Hoe maak ik ijs met een ijsmachine?

Vanille ijs

 • Tijd: 15 uur
 • Porties: 6 personen

Wie houdt er nu niet van vers roomijs? Volgensmij kan je hier iedereen blij mee maken! IJs maken is met behulp van een ijsmachine een koud kunstje.

Wat heb ik nodig?

Afhankelijk van het soort ijs dat je gaat maken kan je verschillende ingrediënten gebruiken. De basis ingrediënten van roomijs zijn eigenlijk altijd het zelfde. Het wordt namelijk gemaakt met ei, melk, room en suiker. Naast deze basis ingrediënten worden er nog een aantal andere ingrediënten toegevoegd voor de smaak. Hiermee kan je eindeloos variëren en steeds weer nieuwe smaken uitproberen.

In dit artikel leggen we uit hoe je vanille ijs maakt. Om vanille ijs te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

Maar hoe maak ik dan ijs?

Nu je alle ingrediënten hebt verzameld is het tijd om zelf vanille ijs te gaan maken. Dat wordt smullen!

Ingrediënten

Verdubbel porties:

1x
2x
3x
4x
5x
6x
 • 1 stokje vanille
 • 300 milliliter volle melk
 • 200 milliliter slagroom
 • 3 eidooiers
 • 125 gram suiker

Bereidingswijze

 1. Als eerst schraap je het merg uit het vanillestokje, dit kan eenvoudig door het stokje in de lengte open te snijden met een scherp mes. Schraap nu met een kleine lepel of een bot mes de merg (de zwarte zaadjes) uit het stokje.
 2. De zwarte zaadjes uit het vanillestokje breng je samen met de melk en de slagroom aan de kook in een pannetje.
 3. Ondertussen doe je de eierdooiers met suiker in een kom. Klop deze door elkaar met een garde. Schenk vervolgens het kokende mengsel al roerend bij het mengsel van de eierdooiers en de suiker in de kom. Klop dit geheel goed door elkaar tot er een mooi glad mengsel ontstaat.
 4. Giet het vervolgens terug in de pan en verhit het opnieuw, dit keer op een laag vuurtje. Belangrijk is om er voor te zorgen dat het mengsel niet gaat koken! Zorg ervoor dat de temperatuur ongeveer rond de 80 ᵒC is. Verhit het geheel totdat het mengsel dik wordt.
 5. Om te controleren of het mengsel dik genoeg is goed is kan je een spatel in de custard dopen. Trek door de custard op de spatel een streep met je vinger, wanneer de custard niet meer geheel doorloopt is deze dik genoeg om verder mee te gaan.
 6. De volgende stap is om de custard terug te koelen voordat het in de ijsmachine gaat. Schenk de warme custard daarom in een kom en zet deze in de koelkast. Laat hier het mengsel ongeveer een halve dag afkoelen om het vervolgens in de ijsmachine te gieten en tot ijs te draaien.

Notities

Wil je nog meer recepten om zelf ijs te maken met een ijsmachine? Neem dan eens een kijkje in “Het ijsmachineboek“, geschreven door Rosemary Moon


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.