De beste magnetrons van 2019

De beste magnetrons van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

Voor sommige mensen is elke dag een complete maaltijd bereiden geen optie. Meal-preppen is dan een handige oplossing. Vervolgens is een makkelijke manier om je voorbereide maaltijd warm te maken wel zo handig. In deze en meer situaties kan een magnetron een uitkomst zijn. Hoewel de magnetron niet voor ieder gerecht even goed werkt, biedt het mogelijkheden voor een snelle warme maaltijd.

Beste koop van 2024
Sharp R 971 NW Magnetron
De beste combimagnetron

Sharp R-971 INW

  • Grote inhoud van 40L
  • Inclusief heteluchtfunctie
  • Sensor cooking zorgt voor perfecte garing
  • Inclusief grill functie
  • Constante microgolven

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Sharp R 971 NW Magnetron
Beste koop

Sharp R-971 INW

Voor mensen die een uitstekende combimagnetron zoeken. Een grote inhoud en een hoog wattage.
Inventum MN207SB

Inventum MN207SB

Onze favoriete magnetron voor als je niet veel eisen hebt. Vijf standen en 8 voorkeursinstellingen is het de perfecte koop als je enkel de basisfuncties van een magnetron zoekt.
Whirlpool AMW 9607IX Magnetron

Whirlpool AMW 9607/IX

Mensen die een goede inbouw magnetron zoeken
LG MJ3965ACS Magnetron

LG MJ3965ACS

Voor mensen die een goede multifunctionele magnetron zoeken die beschikt over oven- en magnetron functies. Deze combi-magnetron kan daarnaast ook grillen & ontdooien.
Inventum MN205S Solo

Inventum MN205S Solo

Ons favoriete, compacte en kleine model. Daarnaast is het een goedkope basis magnetron voor thuis - voor als je niet veel eisen hebt.

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron gebruikt elektromagnetische golven om voedsel te verwarmen. Met deze straling wordt het gerecht dat je in de magnetron plaatst binnen een paar minuten opgewarmd. Hoewel er veel discussie is over het effect van de straling op de gezondheid, is nooit wetenschappelijk aangetoond dat het schadelijk kan zijn. Het maximale stralingsniveau is 2,4 GHz; minder dan de meeste WiFi verbindingen en babyfoons. Daarnaast blijft de straling binnen de magnetron. 

Let op:

  • Warm kliekjes niet meer dan één keer opnieuw op. Door de snelle opwarmtijd worden niet zoveel bacteriën gedood als in de oven of pan. Het is daardoor het veiligst om het eten niet meer dan één keer na bereiding op te warmen.
  • Stop geen aluminium of metaal in de magnetron. De straling wordt door het materiaal weerkaatst en kan schade aanbrengen aan de magnetron of zelfs brand veroorzaken. 
  • Stop alleen geschikt plastic in de magnetron (dit wordt aangegeven op de desbetreffende borden of bekers). Ongeschikt plastic kan smelten door de hitte of schadelijke stoffen aan het voedsel afgeven. 

Waarom een magnetron?

Een magnetron is perfect wanneer je zin hebt in een snelle en makkelijke maaltijd. Door de elektromagnetische golven wordt je gerecht binnen een paar minuten opgewarmd. Toch kun je je magnetron ook voor andere zaken gebruiken. Hier zijn drie trucjes die je magnetron extra handig maken.

Melkschuim

Handig voor snelle cappuccino’s. Doe wat melk in een potje en dek draai hem dicht. Schud het potje 30 seconden en zet het vervolgens nog 30 seconden in de magnetron. Het resultaat is perfect opgeschuimde melk.

Gebakken aardappels

Voor perfect gebakken aardappels is de magnetron ook geschikt. Was de aardappel grondig en prik met een vork gaatjes in een aantal plekken op de aardappel. Doe hem vervolgens voor 7 minuten in de magnetron (op volle kracht), waarbij je hem op de helft omdraait. Is je aardappel niet gaar na 7 minuten? Verwarm hem telkens een minuut extra tot hij perfect gekookt is. 

Nooit meer huilen door uien

Eindelijk een oplossing voor de meest vervelende hindernis tijdens het koken. Snijd de ui door de helft en leg de delen op een bord (wel een geschikte gebruiken voor de magnetron!) en zet het voor 45 seconden in de magnetron. De stoffen die normaal tranen veroorzaken worden uit de ui getrokken en je kan veilig snijden. 

Soorten magnetrons

Combimagnetrons

Een combimagnetron is de ideale combinatie van oven en magnetron. Hoewel deze apparaten alle functionaliteit van een magnetron hebben, zijn ze ook voorzien van ovenfuncties om te kunnen bakken, braden en grillen. Het grote voordeel is dat je ruimte bespaart. Voor kleine keukens is dit een uitkomst. Alhoewel het compacte formaat een voordeel kan zijn, is het voor anderen een nadeel. De meeste combimagnetrons zijn aan de kleine kant waardoor ovenschalen en baksleeën al gauw niet passen. Er bestaan grotere combimagnetrons maar deze kunnen behoorlijk in prijs oplopen.

Inbouw magnetrons

Inbouw magnetrons worden in de keukenkastjes verwerkt waardoor het geheel er ontzettend strak uit komt te zien. Vaak zijn deze inbouw varianten ook voorzien van ovenfuncties en heeft hij dus dezelfde functionaliteit als een combimagnetron. Het grote nadeel is dat inbouwapparaten vaak veel kosten en niet makkelijk te installeren zijn nadat je keuken al gebouwd is. 

Losse magnetrons

Deze goedkope optie geeft je het gemak van een verplaatsbare magnetron. Het formaat is vaak wat kleiner zodat je hem makkelijk kan opbergen als je hem niet gebruikt. Het voordeel is de prijs. Aangezien de magnetron alleen over de basisfuncties beschikt, betaal je een stuk minder dan voor een combimagnetron. Wel mis je de ovenfunctionaliteit en zien ze er vaak wat minder fraai uit op je aanrecht. 

Functies van een magnetron

Vermogenstanden

Een magnetron heeft standaard een aantal vermogenstanden waar je uit kan kiezen. Hierbij wordt het wattage vermeld. Op sommige magnetrons kun je zelf het wattage invoeren. 

Crispfunctie

Sommige magnetrons beschikken over een crispfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat je gerecht niet zompig wordt, maar een lekker knapperig laagje krijgt. 

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie kun je met het stoombakje je groenten heerlijk stomen. Het stomen van groenten zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk vitamines worden behouden.

Infrarood-check

Als je een echte luxe magnetron hebt, beschikt deze wellicht over een infrarood functie. Het kan soms moeilijk zijn om te weten of je gerecht helemaal opgewarmd is. Niets is vervelender dan halverwege je lasagna erachter te komen dat het midden nog bevroren is. De infrarood sensor meet of je gerecht helemaal warm is en past de opwarmtijd aan.

Defrost functie

Met de defrost functie wordt het eten maar heel licht verwarmd. Hierdoor ontdooit het bevroren ingrediënt of gerecht gelijkmatig. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld vis uit de vriezer wil opwarmen om bacterievorming tijdens een lang ontdooiproces te voorkomen.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een magnetron

Vermogen

Typisch hebben magnetrons een vermogen tot 1000 watt (hoewel je een enkeling vindt met een maximaal wattage van 1100). 1000 watt is meer dan voldoende om de meeste gerechten binnen enkele minuten op te warmen. Natuurlijk kun je je magnetron ook op lagere vermogens instellen. Wanneer je een kant-en-klaar maaltijd bereidt staat naast opwarmtijd ook het aanbevolen wattage op de verpakking.

Grootte

De grootte van de magnetrons varieert sterk, maar gemiddeld beschikken ze over een inhoud van ongeveer 25 tot 40 liter. Als je een kleine keuken hebt, is het aan te raden om voor één van de compacte modellen te kiezen. Ga je voor een combimagnetron, dan is een groter formaat handiger zodat de meeste ovenschalen erin kunnen. 

Draaiplateau

Standaard beschikt een magnetron over een draaiplateau waardoor het eten van alle kanten verwarmd wordt en gelijkmatig gaart. Wat duurdere magnetrons beschikken over betere technieken om het eten gelijkmatig te verwarmen, wat een draaiplateau onnodig maakt. 

Display

Hoewel de meeste goedkopere magnetrons (draai)knoppen gebruiken, hebben de wat duurdere modellen vaak een LED display en soms zelfs een touchscreen. 

Slimme magnetrons

Je leest het goed, zelfs onze magnetrons worden ‘smart’ uitgebracht. Door middel van WiFi maakt de magnetron verbinding met een app op je smartphone. Je kan de magnetron dan van een afstand aan en uitzetten. 

De beste magnetrons van 2020

Voordat je je verdiept in alle mogelijke magnetrons, hebben we alvast een selectie gemaakt. Je vindt hieronder onze reviews van de beste combimagnetrons, de beste solo-, inbouw- of multifunctionele magnetron. Ook hebben we gezocht naar de beste kleine magnetron voor de kleine keukens. 

  • Grote inhoud van 40L
  • Inclusief heteluchtfunctie
  • Sensor cooking zorgt voor perfecte garing
  • Inclusief grill functie
  • Constante microgolven
  • Door het formaat niet geschikt voor kleine keukens
  • Door het draaiplateau zijn sommige bakvormen niet geschikt voor in deze magnetron
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/Sharp-R-971-INW-Magnetron.jpg

Als je het meeste uit je magnetron wil halen, dan is dit model van Sharp het apparaat voor jou. Deze magnetron heeft een inhoud van 40L, waardoor de meeste ovenschalen er in passen. Ideaal voor als je gebruik maakt van ovenfunctie.

Met het hoge wattage van 1050 watt, verwarm je binnen een paar minuten je kliekjes. De binnenkant van de magnetron is gemaakt van roestvrij staal waardoor hij makkelijk schoon te maken is.

Als het op functies aankomt, ben je volledig voorzien met de magnetron van Sharp. Sensoren meten exact wanneer je gerecht perfect gaar is en passen de opwarmtijd hierop aan. Je hoeft alleen maar de functie ‘sensorkoken’ te gebruiken. Nooit meer uitgedroogde pasta dus! Door het gebruik van constante microgolven (in plaats van microgolven met tussenpozen) wordt je gerecht zeer gelijkmatig verwarmd. Met het uitgebreide display selecteer je snel de gewenste functie en tijdsinstellingen.

De Sharp R-971 INW beschikt over ovenfuncties. Door de heteluchtoven-functie te selecteren bak je makkelijk bijvoorbeeld taart of pizza. Dankzij het grote formaat past vrijwel alles er makkelijk in. Naast de heteluchtfunctie kun je ook grillen door de bovengril aan te zetten. Erg handig wanneer je je opgewarmde lasagna af wil maken met een knapperige laag.

    Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, zondag in huis via bol voor €439.3
    • Compact en licht
    • Met 8 voorinstellingen gemakkelijk te gebruiken
    • Inclusief defrost functie en snelstartknop
    • Budget vriendelijk
    • Inclusief timerfunctie
    • Geen ovenfunctie
    Inventum MN207SB

    Heb je al een oven of heb je er geen nodig? Ga dan voor deze Inventum solomagnetron. Niet alleen is een solo magnetron een stuk voordeliger, ze zijn ook erg draagbaar en compact. Dit model van Inventum heeft een inhoud van 20l en is voorzien van een draaiplateau. Met een maximaal vermogen van 800 watt is de magnetron geschikt om binnen een paar minuten je gerechten te verwarmen. Dankzij de geëmailleerde wand koekt eten niet aan en kun je het apparaat dus makkelijk schoonhouden.

    Met 5 vermogenstanden stel je met één draai aan de knop in hoe sterk je de magnetron wil laten verwarmen. Weet je het niet zeker? Selecteer dan één van de 8 voorinstellingen. Het enige wat je hoeft in te voeren is het type gerecht en het gewicht en de Inventum warmt het op de juiste temperatuur voor je op.

    Met de losse defrost-functie ontdooi je binnen een paar minuten ingevroren ingrediënten, zoals vlees en vis. Met de snelstartknop hoef je alleen op een knop te drukken om de magnetron op 800 watt 30 seconden te laten draaien. Elke keer dat je deze knop opnieuw indrukt, komen er 30 seconden bij.

      Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis via bol voor €86
      • Jet functies zorgen voor snelle verwarming
      • Past in alle Ikea keukens
      • Beschikt over een hetelucht- en grillfunctie
      • Met de crispfunctie wordt je eten extra knapperig
      • Hogere prijs
      • Als je geen Ikea keuken hebt, zul je waarschijnlijk wat meer moeite voor de inbouw moeten doen
      https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/Whirlpool-AMW-9607IX-Magnetron.jpg

      Als je het belangrijk vindt dat je keuken er strak en net uitziet, dan is deze Whirlpool jouw ideale magnetron. Deze combimagnetron beschikt over een flink wattage van 900 watt en kan gebruik maken van verschillende ovenfuncties. Zie je nu al op tegen de installatie? Hoewel we niet voor alle keukens kunnen spreken, zit je in ieder geval met een Ikea keuken gebakken. Het formaat is perfect ontworpen om in alle Ikea keukens te kunnen passen waardoor je gewoon de instructies van je huidige keuken kan volgen. Makkelijker kan het niet.

      Deze Whirlpool beschikt over de handige functies: Jet defrost, Jet start en Jet reheat. Met deze instellingen is de magnetron extra snel met de ontdooifunctie, het voorverwarmen van de oven en het verwarmen van gerechten in de magnetron. Met het digitale, intuïtieve display hoef je niet eindeloze menuutjes door te bladeren. Met slechts een paar drukken op de knop is je magnetron klaar om te gaan.

      Met de heteluchtoven bak je pizza’s, taarten, brood en meer. Met een maximale temperatuur van 230 graden heeft de Whirlpool alle functionaliteit van een grote oven met het gemak van een magnetronfunctie. Rond je je gerechten graag af met een knapperig randje, dan kun je de grill aanzetten. Tot slot heeft deze inbouwmagnetron een crispfunctie. De hitte van de gril wordt gecombineerd met de magnetronstralen waardoor je bijvoorbeeld ovenfriet zeer knapperig maakt.

        Op voorraad. Voor 22:00 uur besteld, maandag in huis via bol voor €531
        • Veel functies
        • Luxe uiterlijk
        • Inclusief hetelucht- en grillfunctie
        • Gelijkmatige verwarming dankzij de smart inverter
        • De maximale temperatuur van de oven is slechts 200 graden
        • Het draaiplateau is niet uit te zetten
        https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/LG-MJ3965ACS-Magnetron.jpg

        Wil je in één keer een veelzijdig apparaat aanschaffen die over zoveel mogelijk oven- en magnetronfuncties beschikt? Dan raden we deze vrijstaande combimagnetron van LG aan. Het wattage is hoger dan gemiddeld met 1100 watt, waardoor je in een handomdraai je verwarmde kliekjes of gebakken pizza op tafel hebt staan. De inhoud is maarliefst 39l; groter dan de meeste standaard magnetrons. Daarnaast is de binnenkant voorzien van een EasyClean laag waardoor je het schoonmaakdoekje er maar één keer overheen hoeft te halen voor je magnetron weer schoon is.

        Met de stoomfunctie bereid je niet alleen de meeste groenten snel en gemakkelijk in je magnetron, je behoudt ook zoveel mogelijk vitamines. Dankzij de smart inverter technologie wordt ieder deel van je gerecht gelijkmatig verwarmd of ontdooid, en zal je nooit meer last hebben van een bevroren binnenkant. Weet je niet goed hoe lang iets in de magnetron moet, dan kun je gebruik maken van de voorinstellingen welke automatisch de juiste opties voor je kiest.

        Dankzij de ingebouwde hetelucht- en grillfunctie heb je een losse oven niet meer nodig. Wanneer je deze functie combineert met de meegeleverde crispplaat, krijg je een perfect knapperig resultaat.

          • Budgetvriendelijk
          • Compact
          • 5 Vermogenstanden inclusief timer
          • Inclusief ontdooifunctie
          • Inhoud 20 liter
          • Draaiplateau: Ø 255 mm
          • Met verlichting
          • Geen speciale functies
          Inventum MN205S Solo

          Soms wil je gewoon een apparaat zonder te veel extraatjes, voor een lage prijs, die je makkelijk kan opbergen. Dit model van Inventum heeft alles wat je nodig hebt van een magnetron, zonder het grote prijskaartje. Met een maximaal wattage van 700 watt duurt het misschien een minuutje langer, maar de technologie van Inventum zorgt voor betrouwbare resultaten.

          De inhoud is slechts 20l en de kast heeft een afmeting van 44 cm breed, 26 cm hoog en 35 cm diep. Hiermee is dit model erg makkelijk op te bergen of in een hoekje neer te zetten zonder dat het veel ruimte in beslag neemt.

          Met de draaiknop selecteer je erg makkelijk één van de 5 ingestelde vermogensstanden. waarna je met de draaiknop eronder de tijd instelt. Tijdens het opwarmen zorgt het draaiplateau voor een gelijke verdeling van de straling, zodat je gerecht aan alle kanten gaart. Snel een stuk vis of vlees ontdooien? Je hebt het zo voor elkaar met de handige ontdooistand. Deze functie zorgt ervoor dat je ingrediënt zonder te garen ontdooit.

            Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis via bol voor €71

            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.