug & Share Gourmetstel

Onze keuze voor een goed gourmetstel voor 2 personen - niet geschikt voor grote of ongeduldige eters, wel uitbreidbaar met meerdere sets die je kan koppelen!

Wat is een gourmetstel?

Het eerste gourmetstel was een apparaat waarbij je kleine pannetjes bovenop een warme plaat zette om zo kleine gerechtjes te bereiden. Iedereen kreeg zijn eigen pannetje om zo hun eigen eten klaar te maken. Je kon ook het pannetje van de plaat afnemen, om direct op de plaat een gerecht te bereiden, zoals een stukje vlees.

Tegenwoordig worden de gourmetstellen gemaakt waarbij de plaat en de pannetjes tegelijkertijd kunnen worden gebruikt. Bovenop is een plaat waarop je groente of vlees kunt bakken, braden of grillen. Onder de plaat kun je je pannetjes kwijt die worden opgewarmd door de warmte van de plaat. Dit is eigenlijk de oorsprong van het raclette apparaat, waarmee je een stuk kaas langzaam kunt smelten en het gesmolten gedeelte steeds van de kaas afschraapt.

Wat kun je bereiden op een gourmetstel?

Een gourmetstel is bedoeld om vlees- en groentegerechten te bereiden, maar je kunt er vrijwel alles op klaar maken. Zet bijvoorbeeld een pannetje met water op om pasta te koken. Bak een eitje of zelfs een pannenkoek in je pannetje of laat een mini pizza garen.

Maar met de meeste gourmetstellen kun je dus ook racletten. Je smelt de kaas langzaam in de pannetjes en bovenop de plaat kun je bijvoorbeeld vlees of aardappeltjes bereiden om die met de gesmolten kaas te eten.

Tot slot kun je met sommige gourmetstellen ook fonduen of wokken. Hiervoor moeten dan wel de juiste benodigdheden meegeleverd worden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gourmetstel?

Misschien heb je al even rondgekeken voor een gourmetstel en ben je erachter gekomen dat de keus enorm is. Grote en kleine gourmetstellen, met raclette pannetjes of wokpannetjes, met een bakplaat, een grillplaat of een steengrill. En dan nog alle andere dingen om op te letten, bijvoorbeeld of de plaat van het gourmetstel vaatwasserbestendig of juist niet, wat voor thermostaat zit erop en heeft het een goede anti-aanbaklaag. Ja, er zijn aardig wat punten om op te letten als je een gourmetstel gaat kopen, dus laten we daar snel eens naar kijken.

Aantal personen

Een te klein gourmetstel is niet gezellig, want dan moet je op elkaar wachten om te kunnen eten. Maar een te groot gourmetstel neemt meer ruimte in en verbruikt meer energie dan nodig. Ga daarom voor jezelf na bij wat voor gelegenheden jij het leuk vindt om te gourmetten en voor welk aantal personen het gourmetstel dan geschikt moet zijn.

Er zijn gourmetstellen voor twee personen, maar ook voor vier, zes, acht of zelfs nog meer personen.

Type pannetjes

Bij een gourmetstel krijg je natuurlijk pannetjes geleverd. Doorgaans het standaard pannetje, dat ook gebruikt kan worden om te racletten. Maar bij sommige gourmetstellen krijg je ook wokpannetjes geleverd. Zo kun je ermee gourmetten, racletten en ook wokken. Dan kun je eens afwisselen en met zijn allen gerechten uit de Oosterse keuken uitproberen.

Type bakplaat

Een standaard gourmetstel wordt geleverd met een geribbelde bakplaat, ofwel een grill. Maar steeds vaker zie je ook een gladde bakplaat of een steengrill. Hieronder leggen we uit welke gerechten je het lekkerst kunt bereiden op welke plaat:

 • Geribbelde bakplaat: Vlees en groente
 • Rechte bakplaat: Vis, eitje en pannenkoeken
 • Steengrill: Alle gerechten en dat zonder boter of olie te hoeven gebruiken

Temperatuur regelaar

De meest simpele gourmetstellen kun je simpelweg aan of uit zetten. De plaat warmt op en door de thermostaat wordt deze op temperatuur gehouden. Zo zal hij nooit te warm worden, maar je kunt hem ook niet iets minder ‘hard’ zetten als jullie even pauzeren.

Met de iets luxere gourmetstellen kun je met behulp van een knop de warmtetoevoer instellen. Zo kun je hem hoog of laag zetten en op die manier wordt de gourmetset warm, warmer of heet. De meest luxe uitvoeringen komen zelfs met een temperatuurmeter, je kunt dan precies zien hoe warm de plaat is.

Reinigen

Het schoonmaken van een gourmetset kan een tijdrovend klusje zijn, maar als de set is voorzien van een afneembare bakplaat met een goede anti-aanbaklaag hoef je de plaat vaak alleen maar met keukenrol en een vochtige doek af te nemen.

De platen van sommige gourmetstellen kunnen zelfs in de vaatwasser. Dan is het schoonmaken natuurlijk helemaal zo gepiept. De pannetjes en overige accessoires, zoals spatels, kunnen vaak schoon gemaakt worden in de afwasmachine.

Extra mogelijkheden en accessoires

Kijk ook eens naar de extra’s die worden geleverd bij de gourmetset. Zo worden sommige gourmetstellen bijvoorbeeld geleverd met een fonduepan of wokpannetjes. Ook worden er vaak spateltjes meegeleverd die perfect zijn om in de kleine pannetjes je gerechten mee om te scheppen of door te roeren.

Welk gourmetstel is het best?

Wat het beste gourmetstel is hangt helemaal af van jouw voorkeuren. Wil je er gewoon mee racletten of gourmetten, dan zal een van de goedkopere modellen vaak al voldoen.

Wil je echter vlees lekker kunnen grillen, dan wil je wellicht op zoek naar een wat luxere variant met een goede grill of zelfs een steengrill.

Tot slot bestaat er nog de mogelijkheid ook te kunnen wokken. De kleine pannetjes worden dan vervangen door kleine wok pannetjes.

Belangrijk om na te gaan is voor hoeveel personen het gourmetstel geschikt is. Het aantal personen komt overeen met het aantal pannetjes. Maar wil je meer pannetjes per persoon, dan moet je daar dus ook rekening mee houden. En natuurlijk geldt ook: hoe groter het aantal personen, hoe groter het apparaat.

Om je een duwtje in de goede richting te geven, zetten we hieronder de top 5 gourmetstellen van het moment voor je op een rijtje.

Top 5 gourmetstellen

 • Voor 6 personen
 • Om te bakken en wokken
 • Ook perfect voor pannenkoeken
 • Goede anti-aanbaklaag
 • Inclusief 6 houten spatels en pollepel
 • Vermogen: 1000W
 • Temperatuur niet regelbaar
 • Één laag
 • Je kunt er niet mee racletten of fonduen
Domo DO8710W

Bij dit gourmetstel van Domo worden geen gewone pannetjes geleverd, maar wokpannetjes. Deze passen perfect op de plaat, waardoor jouw wok gerechten binnen no-time klaar zijn. Je kunt de plaat ook gebruiken om perfecte pannenkoekjes in te bakken, want er zijn zes ronde vormen in de plaat gedrukt.

Deze set heeft één laag, dat inhoudt dat je de pannetjes en de bakplaat niet tegelijkertijd kunt gebruiken. De pannetjes zet je namelijk op de plaat om ze te verwarmen. Je kunt de plaat ook zonder de pannetjes gebruiken als bakplaat, of dus om pannenkoeken op te bakken.

Je bedient de grill met de aan- en uitknop, maar je kunt de temperatuur verder niet instellen. Er zit een goede anti-aanbaklaag op de plaat en schoonmaken is eenvoudig. Je hoeft de plaat namelijk alleen maar af te doen met een zachte doek, zoals keukenrol of een stoffen doek.

  • Voor 8 personen
  • Om te bakken, braden, grillen, wokken en racletten
  • Ook perfect voor pannenkoeken
  • multifunctionele bakplaat
  • Goede anti-aanbaklaag
  • Meerdere pannetjes meegeleverd
  • Heeft ook een koude zone
  • Met temperatuurregelaar
  • Groot formaat
  • Je kunt er niet mee fonduen
  Solis Tafelgrill 5-in-1

  Deze Solis tafelgrill is een echte 5-in-1, want je kunt ermee bakken, braden, grillen wokken en racletten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de multifunctionele bakplaat. Aan de ene zijde is de plaat opgedeeld in een grillplaat en een bakplaat en aan de andere zijde heeft de bakplaat lichte inkepingen waar de wokpannetjes perfect oppassen. Deze kant van de bakplaat is ook perfect om pannenkoeken op te bakken, want je hoeft het beslag alleen maar in de ronde vormpjes te gieten. Beide bakplaten zijn voorzien van een goede anti-aanbaklaag.

  Met de set worden 8 raclette pannetjes, 8 wokpannetjes en 8 spatels meegeleverd, waardoor iedereen gezellig mee eet. En heb je je pannetje even niet nodig, omdat je op de plaat aan het bakken bent, of omdat je even een pauze neemt, dan zet je je pannetje weg in de koude zone. Zo staat hij niet te verpieteren, maar staat hij ook niet in de weg.

  De temperatuur van dit gourmetstel wordt op twee manieren geregeld, namelijk via de plaat en via onderwarmte. De temperatuur van de plaat kun je regelen door de thermostaat hoger of lager te draaien. De onderwarmte is speciaal voor extra warmte aan de onderkant van de pannetjes, deze kun je, afzonderlijk van de plaat, aan of uit zetten.

   • Voor 8 personen
   • Om te racletten, grillen en fonduen
   • Inclusief fonduepan
   • Geleverd met spatels en fonduevorkjes
   • Temperatuur van de grillplaat en fondueplaat zijn afzonderlijk in te stellen
   • Goede anti-aanbaklaag
   • Groot deel van de bakplaat gaat verloren door de fonduepan
   • Je kunt er niet mee wokken
   WMF Lumero gourmetset 3-in-1

   In deze chique gourmetset van WMF staat de fonduepan centraal. Deze zakt namelijk door het midden van de plaat op een warmhoud chateau. De temperatuur van de grillplaat en het warmhoud chateau zijn afzonderlijk in te stellen, waardoor je vlees of andere gerechtjes prima kunt grillen, zonder de kaasfondue te verbranden.

   Met de set worden 8 pannetjes, 8 spatels en 8 fonduevorkjes geleverd, waardoor je met acht personen tegelijkertijd kunt fonduen. De grillplaat heeft een goede anti-aanbaklaag en is daardoor ook makkelijk schoon te maken.

    • Voor 8 personen
    • Om te bakken, braden, grillen, steengrillen en racletten
    • Met temperatuurregelaar
    • Inclusief 8 houten spatels
    • Multifunctionele bakplaat
    • Je kunt er niet mee wokken
    Princess 162820

    Dit gourmetstel van princess zal jouw gezelschap niet teleurstellen. De plaat is opgedeeld in twee delen, waarvan één deel is voorzien van een steengrill en het andere deel is voorzien van een multifunctionele bakplaat. Je kunt ervoor kiezen om de geribbelde plaat naar boven te leggen om te grillen of de gladde bakplaat om te bakken.

    De temperatuur regel je door de thermostaat hoger of lager te draaien. Zo bepaal je zelf de juiste temperatuur. Uiteraard worden er met deze set acht pannetjes en houten spatels geleverd om iedereen te voorzien van een eigen pannetje. De pannetjes hebben een subtiel gekleurd stipje, waardoor je makkelijk je eigen pannetje in de gaten kunt houden.

    Door de goede anti-aanbaklaag op de plaat heb je vrijwel geen boter of olie nodig. Op de steengrill is dit sowieso niet nodig. Het gourmetstel is daardoor makkelijk schoon te maken, want je hoeft hem alleen maar af te doen met een vochtige stoffen doek of keukenrol.

     • Geschikt voor 2 tot 10 personen
     • Uitbreidbaar door meerdere sets aan elkaar te koppelen
     • Om te bakken, grillen, braden en racletten
     • Heeft ook een koude zone
     • Goede anti-aanbaklaag
     • Temperatuur is niet instelbaar
     • Je kunt er niet mee wokken of fonduen
     • Geen spatels meegeleverd
     Tefal Plug & Share Gourmetstel

     Deze leuke Tefal Plug & Share gourmetset is ideaal voor twee personen. Het kleine apparaat biedt voldoende ruimte om twee pannetjes op te zetten en op de grill kun je beide stukjes vlees grillen.

     Wil je toch met meer personen gourmetten? Dan sluit je meerdere sets aan. Dit kan gemakkelijk met de meegeleverde snoeren waardoor je tot 5 sets maar één stopcontact nodig hebt. Daarbij is het handig dat je de gourmetstelletjes zo goed over de tafel kunt verdelen en iedereen er even goed bij kan.

     Je zet de set aan of uit met de knop, maar de temperatuur is verder niet instelbaar. Het is wel fijn dat er ook een koude zone op zit, waardoor je het pannetje daar neer kunt zetten als je deze even niet gebruikt. Daardoor verbrandt de boter of olie niet en staat het pannetje verder ook niet in de weg.

      Hoe maak je een gourmetstel schoon?

      Gourmetten is altijd hartstikke gezellig, zeker met een groter gezelschap. Je kunt heerlijk tafelen, lang dineren en eens een goed gesprek aanknopen met een lekker glaasje wijn. Maar dan… Als iedereen vol zit… Moet dat apparaat nog schoongemaakt worden en daar heeft natuurlijk niemand zin in. Gelukkig hoeft het schoonmaken van het gourmetstel helemaal niet veel tijd te kosten, zeker niet wanneer je het gelijk doet.

      Je moet het apparaat natuurlijk wel eerst uitzetten en een klein beetje laten afkoelen. Vervolgens kun je de plaat schoonvegen met keukenrol tot al het overtollige vet en etensresten van de plaat af zijn. Dan er nog even een vochtige doek overheen halen en klaar is kees. Want de pannetjes die kunnen vaak gewoon in de vaatwasser.

      Er zijn ook gourmetstellen waarvan je de plaat los kunt halen om deze makkelijker schoon te kunnen maken. Sommige bakplaten kunnen zelfs in de vaatwasser. Ga van tevoren wel na of dit echt kan, want het is zonde als je de anti-aanbaklaag verliest. Maak de bakplaat of gril daarom nooit schoon met ovenreiniger.

      Veelgestelde vragen

      Welke ingrediënten gebruik je op een gourmetstel?

      Wanneer je een gourmetstel gebruikt eet je vaak vlees- en visgerechtjes, maar je kunt ook goed groente erop klaar maken. Vaak maken mensen ook een gebakken eitje, pannenkoeken of zelfs een pizza klaar op het gourmetstel. Ook kun je er goed mee fonduen, wokken en racletten. Voor ieder wat wils!

      Hoeveel watt heeft een gourmetstel nodig?

      Het gemiddelde gourmetstel heeft een vermogen van ongeveer 1400 watt. Maar je hebt ook gourmetstellen met een vermogen van 800 watt en lager. Of zelfs met een vermogen van 2000 watt en hoger.

      Waar let je op bij het kopen van een gourmetstel?

      Het belangrijkste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gourmetstel is het aantal pannetjes. Oftewel, met hoeveel personen wil je gaan gourmetten. Je wilt immers voor iedereen een pannetje en genoeg ruimte op het gourmetstel. Daarnaast zijn er verschillende soorten pannetjes verkrijgbaar, al komen de meeste gourmetstellen met standaard pannetjes. Je kunt ook sets krijgen met wokpannetjes. Verder zijn er verschillende bakplaten verkrijgbaar, bijvoorbeeld een steengrill, rechte bakplaat of een geribbelde bakplaat. Daarnaast is een temperatuurregelaar ook geen overbodige luxe. Je kunt dat de temperatuur van de gourmetplaat aanpassen zodat alle ingrediënten even gaar worden.

      Wat is het verschil tussen raclette en gourmet?

      Gourmet is een apparaat waarmee je ingrediënten op een bakplaat of in kleine pannetjes kan klaar maken. Je kunt ook raclette met een gourmetstel. Raclette is een gerecht waarbij kaas wordt gesmolten en met verschillende groenten wordt gegeten.

      Wat is de beste temperatuur om te gourmetten?

      De meeste gourmetstellen hebben een maximale temperatuur van 190 graden. Dit is een goede temperatuur om verschillende soorten vlees te bakken, zoals kip- en varkensvlees. Groenten mogen wel op een hogere temperatuur worden geroosterd.

      Hoe maak je een gourmetstel grondig schoon?

      Haal na het gourmetten eerst met keukenpapier al het overtollige vet en etensresten van de plaat af. Plaats de pannetjes in de vaatwasser. Laat vervolgens de wasbak of een andere bak vollopen met water, afwasmiddel en ammoniak. Hier laat je de bakplaat een nachtje inweken, de volgende ochtend kun je de plaat zo schoon spoelen. Voor het frame van het gourmetstel kun je glasreiniger gebruiken om het vet te verwijderen.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.