Reviews
Beste zwangerschapskussens 2019

Beste zwangerschapskussens van 2019

Bijgewerkt op 13 augustus 2019 door Redactie

Tijdens de zwangerschap is het natuurlijk het fijnst als alles op rolletjes loopt. Zo tegen het eind kan het soms echter wat oncomfortabel worden. Hier kan een zwangerschapskussen (ook wel voedingskussen genoemd) je bij helpen. Ben jij op zoek naar oplossingen bij slapeloze nachten tijdens de zwangerschap? Of heb je ’s avonds op de bank letterlijk een steuntje in de rug nodig? Lees dan verder.

vidaXL Zwangerschapskussen

Beste keus: VidaXL Zwangerschapskussen

Dit flexibele maar stevige U-vormige zwangerschapskussen is gemaakt om prettig mee in slaap te vallen. Met een afneembare hoes is het ook makkelijk schoon te houden.

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
vidaXL Zwangerschapskussen

VidaXL Zwangerschapskussen

Voor zwangere vrouwen die moeite hebben om in slaap te vallen
vidaXL Zijslaapkussen

VidaXL Zijslaapkussen

Voor vrouwen die op zoek zijn naar een langgerekte zwangerschapskussen
zwangerschapskussen/voedingskussen blauw

Nagui Zwangerschapskussen

Voor vrouwen die op zoek zijn naar een multifunctioneel C-vormig zwangerschapskussen
Babyjem Washandje - Ondersteunend Zwangerschapskussen

Babyjem Washandje

Voor vrouwen die met name de buik willen ondersteunen tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskussen - Voedingskussen - 100% katoen - 235 cm - crème met crème ruitjespatroon

AP Moeder & Kind zwangerschapskussen

Voor vrouwen die de steun tijdens de zwangerschap willen afwisselen.

Wat is een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen is speciaal ontwikkeld om het jou tijdens je zwangerschap zo comfortabel mogelijk te maken. Tijdens de latere maanden kan het soms lastig worden om in slaap te vallen, aangezien er steeds minder bewegingsvrijheid is. Ook kan het op de bank of zelfs aan de eettafel prettig zijn om iets in de rug of onder de buik te hebben om ondersteuning te bieden. In deze gevallen is een zwangerschapskussen perfect voor jou!

Wat een zwangerschapskussen voor je kan betekenen

Betere nachtrust

Als je in je slaap vaak draait of normaal op je buik in slaap valt, kan de nachtrust tijdens de latere maanden van de zwangerschap soms verstoord worden. Zwangerschapskussens zijn hiervoor ideaal. De verschillende vormen bieden ondersteuning aan je buik en kun je onder je hoofd leggen of tussen je benen klemmen. Hiermee hou je je lichaam in een comfortabele positie waar je dankzij de extra steun van het zwangerschapskussen lang in kan blijven liggen.

Steun in de rug

Je rug krijgt het er tijdens je zwangerschap aardig van langs. Je draagt immers maandenlang plotseling extra gewicht met je mee. Je rug heeft de taak om het allemaal te ondersteunen, en soms begin je die inspanning aan het einde van de dag wel te voelen. Een zwangerschapskussen is dan een fijn steuntje in de rug. Afhankelijk van de vorm van het kussen kun je deze op de bank lekker om je heen wikkelen zodat deze op precies de juiste plek wat extra ondersteuning geeft.

Voedingskussen

Ook na de zwangerschap kan het kussen nog een grote hulp zijn. Je kan het namelijk, afhankelijk van het soort kussen dat je aanschaft, ook als voedingskussen gebruiken. Een voedingskussen wordt gebruikt om, wanneer je het kindje borstvoeding geeft, voor je langs op schoot te leggen. Je kindje ligt erop en ligt op precies de goede hoogte. Op deze manier hoef je niet je armen in een oncomfortabele positie te houden of je kindje constant te ondersteunen.

Soorten zwangerschapskussens

Full-length kussen

Een full-length kussen is een kussen dat net zo lang is als je lichaam. Je kan hem dan zo positioneren dat je je armen en benen eromheen kan slaan én er ondersteuning wordt gegeven aan je buik. Full-length kussens komen in verschillende lengtes en flexibiliteiten. Vind je het fijner om wat meer weerstand te hebben in een kussen? Dan is het een goed idee om een wat harder model aan te schaffen. Een wat beweeglijkere variant is de flexibele full-length kussen, die je precies in alle hoeken en bochten kan buigen die voor jou het prettigst zijn.

U-Vorm kussen

De naam zegt het eigenlijk al. Een U-vorm kussen heeft de vorm van de letter U. Dit kussen is op verschillende manieren te gebruiken. Je kan de dichte kant onder leggen en hem tussen je benen positioneren, of je kan de dichte kant onder je hoofd leggen en zo als kussen gebruiken. De twee zijkanten van het kussen leg je bij je buik en je rug. Zo kun je lekker met je rug tegen het kussen aanleunen én wordt er intussen ondersteuning gegeven aan je buik.

C-Vorm kussen

Een C-vorm kussen is gemaakt om de ene kant tussen je benen te klemmen, en de andere kant onder je hoofd te leggen. De rest van het kussen volgt de natuurlijke vorm van je lichaam en ondersteunt zo je buik. Wanneer je het kussen ook als voedingskussen wil gebruiken, is een C-vormig kussen een goede optie. Je kan de C-vorm voor je langs leggen zodat je baby precies op de goede hoogte ligt.

Wig kussen

Een wig kussen is alleen bedoeld om ondersteuning te geven aan je buik. Het kussen heeft een brede kant die afloopt naar een platte kant. Deze kun je onder je buik schuiven zodat je altijd ondersteuning hebt tijdens je slaap. Het enige nadeel is dat dit kussen niet echt geschikt is als voedingskussen en echt alleen groot genoeg is om je buik te ondersteunen.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een zwangerschapskussen

Vorm

Zoals je hierboven al hebt gelezen zijn er verschillende vormen en maten van zwangerschapskussens beschikbaar. Welke je uiteindelijk kiest hangt helemaal af van je voorkeur. Heb je last van je rug? Dan is een U-vormig kussen misschien fijn voor wat extra ondersteuning. Wanneer je alleen ondersteuning voor je buik nodig hebt, is een wig kussen het meest geschikt. Een C-vormig kussen is de beste keus wanneer je het kussen ook als voedingskussen wil gebruiken en een full-length kussen wanneer je het fijn vindt om ‘s nachts iets vast te kunnen houden.

Materiaal

De kussens zijn uiteraard gemaakt van verschillende materialen. Wanneer er geen hoes voor het kussen wordt meegeleverd, is het een goed idee om in de gaten te houden van welke stof dit kussen gemaakt is. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld badstof een ontzettend prettige stof om tegenaan te liggen en sommige verschrikkelijk. De meest veilige keus is om voor een katoenen kussen te kiezen. Aangezien de meeste lakens ook van katoen zijn, kun je ervanuit gaan dat deze stof geen probleem zal zijn.

Vulling

De vulling bepaalt hoe flexibel en ‘knuffelbaar’ het kussen zal zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een pitten vulling, dan zal het kussen wat zwaarder zijn, maar wel zeer flexibel. Bij een wattenvulling wordt het kussen wat minder flexibel. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid watten waarmee het kussen gevuld is. Wel is het kussen wat lichter en makkelijker mee te nemen.

Verwijderbare hoes

Niet alle zwangerschapskussens zijn voorzien van een verwijderbare hoes. Voor dagelijks of veelvuldig gebruik is het natuurlijk wel prettig als je de hoes kan wassen. In dat geval is het dan ook aan te raden om een zwangerschapskussen met verwijderbare hoes aan te schaffen.

Een idee van welk soort kussen je wil aanschaffen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Hieronder hebben we een aantal van de beste zwangerschapskussens uit 2019 op een rijtje gezet. Bij elk type kussen hebben we het beste model voor jou gekozen.

vidaXL Zwangerschapskussen
 • Lagere prijs
 • Ook als voedingskussen te gebruiken
 • Stevig gevuld
 • Afneembare hoes
 • Niet geschikt als je ruimte voor je buik wilt openhouden
 • Microvezel niet voor iedereen een prettig materiaal

Het U-vormige kussen is de beste keus als je zoveel mogelijk ondersteuning wilt tijdens de slaap. Door de zandlopervorm van het VidaXL zwangerschapskussen wordt gelijke ondersteuning gegeven aan buik en rug. Dit kussen is dus ideaal voor vrouwen die erg moeilijk in slaap kunnen vallen.

Het kussen is gevuld met PP-katoen vulling wat voor een stevig kussen zorgt. Toch heeft deze vulling de kwaliteit om, ondanks de stevigheid, erg flexibel te zijn waardoor je hem voor veel verschillende situaties kunt gebruiken. Voor een extra goede nachtrust positioneer je de dichte kant onder je nek zodat de twee lange delen langs je buik en rug lopen. Deze zorgen ervoor dat zowel je buik als je rug ondersteund wordt. Toch heb je, dankzij de open onderkant, veel bewegingsvrijheid met je benen en voel je je niet snel ingesloten.

Na de zwangerschap is dit kussen als voedingskussen te gebruiken. Leg één van de lange kanten op je schoot en één in je rug. Nu kun je je baby precies op de goede hoogte leggen voor borstvoeding zonder dat je je kindje op hoeft te tillen.

De hoes is gemaakt van microvezel. Een zeer zacht materiaal dat ook nog eens goed is voor je huid. Ook is de hoes afneembaar, dus je kan hem bij veel gebruik makkelijk wassen.

vidaXL Zijslaapkussen
 • Lagere prijs
 • Stevig gevuld
 • Afneembare hoes
 • Extra lang (145 cm)
 • Je kunt het kussen niet om je heen wikkelen
 • Microvezel niet voor iedereen een prettig materiaal

Wanneer je op zoek bent naar een goed stevig kussen, is het zijslaapkussen van vidaXL een goede koop. Dit full-length kussen is speciaal voor zwangere vrouwen die niet gewend zijn om op hun zij te slapen. Met het zijslaapkussen heb je iets om vast te houden, wat helpt om in slaap te vallen in een voor jou onnatuurlijke positie.

Het VidaXL zijslaapkussen is maarliefst 145 cm lang en 40 cm breed. Afhankelijk van je lengte heb je dus een extra groot kussen om je aan vast te houden. Het kussen is goed gevuld met de PP-katoen vulling, maar door de flexibiliteit van deze vulling past het kussen zich toch aan de contouren van je lichaam aan. De hoes is gemaakt van microvezel en kan afgenomen en gewassen worden. Dat is wel prettig als je het kussen iedere nacht gebruikt.

zwangerschapskussen/voedingskussen blauw
 • Extra groot
 • Te gebruiken als voedingskussen
 • Duurzame vulling
 • 100% Katoen
 • Hogere prijs
 • Neemt veel ruimte in beslag

Het meest multifunctionele soort kussen is het C-vormige model. Dit zwangerschapskussen van Nagui is extra groot en kan op een hoop verschillende manieren gebruikt worden.

Voor tijdens de zwangerschap helpt dit kussen met het verzorgen van een goede nachtrust. Wanneer je op je zij ligt kan je de open kant aan de achterkant positioneren of aan de voorkant. Wanneer je de opening aan de achterkant positioneert, kun je het kussen gebruiken om je hoofd, je buik én je heupen te ondersteunen. Wil je toch wat ruimte voor je buik? Dan kun je de open kant aan de voorkant leggen zodat je hier ruimte voor hebt. De dichte kant functioneert dan als steuntje in de rug en is extra handig voor vrouwen die niet gewend zijn om op hun zij te slapen.

Het kussen verliest zijn functionaliteit niet na de bevalling. Je kan hem dan nog als voedingskussen gebruiken. Door de flexibiliteit van het zwangerschapskussen van Nagui, kan je deze helemaal om je lichaam wikkelen. Wanneer je de onderkant op je schoot legt, ligt je baby precies op de juiste hoogte om gevoed te worden. Ook voor liggend voeden kun je het kussen naast je leggen zodat je baby ook zo op de juiste hoogte ligt.

Het kussen is gevuld met polyester vezel. Deze heeft de eigenschap om niet samen te klonteren. Zo heb je veel langer plezier van je aankoop. De hoes is 100% katoen en is afneembaar.

Babyjem Washandje - Ondersteunend Zwangerschapskussen
 • Makkelijk mee te nemen
 • Lagere prijs
 • Veel bewegingsvrijheid
 • Geen afneembare hoes
 • Biedt geen steun aan de rug
 • Niet handig als voedingskussen

Het wigkussen is een uniek soort zwangerschapskussen. De vorm van het kussen is speciaal ontwikkeld om uitsluitend steun te geven aan je buik. Dit maakt het wigkussen ideaal voor vrouwen die meer bewegingsvrijheid willen tijdens de slaap, maar het toch prettig vinden om ondersteuning voor hun buik te hebben.

Het Babyjem washandje heeft een wigvormig design. Dit aflopende kussen is gemaakt om onder je buik te schuiven wanneer je op je zij ligt. De extra verhoging die dit kussen geeft, zorgt voor constante ondersteuning zonder dat de vrije beweging wordt gehinderd.

Door het kleine formaat is dit zwangerschapskussen ook nog eens ontzettend handig om mee te nemen op reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over slechte nachtrust buiten de deur.

Zwangerschapskussen - Voedingskussen - 100% katoen - 235 cm - crème met crème ruitjespatroon
 • Asymmetrisch model zorgt voor veel afwisseling
 • Stevig gevuld
 • 100% katoen
 • Te gebruiken als voedingskussen
 • Hogere prijs
 • Geen ondersteuning aan buik en rug tegelijk

Een asymmetrisch zwangerschapskussen is handig voor vrouwen die afwisseling in positie nodig hebben tijdens de slaap. Dit kussen van AP Moeder & Kind is U-vormig, maar beschikt over een lange poot (125 cm) en een korte poot (65 cm). Dit geeft wat meer vrijheid over positionering en ondersteuning. Heb je behoefte aan ondersteuning voor je buik, dan leg je de lange poot voor. Liever vrije bewegingsruimte, dan kan je de korte poot aan de voorkant leggen. In deze positie kun je ook nog eens genieten van extra ondersteuning in de rug.

Het kussen is gevuld met katoenwatten. Dit zorgt voor genoeg stevigheid voor voldoende ondersteuning, maar ook voor voldoende flexibiliteit. Dankzij deze flexibiliteit is dit kussen ook uitermate geschikt als voedingskussen. Je kan dan zowel de korte kant gebruiken als ondersteuning voor meer bewegingsvrijheid, als de lange kant voor een groter oppervlak voor je kindje.

De afneembare hoes is afneembaar en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hij is dus niet alleen functioneel, maar past ook nog eens helemaal bij jouw inrichting of kinderkamer. Het materiaal is 100% katoen, en dus prettig voor moeder én kind.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.