Beste slacklines

Slackline: de beste slacklines van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 13 februari 2022

Je kunstig voortbewegen over een strak gespannen koord, Slacklinen. Het ziet er niet alleen heel gaaf uit, het is ook nog eens gaaf om te doen en een enorm goede training om fit te blijven. Het is dan ook niet voor niets dat slacklinen de afgelopen jaren enorm gegroeid is in populariteit. In ieder park vind je wel een tussen twee bomen gespannen lijn waarop kunstachtige balanceer trucs gedaan worden. 

In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de juiste slackline. Afhankelijk waar(voor) je de slackline gaat gebruiken bepaalt waar je op moet letten bij de aanschaf. Hieronder vind je alvast kort onze aanraders voor de beste slacklines.

Beste koop van 2024
Gibbon Funline
Beste slackline voor beginners met extra grip

Gibbon Funline

  • weinig rek maakt het ideaal voor beginners
  • wordt met boombeschermers geleverd
  • optimale grip dankzij static webbing
  • ideale breedte voor beginners

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Gibbon Funline

Gibbon Funline

De Funline van Gibbon is speciaal ontwikkeld voor beginnende en jonge slackliners. Deze stugge 15 meter band is perfect om de eerste stappen van het slacklinen op te leren. 
Slackers Classic 15m + Teaching Line

Slackers Classic 15m + Teaching Line

De Slackers Classic is een klassieke slackline van 15 meter die met speciale oefenlijn geleverd wordt. Dankzij deze extra lijn heb jij het slacklinen in een mum van tijd onder de knie!
Gibbon Classicline XL

Gibbon Classicline XL

De Jibline van Gibbon is alles behalve een doorsnee slackline. Deze flexibele slackline is namelijk speciaal ontwikkeld voor al je jibs en tricks.
Gibbon Surferline

Gibbon Surferline

De Surferline is een extreem lange slackline voor de atleten die extra uitdaging zoeken of bij de waterkant willen slacklinen. Met 30 meter is het een van de langst mogelijke slacklines verkrijgbaar.

Wat is een slackline?

Slacklinen is ontstaan in de jaren 70 toen klimmers op zoek gingen naar een vermaak met hun klimuitrusting. De lijnen die ze gebruikten voor het klimmen werden toen tussen bomen gespannen om er zo balancerend overheen te lopen. Het werd als spel gedaan onder klimmers om de balans te verbeteren. Al snel nam de populariteit van deze nieuwe sport toe onder klimmers en later ook onder andere atleten.

Het werd zo populair dat de eerste slacklines ontworpen voor het slacklinen op de markt kwamen. Inmiddels is slacklinen van de klimsport losgeraakt en is het een aparte tak van sport geworden, hoewel klimmers nog steeds zeker een groot deel van de groep slackliners uitmaken.

Het doel van slacklinen

Bij slacklinen was het doel om van de ene naar de andere kant van de lijn te lopen en hierbij de volledige balans te bewaren. Hierbij werden spieren door het hele lichaam getraind die de prestaties van het klimmen ten goede kwamen. Omdat het niet alleen een erg effectieve training maar ook een vermakelijke activiteit was, werd het al snel door niet-klimmers overgenomen.

Tegenwoordig is slacklinen meer dan over een strak gespannen touw lopen. Slacklinen bestaat uit lopen, balanceren en het doen van trucs op de slackline. De uitrusting is enorm verbeterd ten opzichte van de eerste slacklines. Vandaag de dag zijn slacklines speciaal ontworpen om overheen te lopen of trucs te doen.

Hoe werkt een slackline?

Een slackline is een strak gespannen band die tussen twee ankerpunten gespannen wordt. Aan de uiteinden van de band zit de ratel, een mechanisme waarmee je het koord vastzet en strakker of losser kunt spannen. Zo kun je de voor jou ideale instellingen hanteren om te kunnen slacklinen.

Het materiaal van de band is gemaakt van een sterk polyester wat afhankelijk van je doelen in meer of mindere mate rekt. Een band met meer rek is beter om sprongen en trucs op te doen, een band met minder rek is eenvoudiger om overheen te lopen.

Waarom kiezen voor een slackline?

Slacklinen is niet alleen een uitstekend vermaak voor in de buitenlucht. Met slacklinen train je namelijk ook nog eens spieren door het hele lichaam. Van de spieren in je voeten tot de spieren van je schouders en nek, allemaal zijn ze actief tijdens het balanceren op de slackline. Vooral je buikspieren en de andere spieren in je core, train volop je tijdens slacklinen.

Daarnaast zorgt slacklinen ook voor een enorme verbetering in de balans. Hier profiteer je vervolgens weer ruimschoots van bij alle bezigheden die je op dagelijkse basis doet.

De beste slackline voor jou kiezen

Jouw ideale slackline heeft die ideale lengte voor jou om op te trainen, de breedte van de slackline is comfortabel om op te lopen en heeft de juiste flexibiliteit voor jouw slack activiteiten.

Belangrijke punten

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van de ideale slackline.

  • Kies een slackline voor jouw niveau
  • Kies de juiste lengte en breedte
  • Kies de juiste stugheid voor lopen of trucs
  • Kies voor boombeschermers bij gebruik op bomen

1. Wat is je niveau en aard

Slacklines zijn verschillend in de uitdaging die ze bieden. Ga goed voor jezelf na wat het niveau is waarop jij een slackline zoekt. Als dit eenmaal helder is, kijk je naar je aard van slacklinen. Bij het balanceren en bij bijvoorbeeld het doen van trucs speelt de stugheid van de slackline een verschillende rol.

2. Lengte

De lengte van slacklines beïnvloed de moeilijkheidsgraad. Een langere slackline biedt meer uitdaging en maakt het behoorlijk wat lastiger om op te lopen. Als jij een beginner bent is het aan te raden om met een slackline van 15 meter te beginnen zodat de slackline stabieler is. Ben je opzoek naar uitdaging en wil je bijvoorbeeld meer flexibiliteit hebben, zoek dan een langere slackline.

3. Breedte

De algemene breedte van een slackline is 5 cm. Met deze breedte voel je goed aan hoe de slackline zich houdt en heb je voldoende oppervlakte om je voet goed te kunnen positioneren bij het maken van stappen of sprongen.

4. Stugheid

Het materiaal van de slackline en de manier waarop het geweven is, bepaalt de stugheid van de slackline. Een stuggere slackline is eenvoudiger om op te balanceren. Dit zijn de beste slacklines om de eerste stappen op te leren. Voor sprongen en trucs biedt een stugge band niet de juiste flexibiliteit om trucs goed op uit te kunnen voeren. In dit geval kun je beter een elastische slackline zoeken.

5. Boombeschermers

Slacklines span je meestal tussen twee bomen. Hierbij is het belangrijk om boombeschermers te gebruiken omdat anders de boom op lange termijn beschadigd en hierdoor de veiligheid tijdens het slacklinen in het geding komt te staan.

Boombeschermers zijn een beschermende laag die je tussen de bast en de slackline aanbrengt. Een boombeschermer is gemaakt van vilt of een vergelijkbare stof en heeft meestal een klittenbandsluiting om het vast te zetten.

Top 5 slacklines

Dit zijn de beste slacklines verkrijgbaar: de beste slackline voor beginners, de beste slackline met oefenlijn, de beste slackline voor trucs & de beste slackline extra lang.

  • weinig rek maakt het ideaal voor beginners
  • wordt met boombeschermers geleverd
  • optimale grip dankzij static webbing
  • ideale breedte voor beginners
  • weinig uitdaging voor gevorderde slackliners
  • minder geschikt om sprongen en trucs te doen
Gibbon Funline

De Funline van Gibbon is speciaal ontwikkeld voor beginnende en jonge slackliners. Deze stugge 15 meter band is perfect om de eerste stappen van het slacklinen op te leren.

Ideaal voor beginners

De Funline is speciaal ontwikkeld om zo laagdrempelig mogelijk te kunnen slacklinen. Door zijn zeer lage rek, biedt de band veel stabiliteit en is hierdoor makkelijk om op te lopen. Dit maakt het een ideale band voor beginners en jonge slackliners.

Het opzetten van de slackline is eenvoudig. Je gebruikt hiervoor 2 ankerpunten die maximaal 12,5 meter uit elkaar staan en slaat de slackline hier omheen. De bijgeleverde boombeschermers voorkomen dat de barst van de boom beschadigd door de slackline.

Met de bijgeleverde ratel span je de band eenvoudig aan. De ratel is gemaakt van metaal en heeft een kunstof afwerking rondom het handvat. Hierdoor is hij comfortabel en levert het geen pijn op bij gebruik.

Comfortabele band

De band heeft een lengte van 15 meter. 2,5 meter hiervan is gereserveerd voor de ratel wat de bruikbare lengte zo’n 12,5 meter maakt. Dit is ideaal voor als je een beginnende slackliner bent. Je kunt hier voldoende op lopen zonder dat het ten koste gaat van de stabiliteit. De breedte van 5 cm geeft veel stevigheid en voldoende oppervlakte om over te lopen.

Het materiaal van de slackline voelt comfortabel aan tijdens het gebruik. De weeftechniek, static webbing van Gibbon biedt een optimale grip tijdens het lopen. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken dat je uitglijdt.

De Gibbon Funline is door zijn lengte en lage rek factor de ideale slackline voor de beginnende en jonge slackliner.

    • de beste manier om in te stappen dankzij de extra oefenlijn
    • ideale breedte om het op te leren
    • wordt geleverd met draagtas
    • Fijne afstand van 15m
    • boombeschermers niet inclusief
    • minder geschikt om sprongen en trucs te doen
    Slackers Classic 15m + Teaching Line

    De Slackers Classic is een klassieke slackline van 15 meter die met speciale oefenlijn geleverd wordt. Dankzij deze extra lijn heb jij het slacklinen in een mum van tijd onder de knie!

    Met oefenlijn

    De Slackers Classic is een klassieke slackline van 15 meter. Er zit niet veel rek in de lijn en dit maakt het een ideale slackline voor beginners. Daarnaast wordt deze slackline met een oefenlijn geleverd. Deze oefenlijn span je boven de slackline, op deze manier heb je een handig hulpmiddel om je evenwicht te bewaren. Deze oefenlijn wordt op dezelfde manier tussen bomen opgespannen. De eerste stappen op de slackline worden hiermee een stuk makkelijker en zo kun jij je volledig concentreren op het houden van je balans.

    Klassieke lengte

    De Slackers Classic heeft een lengte van 15 meter en wordt met een ratel geleverd. Met de ratel breng je de band eenvoudig op spanning, al kost het behoorlijk wat kracht om deze volledig op spanning te brengen. De breedte van de band is 5 cm. Dit is de algemene breedte voor slacklines en dus ideaal om het op te leren. De Slackers Classic wordt zonder boombeschermers geleverd. Mocht je veel tussen dezelfde bomen slacklinen, dan zul je deze nog apart aan moeten schaffen.

    Dankzij de speciale oefenlijn die met de Slackers Classic komt, is het een geweldige slackline om de eerste stappen van het slacklinen te zetten.

      • Flat webbing zorgt voor trampoline effect
      • In 15 meter als 25 meter variant
      • XL variant wordt met tweede ratel geleverd voor optimale instellingen
      • Inclusief boombeschermers
      • Minder geschikt voor beginners
      Gibbon Classicline XL

      De Jibline van Gibbon is alles behalve een doorsnee slackline. Deze flexibele slackline is namelijk speciaal ontwikkeld voor al je jibs en tricks.

      Gemaakt voor trucs

      De Jibline van Gibbon is gemaakt met een enkel doel: het doen van de beste trucs op de slackline. Deze slackline is namelijk gemaakt met een flat webbing patroon. Dit zorgt voor een trampoline-effect bij gebruik. Hierdoor is het de perfecte keuze voor als je spronken, trucs en andere acrobatische kunsten wilt doen. Daarnaast is deze slackline bedrukt met een anti-slip belettering. Hiermee heb je precies de grip die je in een slackline zoekt.

      Twee uitvoeringen

      De Jibline is verkrijgbaar is een normale variant van 15 meter en een XL variant van 25 meter. De XL uitvoering beschikt over twee ratels die ervoor zorgen dat jij je slackline precies zo af kunt stellen zoals jij dat wilt. Zo verzeker jij de van de beste jumps en tricks. De bevestiging en de ratel nemen zo’n 2,5 meter per ratel in beslag.

      De breedte van deze slackline is 5 cm. Dit biedt voldoende oppervlakte zelfs tijdens sprongen en trucs. Om de bomen intact te houden tijdens het slacklinen, worden er boombeschermers meegeleverd. Het aanbrengen van deze boombeschermers gaat eenvoudig dankzij de klittenband sluiting.

      De Gibbon Jibline en Jibline XL zijn de ideale slacklines voor het doen van sprongen en trucs. Het dynamische patroon zorgt voor een optimaal trampoline effect zodat jij het beste uit jezelf naar boven haalt.

        • geweldige 30 meter lange slackline
        • dankzij flat webbing is de band sterk en flexibel
        • ideaal om over water te spannen
        • anti-grip print zorgt voor optimale controle
        • minder geschikt voor beginners
        Gibbon Surferline

        De Surferline is een extreem lange slackline voor de atleten die extra uitdaging zoeken of bij de waterkant willen slacklinen. Met 30 meter is het een van de langst mogelijke slacklines verkrijgbaar.

        Extra lang

        De Surferline van Gibbon is de lijn speciaal ontwikkeld voor lengte. Dankzij de enorme lengte van 30 meter is het een slackline geschikt voor de gevorderde slackliner. De extra lengte zorgt ervoor dat er meer buiging in de lijn komt en dat lopen en balanceren meer inspanning vereist. Op deze manier vind jij die extra uitdaging. Daarnaast is de Surferline ideaal om over het water te spannen. Hiermee verzeker jij je van een zachte val en breng je een enorm vermaak bij het slacklinen.

        Het opzetten van de Surferline is eenvoudig. Je haalt de slackline door de lus die aan het uiteinde te vinden is, vervolgens trek je de band strak met de bijkomende ratel.

        Optimale grip

        De Surferline is vervaardigd uit een sterk polyester wat dankzij de flat webbing weeftechniek stevig en flexibel aanvoelt. Dit zorgt ervoor dat ook bij de Surferline er behoorlijk wat vering in de band zit, al is het minder dan de Jibline. Om jou op deze lange slackline te voorzien van de optimale grip is de volledige 30 meter van de band voorzien van een anti-slip print. Dit geeft een geweldige grip en zorgt ervoor dat je zowel met blote voeten als met schoenen niet uitglijdt.

        De Gibbon Surferline is de ideale slackline voor de gevorderde atleet die opzoek is naar een lange slackline die goed afgesteld kan worden.


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.