Beste hartslagmeter

De beste hartslagmeters van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Met een hartslagmeter kun je, zoals de naam al zegt, je hartslag meten. Je ziet ze in veel sportwinkels liggen in verschillende prijsklassen en met verschillende functies. Maar wat doet een hartslagmeter nou precies en hoe gebruik je het?

Een hartslagmeter bestaat vaak uit twee delen; een band die je om je borstkas doet en een horloge. De band om je borst meet de hartslag en op het horloge kun je deze weer aflezen. Zo kun je tijdens het sporten zien wat je hartslag is en hoelang je al bezig bent.

Beste koop van 2024
Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth
De beste hartslagmeter voor serieuze sporters

Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth

  • Batterijduur van 400 uur
  • Waterdicht
  • Comfortabel
  • Te gebruiken zonder horloge of telefoon

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth

Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth

Voor serieuze sporters die makkelijk hun gegevens willen bijhouden
Sigma borstband analoog

Sigma borstband analoog

Voor de ervaren sporter
Polar M430 GPS sporthorloge

Polar M430 GPS sporthorloge

Voor sporters die geen borstband willen dragen
Garmin Vivosmart 4

Garmin Vivosmart 4

Voor zwemmers die hun hartslag willen bijhouden

Gebruik van een hartslagmeter

Een hartslagmeter wordt vooral gebruikt tijdens het sporten. Door het bijhouden van je hartslag kun je onder andere zien hoe goed (of slecht) je in vorm bent. Verder kun je met behulp van je hartslag verschillende soorten trainingen afwerken.

Met een hartslagmeter kun je tijdens het sporten zien wat je hartslag is geweest. Na afloop van je workout zie je wat je gemiddelde en maximale hartslag was. Aan de hand van je hartslag kun je de intensiteit van je training bepalen. Dit kan omdat je hartslag gelijk oploopt met de intensiteit van de training.

Voor het eerste gebruik

Wanneer je besluit met een hartslagmeter te gaan werken moet je eerst weten wat je minimale en maximale hartslag is. Je maximale hartslag is deels genetisch bepaald en voor iedereen anders. Wanneer je fitter bent kan je maximale hartslag hoger zijn. Vaak is je maximale hartslag 220 min je leeftijd. Je kunt je maximale hartslag laten bepalen door middel van een inspanningstest bij een sportarts, fysiotherapeut of een inspanningsfysioloog.

Hartslag

Andere waarden waar veel over gesproken wordt zijn bijvoorbeeld de hartslag in rust en de anaërobe drempel. De hartslag in rust kun je zelf meten door in de ochtend na het wakker worden de hartslagmeter om te doen. Wanneer je meer getraind bent zal deze lager worden tot een bepaald punt. Wanneer je moe, ziek of overtraind bent zal je hartslag weer wat hoger zijn.

Je anaërobe drempel is de drempel waarna je spieren beginnen te verzuren. Je zit dat in je hogere hartslagen en je kunt een inspanning niet meer lang volhouden. Onder deze waarde ben je meer bezig met (aërobe) uithoudingsvermogen en boven deze waarde ben je meer bezig met kracht en interval (anaërobe).

Trainingszones

Wanneer je je maximale en minimale hartslag bepaald hebt, kun je gaan specifieker gaan trainen aan de hand van hartslagzones. Deze worden op de volgende manier ingedeeld:

Hersteltraining: Wordt gedaan op 60-75% van je HFmax. Dit voelt als rustig lopen en kun je in principe de hele dag volhouden.

Extensieve duurtraining: Wordt gedaan op 75-80% van je HFmax. Dit voelt als lopen en dit kun je lang volhouden. Je kunt nog makkelijk praten. Je traint hiermee je uithoudingsvermogen.

Intensieve duurtraining: Wordt gedaan op 80-85% van je HFmax. Het voelt een stuk zwaarder. Je ademhaling wordt sneller en je kunt niet lang praten. Je traint hiermee je uithoudingsvermogen.

Omslagpunt: Wordt gedaan op 85-95% van de HFmax. Is zeer zwaar, ademhaling wordt hijgend en het lichaam wordt sneller moe. Je kunt niet praten en houdt deze inspanning niet de hele dag vol. Je traint hiermee je kracht en snelheid.

Intervaltraining: 90-100%: Maximale hartslag. Heel zwaar, veel hijgen en kan maar erg kort worden volgehouden. Je traint hiermee je kracht, snelheid en sprint.

De zones kunnen voor een groot deel op gevoel bepaald worden wanneer je weet welke eigenschappen er bij deze inspanning horen. Voor ervaren sporters is het daarom niet altijd nodig om een hartslagmeter te gebruiken tijdens een training. Toch biedt het veel voordelen: zo kun je jezelf beter controleren op het blijven in een bepaalde zone. Ook kun je goed zien of je ziek of vermoeid bent door middel van je hartslag.

Eerste keer trainen met een hartslagmeter

Wanneer je gaat beginnen met trainen voor verschillende duursporten werk je eerst aan de duur van de training. Je begint kort en wilt dit uitbreiden door steeds net iets langer weg te gaan. Zo heb je binnen enkele weken een mooie duur opgebouwd. Je kunt steeds langer je sport beoefenen. Je conditie gaat vooruit.

Vervolgens ga je de intensiteit opvoeren. Dit kun je doen door trainingsschema’s te maken waarbij je meer rond je omslagpunt gaat training of door het doen van korte intervaltrainingen. Hierbij kun je je hartslag goed in de gaten houden zodat je de juiste trainingen volgt.

Waar let je op bij de aanschaf van een hartslagmeter?

Een hartslagmeter kan vaak meer doen dan alleen je hartslag meter. Het is een ondersteuning van je training. Er zijn veel verschillende soorten hartslagmeters te koop en allemaal hebben ze veel verschillende functies. Hieronder een paar punten waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar de beste hartslagmeter voor jou.

Functies

Hartslagmeters kunnen veel meer dan alleen je hartslag meten. Wanneer je gaat beginnen met trainen bepaal je je hartslagzones. Op sommige hartslagmeters kun je ook hartslagzones invoeren. Je voert dan de onder- en bovengrens in van de verschillende zones. Wanneer je onder of boven deze hartslag komt gaat er een alarm af. Zo bouw je je training heel precies op.

Wanneer je niet de hele tijd op je horloge wilt kijken om je ronde- of tussentijden te controleren kun je een hartslagmeter kopen die deze automatisch bijhoudt. Deze kun je dan na het training via je horloge of via de computer terugkijken. Ook maken verschillende hartslagmeters gebruik van GPS en afstandsmeting. Zo kun je precies zien hoe ver en hoe snel je gaat. Ook kun je bij sommige hartslagmeters de route achteraf opslaan. Heel handig als je opeens per toeval een mooi paadje hebt ontdekt.

Wanneer je vaker in het donker dan in het licht traint kun je er voor kiezen om een hartslagmeter horloge te kiezen waarbij het scherm oplicht. Het controleren van je hartslag wordt zo in het donker ook makkelijk.

Ook geldt, hoe meer je bezig bent met het verbeteren van jezelf door middel van training, hoe meer informatie je wilt uitlezen via je hartslagmeter.

De vier beste hartslagmeters

Om te helpen bij het maken van een keus hebben we vier verschillende hartslagmeters uitgelicht. Hieronder komen achtereenvolgens de beste hartslagmeter voor de beginner, de beste hartslagmeter voor de ervaren sporter, de beste hartslagmeter zonder borstband en de beste hartslagmeter voor zwemmen.

  • Batterijduur van 400 uur
  • Waterdicht
  • Comfortabel
  • Te gebruiken zonder horloge of telefoon
  • Niet te koppelen met elke smartphone of trainingsapparaat
Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth

Met de hartslagmeter van Polar kun je tijdens verschillende sporten snel je hartslag zien. Zo kun je op de juiste manier naar jouw doel toewerken. Wanneer je de hartslagmeter ontvangt kun je meteen beginnen, er zitten al batterijen in het apparaat. 

Ideaal aan deze hartslagmeter is dat je hem voor meerdere doeleinden kunt inzetten. Zowel voor fietsen, hardlopen als zwemmen is het een prima model. Tot 30 meter diepte is het model waterdicht en dus goed te gebruiken!

Je kunt de hartslagmeter aan veel andere apparaten koppelen om overal jouw gegevens in te kunnen zien. Via Dual Bluetooth Smart, 5khz of ANT+ kun je de band koppelen met diverse apparaten. Zelfs het koppelen met een GoPro HERO 4 en 5 is mogelijk, om de videobeelden van intense momenten terug te kunnen kijken!

De band zit comfortabel om je borstkas heen en sluit goed aan. Vanaf M tot XXL is deze band uitstekend te gebruiken. Na het sporten is de borstband makkelijk schoon te maken. Je kan de sensor los maken van de band en afspoelen onder de kraan. Hierdoor voorkom je ook dat de batterij sneller leeg raakt. 

Conclusie: 

De Polar H10 hartslagmeter is ideaal wanneer je begint met sporten en het serieus wilt gaan oppakken. De hartslagmeter is makkelijk te verbinden met veel verschillende apparaten. Daarnaast is het model waterdicht en functioneert het ook alleen. Erg handig voor tijdens het zwemmen of als het weer te slecht is om je smartphone mee te nemen! Kortom, een ideaal apparaat. 

    • Makkelijk schoon te maken
    • Kan worden gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld Tacx
    • Werkt samen met sportschool apparatuur
    • Gaat lang mee
    • Werkt alleen met horloges van Sigma
    Sigma borstband analoog

    De hartslagmeter van Sigma is ideaal voor de meer ervaren sporter. De hartslagmeter werkt namelijk met elk apparaat. Van telefoon tot fitnessapparaten. Zo kun je zowel in de sportschool als buiten je hartslag in de gaten tijdens je workout. 

    De borstband is gemaakt van rubber. Hierdoor is de hartslagmeter makkelijk schoon te maken. Je haalt het rubberen stuk los van de band. Deze kun je afdoen met een vochtig doekje. De band zelf kun je vervolgens in wat water en wasmiddel doen. Doe de hartslagmeter niet in de wasmachine. 

    Verder is de hartslagmeter verkrijgbaar in verschillende maten. De hartslagmeterband is ook te verstellen naar de juiste maat. De Sigma hartslagmeter zal dus nooit afzakken of te strak zitten. Door het rubberen, flexibele gedeelte zit de hartslagmeter als comfortabel. Je voelt de hartslagband dus nauwelijks tijdens het sporten. 

    Conclusie

    Deze hartslagmeter is ideaal voor ervaren sporters. Het apparaat zit comfortabel en zal dus geen last zijn tijdens lange trainingsdagen. Verder werkt de Sigma hartslagmeter goed samen met verschillende fitnessapparatuur zoals in de sportschool of thuis met de Tacx. Niet alle horloges zijn compatibel met de Sigma hartslagmeter. Deze band werkt vooral goed met Sigma horloges. 

      • Waterdicht
      • Beschikt over GPS
      • Meet je slaappatroon
      • Te koppelen met verschillende programma’s waaronder Trainingspeaks en Strava
      • Ingebouwde hartslagmeter met 6 LED’s
      • Je kunt geen appjes of meldingen ontvangen
      Polar M430 GPS sporthorloge

      Met de Polar M430 heb je tijdens het sporten geen hartslagband meer nodig. Je hartslag wordt gemeten door 6 ingebouwde LED’s in het sporthorloge. Je leest dus meteen van het horloge je hartslag af. Verder beschikt de hartslagmeter ook over een GPS en activity tracker.

      Wanneer je begint met trainen of een trainingsdoel voor ogen hebt, geeft de Polar trainingsfuncties jou de optimale begeleiding om deze doelen te behalen. Je kunt bijvoorbeeld je huidige conditie testen met de Polar Fitness Test. Ook kun je al je activiteitsgegevens koppelen aan apps als training peaks en Strava. Verder kan de Polar M430 persoonlijke trainingsschema’s maken. 

      De batterij van het horloge gaat ongeveer 30 uur mee. Wanneer je de GPS gebruikt gaat het horloge 8 uur mee. Je kunt dus lange trainingsdagen maken zonder tussendoor op te laden. Ook is het Polar horloge verkrijgbaar in verschillende maten. 

      Conclusie

      De Polar M430 is een hartslagmeter zonder band. Het werkt via 6 LED’s die ingebouwd zijn in een horloge. Verder kun je het horloge koppelen aan verschillende trainingsprogramma’s én kan het horloge ook trainingsschema’s voor je maken. Met deze hartslagmeter kun je dus alle kanten uit. 

        • Geschikt voor zwemmen
        • Met caloriemeter & stappenteller
        • Meet zuurstofniveau in het bloed
        • Houdt het stressniveau bij
        • Smartphone meldingen
        • Bevat geen universele oplaadkabel
        Garmin Vivosmart 4

        De hartslagmeter van Garmin is ideaal voor het zwemmen. Het sporthorloge heeft een helder beeldscherm en is bovendien waterdicht. Hierdoor kun je tijdens het zwemmen toch goed je hartslag in de gaten houden.

        Het Garmin horloge bevat veel functies zoals een caloriemeter, stappenteller, slaap controlefunctie en een afstandmeter. Zo kun je na je training zien hoe ver je hebt gezwommen, gelopen of gefietst. Ook kun je een GPS aanzetten die werkt in combinatie met je smartphone. Je kunt tijdens je training een route instellen en deze achteraf terugkijken. 

        De batterij gaat ongeveer 7 dagen mee. Dat betekent dat je veel kunt sporten met het horloge zonder dat je deze hoeft op te laden. Op sommige dagen is je lichaam niet klaar om te sporten. Door de stress- en energiemeter in het horloge kun je dit snel en goed zien. De tracker adviseert je wanneer je het beste wel kunt gaan sporten en wanneer je even wat rust moet nemen. Hierdoor kun je optimaal trainen en rusten. 

        Conclusie

        De Garmin vivosmart is de ideale hartslagmeter voor tijdens het zwemmen. Het is een compact en lichtgewicht sporthorloge. Het valt niet op aan je pols maar je kunt er erg veel mee. Naast het bijhouden van je hartslag kun je ook je stappen tellen, je slaap controleren, afstand bijhouden en je energielevel checken. Zo ben je altijd optimaal voorbereid om te gaan sporten.

          Wat is een goede gemiddelde hartslag?

          Gemiddeld is een normale hartslag bij volwassenen tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij kinderen, zeker bij zuigelingen, ligt de normale hartslag een stuk hoger. Ook als je druk bezig bent of aan het sporten bent, kan je hartslag een stuk hoger liggen.

          Wat is een betrouwbare hartslagmeter?

          De meeste betrouwbare hartslagmeter is een meter die om je borstkas heen zit; een zogenaamde borstband. Een hartslagmeter in een horloge of polsband is over het algemeen minder betrouwbaar, maar geeft wel een goed beeld over het verloop van jouw hartslag over de tijd.

          Is jouw hartslag altijd hetzelfde?

          Nee, je hartslag verschilt erg per activiteit. Zo probeert het lichaam de bloedstroom aan te passen aan hoeveel er op dat moment nodig is. In rust zal je hartslag een stuk lager zijn dan als je aan het sporten bent.


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.