Beste saturatiemeters uit de test

De beste saturatiemeters van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 9 februari 2022

Gezondheid zou bij iedereen op nummer één moeten staan. Om je gezondheid te controleren is het van belang regelmatig enkele waardes te controleren. Denk hierbij aan je bloeddruk, hartslag, vitamine waarden, maar ook je zuurstofgehalte. Dit laatste is waar een saturatiemeter van pas komt.

In deze gids bespreken we wat een saturatiemeter precies is, hoe je deze kunt gebruiken en waar je op moet letten bij de aanschaf. Tot slot zetten we ook de top 5 saturatiemeters van dit moment op een rijtje, zodat je niet verder hoeft te zoeken om een goede meter in huis te halen.

Beste koop van 2024
Beurer PO 60
Beste koop saturatiemeter

Beurer PO 60

 • Klein en compact
 • Werkt op 2x AAA batterijen
 • Kan verbonden worden aan je smartphone
 • Tot 100 metingen opslaan
 • Meet ook zonder dat je verbonden bent met je telefoon

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Beurer PO 60

Beurer PO 60

Voor mensen die een goede saturatiemeter zoeken
Medisana PM 100

Medisana PM 100

Voor degene die een betaalbare saturatiemeter zoekt
Alecto ACS-31

Alecto ACS-31

Voor mensen die een degelijke saturatiemeter zoeken
SKXY Oximeter Ring

SKXY Oximeter Ring

Voor mensen die graag tijdens hun slaap hun saturatie in de gaten houden

Wat is een saturatiemeter

Een saturatiemeter, ook wel een pulseoximeter of simpelweg een oximeter genoemd, is een klein apparaatje dat je doorgaans op je vinger kunt klemmen. Dit apparaatje meet het zuurstofgehalte (spO2) in je bloed. Dit is mogelijk omdat het kan meten hoeveel zuurstof er door de hemoglobine in de rode bloedcellen wordt meegevoerd.

Op de saturatiemeter zit een klein schermpje waar je het zuurstofgehalte en doorgaans ook de hartslag op af kunt lezen. De zuurstofmeting wordt uitgedrukt in een percentage waarbij een zuurstofgehalte van 95% of hoger gezond is. Als het zuurstofgehalte onder de 94% komt is het raadzaam om de huisarts te informeren.

Wanneer gebruik je een saturatiemeter?

Een saturatiemeter kan erg prettig zijn om te gebruiken wanneer je last hebt van je luchtwegen. Astmapatiënten bijvoorbeeld hebben er baat bij om het zuurstofgehalte in het bloed regelmatig te meten. Maar ook sporters hebben er baat bij hun zuurstofgehalte in de gaten te houden. Daarnaast is dit ook voor bergbeklimmers belangrijk, omdat er op grotere hoogtes minder zuurstof in de lucht zit.

Het is immers erg belangrijk om voldoende zuurstof rond te pompen om ervoor te zorgen dat al je vitale functies blijven functioneren. Ook als je in de thuiszorg werkt kan het fijn zijn om een saturatiemeter bij je te hebben, zo kun je makkelijk, snel en pijnloos het zuurstofgehalte van een cliënt meten als je deze verdenkt van kortademigheid of zuurstoftekort.

Verschillende soorten saturatiemeters

Zoals tegenwoordig met vrijwel alle producten op de markt, zijn er ook verschillende soorten saturatiemeters te onderscheiden. Hoewel ze allemaal erg op elkaar lijken, verschillen ze onderling vooral in stroomvoorziening en mogelijkheden.

Op batterijen

Sommige saturatiemeters werken op batterijen. Doorgaans gaan er een of twee AAA batterijen in die je af en toe moet vervangen. Hou er rekening mee dat metingen minder nauwkeurig kunnen worden als de batterijen bijna leeg zijn. Dus vertrouw je de meting niet? Vervang dan de batterijen en probeer het nog eens opnieuw.

Op stroom

Er zijn ook saturatiemeters die op stroom werken. Dit zijn vooral de professionele saturatiemeters die je in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen tegen zal komen. Doorgaans hebben deze meters nog veel meer functies dan alleen het meten van de hartslag en het zuurstofgehalte.

Oplaadbaar

Oplaadbare saturatiemeters kun je met behulp van een USB kabel opladen. Dit is erg makkelijk, omdat je dan nooit met een lege batterij hoeft te zitten. Ook geven deze saturatiemeters vaak aan hoe vol de batterij nog zit, zodat je precies weet wanneer het tijd is om hem op te laden.

Smart

Een smart saturatiemeter kun je koppelen aan je smartphone met behulp van een app. In de app kun je data opslaan waardoor je trends in kunt zien. Zo zal je bijvoorbeeld merken dat het zuurstofgehalte ‘s ochtends vaak net iets hoger is dan in de loop van de dag. Doorgaans kun je smart saturatiemeters opladen met behulp van een USB kabel, maar een enkele zal op batterijen werken.

Waar let je op bij de aanschaf van een saturatiemeter?

Als je een saturatiemeter gaat aanschaffen wil je natuurlijk dat deze wel goede metingen doet. Nauwkeurigheid is daarom erg belangrijk. Ga voor een gerenommeerd merk en bekijk ook de garantievoorschriften om na te gaan of je de meter eventueel terug kunt sturen als deze niet zorgvuldig genoeg meet. Hieronder bespreken we nog een aantal andere zaken waar je aandacht aan kunt besteden bij het vinden van een saturatiemeter.

Stroomvoorziening

Zoals eerder aangegeven in deze gids zijn er een aantal verschillende saturatiemeters te onderscheiden. Ga voor jezelf na welke stroomvoorziening jij graag wil terugzien in de saturatiemeter. Wil je er graag een op batterijen, zodat je er langere tijd niet over na hoeft te denken of hij het nog wel doet? Of vind je het juist prettig dat je hem zelf kunt opladen, zodat je altijd weet dat er voldoende stroom in zit voor nauwkeurige metingen.

Formaat en gewicht

Ook het formaat en het gewicht van de saturatiemeter zijn niet geheel onbelangrijk. Zeker wanneer je hem ook mee wil nemen, dan is het natuurlijk wel zo prettig als de meter zo licht en compact mogelijk is. Sommige saturatiemeters komen in de vorm van een armband of horloge, zodat het niet eens opvalt dat je een saturatiemeter draagt. Anderen komen met een nekkoord, zodat je hem altijd bij de hand hebt om een meting uit te voeren.

Display

Vrijwel alle saturatiemeters zijn voorzien van een display, ook de smart meters die je met je telefoon kunt verbinden. Op het display zie je je hartslag en het zuurstofgehalte. Het is natuurlijk erg prettig als je dit goed en duidelijk kunt lezen, dus een groter display is gewenst. Soms kunnen de displays meerdere kleuren weergeven, waardoor de hartslag en zuurstofsaturatie in andere kleuren worden weergegeven. Sommige saturatiemeters geven het zuurstofgehalte zelfs in een andere kleur weer als deze onder de drempelwaarde zakt, zodat je direct ziet dat het tijd is om actie te ondernemen.

Smart mogelijkheden

Een smart saturatiemeter kun je aan je smartphone koppelen met behulp van een app. In de app kun je dan de trend van de metingen zien en nagaan of je zuurstofgehalte zakt of juist omhoog gaat. Een smart saturatiemeter heeft dus een geheugen optie.

Het nadeel van smart meters is dat je ze vaak eerst aan je telefoon moet koppelen voordat je een meting kunt starten. Opzich niet erg als je je telefoon altijd bij de hand hebt, maar soms heb je liever dat je het zuurstofgehalte gewoon even snel kunt meten.

Top 5 saturatiemeters

Met bovenstaande informatie in gedachte kun je zelf een wensenlijstje opstellen van de mogelijkheden en kenmerken die jij van een saturatiemeter verwacht. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon even bij onderstaande top 5 kijken om een saturatiemeter te vinden die doet wat hij hoort te doen en misschien zelfs nog wel meer.

 • Klein en compact
 • Werkt op 2x AAA batterijen
 • Kan verbonden worden aan je smartphone
 • Tot 100 metingen opslaan
 • Meet ook zonder dat je verbonden bent met je telefoon
 • Geen alarmfunctie
Beurer PO 60

Deze saturatiemeter doet wat hij moet doen. Zo meet je snel en eenvoudig met een druk op de knop binnen enkele seconden het zuurstofgehalte in je bloed. De duidelijke display laat zowel je hartslag als het zuurstofgehalte zien in duidelijke grote cijfers.

Als je graag je metingen wil opslaan, kun je de meter via bluetooth verbinden met je Android of iOS telefoon. De Beurer HealthManager geeft je vervolgens inzicht in de trends van jouw hartslag en zuurstofgehalte.

  • Klein en compact
  • Werkt op een accu
  • Schakelt automatisch uit
  • Meet snel
  • Betaalbaar
  • Geen alarmfunctie
  • Connectie met de iOS app werkt niet altijd
  Medisana PM 100

  Even snel je zuurstofwaardes meten is met deze Medisana saturatiemeter geen enkel probleem. Je hebt hem altijd bij de hand, omdat je hem makkelijk met je meedraagt aan het draagkoord en door op een enkele knop te drukken wordt de meting gestart. Binnen een paar seconden zie je zowel je zuurstofgehalte als je hartslag.

  Je kunt de metingen op verschillende manier laten weergeven. Ook kun je de helderheid van het scherm makkelijk aanpassen aan jouw wensen. Ook schakelt het apparaat al na 8 seconden uit, zo gaat ‘ie het langst mee!

   • Compact & Klein
   • Snelle meting
   • Geeft een alarm bij afwijkende metingen
   • Niet te gebruiken bij een onregelmatige hartslag
   Alecto ACS-31

   Met de Alecto ACS31 haal je een handige saturatiemeter in huis. Eenvoudig in gebruik, maar doet precies wat een saturatiemeter moet doen.

   Meet zuurstofgehalte en hartslag

   Met dit model kun je snel en pijnloos jouw zuurstofgehalte en hartslag meten. Je ziet eenvoudig het percentage van rode bloedcellen waaraan zuurstof gebonden is, wat de definitie van saturatie is. Pas op, bij een onregelmatige hartslag, zoals bij boezemfibrilleren, kun je dit model niet gebruiken.

   Simpel in gebruik

   Om de meter te gebruiken, klem je simpelweg de meter om de top van je vinger. Daarna start je met een enkele knop de meting. Het kleurenscherm op het apparaat toont de resultaten. Het golfje dat getoond wordt, laat jouw hartslag zien. Met een alarmpje wordt je op de hoogte gesteld van afwijkende waarden.

    • Draag je als een ring
    • Werkt op een accu
    • 24-uurs meting mogelijk
    • Kan ook aangehouden worden tijdens het slapen
    • Met alarmfunctie
    • Ook PC-software meegeleverd
    • Accu gaat tot 16 uur mee
    SKXY Oximeter Ring

    Als jij je zuurstofgehalte graag wil monitoren tijdens het slapen is dit de ideale oplossing. Je draagt deze saturatiemeter als ring waarbij de sensor dus om je vinger zit. Je voelt het nauwelijks zitten, maar op deze manier kun je wel op continue basis je spO2 meten.

    Zodra je hem aanzet begint het apparaatje te meten en deze blijft meten tot je hem zelf weer uitzet. Je kunt zelf je grenswaardes instellen en zodra jouw waardes daaronder zakken gaat de ring trillen om je wakker te maken. Je kunt dan van houding wisselen of even diep ademhalen om je zuurstofgehalte weer op orde te krijgen.

    De accu gaat 16 uur mee en dit is dus ruim voldoende om jouw zuurstofgehalte gedurende de nacht te monitoren. De volgende ochtend hang je het aan de oplader zodat het ‘s avonds weer gereed is voor gebruik. Wil je een keer een 24-uurs meting uitvoeren, dan kun je de meter aan een powerbank hangen, zodat het continu wordt voorzien van stroom, maar jij wel mobiel blijft.

    Om de data uit te lezen kun je de meter verbinden via een app aan je telefoon of je kunt de data uitlezen op je computer met de meegeleverde software.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.