Basis Wake-up Light met touch control en een lichtkleur

Beste wake-up lights om uitgerust wakker te worden in 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Word je de afgelopen paar jaar al elke ochtend bruut wakker geschud door hetzelfde geluid van je smartphone? Elke ochtend hetzelfde vervelende gepiep? Dan ben je zeker niet de enige. Als je ernaar verlangt om eindelijk eens rustig en natuurlijk wakker te worden dan raden wij aan om te kijken naar een wake-up light.

Een wake-up light zorgt ervoor dat je elke ochtend met natuurlijk licht wakker wordt. De rustige en natuurlijke geluiden vervangen het wakker schrikken met rustig opstaan. Daarom heeft Popula de vijf beste wake-up lights van 2020 op een rijtje gezet.

Beste koop van 2024
Philips Wake-up Light HF3510 01
De beste koop voor wake-up lights

Philips Somneo Sleep & Wake-Up Light

 • Simuleert zonsop- en ondergang
 • Beschikt over een ingebouwde FM-radio en zeven rustige geluiden
 • Touchscreen is handig en intuïtief
 • Inclusief ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan
 • USB poort om je smartphone op te laden
 • Geschikt voor twee personen (verschillende wektijden)

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Philips Wake-up Light HF3510 01
Beste koop

Philips Somneo Sleep & Wake-Up Light

Voor mensen die het meeste waard voor hun geld willen bij een wake-up light.
SleepMapper Smartphone App voor iOS en Android voor wake-up lights
High-end

Philips Connected Somneo Sleep&Wake

Voor mensen die de beste wake-up light zoeken
Uitgebreide wake-up lights met meerdere kleuren en touch control
Budget

Philips Wake-up Light HF3510/01

Voor mensen die een goede maar betaalbare wake-up light zoeken.

Wat is een wake-up light?

Een wake-up light is een wekker die door middel van licht en rustige geluiden je langzaam en natuurlijk wakker laat worden. Zo word je geleidelijk aan gewekt, in plaats van het schrik-effect van een normale wekker.

Het principe van een wake-up light is in theorie simpel. We zijn als mensen voor een erg lange periode opgestaan door natuurlijke factoren zoals licht en geluiden van dieren die langzaam de dag beginnen. Een wake-up light bootst een natuurlijk zonsopgang en geluiden na, zoals voor je lichaam het biologisch het meest vertrouwd aanvoelt.

Werkt een wake-up light echt?

Verschillende grote onderzoeken zijn gedaan naar de effectiviteit van wake-up lights. De conclusie wijst er op dat een wake-up light zeker helpt met opstaan wanneer het nog donker is, zoals in de winter of als je standaard vroeg opstaat.

Zodra het donker wordt, begint de biologische klok met het produceren van actieve hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat we de dag hierop ons alert en wakker voelen. Dit is ook een van de redenen waarom het makkelijker is om in de zomer wakker te worden en op te staan dan in de donkere maanden van het jaar.

Een vier maanden durend onderzoek heeft de volgende punten aangetoond over de effectiviteit van wake-up lights:

 • 97% van de deelnemers die moeite hadden met opstaan, vonden na gebruik van zes weken het eenvoudiger om in in de ochtend op te staan.
 • Meer dan 80% van de deelnemers voelden zich na zes weken elke ochtend energieker na het gebruiken van een wake-up light.

De voordelen van een wake-up light

Een wake-up light is in principe een vervanging van de ouderwetse wekker. Het nadeel van standaard wekkers is dat je wakker schrikt door een heftig geluid. Wake-up lights bieden hiervoor de oplossing om eindelijk rustig wakker te worden.

Een wake-up light ondersteunt de cortisolrespons in de ochtend

Licht heeft een grote invloed op het cortisolgehalte in je lichaam. Veel mensen hebben tegenwoordig helaas last van chronische stress, wat zorgt voor onregelmatige pieken in je cortisolgehalte. Hierdoor raakt de cortisolproductie uitgeput.

Als je je in de ochtend veelal slap en niet opgewekt voelt, dan is er een grote kans dat er een correlatie is met je cortisolgehalte.

Wake-up lights stellen je in de ochtend bloot aan licht dat er voor zorgt dat cortisol in het lichaam een betere ochtendpiek heeft. Doordat hormonen nauw met elkaar verbonden zijn, zorgt een gebalanceerd cortisol voor een betere hormoonbalans.

Een wake-up light helpt voor de balans van je melatonine

Licht heeft een grote invloed op de melatoninespiegels in het lichaam. Melatonine is een lichtgevoelig hormoon en moet juist het tegenovergestelde patroon van cortisol volgen; laag in de ochtend en juist pieken in de avond.

Studies hebben aangetoond dat blootstelling van licht bij het opstaan het effect heeft dat er een betere melatonine balans ontstaat gedurende de rest van de dag. Zo hoef je niet naar de melatonine supplementen te grijpen, maar kan je jouw lichaam het werk natuurlijk laten doen.

Wake-up lights hebben een positief effect op je interne klok

Vooral in de winter hebben de donkere ochtenden geen positieve invloed op de interne klok van het lichaam. Aangezien het buiten nog donker is, voelt het voor het lichaam aan alsof de tijd voor opstaan nog niet is aangebroken.

Doordat wake-up lights het ochtendlicht nabootsen, voelt het voor je lichaam aan alsof het tijd is om op te staan. Zo stap je niet alleen makkelijker uit bed, maar voel je je ook energieker.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wake-up light?

Wake-up lights zijn er in verschillende vormen en maten. Met name Philips heeft zich volledig gestort op het ontwikkelen van wake-up lights en is op deze manier dan ook de marktleider geworden. Maar waar moet je bij deze verschillende modellen op letten?

De drie soorten modellen van wake-up lights

Er is veel keuze op het gebied van wake-up lights. De verschillende modellen kunnen wel in drie categorieën worden geplaatst: basic, uitgebreid en connected.

Basis wake-up lights met 1 lichtwarmte

Basic wake-up lights

De basis versies van de wake-up lights hebben de volgende features. De minimale eis om in deze categorie te vallen is dat er meerdere lichtkleuren en gradaties moeten kunnen worden getoond. Hierdoor wordt de lamp langzaam feller of doffer om een zonsop- of ondergang te simuleren. Daarnaast moeten ze ook kunnen functioneren als wekker.

Uitgebreide wake-up lights met meerdere kleurwarmtes

Uitgebreide wake-up lights

Uitgebreide modellen hebben een touchscreen en bieden meer kleurvariaties aan bij de simulatie van ochtendlicht. Het touchscreen maakt het gebruik van de wake-up light een stuk eenvoudiger. Daarnaast bieden uitgebreide modellen de mogelijkheid tot ademhalingsoefeningen. Deze helpen je in de avond de juiste state of mind te bereiken om het lichaam het signaal te geven dat het tijd is om te slapen.

Connected wake-up lights met touch en smartphone control

Connected wake-up lights

De meest uitgebreide versie van wake-up lights zijn de connected modellen. De connected wake-up lights zijn de beste modellen op de markt met de meeste functionaliteiten. Zo link je de lamp eenvoudig met je smartphone en regel je overzichtelijk alle wekkers, geluiden en zon simulaties. Daarnaast houdt deze smart lamp ook nog eens de temperatuur bij om je op de hoogte te houden van de perfecte slaap condities.

De drie beste wake-up lights

Alle wake-up lights kunnen nog redelijk van elkaar verschillen, qua functionaliteiten en ook qua prijs. Ga je voor een goedkopere wake-up light of wil je toch die extra functionaliteiten? Met deze selectie van drie modellen voor verschillende use-cases en gebruikers kan je zelfverzekerd zijn dat je de beste wake-up light voor jouw wensen koopt.

Sommige modellen hebben we niet meegenomen in de reviews. Deze wake-up lights zijn al te lang op de markt en geen competitie voor de nieuwe modellen. Ook al zijn ze vaak wat goedkoper.

 • Simuleert zonsop- en ondergang
 • Beschikt over een ingebouwde FM-radio en zeven rustige geluiden
 • Touchscreen is handig en intuïtief
 • Inclusief ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan
 • USB poort om je smartphone op te laden
 • Geschikt voor twee personen (verschillende wektijden)
 • Geen smartphone connectie, wekkers moeten via de lamp zelf worden ingesteld
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Philips-Somneo-Sleep-Wake-Up-Light-HF3650-01-Review.jpg

Als je op zoek bent naar het meeste waar voor je geld, dan is de Philips Somneo Sleep & Wake-Up de beste koop. Zonsop- en ondergang worden gesimuleerd en met de ingebouwde FM wekker luister je als je wakker bent naar je favoriete radiostation. Daarnaast zitten alle functies van een uitgebreide wake-up light in dit model van Philips verwerkt.

Perfecte zons op- en ondergang simulatie

Deze versie is het kleine broertje van de meest high-end wake-up light van Philips. Enkele functionaliteiten minder, maar qua wake-up light simulatie zitten ze beiden op een zeer hoog niveau.

De Somneo begint in de ochtend met een rode ochtendgloed. Deze gaat langzaam over naar oranje en geel. Om het ochtendgloren nog beter te simuleren wordt de wake-up light steeds wat feller. Perfect voor tijdens de donkere dagen of als je echt vroeg moet wakker worden.

Hoe je het licht het liefst ziet, kan je zelf bepalen. Wil je een snellere zonsopgang, dan is dat geen enkel probleem. Wil je langzaam worden ontwaakt, zo natuurlijk mogelijk? Dan is de periode van rood naar wit/geel licht wat langer, maar voelt deze wel natuurlijker aan. De 25 verschillende helderheidsinstellingen zorgen voor een rustige aanpassing van donker naar licht en vice versa in de avond.

De ingebouwde lichtsensor zorgt er voor dat de lamp ‘s nachts niet te veel licht geeft. Hetzelfde geldt voor de tekst van het display, deze zal je in de nacht niet wakker maken. De display past zich namelijk aan aan het lichtniveau van de kamer.

Intuïtief te gebruiken

Aangezien deze versie niet connected is met een smartphone kan je het touchscreen op de lamp gebruiken. Het touchscreen zit verwerkt in de lamp zelf, waardoor je niet aan de haal moet met een aparte afstandsbediening. Via het touchscreen regel je het volume, de wekker en de intensiteit van het licht.

RelaxBreathe is een functionaliteit van Philips die ademhalingsoefeningen aanbiedt voor het slapen gaan. Je stemt je ademhaling af op de rustige en langzame geluiden, zodat je lichaam realiseert dat het tijd om in te gaan slapen.

De FM radio geeft je de mogelijkheid om te luisteren naar je favoriete radio station in de ochtend. Je kan twee verschillende profielen instellen voor de wake-up light, zodat je samen met je partner de wake-up light kan gebruiken.

Als je toch nog wat langer in bed wilt blijven liggen, dan is een simpele tik tik op een willekeurige plek van de Somneo wake-up light genoeg om het geluid even te snoozen. Deze gaat na de ingestelde tijd weer langzaam verder met het geluid.

Conclusie

De Somneo is de perfecte keuze als je een wake-up light zoekt met de meest geavanceerde lichtinstellingen om wakker te worden en te gaan slapen. Daarnaast is de Somneo erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €171
  • Smartphone app die helpt met het bereiken van de ideale slaap condities
  • Simuleert zonsop- en ondergang
  • Beschikt over een ingebouwde FM-radio en acht rustige geluiden
  • Touchscreen is handig en intuïtief
  • Inclusief ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan
  • USB poort om je smartphone op te laden
  • Geschikt voor twee personen (verschillende wektijden)
  • Hogere prijs
  • Smartphone functionaliteit niet voor iedereen nodig
  High-end
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Philips-Connected-Somneo-SleepWake-up-Light-HF367201-Review.jpg

  De Connected versie van de Somneo is de beste wake-up light van het moment. Helaas betaal je er ook wat voor. Het is het grote broertje van de standaard Somneo versie en beschikt dan over enkele extra functionaliteiten waar het kleine broertje niet over beschikt. Zijn deze functies het geld waard, of past de standaard versie wellicht beter bij jouw wensen?

  Ochtendgloren en avondzon wordt gesimuleerd

  De Somneo begint in de ochtend met een rode ochtendgloed. Deze gaat langzaam over naar oranje, geel en kan afhankelijk van je instellingen eindigen in een fel wit licht. De Somneo wordt in een periode van een half uur steeds wat feller, zodat je langzamerhand op een natuurlijke wijze wakker wordt.

  Om het ochtendgloren nog beter te simuleren wordt de wake-up light steeds wat feller. Het apparaat kan namelijk variëren tussen 25 verschillende helderheidsinstellingen. Perfect voor tijdens de donkere dagen of als je echt vroeg wakker moet worden.

  Verschil met de standaard versie van de Somneo

  Er zijn weinig verschillen met de goedkopere versie van de Somneo wake-up light. Het belangrijkste verschil zit hem dan ook in de naam: Connected. Deze versie van de Somneo kan worden gelinkt met een smartphone applicatie, beschikbaar onder de naam Philips Sleepmapper. Deze is te downloaden via de Play Store en de App Store.

  Net als de Philips Hue smartphone app voor Philips Hue lampen is de applicatie zeer intuïtief (en mooi) vormgegeven en werkt deze zonder haperingen. De applicatie geeft je inzicht in vier factoren die van invloed kunnen zijn op je nachtrust: temperatuur, vochtigheid en het geluids- en lichtniveau van de kamer.

  De applicatie biedt je informatie over hoe je de slaapkamer kan optimaliseren voor de slaapomstandigheden. Zo is het niet enkel een lamp die je wakker maakt, maar kan deze je ook nog eens helpen met het verbeteren van je slaap.

  De smartphone applicatie is dan ook hetgene waar je de meerprijs voor betaalt in vergelijking met het goedkopere model. Als je de optimale slaapomstandigheden in je slaapkamer wilt bereiken, dan is dit model een aanrader. Het is ook erg handig dat je eenvoudig via de app wekkers kan instellen voor verschillende dagen, zodat je dit niet handmatig op de wekker zelf hoeft te doen.

  Functionaliteiten op een rijtje

  Deze wake-up light beschikt nog over een FM wekker en een AUX kabel die je bijvoorbeeld kan aansluiten op je geluidssysteem. Als je in het bezit bent van een goed surroundsysteem dan voelen de geluiden nog natuurlijker aan.

  Voor iedereen die last heeft met opstaan dan is de PowerWake functie nog een uitkomst. Mag je die belangrijke meeting echt niet missen? Dan wordt je (indien je nog niet bent opgestaan) nog gewekt met een ouderwetse alarmtoon. Dan weet je zeker dat je niet te laat bent.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €193
   • Simuleert zons op- en ondergang
   • Beschikt over een ingebouwde FM-radio en drie rustige geluiden
   • Zeer eenvoudig in gebruik
   • Lagere prijs
   • Kan enkel geel in verschillende gradaties simuleren
   • Geen AUX of USB aansluiting
   • Slechts 1 wektijd voor 1 persoon
   Budget
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Philips-Wake-up-Light-HF351001-Review.jpg

   Wil je genieten van het ochtendgloren zonder al te veel uit te geven? De HF3510/01 van Philips is dan de beste wake-up light. Met een betaalbare prijs, maar prima functionaliteiten die je nodig hebt om goed uitgerust wakker te worden.

   Simpele zonsop- en ondergang simulatie

   De HF3510/01 beschikt over een lamp die 20 verschillende gele tinten kan simuleren, van gedimd tot het fellere ochtendlicht. Met een maximale lichtintensiteit van 300 lux ben je verzekerd van een goed verlichte kamer binnen 30 minuten. Mocht je dit te fel vinden, kan je zelf instellen tot hoeveel lux de lamp maximaal mag verlichten.

   De helderheid van het scherm heeft vier instellingen. Op deze manier is het display waar de tijd en functionaliteiten worden getoond niet te licht tijdens de nacht en tijdens de dag juist wel goed te lezen.

   Voor in de avond heeft de HF3510/01 de mogelijkheid om zich langzamerhand te dimmen, zodat je geleidelijk in slaap valt. De volgende ochtend wordt je langzaam wakker gemaakt met opkomend licht, daarna gevolgd door jouw gekozen geluid.

   Wake-up light en wekker in één

   Uiteraard maakt deze wake-up light je niet enkel wakker met licht. Met drie verschillende geluiden uit de natuur kan je rustig wakker worden met het opkomende geluid van fluitende vogeltjes of idyllische geluiden van vogels in het bos.

   Mocht je toch liever wakker worden met je favoriete radiostation, dan is de FM radio een handige functie. Het grootste gemis van deze goedkopere wake-up light is dat deze geen USB-poort heeft waar je ‘s nachts je telefoon mee kan opladen.

   Het display van deze goedkope wake-up light is vrij simpel. De meest gebruikte functies zoals het volume en het instellen van het alarm is eenvoudig te bereiken en snel aan te passen.

    Hoe werkt een wake-up light?

    Je wordt gemakkelijker wakker, hebt een beter humeur de meeste mensen voelen zich energieker.

    Hoe lang gaat een wake-up light af?

    De meeste wake-up lights kun je laten sluimeren. Daarmee stopt het wekgeluid vaak 9 minuten, maar blijft het licht wel aan.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.