Zelf kroepoek van garnalen maken

Kroepoek van garnalen

  • Tijd: 15 uren
  • Porties: 4 personen

Bij een Aziatisch gerecht hoort kroepoek, daar zullen we het waarschijnlijk snel over eens zijn. Je kunt kroepoek gewoon in de winkel kopen. Het is natuurlijk veel leuker en lekkerder om het zelf thuis te maken. Het maken van kroepoek is niet heel moeilijk maar neemt wel redelijk wat tijd in beslag (veel wachten). We adviseren daarom dan ook om of vroeg te beginnen, of nog beter, zorg dat je twee dagen de tijd hebt.

Als je van plan bent om zelf huisgemaakte kroepoek te maken, moet je rekening houden dat je dit twee dagen van tevoren moet doen. Als je dus over twee dagen een diner hebt gepland, dan is vandaag de dag om te beginnen.

Wil je naast kroepoek ook andere traditionele Indonesische gerechten maken? In Zoals Alleen Oma Dat Kan leer je van zes Indonesische oma’s zelf heerlijke rijsttafels te bereiden, met mooie foto’s en prachtige verhalen.

Ingrediënten

Verdubbel porties:

1x
2x
3x
4x
5x
6x
  • 250 gram garnalen
  • 250 gram tapiocameel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel water
  • 1 snufje zout

Bereidingswijze

  1. Als eerste pel je de garnalen. Vervolgens doe je deze in de keukenmachine, laat de keukenmachine net zolang draaien tot de garnalen helemaal fijn gemalen zijn. Het is belangrijk dat er geen harde stukjes meer in zitten!
  2. Nu we de garnalen hebben gemalen is het tijd om het deeg te gaan maken. Om het deeg te maken roeren we de vermalen garnalen door het meel en het water. Voeg hierbij een snufje zout toe. Snijd vervolgens de knoflook fijn en voeg dit ook bij het mengsel van garnalen en meel. Roer alles goed door elkaar en kneed er deeg van. Dit deeg rol je uit tot een lange rol en verpak het vervolgens in aluminiumfolie.
  3. Nadat het deeg is ingepakt, leg je het in de stoomkoker. Laat het hier ongeveer twee uur in stomen. Na twee uur haal je het deeg weer uit de stoomkoker en laat je het afkoelen. Nadat het is afgekoeld verwijder je het aluminiumfolie.
  4. Wanneer het deeg goed droog is is het tijd om het deeg te gaan snijden. Probeer de zo dun mogelijke plakjes te snijden van de rol. Hoe dunner de plakjes, hoe krokanter de kroepoek straks zal worden. Nadat je de plakjes hebt gesneden is het tijd om ze te gaan drogen. Dit is waar de meeste tijd in gaat zitten, het zal namelijk zo'n 10 tot 12 uur duren. Het drogen kun je het beste in de oven doen. Om dit te doen zet je de oven op 70 graden en leg je de kroepoek verspreid in de oven.
  5. Wanneer de kroepoek helemaal droog is gaan we deze frituren. Zet de frituurpan hiervoor op 180 graden. Frituur vervolgens de stukjes kroepoek, steeds maar een paar plakjes per keer, anders gaan ze namelijk aan elkaar plakken. Bak de plakjes goudbruin en laat ze daarna uitlekken op een stukje keukenpapier.

Notities

Vind je dit toch wat veel werk? Je kunt ook stukjes gedroogde kroepoek kopen, deze hoef je dan alleen nog maar te frituren! De gedroogde stukjes zijn te koop bij de meeste toko’s.

Zoals Alleen Oma Dat Kan Indonesisch Kookboek
8.4/10

Leer écht Indonesisch koken

Zoals Alleen Oma Dat Kan

  • Leer 't van Indonesische oma's
  • Leer thuis heerlijke rijsttafels bereiden

Wil je écht Indonesisch koken? In Zoals Alleen Oma Dat Kan leer je zelf heerlijke rijsttafels te bereiden, onder begeleiding van zes Indonesische oma’s die hun favoriete familierecepten met jou delen.

Te koop op:

Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €27.5

Reacties

Ingrid

Ingrid

Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om het recept voor zelf te maken kroepoek zo duidelijk op internet gezet hebt! Nu moet ik nog de gelegenheid nemen om het te maken!

Geplaatst op 23 okt 2019
Samuel

Samuel

Gebruik je voor dit Kroepoek recept rauwe gepelde garnalen of gekookte garnalen ?

Geplaatst op 23 jul 2020
Maikel

Maikel

Hi Samuel,

Voor dit recept worden rauwe garnalen gebruikt. Deze zullen uiteraard gaar worden van het stomen en de frituur!

Geplaatst op 24 jul 2020
Ruud van Dam

Ruud van Dam

Duidelijke omschrijving, dank!

Geplaatst op 26 jul 2020

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.