Beste babyvoeding voor 4, 6 en 12 maanden

De beste babyvoeding van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2021

Met babyvoeding wordt de specifieke voeding voor baby’s bedoeld. Dit zijn kinderen in de leeftijd tot één jaar. Baby’s van 0-6 maanden worden vaak zuigelingen genoemd. Soms wordt er zelfs nog specifieker onderscheid gemaakt in baby’s, hier moet je ook op letten bij het kiezen van een goede babyvoeding.

Zo is er specifieke babyvoeding voor 0-3 maanden, 3-6 maanden, 6-9 maanden en 9-12 maanden. Er wordt dan telkens weer gekeken wat deze groep specifiek nodig heeft.

Beste koop van 2024
Olvarit Variatiemenu Groente
Beste groentehapje om mee te beginnen

Olvarit Variatiemenu Groente

  • Makkelijke smaken om mee te beginnen
  • Geen conserveringsmiddelen
  • Pure ingrediënten
  • Glutenvrij
  • Koemelkeiwitvrij

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Olvarit Variatiemenu Groente

Olvarit Variatiemenu Groente

Voor ouders die willen starten met vaste voeding bij hun baby en goed willen beginnen
Olvari Doperwten, Kip & Aardappel (6 maanden)

Olvari Doperwten, Kip & Aardappel (6 maanden)

Voor ouders van kinderen van ongeveer 6 maanden
HiPP BIO Gemengde Groenten

HiPP BIO Gemengde Groenten

Voor ouders van kinderen van ongeveer 6 maanden

Babyvoeding

Pasgeboren baby’s

Pasgeboren baby’s krijgen vaak eerst borstvoeding, of wanneer dit niet mogelijk is, flesvoeding. Het voordeel van borstvoeding is dat het alle voedingsstoffen bevat die je kindje de eerste 6 maanden nodig heeft. Ook zitten er veel afweerstoffen in borstvoeding. Wanneer borstvoeding geven niet lukt of kan, kun je flesvoeding geven. Hierbij maakt het niet echt uit welk merk je gebruikt, als de leeftijd maar overeenkomt tussen je kindje en de leeftijd op de verpakking.

4 tot 6 maanden

Na ongeveer 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van oefenhapjes. Dit zijn de eerste hapjes vast voedsel die je kindje binnenkrijgt. Dit komt nog niet in de plaats van borst- of flesvoeding. Hier ga je mee door totdat je kindje ongeveer 8 maanden oud is.

Vanaf 8 maanden

Vanaf dat moment kun je de flesvoeding gaan afbouwen en het vast voedsel gaan opbouwen. Deze oefenhapjes zijn echt bedoeld om te oefenen en om je kind aan verschillende smaken te laten wennen.

Om te beginnen kun je dus 1-2 keer per dag een lepeltje groente geven. Dit kun je dan langzaam opbouwen en daarnaast nieuwe voedingsmiddelen toevoegen. Denk hierbij aan rijst, pasta en aardappelen. Pas nog even op met rauw vlees en vis.

Hoe weet je of je kindje klaar is voor vast voedsel?

Zoals net beschreven kun je als je kindje ongeveer 4-6 maanden oud is beginnen met het geven van oefenhapjes. Wanneer je kindje dit niet accepteert moet je niet aandringen maar het later nog een keer proberen.

Kinderen die smakkende geluidjes maken of sabbelen op hun handjes zijn meestal klaar voor vaste voeding. Ook kan je kindje zuigbewegingen maken met de tong of over zijn/haar lipjes likken. Deze bewegingen betekenen dat je kindje op zoek is naar voedsel en dat de motoriek is ontwikkeld voor vast voedsel.

De eerste hapjes babyvoeding

De eerste hapjes gebeuren dus tussen de 4 en 6 maanden oud. Dit gebeurt altijd in combinatie met flesvoeding of borstvoeding. Dit blijft nog altijd de belangrijkste voedingsbron. Begin niet te vroeg met de oefenhapjes, de darmen van je kindje kunnen dit anders nog niet verteren.

Vanaf 6 maanden wordt het ook belangrijk om bijvoeding te geven. Dit komt omdat de flesvoeding en borstvoeding niet meer voldoende is. Er zitten niet meer voldoende voedingsstoffen in en het kindje heeft wat extra’s nodig.

Waar begin ik mee?

Het is belangrijk om te beginnen met groente. Veel baby’s moeten namelijk erg wennen aan de smaak van groente. Meestal moeten zij een groentesmaak minimaal 5 keer proeven voordat ze deze normaal kunnen eten. Begin daarom ook met één groente en bouw dit na een tijdje op naar meerdere groentes. Fruithapjes zijn ook altijd prima. Baby’s houden wel van zoet, dus dit gaat vaak zonder problemen naar binnen.

Wanneer de baby ongeveer 9 maanden oud is kun je warme maaltijden gaan introduceren. Hier zal je baby in het begin nog wel even aan moeten wennen en zal daarom niet alles opeten. Maar het zal steeds makkelijker gaan en daarbij zullen de porties ook steeds groter worden. Vanaf ongeveer 1 jaar is het avondeten een volledig maaltijd, vanaf dit moment kan je kindje met je mee eten.

Zelf maken of uit een potje?

Een potje met babyvoeding geeft natuurlijk veel gemakken. Het is handiger om onderweg even een potje te halen en aan je baby te geven en het kost bovendien een stuk minder tijd. Toch heeft het zelf maken van de babyvoeding vele voordelen.

Zo is voeding uit potjes vaak flauwer en heeft het een ondefinieerbare smaak. Dit is minder goed voor baby’s omdat zij nog moeten wennen aan losse smaken. Ook is voeding uit potjes erg glad van structuur terwijl normale voeding juist verschillende texturen heeft. Het is belangrijk dat kinderen wennen aan zelfgekookte maaltijden omdat dit de kans verhoogt dat kinderen op latere leeftijd meer verschillende maaltijden eten. Daarnaast zorgen maaltijden met meer textuur ervoor dat de mondmotoriek goed wordt ontwikkeld. Dit is omdat de grovere texturen ervoor zorgen dat de tong en kaakspieren meer moeten werken.

Natuurlijk kan het lastig zijn om elke dag een maaltijd voor je kindje te bereiden. Ook vinden veel ouders het lastig om te bepalen of de gemaakte maaltijden wel alle voedingsstoffen bevatten. Wat de reden ook is, het is prima om je kindje een potje met babyvoeding te geven.

Wat is een goede avondmaaltijd?

Het is makkelijk om een goede avondmaaltijd voor je kindje te bereiden. De vuistregel die altijd gehanteerd wordt is: één eetlepel vlees of vis, drie tot vier eetlepels groente en twee eetlepels pasta, rijst of aardappelen. Wanneer je je kindje vegetarisch wilt laten eten kan je de eetlepel vlees vervangen door vier eetlepels peulvruchten en totaal twee eetlepels groente.

Je kan bij de bereiding van het eten kruiden gebruiken als je dat wilt. Begin dan wel met milde kruiden zoals basilicum, bieslook, oregano en peterselie. Probeer elke week een beetje te variëren met de ingrediënten. Voedingsstoffen komen uit verschillende ingrediënten en niet maar eentje. Ook is afwisseling in smaak en structuur erg belangrijk.

Wat zijn echt belangrijke voedingsstoffen?

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je kindje de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en ook voldoende van alles krijgt. Het is daarom belangrijk om op een paar dingen te letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kindje genoeg ijzer binnenkrijgt. IJzer is belangrijk voor kinderen en zit in veel producten, bijvoorbeeld volkoren graanproducten, rundvlees, spinazie en andijvie.

Daarnaast heeft je kindje ook voldoende vet nodig. Bij vet denken mensen vaak aan ongezond, maar dit is grotendeels niet waar. Het is namelijk erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kind. Ook zit er in vet vaak goede vitamines zoals de vitamines A, D, E. Deze zitten vaak te weinig in de babypotjes. Verder zitten er gezonde vetten in avocado en vis.

Verder is volkoren ook belangrijk voor je kindje. Denk hierbij aan producten zoals zilvervliesrijst, volkoren couscous en volkoren pasta. Hier zitten meer vezels, vitamine B en ijzer in.

  • Makkelijke smaken om mee te beginnen
  • Geen conserveringsmiddelen
  • Pure ingrediënten
  • Glutenvrij
  • Koemelkeiwitvrij
  • Bedoeld als aanvulling, geen volledige maaltijd
Olvarit Variatiemenu Groente

Olvarit helpt je kindje om kennis te maken met vele soorten groenten, fruit en andere ingrediënten. Door verschillende smaken voeding aan je kindje te geven werk je aan een gezond eetpatroon. Het introduceren van groente kan soms nog wel eens lastig zijn. Daarom is het handig om te beginnen met een lichte smaak.

Vanaf ongeveer 4 maanden kun je, naast de borst- of flesvoeding, ook hapjes gaan voeren. Tot ongeveer 6 maanden is het belangrijk om borstvoeding of flesvoeding als belangrijkste voeding te geven. De eerste hapjes zijn alleen bedoeld als aanvulling. Op deze manier help je je kindje om smaken te herkennen en te leren waarderen.

De smaak en de textuur van de groentehapjes zijn aangepast naar de leeftijd van je kindje. Zo wordt een goede smaakontwikkeling ondersteund. De hapjes van Olvarit bevatten alleen pure ingrediënten en dus geen conserveringsmiddelen. Verder bevatten de groentehapjes ook geen gluten en koemelkeiwitten. Zo is het geschikt voor elk kindje.

Om het hapje klaar te maken druk je eerst boven op het dekseltje. Wanneer het dekseltje niet klikt is het onverstandig om de inhoud te gebruiken. Wanneer het dekseltje wel klikt kan je het hapje verder openmaken. Roer even in de inhoud en doe vervolgens de gewenste hoeveelheid op een bordje. Het hapje kun je vervolgens in 20 seconde warm maken in de magnetron.
De rest kan je bewaren in de koelkast en het advies is om dit binnen 24 uur op te maken.

Conclusie

De groentehapjes van Olvarit zijn een goede introductie in vast voedsel. Veel kinderen moeten eerst een aantal keer een groente soort proeven voordat zij dit lekker gaan vinden. Het hapje bevat bovendien alleen groente en geen conserveringsmiddelen, gluten of koemelk eiwitten. Op deze manier kan elk kindje op een goede manier smaken leren kennen en leren waarderen.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €12.96
    • Smaak en textuur aangepast op de leeftijd van je kindje
    • Ondersteunt de smaakontwikkeling
    • Zonder conserveringsmiddelen
    • Glutenvrij
    • Koemelkeiwit vrij
    • Geen solide voeding, maar bevat stukjes
    Olvari Doperwten, Kip & Aardappel (6 maanden)

    De babyvoeding van Olvarit bevat een herkenbare groente smaak en bevat een volledige maaltijd voor je kindje.  Een duidelijke smaakt helpt je kindje om smaken te onderscheiden en te gaan waarderen.

    De smaak en textuur van de Olvarit doperwten, kip en aardappel voedingspotjes zijn aangepast op de leeftijdsklasse en bevatten daarom meer stukjes. Je kindje kan zo dus goed opbouwen naar een volledige maaltijd. Tot ongeveer 6 maanden is het belangrijk om deze hapjes te zien als een aanvulling. Borst- of flesvoeding zal de voorkeur houden.

    De babyvoeding is glutenvrij en koemelkeiwitvrij. Zo kan elk kindje genieten van de hapjes van Olvarit. Verder bevat de babyvoeding ook geen conserveringsmiddelen.

    Conclusie

    De groentehapjes van Olvarit helpen je kindje met de ontwikkeling van de smaak. Het bevat herkenbare groente en is een volledige maaltijd voor je kindje. Olvarit hapjes zijn daarnaast vrij van gluten, koemelkeiwit en conserveermiddelen.

      • Smaak en textuur aangepast op de leeftijd van je kindje
      • Ondersteunt de smaakontwikkeling
      • Zonder conserveringsmiddelen
      • Glutenvrij
      • Koemelkeiwit vrij
      HiPP BIO Gemengde Groenten

      De babyvoeding van HiPP bevat een herkenbare groente smaak en bevat een volledige maaltijd voor je kindje.  Een duidelijke smaakt helpt je kindje om smaken te onderscheiden en te gaan waarderen.

      De smaak en textuur van de HiPP gemengde groenten voedingspotjes zijn aangepast op de leeftijdsklasse en bevatten daarom meer stukjes. Je kindje kan zo dus goed opbouwen naar een volledige maaltijd. Tot ongeveer 6 maanden is het belangrijk om deze hapjes te zien als een aanvulling. Borst- of flesvoeding zal de voorkeur houden. Daarna kunnen deze hapjes als een volledige maaltijd worden gegeten, zo wordt er goed opgebouwd naar vast voedsel.

      De babyvoeding is glutenvrij en koemelkeiwitvrij. Zo kan elk kindje genieten van de hapjes van HiPP. Verder bevat de babyvoeding ook geen conserveringsmiddelen en zijn de groenten voor HiPP  geteeld volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. Dat betekent  zonder kunstmatige meststoffen en pesticiden.

      Conclusie

      De groentehapjes van HiPP helpen je kindje met de ontwikkeling van de smaak. Het bevat herkenbare groente en is een volledige maaltijd voor je kindje. HiPP hapjes zijn daarnaast vrij van gluten, koemelkeiwit en conserveermiddelen.


        Reacties

        Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

        Geef een reactie:

        Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.