Zelf kroepoek van garnalen maken

Recept laatst bijgewerkt op 22 november 2018 door Romy
stukjes garnalen kroepoek

Bij een Aziatisch gerecht hoort kroepoek, daar zullen we het waarschijnlijk snel over eens zijn. Je kunt kroepoek gewoon in de winkel kopen. Het is natuurlijk veel leuker en lekkerder om het zelf thuis te maken. Het maken van kroepoek is niet heel moeilijk maar neemt wel redelijk wat tijd in beslag (veel wachten). We adviseren daarom dan ook om of vroeg te beginnen, of nog beter, zorg dat je twee dagen de tijd hebt.

Als je van plan bent om zelf huisgemaakte kroepoek te maken, moet je rekening houden dat je dit twee dagen van tevoren moet doen. Als je dus over twee dagen een diner hebt gepland, dan is vandaag de dag om te beginnen.

Kroepoek van garnalen


Tijd: 15 uur Porties: 4 personen

Beschrijving

Kroepoek is er in veel verschillende soorten. Je kunt kroepoek maken van bijvoorbeeld pinda's, vis, aardappel, knoflook of cassava. Wij hebben vandaag gekozen voor kroepoek van garnalen.


Ingrediënten

  • 250 gram garnalen
  • 250 gram Tapiocameel
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel water
  • Snufje zout

Benodigdheden


Bereidingswijze

  1. Als eerste pel je de garnalen. Vervolgens doe je deze in de keukenmachine, laat de keukenmachine net zolang draaien tot de garnalen helemaal fijn gemalen zijn. Het is belangrijk dat er geen harde stukjes meer in zitten!
  2. Nu we de garnalen hebben gemalen is het tijd om het deeg te gaan maken. Om het deeg te maken roeren we de vermalen garnalen door het meel en het water. Voeg hierbij een snufje zout toe. Snijd vervolgens de knoflook fijn en voeg dit ook bij het mengsel van garnalen en meel. Roer alles goed door elkaar en kneed er deeg van. Dit deeg rol je uit tot een lange rol en verpak het vervolgens in aluminiumfolie.
  3. Nadat het deeg is ingepakt, leg je het in de stoomkoker. Laat het hier ongeveer twee uur in stomen. Na twee uur haal je het deeg weer uit de stoomkoker en laat je het afkoelen. Nadat het is afgekoeld verwijder je het aluminiumfolie.
  4. Wanneer het deeg goed droog is is het tijd om het deeg te gaan snijden. Probeer de zo dun mogelijke plakjes te snijden van de rol. Hoe dunner de plakjes, hoe krokanter de kroepoek straks zal worden. Nadat je de plakjes hebt gesneden is het tijd om ze te gaan drogen. Dit is waar de meeste tijd in gaat zitten, het zal namelijk zo'n 10 tot 12 uur duren. Het drogen kun je het beste in de oven doen. Om dit te doen zet je de oven op 70 graden en leg je de kroepoek verspreid in de oven.
  5. Wanneer de kroepoek helemaal droog is gaan we deze frituren. Zet de frituurpan hiervoor op 180 graden. Frituur vervolgens de stukjes kroepoek, steeds maar een paar plakjes per keer, anders gaan ze namelijk aan elkaar plakken. Bak de plakjes goudbruin en laat ze daarna uitlekken op een stukje keukenpapier.

Notities

Vind je dit toch wat veel werk? Je kunt ook stukjes gedroogde kroepoek kopen, deze hoef je dan alleen nog maar te frituren! De gedroogde stukjes zijn te koop bij de meeste toko's.


Romy

Over Romy

De enige echte keukenprinses van Popula is verantwoordelijk voor de recepten die worden gepubliceerd. Daarnaast gepassioneerd liefhebber van moestuintjes en everything Asia.


Uitgelichte producten

Caso Winemaster 66
De Caso Winemaster is perfect voor fervente verzamelaars met een collectie van 50 to…
Caso Winemaster 66 Review
Philips Pastamachine HR2355/12
De beste elektrische pastamachine. De Philips doet al het zware werk terwijl jij op …
Philips Avance Pastamachine HR2355-12 Review
Philips SatinShave Prestige BRL180/00
Multifunctioneel en geschikt voor de intieme zone met een goede prijs-kwaliteitverho…
Philips SatinShave Prestige 180/00 Review
Russell Hobbs Adventure
Een van de goedkopere modellen van Russell Hobbs, de Adventure, is de beste keus als…
Russell Hobbs Oxford Waterkoker Review