Beste kattenluik

Kattenluik: de beste kattenluikjes van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022

In deze koopgids bespreken we precies waar je op moet letten wanneer je een kattenluikje aan gaat schaffen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je tot koop overgaat. Zo zijn er vele verschillende soorten en hangt het maar net af van jouw deur, huis, omgeving (en kat!) welke het beste bij je past. Lees verder voor onze koopgids met advies – maak geen miskoop!

Beste koop van 2024
PetSafe® Extreme Weather Door™
Het meest duurzame kattenluikje

PetSafe® Extreme Weather Door™

 • Verkrijgbaar in verschillende maten
 • Houd tocht goed tegen
 • Isoleert beter dan andere kattenluikjes
 • Inclusief afsluitpaneel
 • Verkrijgbaar in wit

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
PetSafe® Extreme Weather Door™

PetSafe® Extreme Weather Door™

Beste kattenluik die de warmte in jouw huis blijft, ideaal voor een goed geïsoleerd huis.
Sureflap Connect Kattenluik

Sureflap Connect Kattenluik

Onze favoriete keuze voor een slim kattenluik met chip en een handige smartphone app - altijd zien waar je kat op het moment is.
JC Pets Kattenluik

JC Pets Kattenluik

Een diervriendelijk kattenluik die zeker niet onprettig is voor de kat - een zachte binnenrand, een goede afsluiting en sluiting via magneet.
Staywell Deluxe Magnetisch Kattenluik

Staywell Deluxe Magnetisch Kattenluik

Onze aanrader voor een goed kattenluik met een magnetische sluiting - geschikt om andere katten buiten te houden, maar wel enkel geschikt voor kleinere katten en kittens.
Ferplast Swing 1

Ferplast Swing 1

Een goedkoop kattenluik van goede kwaliteit. Houdt andere katten niet buiten, maar ideaal om jouw kat lekker naar buiten te laten.

Wat is een kattenluikje?

Een kattenluikje is een kleine opening in een deur waar een flap voor hangt. Dit geeft jouw kat de mogelijkheid om zelfstandig naar buiten en naar binnen te gaan, zonder dat jij voor het beestje de deur open hoeft te doen. Voor veel mensen biedt dit een enorme uitkomst, zeker wanneer ze veel werken en weinig thuis zijn. De kat kan dan gewoon naar buiten om zijn behoeftes te doen of om een ommetje te maken.

Wat zijn de voordelen van een kattenluikje?

Hoewel er ook echte huiskatten bestaan, is het over het algemeen goed voor een kat om buiten te komen. Daar leren ze jagen en maken ze connecties met andere katten. Met behulp van een goed kattenluikje kan jouw kat zelf bepalen wanneer hij naar buiten gaat en terug naar binnen wil. Geen constant gemauw, je hoeft niet zelf de deur voor de katten open te doen. En ook wanneer je naar je werk gaat, geeft het een geruststellend gevoel dat jouw kat altijd veilig naar binnen én buiten kan.

Welke verschillende typen kattenluikjes zijn er?

Het verschil in kattenluikjes wordt voornamelijk bepaald door de manier waarop ze openen en weer afsluiten. Een standaard kattenluikje heeft een loshangende flap die beide richtingen op kan zwaaien. Hierdoor kan jouw kat gemakkelijk naar binnen en naar buiten. Maar andere katten kunnen dat ook. Daarbij kan het door deze kattenluiken erg tochten. Gelukkig is het kattenluikje inmiddels ver doorontwikkeld en zijn er nu veel meer mogelijkheden wat betreft de sluiting.

Sluiting met magneet

Een kattenluikje met een magneetsluiting is erg doordacht. De opening sluit namelijk met een magneet af, maar deze kan alleen ontgrendeld worden met een magneetsleutel. Dit sleuteltje kun je aan de halsband van je kat maken, zodat het kattenluik opent wanneer jouw kat in de buurt is.

Het kattenluikje sluit door de magneet goed af en laat dus geen koude tocht binnen. Ook is de sleutel specifiek voor het kattenluikje, waardoor er geen andere katten in en uit kunnen lopen. Alleen wanneer je kat het sleuteltje kwijt raakt, gaat het luikje dus niet meer open.

Sluiting met infrarood

Een kattenluikje met infrarood werkt eigenlijk hetzelfde als met een magneet. Alleen in dit geval draagt jouw kat een halsbandje met een infraroodzendertje. Het kattenluik opent dus alleen wanneer jouw kat in de buurt is en laat daardoor geen andere katten binnen. Ook sluit het luik goed af waardoor je koude luchtstromen buiten houdt.

Sluiting met chip

Een kattenluikje met chip kan alleen worden gebruikt wanneer jouw kat gechipt is. Want zodra je kat in de buurt van het luikje komt, wordt de opening ontgrendeld door de chip. Dit soort kattenluikjes zijn ideaal wanneer je meerdere huisdieren hebt, waarvan sommige wel en andere niet naar buiten mogen. Je kunt namelijk instellen welke chips wel en geen toegang hebben tot het luikje.

Ideaal dus wanneer je een nieuwe kat hebt die nog niet naar buiten mag, of een klein hondje, die je liever alleen naar buiten stuurt wanneer jij met hem mee gaat.

Sluiting met draaisysteem

Een kattenluikje met een draaisysteem kun je zo instellen dat het luik naar beide kanten geopend kan worden, of slechts een kant op. Wanneer je ‘s avonds naar bed gaat kun je het kattenluik bijvoorbeeld zo instellen dat jouw kat alleen nog naar binnen kan. Maar eenmaal binnen kan hij gedurende de nacht niet meer naar buiten toe.

Dit is dus erg prettig wanneer je geen zin hebt om te wachten totdat het beestje binnen is, maar wel het veilige gevoel wil hebben dat hij ‘s nachts thuis blijft.

Sluiting met sluitclip

Dit is eigenlijk de eerste variant op het losslingerende luikje. Je kunt een kattenluikje met een sluitclip namelijk op slot zetten. Hierdoor kan het kattenluik niet meer open of dicht, maar hou je in ieder geval de tocht buiten. Zulke kattenluikjes zijn erg fijn wanneer je gedurende bepaalde periodes je kat liever binnen hebt, bijvoorbeeld ‘s nachts.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van kattenluikjes?

De sluiting van het kattenluikje is een van de belangrijkste eigenschappen om op te letten. Dit bepaalt natuurlijk hoe jouw kat naar binnen en naar buiten gaat, of je andere katten buitensluit en hoe tochtvrij de opening is. Maar er zijn nog een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je een kattenluikje gaat kopen:

Materiaal

Kattenluikjes komen in vele verschillende materialen. De meeste gebruikelijke is kunststof, maar je komt ze ook van hout, metaal of zelfs glas tegen. De keuze van het materiaal is vaak een persoonlijke kwestie, maar wordt ook bepaalt door het budget.

Grootte van de kat

De afmetingen van je kat zijn ook niet geheel onbelangrijk om in gedachte te houden wanneer je een kattenluikje aan gaat schaffen. Een grotere kat heeft immers een groter luikje nodig. Vaak werken deze met dezelfde systemen, maar toch handig om even op te letten.

Diepte van de tunnel

Hoe dik is de deur of de muur waar je het kattenluikje in gaat plaatsen? Dit is ook de afmeting die de tunnel van het kattenluikje moet hebben. Sommige kattenluikjes komen met verschillende maten tunnels of zelfs verstelbare tunnels. Check dit in ieder geval even goed, zodat je zeker weet dat het kattenluikje op jouw deur gaat passen.

Kleur

Wit, roze, houtlook, ze zijn er echt in allerlei kleuren. Wit is de meest gebruikelijke kleur, maar als je naar iets specifieks op zoek bent, zal je dat vast en zeker ook kunnen vinden.

Plaatsing

In welk materiaal wordt het kattenluikje geplaatst? Heb je een houten deur of een van glas of kunststof? Of wil je het kattenluikje in een stenen muur plaatsen? Het materiaal van jouw deur kan bepalen welk kattenluikje wel en niet geschikt is. Ga dus na of het kattenluikje dat je op het oog hebt geschikt is om in jouw deur te plaatsen voordat je overgaat tot koop.

Beste kattenluik

Vind je het met bovenstaande informatie nog steeds moeilijk om de juiste keuze te maken voor een kattenluikje, dan maken we het jou nog makkelijker. Want door een kattenluikje uit onderstaande top 5 te kiezen, weet je zeker dat je een goede koop in huis haalt!

 • Verkrijgbaar in verschillende maten
 • Houd tocht goed tegen
 • Isoleert beter dan andere kattenluikjes
 • Inclusief afsluitpaneel
 • Verkrijgbaar in wit
 • Geen mogelijkheid om andere katten buiten te houden
 • Geen eenrichtingsverkeer
 • Houdt andere katten niet buiten
PetSafe® Extreme Weather Door™

Dit kattenluik houdt de warmte in jouw huis tot wel 3,5 keer beter vast dan andere kattenluikjes. Met het drievoudige luik systeem wordt er namelijk veel beter geïsoleerd. Toch kan jouw kat rustig naar binnen en buiten wanneer het hem uitkomt.

Je kunt dit kattenluik in deuren plaatsen van 4,1 tot 5,7 centimeter dik. Het is zowel geschikt voor houten deuren als kunststof deuren. Het luik wordt geleverd in een witte kleur, maar het materiaal kun je makkelijk verven. Zo zorg je ervoor dat het mooi aansluit op jouw deur.

Doordat het kattenluik in verschillende maten geleverd wordt is hij altijd geschikt voor jouw kat. Meet de schouderbreedte van je kat op en je weet welke maat je nodig hebt.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €53.3
  • groot kattenluik geschikt voor zelfs de grootste katten
  • krijg informatie over het bevinden van je kat via de app
  • werkt met alle 9-,10- en 15-cijferige chips
  • stel je niet alleen waar je katten mogen gaan maar ook wanneer
  • Hogere prijs
  Sureflap Connect Kattenluik

  De Sureflap Connect gaat nog een stukje verder met het uit handen nemen van je huisdier zorgen. De Sureflap Connect beschikt namelijk over aanvullende informatie die je via een app vertelt waar je huisdier zich bevindt.

  Slimme app integratie

  De Sureflap Connect is speciaal voor de baasjes die willen zien waar hun kat zich bevindt. Dit kan erg handig zijn als je even met je kat wilt knuffelen of als je een lekker tussendoortje voor je kat hebt. De Sureflap Connect beschikt namelijk over een app waarmee jij kunt zien of je kat zich buitens- of binnenshuis bevindt. Daarnaast kun je zelfs kiezen of je een melding wilt ontvangen zodra je kat naar buiten of binnen loopt. Dit is een handige functie om het gedrag van je harige vriend nog beter te begrijpen.

  Ook de Sureflap Connect kan ingesteld worden op dezelfde 4 standen om te bepalen waar je kat wel of niet kan komen. Daarnaast is het bij de Sureflap Connect zelfs mogelijk om een timer in te schakelen. Dit kan erg handig zijn voor als je bijvoorbeeld niet wilt dat je kat ‘s nachts rond loopt te dwalen terwijl hij dit overdag wel mag.

  Grote ingang voor grote katten

  De Sureflap Connect is het meest geavanceerde model van Sureflap en er kunnen 32 verschillende chips geregistreerd worden. Het kattenluik werkt met alle 9-, 10- en 15-cijferige chips. De Sureflap Connect heeft een grotere opening dan de gemiddelde kattenluiken. Met 17,0 bij 17,8 cm is dit kattenluik geschikt voor zelfs de meest grote katten. Om ervoor te zorgen dat koude lucht buiten de deur blijft, is ook dit kattenluik voorzien van een tochtstrip.

  Toch komen al deze extra’s met een prijskaartje. De Sureflap Connect is behoorlijk wat duurder ten opzichte van andere kattenluiken.

   Op voorraad. Voor 21:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €274
   • Met universele magneetsluiting
   • Wit
   • 4-wegs vergrendeling
   • Past op alle deuren
   • Zachte binnenrand
   • Houdt andere katten niet buiten
   JC Pets Kattenluik

   Wanneer je echt van je kat houdt zal het je goed doen dat dit kattenluik een zachte binnenrand heeft. Zo wordt hij lekker over z’n rug geaaid wanneer hij door het luik een loopt. Daarbij functioneert deze zachte strip als tochtstrip, waardoor het de koude wind buiten houdt.

   Het kattenluik sluit af met behulp van een magneet. Dit is echter een universele magneet, dus jouw kat heeft geen speciale halsband nodig om het luik open te kunnen maken. Echter, kan het hierdoor dus wel gebeuren dat er ook andere katten binnenkomen.

   Of je nu een deur hebt van hout, kunststof of glas of het kattenluik in je garagedeur of muur wil plaatsen, dit kattenluik past altijd.

    Uiterlijk 18 april in huis via bol voor €21.95
    • 4-weg vergrendeling
    • Inclusief magneetsleutel
    • Houd andere katten buiten
    • Beschikbaar in het wit
    • Kattenluik voor kittens en kleine katten
    Staywell Deluxe Magnetisch Kattenluik

    Dit kattenluik van Staywell werkt met behulp van een magnetische sleutel. Het kattenluik is dus vergrendeld met een magneet, die alleen ontgrendeld wordt wanneer jouw kat met de magnetische sleutel die aan zijn halsband hangt in de buurt komt. Hierdoor kan jouw kat zonder moeite in- en uitlopen, maar hou je andere katten buiten de deur.

    Het formaat is niet geschikt als kattenluik voor grote katten. Kleine katten of kittens maken gelukkig zonder problemen gebruik van het Staywell kattenluikje.

    Met behulp van het 4-weg systeem kun je zelf bepalen of het kattenluikje helemaal open of dicht is of dat je kat maar een kant op kan. Zo kun je er ‘s avonds voor zorgen dat je kat alleen nog maar naar binnen kan en ‘s nachts dus binnen blijft.

     • Niet duur in aanschaf
     • Verkrijgbaar in meerdere maten
     • Met sluitclip
     • Beschikbaar in het wit
     • Houdt andere katten niet buiten
     Ferplast Swing 1

     Hoeft het van jou allemaal niet zo ingewikkeld en wil je gewoon dat het luik open of dicht kan, dan is deze Ferplast Swing ideaal. Voor een leuke prijs geef je jouw kat de vrijheid die hij verdient door naar binnen en buiten te kunnen wanneer hij wil. Heb je toch liever dat hij binnen blijft, dan draai je de clip om en zit het luik dicht.

     Het luik wordt niet geleverd met een tunnel, maar deze kun je wel apart aanschaffen. Hierdoor kun je het luik op vrijwel alle oppervlakken monteren.

      Op voorraad. Voor 21:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €26.91

      Veelgestelde vragen

      Wat is het beste kattenluikje?

      Het beste kattenluikje voldoet aan een aantal kenmerken. Zo is het beste kattenluikje gemaakt van goed materiaal dat lang mee gaat, zijn de afmetingen groot genoeg voor de kant en wordt deze op een goede plek geplaatst. Volgens onze koopgids is de PetSafe Extreme Weather Door de meest duurzame optie. 

      Waar let je op bij het kopen van een kattenluikje?

      Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat voor kattenluik je wilt. Er zijn namelijk verschillende sluitingen verkrijgbaar, bijvoorbeeld door middel van een magneet, infrarood, chip, draaisysteem of een sluitclip. Daarnaast zijn de kattenluiken in verschillende materialen verkrijgbaar, zoals kunststof, hout of metaal. Het materiaal is daarnaast gerelateerd aan de plaatsen van het kattenluikje. Dus bekijk eerst goed of het kattenluikje dat je graag wilt hebben wel geschikt is voor jouw deur. En ten slotte is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat je kat er goed doorheen kan.

      Hoe plaats je een kattenluik?

      Je kunt een kattenluik door een professional laten plaatsen, maar je kunt dit ook zelf doen. Meet allereerst je kat. De gemiddelde hoogte van een kattenluikje ligt rond de 15 cm vanaf de grond gerekend, maar niet elke kat is even groot. Vaak wordt de hoogte van de buik gezien als de hoogte waarop het kattenluikje in de deur geplaatst moet worden. Markeer vervolgens de plek op de deur waar je het kattenluik wilt plaatsen. De meeste kattenluikjes worden geleverd met een handig sjabloon dat je hiervoor kan gebruiken. Vervolgens kun je met een boor gaten in elke hoek van je sjabloon boren, deze geven de vorm aan van het kattenluik. Daarna zaag je met een decoupeerzaag de vorm eruit. Je kunt nu je kattenluik monteren. Lees altijd goed de handleiding door.

      Kan een kattenluik in elk soort deur worden geplaatst?

      Ja, een kattenluik kan in elke deur geplaatst worden. Bij de meeste deuren kun je dit zelfs ook zelf doen. Wanneer je een houten deur hebt is het redelijk makkelijk en liggen de kosten wat hoger. Bij een kunststof deur wordt het al wat moeilijker. En bij een glazen deur of muur kun je een kattenluik alleen laten plaatsen door een professional.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.