Beste CO-melder o.a. van Google, Honeywel en Alecto

CO-melder: de beste CO-melders van 2021

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 5 februari 2021

Een eigen huis is de plek om je veilig te voelen. Daarom zorgen we dat alles in orde is om dit te kunnen waarmaken. Gevaar zit soms in een klein hoekje en komt soms juist van binnenuit. Koolmonoxide is nog steeds een van de grootste sluipende gevaren in woningen. Een goede CO-melder is belangrijk voor het voorkomen van ongelukken. Ondanks dat de ontwikkeling van de techniek in huizen zich constant verbeterd, blijft het aantal ongelukken met koolmonoxide frequent.

We leggen je in deze koopgids niet alleen uit wat de beste CO-melders zijn, maar gaan ook dieper in hoe deze apparaten werken en waar je dus op let bij aanschaf. Goed geïnformeerd kies je zo de juiste CO-melder.

Beste koop van 2021
Google Nest Protect
Beste slimme CO-melder met smarthome integratie

Google Nest Protect

 • melder waarschuwt bij zowel koolmonoxide als rook
 • koppelbaar met de andere smarthome apparaten
 • functioneert zowel op batterijen als netstroom
 • duurzame sensoren gaan tot wel 10 jaar mee

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Google Nest Protect

Google Nest Protect

De Google Nest Protect is een slimme melder die je zowel via stemgeluid, geluidssignaal en app melding op de hoogte brengt.
First Alert SCO5CE Combimelder

First Alert SCO5CE Combimelder

De First Alert SCO5CE Combimelder is een melder op batterijen die zowel rook als koolmonoxide detecteert.
Honeywell XC70

Honeywell XC70

Een goede CO-melder die bij hoge concentraties koolmonoxide alarm slaat en bij aankomend gevaar je direct inlicht.
Smartwares RM337

Smartwares RM337

Deze gas- en koolmonoxidemelder werkt op netstroom, waardoor je je geen zorgen maakt over het vervangen van de batterijen.
Alecto COA-26

Alecto COA-26

Een goedkope CO-melder met een goede sensor en een luid alarm. Geen poespas maar een simpele oplossing om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Waarom een CO-melder?

Omdat de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging snel fataal zijn, is het belang van een koolstofmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, enorm. Met een CO-melder haal je een sensor in huis die direct waarschuwt zodra er een gevaarlijke hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht hangt waardoor jij voordat de gevolgen enorm zijn, actie kunt ondernemen. Een kleine hoeveelheid koolstofmonoxide is namelijk onschadelijk en zolang er onvoldoende in de lucht hangt, kun je het eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Door het raam open te zetten en de bron uit te schakelen, is het gevaar geweken.

Wat is koolmonoxide?

Koolstofmonoxide (scheikundige naam CO) is een reukloos gas wat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstof op basis van koolstof. Dit zijn brandstoffen zoals aardgas en olie maar ook bijvoorbeeld hout en benzine. Doordat het dus veel gebruikte stoffen zijn, komen we er allemaal dagelijks mee in aanraking. Een kleine concentratie koolmonoxide in de lucht is niet schadelijk.

Zodra de concentratie boven deze grens uitkomt kan het voor duizeligheid en hoofdpijn zorgen. Hoge concentraties kunnen zelfs bewusteloosheid en de dood als gevolg hebben. Het is niet voor niets dat er voor koolmonoxidevergiftiging zo gewaakt wordt.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Alhoewel verouderde apparatuur waarbij koolstofmonoxide uitstoot ontstaat steeds minder vaak de oorzaak is, neemt het aantal ongelukken met koolstofmonoxide niet af. Koolstofmonoxide kan namelijk al ontstaan bij iedere verbranding die in of bij huis plaatsvindt. Denk hierbij aan een CV-ketel, een houtkachel die brandt of zelfs een auto die loopt in een dichte garage.

Hoe werkt een CO-melder?

Een CO-melder is een melder met een chemische sensor. Deze sensor bevat een gel bestaande uit onder andere zwavelzuur. Zodra er een hogere concentratie koolmonoxide dan gezond is in de lucht zit, vindt er een chemische reactie plaats waarna een alarm afgaat.

Alhoewel de kans niet groot is, kunnen de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging enorm zijn. De waarde van een apparaat in huis wat je waarschuwt en zo erge situaties voorkomt is dus van groot belang en wordt dan ook door iedereen, van veiligheidsdiensten tot regeringsinstellingen, aangeraden.

Waar let je op bij het kiezen van een goede CO-melder?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een CO-melder:

 • Waar ga je de CO-melder plaatsen?
 • In hoeveel ruimtes komt een melder te hangen?
 • Kies je voor bedraad of op batterijen?
 • Met of zonder smartphone app met inzichten en meldingen?
 • Met of zonder smart home integratie?

1. Plaatsing van de CO-melder

Allereerst is de plaatsing van een CO-melder op de juiste plek van enorm belang. De plek waar deze komt te hangen is aan het plafond in dezelfde ruimte waar de koolmonoxide bron zich bevindt op een afstand van zo’n 1 tot 3 meter.

Daarnaast is het belangrijk bij de plaatsing dat de CO-melder minstens 30 cm van de muur geplaatst wordt en niet op een plek hangt waar veel luchtbeweging plaatsvindt zoals een ventilatierooster.

2. Aantal

Het kan natuurlijk zijn dat je woning over meerdere potentiële bronnen beschikt zoals een open geiser in de badkamer en een houtkachel in de woonkamer. Het is in zulke gevallen van belang in beide ruimtes een CO-melder op te hangen. Dit zorgt ervoor dat er alarm geslagen wordt in de betreffende ruimte bij iedere mogelijke bron.

3. Bedraad of op batterijen

Een melder kan werken op batterijen of een accu waardoor er geen snoeren aan te pas komen. Dit zorgt er voor dat je de CO-melder eenvoudig geïnstalleerd hebt en overal op kunt hangen maar dat je de batterijen wel zult moeten vervangen zodra ze leeg zijn. Met standaard AA-batterijen bij een doorsnee CO-melder zal dit zo eens in de 2 à 3 jaar moeten gebeuren.

Daarnaast zijn er ook CO-melders die je op de netstroom aansluit. Nadat je deze eenmaal aangesloten hebt, heb jij geen omkijken meer na de melder tenzij het alarm afgaat.

4. App integratie

Verder zijn er tegenwoordig ook CO-melders verkrijgbaar waar je via een app informatie binnen krijgt. Deze melders geven niet alleen een signaal door de melder maar sturen je daarnaast bijvoorbeeld ook een pushbericht naar je telefoon. Op deze manier wordt je ook op de hoogte gebracht als je niet thuis bent en kun je het direct checken met het thuisfront.

5. Koppelbaar met smart home

Sommige CO-melders gaan nog een stapje verder. Deze melders zijn namelijk koppelbaar met je smart home, het slimme thuisnetwerk voor al je huiselijke zaken zoals een slimme thermostaat of camera installatie.

Allereerst wordt je direct op de hoogte gebracht via telefoon of computer zodra de slimme CO-melder iets ongebruikelijks opgemerkt heeft. Daarnaast zorgt het er dankzij deze slimme integratie ook nog eens voor dat de thermostaat bijvoorbeeld direct uitgeschakeld wordt. Een ultieme samenwerking tussen al je huishoudelijke apparaten.

Top 5 CO-melders

 • melder waarschuwt bij zowel koolmonoxide als rook
 • koppelbaar met de andere smarthome apparaten
 • functioneert zowel op batterijen als netstroom
 • duurzame sensoren gaan tot wel 10 jaar mee
 • is een behoorlijk prijzige melder
 • constante internetverbinding vereist voor volledige functionaliteit
Google Nest Protect

De Google Nest Protect is een slimme melder die je zowel via stemgeluid, geluidssignaal en app melding op de hoogte brengt. Daarnaast zorgt de smart home integratie voor een geweldige samenwerking tussen je huishoudelijke apparaten.

Google melder

De Google Nest Protect is een apparaat gemaakt door Google wat onder de huishoudelijke apparaten lijn Nest valt. Dit betekent dat je hem kunt koppelen aan je andere Google Nest producten zoals een slimme thermostaat of de slimme beveiligingscamera’s. Hierdoor krijg je niet alleen een melding van Google maar wordt ook bijvoorbeeld je slimme thermostaat direct uitgeschakeld of camerabeeld naar je telefoon gestuurd op het moment dat een koolmonoxide uitstoot geconstateerd wordt.

Accurate melding

De Nest Protect beschermt je zowel tegen koolmonoxide als tegen rook. Zodra hiervan een te hoge concentratie geregistreerd wordt, krijg je hier direct een melding van. Ook vertelt deze Google melder je ook exact waar de melding vandaan komt.

De Nest Protect werkt op 3 AA batterijen maar kan ook via een 230 V kabel stekker aan het netstroom verbonden worden. Als de batterijen vervangen moeten worden geeft de Nest Protect dit heel subtiel aan via een groen licht signaal.

Duurzame sensoren

De Nest Protect is daarnaast voorzien van duurzame sensoren. Deze sensoren zijn zo ontwikkeld dat ze tot wel 10 jaar meegaan. Bovendien is deze melder zo ontwikkeld dat hij zichzelf meermaal daags controleert en jij zo zeker weet dat hij naar behoren werkt.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €105
  • melder waarschuwt bij zowel koolmonoxide als rook
  • standaard meegeleverde 9V blokbatterij gaat zo’n 7 jaar mee
  • vrijwel direct gebruiksklaar dankzij eenvoudige installatie
  • alleen leesbaar om welke melding het gaat op de melder zelf
  First Alert SCO5CE Combimelder

  De First Alert SCO5CE Combimelder is een melder op batterijen die zowel rook als koolmonoxide detecteert. Dankzij deze effectieve melder hoef je voortaan nog maar een melder aan je plafond te hangen.

  Twee-in-een

  De kracht van de First Alert SCO5CE Combimelder zit hem in het feit dat hij twee melders combineert. Waar je vroeger een aparte melder voor zowel rook als koolmonoxide had, is dat met deze melder verleden tijd. Hij beschikt namelijk over de mogelijkheid om zowel brand als koolmonoxide te detecteren. Met deze melder heb je alles onder een kap op je plafond hangen.

  Signalering

  Zodra er rook of koolmonoxide in de lucht gedetecteerd wordt, geeft de SCO5CE Combimelder dit aan door middel van een luid 85dB geluidssignaal. De LED lampjes op de melder laten zien om wat voor detectie het gaat. Wel is dit enkel zichtbaar op de melder en kan het onduidelijk zijn als de melding vanuit een afgesloten kamer komt. Mocht je het alarm willen pauzeren, omdat de bron inmiddels onder controle is, dan kan dit aan de hand van de pauzeknop op de melder.

  Eenvoudig in gebruik

  Deze melder van First Alert is verder erg gemakkelijk in gebruik. Hij werkt namelijk volledig op batterijen en wordt namelijk standaard met een 9V blokbatterij geleverd die zo’n 7 jaar meegaat. Hierdoor is hij vrijwel direct gebruiksklaar. Je hoeft hem enkel nog een goede plek op het plafond te geven. Dit kan eenvoudig door de case met schroeven op de gewenste plek vast te zetten en klaar ben je.

   • informatie over de melder af te lezen in de bijkomende app
   • duurzame sensor gaat tot wel 10 jaar mee
   • voert iedere 60 minuten een automatische zelftest uit om de werking te waarborgen
   • prijzig voor enkel een CO-melder
   Honeywell XC70

   De Honeywell XC70 is een CO-melder die niet alleen alarm slaat op het moment dat er een hoge concentratie koolstofmonoxide in de lucht hangt. Ook bij aankomende gevaar van een lage concentratie geeft deze sensor het aan aan de hand van de verschillende indicatie LED’s.

   Slimme LED’s

   De Honeywell XC70 valt op doordat deze CO-melder over meerdere LED lampjes beschikt die ieder verschillend gekleurd zijn. Deze indicatie LED’s staan voor de verschillende status van de meter zodat je direct ziet wat er aan de hand is. Ook in het geval van een lage concentratie koolstofmonoxide wordt dit gemeld. In dit geval geeft de CO-melder direct aan dat je moet ventileren zodat de concentratie zich niet verder opbouwt en zo problemen worden voorkomen.

   Alarm scan app

   De Honeywell XC70 is afleesbaar via een bijkomende app genaamd Alarm Scan App. Deze app geeft overzichtelijk weer om welk apparaat het gaat, wanneer de accu moet worden vervangen en wanneer het toestel voor het laatst getest is. Op deze manier weet je dus zeker dat deze melder volledig werkzaam is en jij goed beschermd bent.

   Duurzame sensor

   De Honeywell XC70 beschikt over een duurzame Ecosure X sensor die tot wel 10 jaar meegaat en gedurende deze tijd onder de Honeywell garantie valt. Daarnaast voert deze CO-melder iedere 60 minuten een automatische zelftest uit om te blijven garanderen dat deze melder naar behoren functioneert.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €39.95
    • dankzij verbinding op netstroom heb jij geen omkijken meer naar deze melder
    • waarschuwt naast koolmonoxide ook voor butaan, propaan en aardgas
    • om hem te laten functioneren moet je hem met het stopcontact verbinden
    Smartwares RM337

    Met de RM337 van Smartwares maak jij je helemaal geen zorgen over het vervangen van de accu of batterij. Deze gas- en koolmonoxidemelder sluit je namelijk met een kabel aan op je netstroom waardoor jij er altijd zeker van bent dat hij werkt.

    Netstroom

    Om ervoor te zorgen dat jij na installatie helemaal geen omkijken meer hebt naar je melder, beschikt de Smartwares RM337 over een aansluiting op het netstroom. Dankzij het snoer wat je gewoon in het stopcontact plugt, is de installatie zo gedaan en maak jij je verder geen zorgen meer.

    Gasmelder

    Koolmonoxide is niet het enige gas wat schadelijk is voor onze gezondheid. Ook gassen zoals butaan, propaan en aardgas zijn in hoge concentratie gevaarlijk en worden bijna dagelijks gebruikt. De Smartwares RM337 waarschuwt daarom niet alleen bij koolmonoxide maar ook bij de andere gassen.

    Hierdoor is het de ideale optie voor in ruimtes waarbij met gassen verbrand wordt zoals in keukens, caravans of bij een ouderwetse gashaard. Het gevaar van zowel de gassen als het product van de onvolledige verbranding wordt hiermee opgemerkt. De melder produceert bij een waarneming van een van de gassen een geluidssignaal van 85 dB.

    Testknop

    Om ervoor te zorgen dat de melder correct blijft functioneren, dien je hem regelmatig te testen. Dit kan aan de hand van de testknop op de melder. Dit dient minimaal maandelijks gedaan te worden. Hiermee wordt de werking van de sensor getest, die een levensduur van zo’n 5 jaar heeft.

     Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €63.99
     • complete melder voor een lage prijs
     • LED display laat ook bij lage waardes de koolmonoxide concentratie zien
     • eenvoudig in gebruik te nemen
     • is afhankelijk van batterijen
     Alecto COA-26

     De Alecto COA-26 biedt alles wat je nodig hebt om je te beschermen tegen een koolmonoxide overschot, namelijk een goede sensor en een luid alarm. Met deze eenvoudige melder ben jij al beschermd voor een kleine prijs.

     Degelijk ontwerp met lange levensduur

     De Alecto COA-26 is een doorsnee CO-melder die doet wat je van een melder verwacht. De COA-26 beschikt namelijk over een effectieve sensor die een levensduur van zo’n 7 jaar heeft. Het geluidssignaal wordt met een sterkte van 85 dB door de speaker geproduceerd.

     LED display

     Om ervoor te zorgen dat je weet wat de gemeten koolstofmonoxide waarde is, is er een LED display op de melder te vinden. Hier wordt overzichtelijk op weergegeven wat de waarde van de koolstofmonoxide is. Het voordeel hiervan is dat je ook bij lage concentraties kunt herleiden dat er een koolstofmonoxide bron aanwezig is en jij preventief kunt handelen. Deze display licht op en is dus ook in het donker goed afleesbaar.

     Eenvoudige te installeren

     Om de COA-26 van Alecto in gebruik te stellen hoef je niet veel te doen. Je schroeft de bodemplaat aan de muur en je plaatst de melder erin. In de melder gaan 3 AA batterijen die gemiddeld zo’n 2 jaar meegaan. Zodra de batterijen aan vervanging toe zijn, geeft de melder dit aan dankzij een geluidssignaal en is het af te lezen dankzij het indicatielampje.

     Met dit alles haal je een complete CO-melder in huis voor een lage prijs.

      Op voorraad. Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €24.95

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

      Specificatie Google Nest Protect First Alert SCO5CE Combimelder Honeywell XC70 Smartwares RM337 Alecto COA-26
      Artikelnummer S3003LWFD 1853881 XC70 RM337 A003422
      Diameter 12 cm 10 cm 23 cm 10 cm
      Keurmerk QShops keurmerk · Ecommerce Europe Trustmark. iDEAL. NEN 14604NEN-EN 50291-1:2010 NEN-EN 50291-1:2010 NEN-EN 50291-1:2010 n_a
      Product breedte 13,5 cm 17 cm 10 cm 15,5 cm 9 cm
      Product lengte 13,5 cm 22 cm 7,2 cm 6 cm 4 cm
      Verpakkingsinhoud Rook en koolmonoxidemelder combimelder plus batterijen en montagemateriaal. 1 koolmonoxidemelder. Handleiding en montagemateriaal. 1 combimelder Koolmonoxidemelder, Montageplaat, Montagemateriaal (schroeven 2x, pluggen 2x), Batterijen AA 1,5V alkaline 3x, Handleiding NL / EN / DE / FR, Universele handleiding