Beste CO-melder o.a. van Google, Honeywel en Alecto

Koolmonoxidemelder: de beste CO-melders van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 27 juni 2022

Een eigen huis is de plek om je veilig te voelen. Daarom zorgen we dat alles in orde is om dit te kunnen waarmaken. Gevaar zit soms in een klein hoekje en komt soms juist van binnenuit. Koolmonoxide is nog steeds een van de grootste sluipende gevaren in woningen. Een goede koolmonoxidemelder is belangrijk voor het voorkomen van ongelukken. Ondanks dat de ontwikkeling van de techniek in huizen zich constant verbetert, blijft het aantal ongelukken met koolmonoxide frequent. Een CO-melder is daarom essentieel.

We leggen je in deze koopgids niet alleen uit wat de beste koolmonoxidemelders zijn, maar gaan ook dieper in hoe deze apparaten werken. Hierdoor weet je op moet letten bij de aanschaf ervan. Goed geïnformeerd kies je zo de juiste CO-melder.

Beste koop van 2024
Google Nest Protect
Beste slimme koolmonoxidemelder met smarthome integratie

Google Nest Protect

  • melder waarschuwt bij zowel koolmonoxide als rook
  • koppelbaar met de andere smarthome apparaten
  • functioneert zowel op batterijen als netstroom
  • duurzame sensoren gaan tot wel 10 jaar mee

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Google Nest Protect

Google Nest Protect

Voor de slimme huiseigenaren
Smartwares RM337

Smartwares RM337

voor de huisbewoners die een koolmonoxidemelder op netstroom zoeken
Alecto SCA-10

Alecto SCA-10

Combinatiemelder voor rook en monoxide
Alecto COA-26

Alecto COA-26

Huisbewoners die een betaalbare CO-melder zoeken
First Alert SCO5CE Combimelder

First Alert SCO5CE Combimelder

De First Alert SCO5CE Combimelder is een melder op batterijen die zowel rook als koolmonoxide detecteert.

Waarom een koolmonoxidemelder?

Omdat de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging snel fataal zijn, is het belang van een koolstofmonoxidemelder enorm. Koolmonoxidemelders worden ook wel CO-melders genoemd. Met een koolmonoxidemelder haal je een sensor in huis die direct waarschuwt zodra er een gevaarlijke hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht hangt. Hierdoor ben je je eerder bewust van het gevaar en kan je actie ondernemen. Een kleine hoeveelheid koolstofmonoxide is namelijk vrij onschadelijk. Zolang je het vroeg genoeg weet, kun je eenvoudig een raam op zetten om een schadelijke concentratie te voorkomen. Door het raam open te zetten en de bron uit te schakelen, is het gevaar geweken.

Wat is koolmonoxide?

Koolstofmonoxide (scheikundige naam CO) is een reukloos gas wat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstof op basis van koolstof. Dit zijn brandstoffen zoals aardgas en olie maar ook bijvoorbeeld hout en benzine. Doordat het dus veel gebruikte stoffen zijn, komen we er allemaal dagelijks mee in aanraking. Een kleine concentratie koolmonoxide in de lucht is niet schadelijk.

Zodra de concentratie boven een bepaalde grens uitkomt kan het voor duizeligheid en hoofdpijn zorgen. Hoge concentraties kunnen zelfs bewusteloosheid en de dood als gevolg hebben. Het is niet voor niets dat er voor koolmonoxidevergiftiging zo gewaakt wordt. Genoeg reden om een koolmonoxidemelder aan te schaffen dus.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Alhoewel verouderde apparatuur waarbij uitstoot van koolstofmonoxide ontstaat steeds minder vaak de oorzaak is, neemt het aantal ongelukken met koolstofmonoxide niet af. Koolstofmonoxide kan namelijk al ontstaan bij iedere verbranding die in of bij huis plaatsvindt. Denk hierbij aan een CV-ketel, een houtkachel die brandt of zelfs een auto die aan staat in een dichte garage.

Wat is koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxidevergiftiging is het te veel inademen van koolstofmonoxide. Deze stof bindt zich aan rode bloedcellen in het lichaam, waardoor zuurstof minder goed vervoerd kan worden. Hierdoor krijgt je lichaam te weinig aanbod van zuurstof en dit kan zeer ernstige gevolgen hebben en kan uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. Saturatiemeters kunnen dit niet meten, laat je daardoor dus niet geruststellen.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Een CO-melder is een melder met een chemische sensor. Deze sensor bevat een gel bestaande uit onder andere zwavelzuur. Zodra er een hogere concentratie koolmonoxide dan gezond is in de lucht zit, vindt er een chemische reactie plaats waarna een alarm afgaat.

Alhoewel de kans niet groot is, kunnen de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging enorm zijn. De waarde van een apparaat in huis wat je waarschuwt en zo ernstige situaties voorkomt is dus van groot belang en wordt dan ook door iedereen, van veiligheidsdiensten tot regeringsinstellingen, aangeraden.

Waar let je op bij het kiezen van een goede koolmonoxidemelder?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een CO-melder:

Waar ga je de koolmonoxidemelder plaatsen?

Allereerst is de plaatsing van een CO-melder op de juiste plek van groot belang. De plek waar je deze het beste kunt ophangen is aan het plafond in dezelfde ruimte waar de koolmonoxide bron zich bevindt op een afstand van zo’n 1 tot 3 meter. Ook kun je de melder aan de muur plaatsen, als het maar op een open plek is die niet goed geventileerd wordt en zich boven de bron van koolstofmonoxide bevindt. Dit is zeker belangrijk als je een hoog plafond hebt; koolstofmonoxide stijgt namelijk niet goed en blijft vaak op 1,5 meter hoogte hangen.

Daarnaast is het belangrijk bij de plaatsing dat de koolmonoxidemelder minstens 30 cm van de muur geplaatst wordt en niet op een plek hangt waar veel luchtbeweging plaatsvindt zoals een ventilatierooster. Anders kan het zijn dat je te laat gealarmeerd wordt.

In hoeveel ruimtes komt een koolmonoxidemelder te hangen?

Het kan natuurlijk zijn dat je woning over meerdere potentiële bronnen beschikt zoals een open geiser in de badkamer en een houtkachel in de woonkamer. Het is in zulke gevallen van belang in beide ruimtes een CO-melder op te hangen. Dit zorgt ervoor dat er alarm geslagen wordt in de betreffende ruimte bij iedere mogelijke bron.

Kies je voor een bedrade melder of eentje op batterijen?

Een koolmonoxidemelder kan werken op batterijen of een accu waardoor er geen snoeren aan te pas komen. Dit zorgt er voor dat je de CO-melder eenvoudig installeert en overal op kunt hangen, maar dat je de batterijen wel zult moeten vervangen zodra ze leeg zijn. Met standaard AA-batterijen bij een doorsnee CO-melder zal dit zo eens in de 2 à 3 jaar moeten gebeuren.

Daarnaast zijn er ook koolmonoxidemelders die je op de netstroom aansluit. Nadat je deze eenmaal aangesloten hebt, heb jij geen omkijken meer naar de melder tenzij het alarm afgaat.

Met of zonder smartphone app met inzichten en meldingen?

Tegenwoordig zijn er ook koolmonoxidemelders verkrijgbaar waar je via een app informatie binnen krijgt. Deze melders geven niet alleen een signaal door de melder maar sturen je daarnaast bijvoorbeeld ook een pushbericht naar je telefoon. Op deze manier wordt je ook op de hoogte gebracht als je niet thuis bent.

Met of zonder smart home integratie?

Sommige koolmonoxidemelders gaan nog een stapje verder. Deze melders zijn namelijk koppelbaar met je smart home, het slimme thuisnetwerk voor al je huiselijke zaken zoals een slimme thermostaat of camera installatie.

Allereerst wordt je direct op de hoogte gebracht via telefoon of computer zodra de slimme CO-melder iets ongebruikelijks opgemerkt heeft. Daarnaast zorgt het er dankzij deze slimme integratie ook nog eens voor dat de thermostaat bijvoorbeeld direct uitgeschakeld wordt. Een ultieme samenwerking tussen al je huishoudelijke apparaten dus. Een koolstofmonoxidemelder met smart home integratie is alleen handig als ook andere slimme apparatuur hebt, anders draagt het natuurlijk niet zo veel bij.

Wanneer heb je een koolmonoxidemelder nodig?

Het hebben van een koolmonoxidemelder is niet verplicht. Toch raden we je zeker aan om een CO-melder in huis te hebben. De gevolgen van koolstofmonoxidevergiftiging zijn te serieus om hier geen voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Zeker als je apparatuur in huis hebt die koolstofmonoxide produceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gasfornuis op aardgas, een houtkachel of een CV-ketel.

Hoe test je of een koolmonoxidemelder werkt?

Koolmonoxidemelders worden uitgebreid getest door de fabrikant in een afgesloten ruimte. Hierbij wordt de melder op de juiste hoogte opgehangen. De ruimte wordt gevuld met koolstofmonoxide. De CO-melder moet dan binnen 3 minuten afgaan. Alleen dan komt de melder door de test.

Je kunt de koolmonoxidemelder ook zelf testen. Het geluidssignaal kun je vaak met de testknop uitproberen. Of de melder daadwerkelijk afgaat bij koolstofmonoxide in de lucht, kun je bijvoorbeeld testen door een aansteken te laten branden onder de CO-melder. Ook kun je een brandende sigaret in een kleine afgesloten ruimte bij de melder leggen (bijvoorbeeld een bakje of een pan met deksel). De melder zal dan binnen enkele minuten af moeten gaan.

Wat is het verschil tussen een koolmonoxidemelder en een rookmelder?

Er is een groot verschil tussen koolmonoxidemelders en rookmelders. Rookmelders werken met behulp van een optisch signaal, CO-melders met een elektrochemisch signaal. Doordat rook opstijgt, kun je rookmelders het beste aan het plafond bevestigen. Koolmonoxidemelders kun je ook aan de muur bevestigen, zeker als je een hoog plafond hebt.

Bekijk ook ons artikel over rookmelders om hier meer over te lezen.

De 5 beste koolmonoxidemelders

Wij hebben de vijf beste koolmonoxidemelders voor je op een rijtje gezet. Zo kan je gemakkelijk de juiste keuze maken. Hier hebben we CO-melders van verschillende modellen voor gebruikt.

  • melder waarschuwt bij zowel koolmonoxide als rook
  • koppelbaar met de andere smarthome apparaten
  • functioneert zowel op batterijen als netstroom
  • duurzame sensoren gaan tot wel 10 jaar mee
  • is een behoorlijk prijzige melder
  • constante internetverbinding vereist voor volledige functionaliteit
Google Nest Protect

De Google Nest Protect is een slimme koolmonoxidemelder. Deze melder brengt je zowel via stemgeluid, geluidssignaal en app melding op de hoogte van gevaar. Daarnaast zorgt de smart home integratie voor een geweldige samenwerking tussen je huishoudelijke apparaten.

Google melder

De Google Nest Protect is een apparaat gemaakt door Google wat onder de huishoudelijke apparaten lijn ‘Nest’ valt. Dit betekent dat je hem kunt koppelen aan je andere Google Nest producten zoals een slimme thermostaat of de slimme beveiligingscamera’s. Hierdoor krijg je niet alleen een melding van Google, maar wordt ook bijvoorbeeld je slimme thermostaat direct uitgeschakeld.

Accurate melding

De Nest Protect bescherm zowel tegen koolmonoxide als tegen rook. Zodra de melder een te hoge concentratie geregistreert, krijg je hier direct een melding van. Ook vertelt deze Google melder je exact waar de melding vandaan komt.

De Nest Protect werkt op 3 AA batterijen maar kan ook via een 230 V kabel stekker aan het netstroom verbonden worden. Als de batterijen vervangen moeten worden, geeft de Nest Protect dit heel subtiel aan via een groen licht signaal.

Duurzame sensoren

De Nest Protect is daarnaast voorzien van duurzame sensoren. Deze sensoren gaan wel tot 10 jaar mee. Bovendien is deze melder zo ontwikkeld dat hij zichzelf een paar keer per dag controleert en jij zo zeker weet dat hij naar behoren werkt.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €112
    • dankzij verbinding op netstroom heb jij geen omkijken meer naar deze melder
    • waarschuwt naast koolmonoxide ook voor butaan, propaan en aardgas
    • om hem te laten functioneren moet je hem met het stopcontact verbinden
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/02/Smartwares_RM337.png

    Met de RM337 van Smartwares maak jij je helemaal geen zorgen over het vervangen van de accu of batterij. Deze gas- en koolmonoxidemelder sluit je namelijk met een kabel aan op je netstroom waardoor jij er altijd zeker van bent dat hij werkt.

    Netstroom

    Om ervoor te zorgen dat jij na installatie helemaal geen omkijken meer hebt naar je melder, beschikt de Smartwares RM337 over een aansluiting op het netstroom. Dankzij het snoer wat je gewoon in het stopcontact plugt, is de installatie zo gedaan en maak jij je verder geen zorgen meer.

    Gasmelder

    Koolmonoxide is niet het enige gas wat schadelijk is voor onze gezondheid. Ook gassen zoals butaan, propaan en aardgas zijn in hoge concentratie gevaarlijk en worden bijna dagelijks gebruikt. De Smartwares RM337 waarschuwt daarom niet alleen bij koolmonoxide maar ook bij de andere gassen.

    Hierdoor is het de ideale optie voor in ruimtes waarbij met gassen verbrand wordt zoals in keukens, caravans of bij een ouderwetse gashaard. Het gevaar van zowel de gassen als het product van de onvolledige verbranding wordt hiermee opgemerkt. De melder produceert bij een waarneming van een van de gassen een geluidssignaal van 85 dB.

    Testknop

    Om ervoor te zorgen dat de melder correct blijft functioneren, dien je hem regelmatig te testen. Dit kan aan de hand van de testknop op de melder. Dit dient minimaal maandelijks gedaan te worden. Hiermee wordt de werking van de sensor getest, die een levensduur van zo’n 5 jaar heeft.

      • Melder waarschuwt bij zowel koolmonoxide als rook
      • Standaard meegeleverde 9V blokbatterij gaat zo’n 7 jaar mee
      • Vrijwel direct gebruiksklaar dankzij eenvoudige installatie
      • Alleen leesbaar om welke melding het gaat op de melder zelf
      Alecto SCA-10

      De Alecto SCA-10 Combimelder is een melder op batterijen die zowel rook als koolmonoxide detecteert. Dankzij deze effectieve melder hoef je voortaan nog maar een melder aan je plafond te hangen.

      Twee-in-een

      De kracht van de Alecto SCA-10 Combimelder zit hem in het feit dat hij twee melders combineert. Waar je vroeger een aparte melder voor zowel rook als koolmonoxide had, is dat met deze melder verleden tijd. Hij beschikt namelijk over de mogelijkheid om zowel brand als koolmonoxide te detecteren. Met deze melder heb je alles onder een kap op je plafond hangen.

      Signalering

      Zodra er rook of koolmonoxide in de lucht gedetecteerd wordt, geeft de Alecto SCA-10 Combimelder dit aan door middel van een luid 85dB geluidssignaal. De LED lampjes op de melder laten zien om wat voor detectie het gaat. Wel is dit enkel zichtbaar op de melder en kan het onduidelijk zijn als de melding vanuit een afgesloten kamer komt. Mocht je het alarm willen pauzeren, omdat de bron inmiddels onder controle is, dan kan dit aan de hand van de pauzeknop op de melder.

      Eenvoudig in gebruik

      Deze melder van Alecto is verder erg gemakkelijk in gebruik. Hij werkt namelijk volledig op batterijen en wordt namelijk standaard met een 9V blokbatterij geleverd die zo’n 10 jaar meegaat. Hierdoor is hij vrijwel direct gebruiksklaar. Je hoeft hem enkel nog een goede plek op het plafond te geven. Dit kan eenvoudig door de case met schroeven op de gewenste plek vast te zetten en klaar ben je.

        Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €47.99
        • complete melder voor een lage prijs
        • LED display laat ook bij lage waardes de koolmonoxide concentratie zien
        • eenvoudig in gebruik te nemen
        • is afhankelijk van batterijen
        Alecto COA-26

        De Alecto COA-26 biedt alles wat je nodig hebt om je te beschermen tegen een koolmonoxide overschot, namelijk een goede sensor en een luid alarm. Met deze eenvoudige melder ben jij al beschermd voor een kleine prijs.

        Degelijk ontwerp met lange levensduur

        De Alecto COA-26 is een doorsnee CO-melder die doet wat je van een melder verwacht. De COA-26 beschikt namelijk over een effectieve sensor die een levensduur van zo’n 7 jaar heeft. Het geluidssignaal wordt met een sterkte van 85 dB door de speaker geproduceerd.

        LED display

        Om ervoor te zorgen dat je weet wat de gemeten koolstofmonoxide waarde is, is er een LED display op de melder te vinden. Hier wordt overzichtelijk op weergegeven wat de waarde van de koolstofmonoxide is. Het voordeel hiervan is dat je ook bij lage concentraties kunt herleiden dat er een koolstofmonoxide bron aanwezig is en jij preventief kunt handelen. Deze display licht op en is dus ook in het donker goed afleesbaar.

        Eenvoudige te installeren

        Om de COA-26 van Alecto in gebruik te stellen hoef je niet veel te doen. Je schroeft de bodemplaat aan de muur en je plaatst de melder erin. In de melder gaan 3 AA batterijen die gemiddeld zo’n 2 jaar meegaan. Zodra de batterijen aan vervanging toe zijn, geeft de melder dit aan dankzij een geluidssignaal en is het af te lezen dankzij het indicatielampje.

        Met dit alles haal je een complete CO-melder in huis voor een lage prijs.

          • melder waarschuwt bij zowel koolmonoxide als rook
          • standaard meegeleverde 9V blokbatterij gaat zo’n 7 jaar mee
          • vrijwel direct gebruiksklaar dankzij eenvoudige installatie
          • alleen leesbaar om welke melding het gaat op de melder zelf
          First Alert SCO5CE Combimelder

          De First Alert SCO5CE Combimelder is een melder op batterijen die zowel rook als koolmonoxide detecteert. Dankzij deze effectieve melder hoef je voortaan nog maar een melder aan je plafond te hangen.

          Twee-in-een

          De kracht van de First Alert SCO5CE Combimelder zit hem in het feit dat hij twee melders combineert. Waar je vroeger een aparte melder voor zowel rook als koolmonoxide had, is dat met deze melder verleden tijd. Hij beschikt namelijk over de mogelijkheid om zowel brand als koolmonoxide te detecteren. Met deze melder heb je alles onder een kap op je plafond hangen.

          Signalering

          Zodra er rook of koolmonoxide in de lucht gedetecteerd wordt, geeft de SCO5CE Combimelder dit aan door middel van een luid 85dB geluidssignaal. De LED lampjes op de melder laten zien om wat voor detectie het gaat. Wel is dit enkel zichtbaar op de melder en kan het onduidelijk zijn als de melding vanuit een afgesloten kamer komt. Mocht je het alarm willen pauzeren, omdat de bron inmiddels onder controle is, dan kan dit aan de hand van de pauzeknop op de melder.

          Eenvoudig in gebruik

          Deze melder van First Alert is verder erg gemakkelijk in gebruik. Hij werkt namelijk volledig op batterijen en wordt namelijk standaard met een 9V blokbatterij geleverd die zo’n 7 jaar meegaat. Hierdoor is hij vrijwel direct gebruiksklaar. Je hoeft hem enkel nog een goede plek op het plafond te geven. Dit kan eenvoudig door de case met schroeven op de gewenste plek vast te zetten en klaar ben je.


            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.