Kniepertjesijzer voor traditionele kniepertjes

Kniepertjesijzer: dit zijn de beste kniepertjesijzers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Kniepertjes vind je niet snel in de winkel. Met een goed kniepertjesijzer kan je zelf ambachtelijke kniepertjes maken, net zo lekker als bij de bakker. Een kniepertjesijzer is ideaal voor de feestdagen, maar ook een goede toevoeging voor de ijsmachine. Wat is een kniepertjesijzer? Waar let je op bij het kopen? Hieronder advies van de expert, met een duidelijke top 4 vergelijking voor de  beste kniepertjesijzers uit de test.

Beste koop van 2024
Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 285
Beste koop kniepertjesijzer

Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 285

 • eenvoudig te reinigen
 • anti aanbak laag
 • snoeropberg mogelijkheid
 • geluidssignaal als de kniepertjes zijn gebakken
 • cooltouch handgreep
 • indicatielampje

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 285

Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 285

Voor de keukenkampioenen die goede kniepertjes willen maken
Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 261

Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 261

Voor de stijlvolle kniepertjesbakker
Cloer Wafelijzer 0271

Cloer Wafelijzer 0271

Voor de stijlvolle kniepertjesbakker
Adler AD 3038 Wafelijzer

Adler AD 3038 Wafelijzer

Voor de gemakkelijke kniepertjesbakker

Wat is een een kniepertjesijzer?

Misschien weet je helemaal niet wat een kniepertjesijzer is?. Niet iedereen in Nederland kent namelijk kniepertjes. Want deze worden over het algemeen in oosten en noorden van Nederland gemaakt.

Een kniepertjesijzer zegt al wat je er mee kunt maken, namelijk kniepertjes. Kniepertjes zijn ronde, dunne, harde wafels die je, als ze nog warm zijn, kunt oprollen. De bakplaat van een kniepertjesijzer is plat en rond. Dit verschilt dus enorm met een wafelijzer want die platen hebben diepe groeven en meestal een rechthoekige vorm.

Het kniepertjesijzer wordt vooral rondom de feestdagen gebruikt om dan de zogeheten nieuwjaarsrolletjes te maken. Dat zijn dus opgerolde kniepertjes waar je slagroom in kunt spuiten of waar je ijs in kunt doen. Maar je kunt de kniepertjes ook plat laten.

Je kunt nog veel meer dingen met dit ijzer maken zoals stroopwafels, oubliehoorntjes, galetten en ijshoorntjes. Natuurlijk gebruik je voor al deze lekkernijen een ander soort beslag, maar je kunt het allemaal maken met hetzelfde ijzer. Dus waar wacht je nog op?

Hoe gebruik je een kniepertjesijzer?

Als eerste ga je natuurlijk kniepertjesbeslag maken, waarvan je het recept op internet op kunt zoeken.Heb je het beslag klaar, dan zet je het kniepertjesijzer aan. Meestal hebben ze een indicatielampje, zodat je weet wanneer het ijzer heet genoeg is om te gaan gebruiken.

Je smeert een klein beetje boter of olie uit op de plaat en daarna giet je in het midden van de ijzeren plaat een grote lepel van het beslag. Vervolgens doe je de deksel dicht en zo verspreidt het deeg zich over het ijzer.

Dan is het wachten tot het kniepertje klaar is. Wil je het kniepertje oprollen dan doe je dat zodra het kniepertje uit het ijzer komt want dan is hij nog warm en buigzaam. Voor het oprollen van het kniepertje kun je een rolvorm gebruiken deze kun je kopen in de winkel. Deze handelingen blijf je herhalen tot je genoeg kniepertjes hebt gebakken.

Waar let je op bij de aanschaf van een kniepertjesijzer?

Er zijn verschillende soorten kniepertjesijzers op de markt. Dus wat zijn nu de belangrijkste dingen om op te letten als je een kniepertjesijzer aan wil schaffen? Hieronder hebben wij een aantal belangrijke punten onder elkaar gezet.

 • Temperatuur instellen via meerdere standen
 • Indicatielampje voor starten, klaar & afkoelen
 • Anti-aanbaklaag is vaak de norm
 • Materiaal van de buitenkant: kunststof of metaal
 • Vermogen van het kniepertjesijzer in watt
 • Reliëf en het patroon aan de binnenkant

Temperatuur

De temperatuur is bij het bakken altijd belangrijk. Je wil natuurlijk een goed kniepertje kunnen bakken en daarvoor is het belangrijk dat je zelf de temperatuur kunt regelen. Dit kun je doen als je verschillende standen hebt op een kniepertjesijzer.

De meeste ijzers hebben standen van 1 t/m 5. Je zal er een aantal moeten proberen te bakken om na te gaan wat voor jou de beste stand is.Sommige mensen willen het kniepertje knapperig en bruin hebben, waarvoor je de stand hoger zal moeten zetten. Gelukkig staat er meestal in de handleiding welke tips er zijn voor het desbetreffende kniepertjesijzer.

Indicatielampje

Als het kniepertjesijzer een indicatielampje heeft wordt het bakken alleen nog maar makkelijker voor jou. Het indicatielampje geeft aan wanneer het ijzer warm genoeg is om het bakken te starten. Heb je geen lampje op je ijzer die dat aangeeft, dan kan het zijn dat je te vroeg begint en dat het eerste kniepertje mislukt.

Daarbij kan een indicatielampje ook aangeven wanneer het apparaat weer is afgekoeld. Dit is handig als je het apparaat wil schoonmaken en dus zeker weet dat de plaat voldoende is afgekoeld. Sommige kniepertjesijzers hebben naast het indicatielampje ook een geluidssignaal die afgaat als de kniepertjes klaar zijn. Dit is erg handig omdat je dan minder op de tijd hoeft te letten.

Anti-aanbaklaag

De anti-aanbaklaag zit tegenwoordig gelukkig op de meeste apparaten, zo ook op het kniepertjesijzer. De anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat het deeg niet aan het apparaat blijft plakken en je dus minder boter of olie kunt gebruiken. Doordat het deeg minder vastplakt door de anti-aanbaklaag is het makkelijker om deze ijzers schoon te maken.

Ondanks dat de meeste apparaten wel een anti-aanbaklaag hebben is het toch goed om dit voor de zekerheid nog even te checken voordat je een kniepertjesijzer aanschaft.

Materiaal

Het kniepertjesijzer wordt gemaakt van kunststof of metaal. Beiden hebben hun voor- en nadelen. De buitenkant van de kunststof variant wordt minder snel heet. Daarentegen is het metalen kniepertjesijzer duurzamer en gaat deze meestal langer mee. Het ligt eraan waar jouw voorkeur ligt en wat jij belangrijk vindt. De metalen kniepertjesijzers zijn meestal duurder in aanschaf dan de kunststof variant. Neem dit mee in je keuze voor het kniepertjesijzer.

Vermogen

Natuurlijk mogen we het vermogen niet vergeten van het kniepertjesijzer. Als het kniepertjesijzer genoeg vermogen heeft dan worden de kniepertjes op een snelle en geleidelijke manier gaar gebakken. Hoe hoger het vermogen des te sneller gaat het bakken. Maar gelukkig kun je meestal zelf de temperatuur regelen.

Reliëf

De buitenkant is al verschillend bij elk kniepertjesijzer maar de binnenkant kan ook verschillend zijn. En dat heeft te maken met het reliëf van de bakplaten. Sommige noemen dit ook wel het patroon. Je hebt een simpel patroon zoals vierkantjes of ruitjes. Maar andere kniepertjesijzers hebben een sierlijk reliëf op de bakplaten zitten zodat dit op de kniepertjes wordt overgebracht.

Tips voor veilig gebruik

Omdat je met een kniepertjesijzer gaat werken wat heel heet kan worden zijn de volgende tips erg belangrijk voor de veiligheid.

 1. Zet een kniepertjesijzer altijd op een stabiele en hittebestendige ondergrond.
 2. Zorg ervoor dat je geen andere apparaten of dingen die niet tegen hitte kunnen in de buurt hebt staan.
 3. Als je de stekker in het stopcontact steekt gaat het ijzer meteen aan.
 4. Zorg dat de stekker niet in aanraking komt met het ijzer.
 5. Als je samen met kinderen gaat bakken blijf er dan bij staan en bedenk dat het apparaat heet kan zijn aan de bovenkant.
 6. Om de kniepertjes eruit te halen gebruik je het best een spatel en natuurlijk een groot bord om ze op te leggen.
 7. Na het bakken altijd de stekker eruit halen en goed laten afkoelen voordat je het apparaat gaat schoonmaken.

Top 4 beste kniepertjesijzers

Hieronder hebben we de top 4 van de beste kniepertjesijzers voor je op een rijtje gezet. Hopelijk maken we je zoektocht daarmee een stuk eenvoudiger!

 • eenvoudig te reinigen
 • anti aanbak laag
 • snoeropberg mogelijkheid
 • geluidssignaal als de kniepertjes zijn gebakken
 • cooltouch handgreep
 • indicatielampje
 • het geluidssignaal kan je niet uitzetten
Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 285

Met dit goed uitziende kniepertjesijzer kun je je eigen mooie en dunne kniepertjes en oubliehoorntjes bakken. Met de anti-aanbaklaag heb je minder olie of boter nodig. Doordat dit ijzer automatisch aangeeft wanneer het kniepertje klaar is wordt het bakken nog eenvoudiger. Let wel op dat de buitenkant warm kan worden, dus zorg ervoor dat je het kniepertjesijzer op een hittebestendige ondergrond zet.

Het fijne aan dit kniepertjesijzer is dat je deze makkelijk in de keukenkastjes kwijt kunt. Je kunt het ijzer namelijk rechtop wegzetten door het apparaat op de handvaten weg te zetten. Dat betekent dat je ruimte bespaart in je kast.

  • anti-aanbaklaag
  • indicatielampje
  • compact
  • makkelijk in gebruik
  • diameter van 15 cm
  • de buitenkant kan verkleuren
  Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 261

  Dit kniepertjesijzer is makkelijk in gebruik. Het ijzer kan een kniepertje per keer bakken en met de anti-aanbaklaag en vijf verschillende standen is dat eenvoudig. De vijf verschillende standen kun je vinden op de deksel en door te draaien aan de knop kun je van stand wisselen.

  Als je de het kniepertjesijzer aanzet en hij warm genoeg is, gaat het indicatielampje branden en kun je beginnen met bakken. Met dit ijzer bak je kniepertjes met een diameter van 15 cm. De mogelijkheid bestaat dat de buitenkant warm wordt, dus pas op als je met kinderen aan slag gaat. Een fijne prijs en kwaliteit verhouding maakt dit kniepertjesijzer tot een goede optie!

   • 2 controlelampjes
   • anti-aanbaklaag
   • metalen behuizing
   • snoeropbergsysteem
   • geen geluidssignaal als het kniepertje klaar is
   Cloer Wafelijzer 0271

   Dit witte kniepertjesijzer heeft aan de binnenkant een bijzonder reliëf. Het ijzer heeft 5 verschillende standen waardoor jij zelf de temperatuur kunt bepalen. Het is misschien even uitproberen wat het beste werkt maar dat komt met dit ijzer vast goed. De anti-aanbaklaag is erg handig zodat het deeg er niet aan blijft plakken.

   Door de metalen behuizing ziet dit kniepertjesijzer er professioneel uit. Hij heeft een handig indicatielampje, zodat je weet wanneer je kunt beginnen met bakken. Dit is een prima ijzer wat makkelijk is in gebruik. En het heeft een snoeropbergsysteem zodat je het snoer makkelijk kunt opbergen. Je kunt met dit kniepertjesijzer veel mooie kniepertjes bakken.

    • cooltouch-handvat
    • anti-aanbaklaag
    • temperatuur regelbaar
    • kunststof behuizing
    • indicatielampje
    • vorming rolletjes
    • geen waarschuwingssignaal
    Adler AD 3038 Wafelijzer

    Dit kniepertjesijzer is van kunststof gemaakt en heeft een simpel ruitjes reliëf aan de binnenkant. Het heeft een indicatielampje zodat je weet wanneer het ijzer klaar is voor gebruik. Met de draaibare temperatuurregelaar kun je zelf de temperatuur aanpassen als dit nodig is.

    Deze bakplaat is groter dan de andere kniepertjesijzers. En het handige van dit ijzer is dat er een vorming wordt meegeleverd. Hiermee kun je hoorntjes maken als de kniepertjes nog warm zijn. Voor deze leuke prijs is het de moeite waard om de lekkerste kniepertjes te proberen te maken.

     Wat is een kniepertjesijzer?

     Met een kniepertjesijzer kun je kniepertjes maken, dit zijn dunne, platte wafels. Wanneer deze vers onder het ijzer vandaan komen kun je ze oprollen. Je kunt hier dan slagroom of ijs in doen, zogeheten nieuwjaarsrolletjes.

     Kan je met een wafelijzer kniepertjes maken?

     Met een normaal wafelijzer is het lastig om kniepertjes te maken omdat kniepertjes dun moeten zijn. Wafelijzers zijn namelijk een stuk groter en gemaakt om dikke wafels te bakken. Aangeraden wordt om hier een kniepertjesijzer voor aan te schaffen.

     Is kniepertjesijzer geschikt voor maken stroopwafels?

     Ja, met een kniepertjesijzer kun je gemakkelijk stroopwafels maken. Dit ijzer zorgt ervoor dat je stroopwafels lekker dun worden.

     Hoe maak je kniepertjesijzer schoon?

     Je maakt een kniepertjesijzer schoon door allereerst het apparaat een beetje af te laten koelen. Maak vervolgens een stuk keukenpapier vochtig en stop deze tussen de ijzers. De warmte van de ijzers in combinatie met het vochtige keukenpapier zal er voor zorgen dat er stoom ontstaat. Hiermee krijg je de laatste restjes los.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.