Beste Rookmelders van 2019

Beste rookmelders van 2021

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 27 april 2020

Jaarlijks redden rookmelders honderden levens. Als je er nog geen hebt (of als je in het bezit bent van een oude ionisatiemelder) is het tijd om deze zo snel mogelijk aan te schaffen. Er zijn veel verschillende soorten rookmelders op de markt. Hieronder zetten we op een rijtje welke soorten rookmelders er zijn, wat voor functies de meeste rookmelders hebben en waar je op moet letten bij de aanschaf van een rookmelder.

Beste koop van 2021
Fibaro FGSD 002 Rookmelder is slim en kan worden gekoppeld aan Toon
De beste thermische rookmelder

Fibaro Smoke Sensor 2 Rookmelder

 • Meerdere rookmelders met elkaar te koppelen
 • Verbinding met smartphone app is mogelijk
 • Gevoeligheid van de sensoren is zelf in te stellen
 • Werkt samen met Toon van Eneco

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Fibaro FGSD 002 Rookmelder is slim en kan worden gekoppeld aan Toon

Fibaro Smoke Sensor 2 Rookmelder

Niemand houdt van een vals alarm als het op rookmelders aankomt. Deze smart rookmelder is geheel naar eigen voorkeur in te stellen en kan je van een afstand waarschuwen bij brand.
Rookmelders

Nest Protect V2 Batterij (3 stuks)

Deze koppelbare rookmelder kan meerdere kamers tegelijk bewaken. Met de smart-functie weet je ook van een afstand hoe het met jouw huis gaat.
Elgato Eve Smoke Rookmelder

Elgato Eve Smoke Rookmelder

De Elgato Eve Smoke blinkt uit door zijn handige smartphone app en combineert optische en thermische technologie in één apparaat om complete detectie te kunnen garanderen.
Hager TG501AL Rookmelder

Hager TG501AL Rookmelder

De beste keuze voor een optische rookmelder zonder batterijen.
First Alert SC05CE Rookmelder voor thuis
Budget

First Alert SC05CE Rookmelder

Voor mensen die een betaalbare rookmelder zoekt

De vijf beste rookmelders op een rijtje

Er zijn veel verschillende modellen, maar de onderstaande vijf rookmelders zijn als beste uit de test gekomen. Voor verschillende gebruikerswensen en prijsklassen zijn deze vijf rookmelders bekroond tot de beste van het jaar.

 • Meerdere rookmelders met elkaar te koppelen
 • Verbinding met smartphone app is mogelijk
 • Gevoeligheid van de sensoren is zelf in te stellen
 • Werkt samen met Toon van Eneco
 • Beschikt niet over een koolmonoxide detector
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Fibaro-FGSD-002-Rookmelder-voor-Toon.jpg

Niemand houdt van een vals alarm als het om rookmelders gaat. Heb je bijvoorbeeld snel last van rook in de keuken, dan wil je niet dat je rookmelder iedere avond besluit alarm te slaan. Voor dit soort situaties is de Fibaro Smoke Sensor 2 de beste keus. Deze smart rookmelder is volledig naar eigen voorkeur in te stellen en beschikt over zowel optische- als thermische detectie.

De Smoke Sensor 2 is in te stellen naar jouw behoeften. Zo kun je de gevoeligheid van zowel de thermische- als de optische detectie instellen zodat je geen last hebt van vals alarm in ruimtes waar rook of hitte veel voorkomt. Beschik je over andere Fibaro apparatuur, dan zijn deze aan de rookmelder te koppelen zodat er bij alarm alles aan gedaan wordt om je veilig te houden.

De Smoke Sensor 2 kan gekoppeld worden aan de speciale app. Zo krijg je een melding van eventueel alarm ook al ben je zelf niet thuis. Naast deze notificaties, kun je de geschiedenis van het apparaat in de gaten houden met de app. Met een handige grafiek wordt weergegeven welk hitte- en rookniveau het apparaat gedetecteerd heeft. De Smoke Sensor 2 werkt op batterijen.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €62.95
  • Slimme rookmelders die met elkaar te koppelen zijn
  • Maakt onderscheid tussen onschuldige rook en echte noodgevallen
  • Inclusief koolmonoxide meter
  • Test zichzelf 400 keer per dag
  • Geeft lichtsignalen bij een lege batterij
  • Je betaalt een hogere prijs voor extra veiligheid en hoge kwaliteit
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Nest-Protect-Rookmelder.jpg

  Koppelbare rookmelders zijn vooral handig als je in een woning met meerdere kamers woont. Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan is het sterk aan te raden om ook de kamers van je kinderen te voorzien van rookmelders. Nest rookmelders beschikken over de meest moderne technologie en functies. Het apparaat meet met optische technologie of er brand of rook is. Naast brand, meet de Nest ook of er koolmonoxide in de lucht zit.

  Je betaalt wat meer, maar je voorkomt ook een hoop frustratie met de nest rookmelder. Het apparaat test zichzelf 400 keer per dag en geeft door middel van een lichtsignaal (geen vervelende piepjes meer) aan of de batterij leeg is. Over lichtsignalen gesproken, je kunt aan de LED ring, in combinatie met stemsignalen, op de Nest meteen zien wat het probleem is. Zo maakt het apparaat onderscheid tussen een klein beetje rook bij bijvoorbeeld het aanbranden van eten (geel licht) en een echt noodgeval (rood licht). ‘s Avonds geeft de Nest met een knipperende groene gloed aan of alles met de batterijen en sensoren in orde is. Tot slot verlicht de LED ring met wit licht als je onder het apparaat doorloopt.

  Dankzij de smart functie van de Nest rookmelder, kun je via de app altijd zien hoe het ervoor staat in je huis. Daarnaast stuurt de applicatie je iedere maand een veiligheidsrapport toe zodat je precies kan nalezen of zich risicovolle situaties hebben voorgedaan. De montagesteun bevestig je met schroeven aan je muur of plafond. Je krijgt bij je brandmelder 6 lithium AA batterijen meegeleverd. Wil je liever deze Nest rookmelder op netstroom? Die is ook beschikbaar!

   • Connectie met app en koppelbaar met andere modellen
   • Test zichzelf zonder onnodige geluidssignalen
   • Te koppelen met het lichtnetwerk
   • De batterij gaat wel 10 jaar mee
   • Hogere prijs en je kan de ingebouwde batterij niet vervangen
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Elgato-Eve-Smoke-Rookmelder.jpg

   De Elgato Eve Smoke combineert optische en thermische technologie in één apparaat om complete detectie te kunnen garanderen. De Eve Smoke detecteert zowel kleine haarden (door het meten van verschillen in temperatuur) en volledige brand.

   De rookmelder test zichzelf dagelijks en zal geen onnodige, vervelende geluidssignalen afgeven. Met één blik op de app kun je zien of alle onderdelen goed werken. De rookmelders van Eve zijn koppelbaar voor mensen met grotere woningen. Als één rookmelder afgaat, gaat de rest ook af. Je kan zelfs de Eve Smoke op je lichtnetwerk aansluiten zodat de lampen in je huis bij een noodgeval aan zullen gaan.

   De Elgato Eve Smoke blinkt uit door zijn handige smartphone app. Via deze app krijg je een waarschuwing als er iets aan de hand is (ook al ben je zelf niet thuis). Daarnaast houd je via de app gemakkelijk in de gaten wat de testresultaten zijn van de Eve Smoke. De lithium batterij gaat 10 jaar mee. Zo ben je dus voor het komende decennium voorzien.

    • Aan te sluiten op netstroom
    • Ruimte voor batterij in het geval dat de stroom uitvalt
    • Koppelbaar via een kabel
    • Lagere prijs zonder in te leveren op kwaliteit
    • Je moet het apparaat zelf testen
    • Beschikt niet over een koolmonoxide meter
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Hager-TG501AL-Rookmelder.jpg

    Deze optische basis rookmelder is voor mensen die het liefst niet de batterijen om de zoveel tijd vervangen. Door de rookmelder aan te sluiten op netstroom heb je geen last meer van het vervelende signaal dat aangeeft dat je batterij vervangen moet worden. Er zit wel een lithium batterij in de Hager TG501AL, maar deze zit er alleen om ervoor te zorgen dat de rookmelder het nog steeds doet als de stroom uitvalt.

    Door een kabel te gebruiken kan je een aantal rookmelders aan elkaar koppelen. Dit is wel zo veilig wanneer je meerdere kamers in je huis hebt. De rookmelders slaan dan tegelijk alarm als een noodgeval zich voordoet. Bij alarm wordt een geluidssignaal van 85 decibel afgegeven.

    De voorkant van de rookmelder is voorzien van een knop om het signaal bij vals alarm te resetten. Daarnaast kun je met de knop zelf testen of alles in orde is met het apparaat. Het wordt aangeraden om het apparaat één keer per week te testen.

     • Zowel rookmelder als koolmonoxide meter
     • Lagere prijs want je krijgt geen extra functies
     • Geeft een zeer hard signaal
     • Niet koppelbaar
     • Geeft door middel van piepjes aan of de batterij leeg is
     • Handmatig te testen
     Budget
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/First-Alert-SC05CE-Rookmelder.jpg

     Voor een goedkope rookmelder met geen onnodige functies is dit model van First Alert een goede optie. Deze optische rookmelder meet naast de aanwezigheid van rook ook of er koolmonoxide in de lucht zit.

     Bij aanwezigheid van rook of koolmonoxide geeft deze rookmelder een hard piepend signaal (85 decibel). Vals alarm? Dan kun je de grote resetknop op de melder indrukken om het signaal te laten stoppen. Met deze zelfde knop test je de First Alert rookmelder. Het wordt aangeraden om dit een keer per week te doen.

     Zodra de batterijen leeg zijn geeft de melder dat aan met een harde piep iedere paar seconden. Het is dan van belang om de batterijen zo snel mogelijk te vervangen. Gelukkig heeft de First Alert rookmelder weinig stroom nodig en zal dit niet meer dan een paar keer per jaar voorkomen.

      Hoe werkt een rookmelder?

      Er bestaan veel verschillende soorten rookmelders met verschillende manieren van hitte- of rookregistratie. De melders hebben gemeen dat er, nadat er hitte of rook geregistreerd wordt, een signaal wordt geactiveerd dat de gebruiker op de hoogte brengt van de beginnende brand. Meestal is dit een hard geluidssignaal. Zo word je op tijd gewaarschuwd bij een mogelijke levensbedreigende situatie.

      Helaas kan een rookmelder soms ook alarmeren terwijl er geen brand is. Dan is het met name een erg vervelend apparaat. Ook daarom is het belangrijk om een goed model aan te schaffen.

      Soorten rookmelders

      Optische of thermische rookmelders

      De meest moderne opties zijn optische- of thermische rookmelders. Optische rookmelders zenden een lichtbundeltje uit met een kleine lichtbron op het apparaat. Wanneer dit licht verstoord wordt door rook gaat het alarm af. Thermische rookmelders meten de temperatuur in de ruimte en gaan af wanneer de temperatuur een bepaald limiet overschrijdt. Dit is vooral handig in ruimtes waar een optische rookmelder te snel vals alarm zou kunnen geven zoals in de badkamer. Voor privé gebruik is het aan te raden om een optische rookmelder aan te schaffen. Dit omdat rook net zo goed voor dodelijke ongevallen kan zorgen als vuur.

      Ionisatie rookmelders

      Een oudere versie van de rookmelder is de ionische variant. Ionisatie rookmelders zijn vanaf 2005 verboden doordat ze radioactieve deeltjes uitstralen wanneer ze aan staan. Kom je dus toch een ionisatiemelder tegen en overweeg je deze aan te schaffen? Niet doen!

      Slimme rookmelders

      Slimme rookmelders heb je zowel in de optische als in de thermische variant. Wat ze ‘smart’ maakt, is een eventuele connectie met een smartphone waardoor je zelfs op afstand op de hoogte bent van de stand van zaken in je woning. Maak jij je gauw zorgen over brand, dan kun je jezelf met een smart rookmelder op je gemak stellen.

      Rookmelder op batterij- of stroomvoeding?

      Ze bestaan allebei: rookmelders op batterijen en op netstroom. Het vervelende aan rookmelders die op batterij werken is dat je de batterijen eens in de zoveel tijd moet vervangen. Wel zijn ze makkelijk te installeren. Rookmelders op netstroom hebben een wat ingewikkelder installatieproces, maar je hoeft niet de batterijen te vervangen.

      Functies van rookmelders

      Koppelfunctie

      Koppelbare rookmelders zijn handig wanneer je meer dan één kamer in je woonruimte hebt. Je kan de melders dan zo instellen dat ze tegelijkertijd afgaan wanneer één melder een brand registreert.

      Autoresetknop

      De meeste rookmelders hebben een knop waarmee je het alarm uit kan schakelen en de melder kan resetten. Dit is prettig wanneer de rookmelder af is gegaan zonder dat er gevaar is.

      Noodverlichting

      Sommige rookmelders beschikken over noodverlichting naast het standaard geluidssignaal. Deze verlichting zorgt ervoor dat je je, zelfs bij veel dichte rook, kan oriënteren.

      Testfunctie

      Als je rookmelder een testfunctie heeft, kun je de testknop indrukken om te kijken of het geluidssignaal werkt. Wel zo fijn om te controleren of de rookmelder echt werkt.

      Waar moet je op letten bij de aanschaf van een rookmelder?

      Batterijduur

      De meeste rookmelders die op batterij werken gaan ongeveer een jaar mee. Wanneer je de batterij hebt geplaatst, wordt aangeraden om deze er pas weer uit te halen wanneer je hem gaat vervangen. De rookmelder staat altijd aan maar heeft heel weinig stroom nodig.

      Batterijvervangingssignaal

      Wanneer het tijd is om de batterij te vervangen, geven de meeste rookmelders een piepsignaal. Het enige dat je dan kan doen om het gepiep te laten stoppen, is het vervangen van de batterij. Welk signaal een lege batterij veroorzaakt, verschilt per model. Meestal zijn het korte pieptonen met een interval van rond de 20 seconden.

      Bevestiging

      Voor het bevestigen van je rookmelder heb je over het algemeen een boormachine nodig. Je maakt dan de houder vast aan het plafond of de muur en kan vervolgens de rookmelder hierin vastklikken. Als je geen mogelijkheid hebt om te boren, kan je een magnetisch bevestigingssetje aanschaffen.

      Geschikt voor doven/slechthorenden

      Voor als je slechthorend of doof bent, zijn er speciale rookmelders beschikbaar. Met deze rookmelders wordt er een tril- of flitssignaal afgegeven in plaats van een geluidssignaal. Je bent dan dus niet meer afhankelijk van horende familieleden.

      Voor meer algemene informatie over rookmelders en meer uitleg over verschillende soorten melders, kun je terecht op de website van BrandVeilig.


      Reacties

      mm van voorden

      mm van voorden

      Ik bewoon een klein appartement met een ingebouwde keuken, dus zonder raam. Daarnaast zijn er 2 rokers in huis. Mn goedkope rookmelder gaat al af als ik vlees bak of als er gerookt word. Is dit een goede rookmelder voor mijn situatie?

      Geplaatst op 02 okt 2019

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

      Specificatie Fibaro Smoke Sensor 2 Rookmelder Nest Protect V2 Batterij (3 stuks) Elgato Eve Smoke Rookmelder Hager TG501AL Rookmelder First Alert SC05CE Rookmelder
      Artikelnummer FIBEFGSD-002 S3006WBFD 10EAP1701 48330 1853881
      Diameter 5 cm 11,6 cm 12,5 cm 12 cm
      Keurmerk EN 14604 Best Reviewed - Kieskeurig.nl - Januari 2019 NEN 14604 NEN 14604NEN-EN 50291-1:2010
      Product breedte 6,5 cm 13,5 cm 12,5 cm 17 cm
      Product lengte 6,5 cm 13,5 cm 12,5 cm 22 cm
      Verpakkingsinhoud 1x FIBARO Smoke Sensor met batterij, 1x (beknopte) handleiding en montage materiaal Rook en koolmonoxidemelder combimelder plus batterijen en montagemateriaal.