Beste elektrische kachel

Beste elektrische kachels van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 25 juli 2022

Elk moment is een goed moment om je voor te bereiden op de winter, en met een goede elektrische kachel zul je het nooit meer koud hebben. Of je huis nou al perfect geïsoleerd is of koud en tochtig, een elektrische kachel kan precies de plekken verwarmen waar je het nodig hebt. Maar er zijn allerlei verschillende typen elektrische kachels: een convectorkachel, ventilatorkachel, infrarood kachel of keramische kachel.

Wat is de beste keuze voor jou? In dit artikel leggen we alle verschillen uit en geven je aanbevelingen, zodat je er deze winter lekker warm bij zit.

Beste koop van 2024
Dyson Pure Hot+Cool
Stijlvolle luchtreiniger die zowel koelt als verwarmt

Dyson Pure Hot+Cool

 • Multifunctioneel: Reinigt de lucht, verwarmt en verkoelt
 • Verplaatsbaar
 • Vermogen: 2100 Watt

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Dyson Pure Hot+Cool

Dyson Pure Hot+Cool

Voor mensen die een luchtverwarmer zoeken die ook reinigt
Adax Neo NP 04 KDT

Adax Neo NP 04 KDT

Voor mensen die een stijlvolle elektrische kachel zoeken
Eurom VK 2002

Eurom VK 2002

Voor mensen die een betaalbare draagbare elektrische kachel zoeken
DOMO DO7345H

DOMO DO7345H Towerverwarming

Voor mensen die een elektrische kachel zoeken voor grotere ruimtes
Eurom Mon Soleil 720

Eurom Mon Soleil 720

Voor wie een goede elektrische kachel zoekt die op infrarood werkt

Wat is een elektrische kachel?

Een elektrische kachel of elektrische radiator gebruikt elektriciteit om je ruimte te verwarmen, in plaats van bijvoorbeeld gas (de meeste CV’s) of heet water (stadsverwarming). Er zijn verschillende typen elektrische kachels, afhankelijk van de situatie.

Een elektrische kachel gebruik je meestal om alleen één ruimte te verwarmen of bij te warmen, maar je kunt natuurlijk ook met meerdere elektrische kachels je hele huis verwarmen. Veel elektrische kachels kun je zelfs bedienen via de wifi, ideaal voor je smart home.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een elektrische kachel?

Bij het beslissen wat voor elektrische kachel je wilt, is het handig eerst te bedenken wat je doel is, en waar je de elektrische kachel wilt hebben. Op basis daarvan kun je vaak al bepalen wat voor type elektrische kachel je nodig hebt. Laten we de verschillende typen elektrische kachels vergelijken.

Convectorkachel

Een convectorkachel is een elektrische kachel die je installeert op een specifieke plek. Dit type maakt nagenoeg geen geluid, is relatief zuinig en kan een ruimte dus langdurig verwarmen. Dat het een convectorkachel is betekent dat het alle lucht die ermee in aanraking komt opwarmt. Ideaal als je dus een geïsoleerde ruimte hebt waar nog een verwarming ontbreekt.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een elektrische kachel die lucht blaast langs een elektrisch verwarmingselement. Ventilatorkachels zijn er in allerlei soorten en maten, maken meestal wel wat geluid, vergelijkbaar met een gewone ventilator. Het voordeel van een ventilatorkachel is dat ze relatief goedkoop in de aanschaf zijn en makkelijk te verplaatsen. Handig voor bijvoorbeeld in een minder goed geïsoleerde garage, of zelfs als je buiten wilt zitten terwijl het net te fris is.

Infrarood kachel

Een infrarood kachel monteer je aan de wand of aan het plafond. Vervolgens straalt deze elektrische kachel infrarood licht uit, waar veel energie in zit, en dus snel dingen op kan warmen. Wellicht ken je dit uit een infrarood sauna. Een infrarood kachel maakt geen geluid, is vrij zuinig, en verwarmt erg snel. Ideaal voor echt koude plekken, of tochtige ruimtes, doordat een infraroodkachel alleen objecten vóór de kachel opwarmt, dus niet alle lucht eromheen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische kachel?

Bij het kiezen van de juiste elektrische verwarming voor jouw situatie moet je vooral kijken naar waar je deze gaat gebruiken. Op basis van die vraag kom je al snel bij een type elektrische kachel uit. Binnen dit type kun je dan naar onze aanbevelingen hieronder kijken voor de beste elektrische kachel binnen die categorie.

 • Type kachel
 • Het energieverbruik
 • Verwarmen en verkoelen
 • Eén of meerdere ruimtes

Natuurlijk blijft het verbruik altijd belangrijk. Een hoog verbruik betekent namelijk ook een hoge energierekening. Wellicht wil je ook dat je elektrische kachel op hete zomerdagen ook kan verkoelen, vooral erg handig als je huis of ruimte gewoon slecht geïsoleerd is. Kies dan voor een losstaande ventilatorkachel, waarbij je het verwarmingselement kan uitschakelen.

Verder is het belangrijk om te bedenken of het echt om één ruimte gaat, of dat je de elektrische kachel moet kunnen verplaatsen. Ben je er bijvoorbeeld achter gekomen dat je werkkamer prima geïsoleerd is (of niet), maar geen verwarming heeft, dan kan je het beste een paneelverwarming kiezen. Tocht het nog steeds op die kamer, kies dan voor een infrarood kachel, die minder warmte verliest aan het opwarmen van lucht die toch weer verdwijnt, tenzij je natuurlijk graag voor de vogeltjes stookt.

Ook niet onbelangrijk is de sfeer die je elektrische kachel meebrengt. Wandpanelen zijn erg onopvallend, maar de Dyson die we hieronder noemen is een moderne eye-catcher. De Domo towerverwarming past juist weer beter bij een klassiekere inrichting.

Heb je over deze verschillende aspecten nagedacht, dan heb je inmiddels waarschijnlijk wel een duidelijk beeld bij wat voor soort elektrische kachel je wil hebben.

Elektrische kachel kiezen

Als je weet wat voor soort verwarming je nodig hebt, kan je gerichter gaan zoeken. Hieronder doen we voor elk type aanbevelingen, zodat jij er deze winter weer lekker warmpjes bijzit!

De vijf beste elektrische verwarmingen

Inmiddels heb je waarschijnlijk wel een idee wat voor soort elektrische kachel het beste is voor jouw specifieke situatie. Maar wat is nou binnen elke soort de beste elektrische verwarming? We raden hieronder de vijf beste elektrische kachels aan, voor welke situatie dan ook.

Te beginnen met de Dyson Pure Hot+Cool, die de lucht reinigt, verwarmt en verkoelt, net wat je nodig hebt. Natuurlijk is dit een duurdere optie, maar je hebt dan ook een 3-in-1 oplossing die er ook nog goed uitziet.

Zoek je een elektrische verwarming die je aan de muur kan monteren, kies dan voor de Adax Neo panelen, die als elektrische convectorverwarming alle lucht in je ruimte opwarmt, of juist de Eurom Mon Soleil, die als infrarood kachel minder warmteverlies heeft, speciaal voor tochtige ruimtes.

Ben je gewoon op zoek naar een goedkope oplossing die snel veel warmte produceert, en die je van ruimte naar ruimte kan meeslepen? Kies dan voor de Eurom VK 2002 ventilatorkachel, een elektrisch kacheltje die een hoop warmte produceert voor z’n beperkte formaat.

Wil je meer een elektrische open haard, dan is de Domo Towerverwarming mogelijk de ideale keuze. Er komt een hoop warmte van deze elektrische kachel af, en heeft ook nog een mooi vlam-effect voor de gezelligheid.

 • Multifunctioneel: Reinigt de lucht, verwarmt en verkoelt
 • Verplaatsbaar
 • Vermogen: 2100 Watt
 • Hogere prijs
Dyson Pure Hot+Cool

Dyson staat natuurlijk bekend om hoge kwaliteit, en ook de Dyson Pure Hot+Cool bewijst dit weer. Het is ontwikkeld als luchtreiniger met koolstofreiniger en HEPA-filter, ideaal voor mensen met allergieën of longproblemen, het heeft zelfs een speciaal astma-certificaat. Daarnaast kan de Dyson de lucht verwarmen én verkoelen. Zo heb je dus een oplossing voor hete zomerdagen én koude winterdagen. Hiermee is de Dyson vooral ideaal voor wat oudere huizen met slechte isolatie.

Het filter haalt eventuele viezigheid uit de lucht, en je hoeft geen aparte apparaten meer te hebben voor het verkoelen en verwarmen. Daar komt nog eens bij dat je de Dyson Pure niet installeert, dus als je in de winter vooral verwarming nodig hebt in de woonkamer, en in de zomer verkoeling in de slaapkamer of werkkamer, kan je dat prima combineren. Uiteraard is het niet aan te raden op dagelijkse basis te gaan slepen met deze intelligente luchtreiniger, maar af en toe verplaatsen is geen probleem.

Alhoewel er een stevig vermogen van 2100 Watt in zit, is de verwarming door de gecombineerde functies iets minder krachtig dan specifieke kachels met hetzelfde vermogen. Verder kan je een intelligente ventilator van een dergelijk topmerk natuurlijk naar wens instellen via de app, en is de ventilator met maximaal 60 dB stil zat.

Kortom, de Dyson Pure Hot+Cold is een echte alleskunner van een topmerk.

  • Zuinig verbruik
  • Convectorverwarming
  • Met 400 Watt vooral voor kleinere ruimten
  Adax Neo NP 04 KDT

  De Adax Neo NP KDT panelen zijn de ideale oplossing als je een koude kamer hebt waar je veel tijd doorbrengt, maar die niet veilig of goed verwarmt wordt. Het 04 model is primair voor kleinere ruimtes, met slechts 400 Watt, maar er zijn vergelijkbare panelen met een hoger vermogen, tot wel 2000 Watt, die dus ook grotere ruimten kunnen verwarmen. Ze zijn eenvoudig te monteren, maar regelmatig verplaatsen is natuurlijk niet aan te raden. Je kan dag- en nachttemperaturen instellen om het stroomverbruik te verminderen.

  Verder zijn de panelen een effectieve en stille manier om je kamer te verwarmen, en zijn het mooie panelen, die eerder stijl aan je ruimte toevoegen dan afdoen. Wat verder prettig is aan elektrische paneelverwarming, is dat het nagenoeg stil is.

  De Adax NEO panelen zijn dus een ideale oplossing als je een ruimte dagelijks moet kunnen verwarmen.

   • Eenvoudig te verplaatsen
   • Vermogen tot 2000 Watt
   • Ook koude stand
   • Goedkope oplossing
   • Klein, maar niet zuinig
   Eurom VK 2002

   De Eurom VK2002 Ventilatorkachel is een ideale oplossing als je een paar koude hoekjes in huis hebt, of als je buiten of in een tochtige garage wilt zitten. Het is een kleine en goedkope ventilatorkachel, waar toch een hoop warmte af komt. Ideaal voor bijvoorbeeld een tochtige slaapkamer in de winter, of als je thuiswerkplek in deze tijden toch frisser blijkt te zijn dat je dacht.

   De ventilatorkachel is eenvoudig te verplaatsen (en heeft een omvalbeveiliging), maar met een vermogen van 2000 Watt kan je er best veel mee opwarmen. Extra fijn is het feit dat je het verwarmingselement op de Eurom VK 2002 ook uit kan zetten, waardoor je ventilatorkachel opeens alleen een ventilator is, en dus heel fijn voor juist warme dagen!

    • Prachtig ontwerp met imitatie-vlam
    • Verplaatsbaar
    • Krachtig, tot wel 25 vierkante meter
    • Maakt meer geluid dan meeste andere opties
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/10/DOMO_DO7345H.png

    Ben je echt op zoek naar serieuze verwarming, zeker voor wat grotere ruimtes, dan kan de Domo DO7345H tower een mooie toevoeging op je interieur zijn. De imitatie-vlam ziet er mooi uit, maar met een vermogen tot 2500 Watt koop je deze towerverwarming niet alleen voor de looks.

    De toren kan draaien om de warmte beter te verspreiden, en is in hoogte in te stellen. Mocht het nodig zijn, dan kan je de Domo Towerverwarming natuurlijk verplaatsen, maar doe dit niet dagelijks. Voor een dergelijke mooie elektrisch towerverwarming is de Domo zeker niet duur, wat je helaas wel terugziet in het feit dat het wat meer lawaai kan opleveren dan duurdere exemplaren. Desalniettemin is de hoop warmte die de Domo afgeeft dat waarschijnlijk wel waard. Ook deze towerverwarming heeft een omval- en oververhittingsbeveiliging. Ondanks de sterke verwarming is de Domo zuiniger qua stroomverbruik dan veel goedkopere alternatieven.

    Kortom, je haalt met de Domo haast een elektrische open haard in huis, ideaal voor koude winterdagen!

     • Strak ontwerp
     • effectieve verwarming via infrarood
     • Met afstandsbediening en app
     • Niet verplaatsbaar
     • alleen voor beperkte afstand
     Eurom Mon Soleil 720

     Ben je op zoek naar een serieuze infrarood kachel, kijk dan eens naar de Eurom Mon Soleil 720. Het is geen goedkoop apparaat, maar met een maximaal vermogen van 1500W kan je dan ook flink wat opwarmen. Het zijn mooie, onopvallende en strakke panelen, die een moderne touch aan je ruimte toevoegen, in plaats van een lelijke noodzaak te zijn.

     Verder is de Eurom te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening of een app, zodat je de verwarming alvast vanuit je warme bed aan kan zetten. Uiteraard kan je wandpanelen zoals deze niet eenvoudig verplaatsen, en daarnaast wordt het ook afgeraden om de Mon Soleil 720 in de badkamer te gebruiken.

     Infrarood kachels werken over het algemeen efficiënter door minder warmteverlies, en zijn dus vooral geschikt voor ruimtes die niet zo goed geïsoleerd zijn. Bedenk hierbij wel dat de extra warmte snel afneemt als je wat verder weg zit, of als je niet goed voor de infrarood kachel zit.

     Kortom, met een infrarood kachel zoals de Eurom Mon Soleil 720 haal je echt de zon in huis.

      Veelgestelde vragen:

      Welke soorten elektrische kachels zijn er?

      Elektrische kachels zijn op te delen in vier verschillende soorten kachels.

      Convector: Het grote voordeel van een convector-kachel is dat deze nagenoeg geluidloos is. Dit maakt deze zeer geschikt voor de woon, slaap of studeerkamer.

      Keramisch: Keramische verwarmingen zijn een energiezuinige en effectieve manier om je huis te verwarmen. Keramische kachels zijn vaak niet groot en worden minder warm dan ander soorten elektrische kachels. Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in huis ook beter blijft en is ook veiliger voor je kinderen of huisdieren.

      Infrarood: Een infrarood kachel is vooral geschikt voor kleine ruimtes in het huis. Dit doordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Ze verwarmen niet de lucht en zijn daardoor dus niet te gebruiken als hoofdverwarming voor een woning.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.