Beste verrekijkers voor beginners, amateurs, kinderen en professionals

Beste verrekijkers van 2023 voor outdoor, beginners en gevorderden: hoe kies je de juiste verrekijker?

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Tegenwoordig zijn er een heleboel verrekijkers te koop. Ze lopen uiteen van prullen uit de speelgoedwinkel, tot verrekijkers van merken als Nikon die een groter prijskaartje hebben dan sommige high-end smartphones. Maar wanneer kies je voor welke verrekijker?

In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste verrekijker die bij jou past. Waar let je op bij het kopen van een nieuwe verrekijker en wat zijn nou eigenlijk de voordelen?

Enkele mooie voorbeelden aan het hebben van een verrekijker zijn:

 • Dieren spotten: van vogelspotten tot het echte wildlife op safari
 • Tot in detail wilde dieren bekijken zonder het dier te verjagen
 • Evenementen zoals voetbal en live concerten.
 • Star gazing: bekijk sterren, de maan, verre planeten en het melkweg
 • Handig en leuk tijdens het reizen in de natuur én grote steden
Beste koop van 2024
Bresser Hunter 16x50 Verrekijker
Beste goedkope verrekijker

Bresser Hunter 16×50 Porro

 • Lagere prijs met een goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Grote vergrotingsfactor
 • Eenvoudig in gebruik
 • Overzichtelijke handleiding
 • Inclusief handige draagtas

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bresser Hunter 16x50 Verrekijker
Budget

Bresser Hunter 16×50 Porro

De Bresser is een goedkope verrekijker van rond de 50 euro die je daadwerkelijk kan gebruiken - de vergrotingsfactor van 16 en het prima beeld maken het de beste budget optie.
Brynolyt Stork 10x42 is de beste verrekijker voor beginners

Brynolyt Stork WPR 10×42

De Brynolyt Stork WPR 10x42 is een zeer goede verrekijker die geschikt is voor beginners. Waterdicht, lichtgewicht, compact en robuust genoeg voor langere trips.
MacGyver Verrekijker 8x40 WA voor kinderen
Voor kinderen

Macgyver Verrekijker 8×40 WA

Deze goedkopere verrekijker is uitermate geschikt voor kinderen. Een klein formaat, eenvoudig scherp te stellen, niet duur en lekker robuust.
Canon 18x50 IS All Weather Verrekijker voor professionals
High-end

Canon IS AW 18×50

Dit high-end model van Canon is de beste verrekijker voor professionals en gevorderden. De elektrische stabilisator zorgt voor een stabiel blikveld, je kan tot 18x vergroten en de kijkhoek is tot 0,7 graden te stabiliseren.
Vortex Solo 10x36 Monoculaire Verrekijker

Vortex Solo 10×36 Verrekijker

Onze favoriete monoculaire verrekijker. Weegt weinig, geschikt voor brildragers en volledig waterdicht.

Wat is een verrekijker en waar gebruik je deze voor?

De keuze voor een nieuwe verrekijker is geheel afhankelijk van wat je verwacht dat deze voor jou moet doen. Zo is de ene kijker ook geschikt in schemerlicht, terwijl de andere goed tegen een stootje kan.

Bij een dagwandeling van 20 kilometer sleur je liever geen verrekijker van anderhalve kilo mee. Als je echter een dag lang in een weiland vogels wil kijken, dan is een zwaarder en hierdoor vaak ook beter model prima geschikt. Dit gewicht is dan een minder groot probleem. Ook kan hij bijvooorbeeld stevig op een statief blijven staan.

Daarnaast is er natuurlijk nog verschil in zoom: de ene kijker zoomt 6x, de andere 8x en weer een andere zelfs 10x! Dit verschil is niet zo groot, maar om vogels goed te onderscheiden kan dit heel veel uitmaken.

Al deze dingen lijken wellicht niet veel uit te maken, maar bedenk dat weten wat je nodig hebt van een kijker veel kan helpen met de keuze en vooral met het besparen van onnodige kosten.

Wat voor soorten verrekijkers zijn er?

In het algemeen worden verrekijkers in drie categorieën verdeeld:

 • Dakkant prisma verrekijkers
 • Porroprisma verrekijkers
 • Monoculaire verrekijkers

Dakkant prisma:

In een dakkantprisma liggen de oculairen en objectieven in een rechte lijn achter elkaar. Hierdoor zijn kijkers compacter en minder gevoelig voor stof.

Porroprisma:

Bij deze kijkers staan de oculairen en objectieven niet gelijk, maar met behulp van prisma’s wordt er recht gekeken. Het voornaamste voordeel van deze kijkers is dat ze veel diepte laten zien.

Monoculair:

Een monoculair heeft slechts één kijkgat. Het nadeel hiervan is dat je met maar een oog kan kijken en dat je daardoor minder diepte ziet, maar ze zijn heel licht en makkelijk mee te nemen. Ook blijft het andere oog vrij, waardoor je nog goed op je omgeving kan letten.

Kindvriendelijkheid

Naast deze eigenschappen zijn er ook nog kijkers die speciaal voor kinderen ontworpen worden. Deze zijn lichter, makkelijker te verstellen en gaan niet snel kapot. Een kind kan natuurlijk ook een kijker gebruiken die ontworpen is voor een volwassene, maar bij kinderkijkers staan de oculairen dichterbij. Dit zorgt ervoor dat ze geschikt zijn voor mensen met kleinere hoofden.

Welke merken maken betrouwbare, kwalitatieve verrekijkers?

Daarnaast zijn meerdere aanbieders op het gebied van verrekijkers. Er is een erg breed aanbod, waardoor er zeker niet één enkele beste kijker is. Grote bedrijven als Nikon en Canon staan garant voor kwaliteit, maar liggen vaak in een heel andere prijsklasse dan Steiner en Bresser.

Als de natuur in gaan en wilde dieren spotten je passie is, is een duurdere kijker een goede investering. Verrekijkers hebben met de juiste verzorging geen houdbaarheidsdatum, ze kunnen eigenlijk niet verouderen en hebben vaak een lange garantie. Er kan dus zeker gesproken worden over een aankoop voor het leven.

De verschillende kwaliteiten van de kijkers

Iedere kijker heeft zijn eigen voordelen. De belangrijkste dingen om rekening mee te houden zijn gewicht, zoom en gebruiksvriendelijkheid.

Gewicht

Als je tijdens het wandelen een verrekijker meeneemt, moet deze niet al te zwaar zijn.  Een zwaardere kijker is echter wel veel stabieler. Dat zorgt ervoor dat hij minder last heeft van het trillen van je hand, wat zeker voor dingen op grote afstand veel verschil kan maken. Ook wil je voor een kind het liefst een kijker die aan de lichtere kant is. Een te zware kijker zorgt er namelijk voor dat hij niet prettig is om omhoog te houden.

Zoom

De zoom is moeilijker om rekening mee te houden en is helemaal afhankelijk van het gedrag van de koper: voor langzaam of weinig bewegende dingen is een grotere zoom beter dan voor kleine vogels of sporters. Deze zijn namelijk met een grote vergroting moeilijk te volgen.

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid bij verrekijkers is vooral afhankelijk van hoe makkelijk hij te verstellen is en wat de verkoper aanbiedt ter bescherming. Ook gaat het dan over hoe makkelijker de verrekijker mee te nemen is.

Scherpstellen en verstellen

Bij sommige kijkers kunnen de lenzen aangepast worden aan de scherpte van de gebruiker. Dit is voornamelijk een handige feature als je een brildrager bent; zo kan je ook met een verrekijker overweg.

Wat de verkoper verder levert

Bij koop wordt naast de kijker ook vaak een beschermende hoes bezorgd, maar ook lensdoppen. Bij veel verrekijkers zitten de lensdoppen los, maar als ze vastzitten aan de kijker kunnen ze niet kwijtraken!

Dat is dus een handig ding om rekening mee te houden als je vaak dingen kwijt raakt. Ook hebben sommige kijkers een mogelijkheid om hem in een statief te klikken of zijn uitgerust met een riem waarmee hij om de nek gehangen kan worden.

De 5 beste verrekijkers

Er is dus heel veel om rekening mee te houden bij het kopen van een verrekijker. Niet elke natuurliefhebber is hetzelfde en de onderstaande vijf verrekijkers zijn elk beter geschikt voor verschillende taken.

Om jou goed op weg te helpen met het kopen van een verrekijker raden we aan de onderstaande verrekijkers te vergelijken. Wellicht zit hier jouw nieuwe model verrekijker tussen en anders kan je de informatie gebruiken om de juiste verrekijker te kopen.

 • Lagere prijs met een goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Grote vergrotingsfactor
 • Eenvoudig in gebruik
 • Overzichtelijke handleiding
 • Inclusief handige draagtas
 • Statief aan te raden
 • Lichte beeldvervorming aan de zijkant
 • Kijker enkel overdag te gebruiken
Budget
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Bresser-Hunter-16x50-Porro-Verrekijker.jpg

Als je op zoek bent naar een goedkopere verrekijker, dan raden wij de Bresser Hunter 16×50 Porro aan. Deze verrekijker van Bresser met porroprisma is vooral excellent vanwege zijn grote vergrotingsfactor. Een vergrotingsfactor van 16x is iets wat je niet vaak in deze prijsklasse vind.

De Bresser is een geschikte verrekijker voor natuurliefhebbers en een mooie toevoeging aan de collectie van de meer ervaren avonturier. Het ontwerp van de Bresser is vrij simpel: het mat-zwarte rubber houdt goed vast en ziet er ook nog eens strak uit.

Vanwege de vergrotingsfactor is het aan te raden om een statief bij de kijker aan te schaffen: zeker als je langer naar een bepaalde spot wilt loeren. Dit is omdat het beeld anders te veel kan trillen om een mooi beeld vast te houden, maar een beetje oefening kan hier ook al wonderen doen.

De gebruikershandleiding beantwoordt al de vragen die je zou kunnen hebben over het product en geeft iedereen de mogelijkheid om zelf de natuur in te gaan.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €59.9
  • Vergrotingsfactor van 10x
  • Ligt door het ontwerp goed in de hand
  • Gevuld met stikstof: voorkomt beslaan
  • Ingebouwde statiefaansluiting
  • Laag gewicht: slechts 650 gram
  • Niet geschikt voor brildragers
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Bynolyt-Stork-10x42-Verrekijker.jpg

  Als je een stap verder wilt gaan dan onze budget pick voor amateurs, de Bresser Hunter 16×50 Pro, dan is de Brynolyt Stork WPR 10×42 een goede koop als verrekijker voor beginners.

  Deze dakkant kijker is van bijzondere makelij. Met een vergroting van maar liefst 10x en een ingebouwde statiefaansluiting is dit de beste verrekijker voor beginners. Het mooie olijfgroene ontwerp zorgt niet enkel voor een mooie look, maar daarnaast voor een goede grip in de handen.

  De Stork van Brynolyt is daarnaast een kijker van goede kwaliteit. Deze robuuste verrekijker is waterdicht en gevuld met droog stikstofgas om het beslaan van de lenzen tegen te gaan. Hierdoor gebruik je de Stork niet enkel met mooi weer, maar ook tijdens lichte en zwaardere buien.

  De lenzen zijn voorzien van meerdere lagen coating, waardoor je een goed helder kijkbeeld krijgt. Enkel de randen kunnen tijdens het gebruik een wat vager beeld opleveren.

  Brynolyt heeft met de Stork een zeer kwalitatieve verrekijker op de markt gezet voor een goede prijs. De meegeleverde accessoires, zoals de draagriem en draagtas, zijn ook een zeer welkom aanzicht.

   Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €314
   • Makkelijk scherp te stellen
   • Erg licht, makkelijk te dragen
   • Geschikt voor brildragers
   • Draagriem
   • Vanaf 5 meter scherp
   • Goed betaalbaar
   • Goede lichtopbrengst in schemer
   • Niet waterdicht
   Voor kinderen
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Macgyver-Verrekijker-8x40-WA.jpg

   De groothoek van de Macgyver 8 x 40 WA is ideaal om snel bewegende dieren, zoals vogels te volgen, maar ook helpt het om tot in de diepe schemer nog goed te kunnen zien. Perfect voor een avondwandeling met kinderen.

   Deze verrekijker ligt door het kleinere formaat zeker voor kinderen goed in de hand. Ook als je geen grote handen hebt is dit een uitstekende verrekijker.

   De verrekijker stelt snel scherp vanaf 5 meter afstand. Hierdoor kunnen insecten en andere dieren goed bekeken worden zonder zo dichtbij te hoeven komen dat ze wegschieten. Het omvouwen van de rubberen oogkleppen zorgt ervoor dat de kijker ook goed door een brildrager gebruikt kan worden.

   De bewaartas waar hij in komt bevat ook een draagriem, wat er voor zorgt dat hij ideaal is voor een jonge avonturier. Zo kan hij niet vallen. De kijker is helaas niet helemaal waterdicht en als hij nat wordt, kan hij na goed gedroogd te zijn er weer zonder problemen tegenaan.

   Deze verrekijker van Macgyver is een goede aankoop voor jonge avonturiers die graag op pad gaan in de natuur. Voor een prima prijs haal je een kwalitatief goede verrekijker in huis waar je kind (en jij!) veel plezier mee kunt beleven.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €39.95
    • Ingebouwde elektrische stabilisator: stabiel blikveld
    • 18x vergroting
    • Kijkhoek stabilisatie tot 0,7 graden
    • Spatwaterdicht: doorstaat medium buien
    • Aanzienlijk prijziger dan andere kijkers
    • Niet geschikt voor brildragers
    High-end
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Canon-18x50-IS-All-Weather-Verrekijker.jpg

    Op zoek naar een kijker voor professioneel gebruik? De Canon All Weather is een wat duurder model, maar dat is ook te merken aan de kwaliteit van de kijker. Een van de grootste voordelen van deze Canon kijker is de ingebouwde elektrische stabilisatie: hierdoor heb je nauwelijks last van trillingen in het blikveld.

    De vergroting van 18x is perfect voor het bijwonen van sportevenementen, gebruik in de natuur en tijdens wandelingen. De excellente stabilisatie zorgt voor een indrukwekkend vast blikveld, wat bij een vergroting van 18x dan ook zeer welkom is. Bewegende beelden zijn met de Canon IS in zicht te houden.

    Daarnaast is het een mooi model, met een zeer grote vergroting en beeldhoek. Alsof dat nog niet genoeg was, is deze professionele verrekijker waterdicht, bestand tegen vrieskou en maakt het gewicht van 1180 gram de Canon een medium-weight verrekijker. 

    De prijs is voor velen een nadeel, maar deze kijker van Canon behoort dat ook tot het high-end, professionele segment. Voor een eenmalige investering koop je een verrekijker waar je de komende decennia gebruik van kan maken.

     • Klein en licht, dus makkelijk mee te nemen
     • Polsband met levering
     • Rubberen behuizing
     • Levenslange garantie
     • Geschikt voor brildragers
     • Waterdicht
     • Focusring is vrij zwaar
     • Niet geleverd met afdekkapjes
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Vortex-Solo-10x36-Monoculaire-Verrekijker.jpg

     Deze lichte kijker van Vortex is ideaal om mee te nemen op vliegvakantie, als er rekening moet worden gehouden met gewicht. Hij ziet er ook gedistingeerd uit. Daarnaast hoeft de drager zijn bril niet af te doen, omdat hij met bril op bruikbaar is. De polsband zorgt ervoor dat als hij uit de hand zou glijden tijdens het kijken, hij niet op de grond valt. Mocht hij toch op een of andere manier stuk gaan, dan is er de levenslange garantie! Natuurlijk hoop je hier nooit gebruik van te hoeven maken, maar het is wel altijd fijn om in het achterhoofd te houden.

     De rubberen behuizing van de kijker ligt stevig en fijn in de hand en draagt wederom bij aan het niet stuk gaan van de kijker. Als je deze mee neemt, weet je zeker dat je erop kan vertrouwen dat hij het volhoudt.

     Omdat hij zo licht is en een goede vergroting heeft, is hij ideaal om vogels te kijken. Met het ene oog de vogel spotten en volgen, en dan met het andere oog door de kijker achterhalen wat voor vogel het precies is. Een echte aanrader voor iedere vogelaar.

     Naast dat de kijker waterdicht is, is hij gevuld met stikstof. Dit zorgt er voor dat er geen condens op de binnenkant van de lenzen kan komen, en hierdoor kan je altijd, op elk moment erop vertrouwen dat je onbelemmerd kan kijken.

     Deze kijker is een ideale investering voor wie weet dat hij een kijker altijd bij de hand wilt hebben.

      Waar moet je op letten bij het kopen van verrekijker?

      Natuurlijk is de sterkte van de lens belangrijk. Maar ook bijvoorbeeld of de verrekijker waterdicht is en hoe de kijker in de hand ligt kan erg bijdragen aan het gebruiksplezier!

      Welke verrekijkers zijn goed voor het bekijken van vogels?

      Voor het bekijken van vogels raden we een vergroting van 7 of 8x aan. Een grotere beeldhoek maakt namelijk het bekijken van vogels op afstand en tijdens een vlucht stabieler en aangenamer.

      Heb je liever een 8x of een 10x vergroting?

      Dat is helemaal afhankelijk van hoe je een verrekijker gaat gebruiken. Als je de verrekijker vasthoudt, zouden wij een 8x vergroting aanraden. Het beeld blijft dan redelijk stabiel. Bij een vergroting van meer dan 8x heb je al snel last van trillingen, tenzij je een statief gebruikt.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.