Beste prullenbak uit de test van Popula.nl

De beste prullenbakken en afvalbakken van 2023 uit de test

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 8 januari 2022

Hij komt in alle huishoudens voor. Vaak zelfs meerdere. In de keuken, de badkamer, een werkkamer en noem maar op. Ze zijn er dan ook in allerlei verschillende maten en geschikt voor verschillende doeleinden. Een goede prullenbak is zeker nu je veel thuis bent echt wel handig. In deze koopgids halen we alle soorten prullenbakken naar voren, zodat jij de beste keuze kan maken. Of kies een van de beste prullenbakken uit de test.

Beste koop van 2024
Joseph Joseph Intelligent Waste Titan Afvalemmer
De beste prullenbak voor grote huishoudens

Joseph Joseph Intelligent Waste Titan 60L

 • Super hygiënisch in gebruik
 • Grote inhoud van 60 liter
 • Met persmechanisme
 • Met ingebouwde geurfilter

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Joseph Joseph Intelligent Waste Titan Afvalemmer

Joseph Joseph Intelligent Waste Titan 60L

Gekozen als beste koop prullenbak voor een groot huishouden - inhoud van 60 liter, geurfilter, voetpedaal en het superhandige persmechanisme!
Homra Maxer 3x20L

Homra Maxer 3x20L

Onze aanrader voor een prullenbak als je het belangrijk vind om je afval te kunnen scheiden.
Brabantia Newicon Prullenbak 12L

Brabantia Newicon Prullenbak 12L

De beste koop prullenbak voor op kantoor die eenvoudig te legen is en hygiënisch in gebruik.
Hailo Inbouwprullenbak 20L

Hailo Inbouwprullenbak 20L

Als ruimtebesparing essentieel is, dan is deze inbouw prullenbak een van de beste keuzes - perfect voor in een keukenkastje.
Homra IXXA 8L

Homra IXXA 8L

Favoriete keuze voor in de badkamer. Deze RVS prullenbak is niet erg groot, maar opent automatisch - wel zo hygiënisch!

Verschillende soorten prullenbakken

Je verwacht het misschien niet, maar er zijn echt veel verschillende soorten prullenbakken. Dit heeft vooral te maken met het openingsmechanisme. Sommige kun je met de voet en anderen met de hand openmaken en de meest luxe prullenbakken hoef je niet eens aan te raken om ze te openen en te sluiten.

Pedaalemmer afvalbak

Pedaalemmers

Pedaalemmers zijn prullenbakken die je met je voet openmaakt. Door op een pedaal te stappen opent de deksel van de afvalbak. Dit is ideaal, aangezien je beide handen vrij kunt houden om afval weg te gooien.

Ook is het hygiënisch, omdat je de prullenbak niet met je handen hoeft aan te raken.

Afvalbak met touch sensor

Touch afvalbakken

Een prullenbak met touch-systeem hoef je slechts licht aan te raken om deze te openen. Vervolgens blijft de deksel open staan zodat jij alles kunt weggooien wat je wilde. Om de deksel dicht te doen duw je deze naar beneden tot deze klikt.

Dergelijke afvalbakken zijn dus wel gevoeliger voor vingerafdrukken.

Wesco push afvalbak

Push systeem

Een push-deksel duw je deels naar binnen toe waardoor er een opening ontstaat aan de bovenkant van de bak om het afval doorheen te gooien. Zodra je de deksel los laat klapt deze terug op zijn plek om de prullenbak weer af te sluiten.

Het is een praktisch systeem, maar de deksel wordt wel snel vies, omdat deze vaak in aanraking komt met afval.

Afvalbak met sensor

Prullenbakken met sensor

Sommige prullenbakken hebben sensoren op de deksel. Deze hoef je dus helemaal niet aan te raken om ze te laten openen. Daarnaast heb je beide handen vrij om afval weg te kunnen gooien. Sommige prullenbakken met sensor moet je wel handmatig sluiten, andere sluiten automatisch wanneer de sensor gedurende een aantal seconde geen beweging heeft geconstateerd.

Let wel op, want dergelijke prullenbakken werken vaak op batterijen. Deze zal je dus om de zoveel tijd moeten vervangen.

Swing emmers

Deze deksels swingen heen en weer door een lichte aanraking. Ze blijven echter niet open staan. Deze deksels komen vaak in aanraking met afval, maar zijn prima geschikt voor bijvoorbeeld in een werkruimte waar er voornamelijk papier wordt weggegooid.

Prullenbak met losse deksel

Een losse deksel kun je gemakkelijk van de prullenbak af tillen om vervolgens je afval weg te kunnen gooien. Voordeel is dat je de deksel even weg kunt leggen als je veel weg wil gooien, zodat de prullenbak dan even open blijft staan. Nadeel is dat je altijd één hand nodig hebt om de prullenbak open te maken en te houden als je even snel iets weg wil gooien.

Open prullenbakken

Tot slot hebben we nog de prullenbakken zonder deksel. Dan wordt de deksel dus ook niet vies! Het enige nadeel van zo’n prullenbak is dat het geen geurtjes tegenhoudt, maar op kantoor, waar veelal papier wordt weggegooid, maakt dat niet zoveel uit.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een prullenbak?

Er zijn dus heel wat verschillende soorten prullenbakken. De ene is handiger in gebruik in de keuken en een ander juist weer in de badkamer. Maar ook onderling verschillen deze prullenbakken nog een hoop. Denk maar eens aan materiaal, grootte en de mogelijkheid om afval te scheiden of de prullenbak in een kastje in te bouwen.

Materiaal

Plastic, RVS en metaal zijn de meest gebruikte materialen voor prullenbakken. Plastic heeft als voordeel dat het lekker licht is. Je kunt hem dus gemakkelijk leeg kiepen of verplaatsen. Het is ook vaak goedkoper dan de andere materialen.

RVS en metaal komen vrijwel overeen als het aankomt op duurzaamheid, want ze kunnen wel tegen een stootje. Metaal is echter wat beter weersbestendig en kun je dus eventueel ook buiten zetten. RVS wordt vaak afgewerkt met een fingerprint proof-coating waardoor ze makkelijker schoon te maken zijn.

Losse binnen emmer

In vele metalen en RVS prullenbakken zit een losse binnenemmer. Dit is praktisch, omdat de prullenbak zelf vaak wat zwaarder is, maar de binnenemmer wordt gemaakt van plastic en kun je er dus gemakkelijk uittillen.

Daarnaast zorgt een losse binnenemmer ervoor dat je de vuilniszak volledig in de prullenbak kunt houden, omdat de randen die over de binnenemmer heen vallen, wel binnen de prullenbak blijven wanneer je de binnenemmer er weer inschuift.

Afvalzakken

Zoveel prullenbakken, zoveel afvalzakken. Dunne en dikke, grote en kleine. Sommige afvalbakken hebben een bepaalde kleurcode die terugkomt op de verpakking van bepaalde vuilniszakken, zodat je een zak hebt die precies past. Andere prullenbakken houden daar minder rekening mee en dan is het even zoeken welke afvalzak er het beste in past.

Een te kleine afvalzak is immers niet fijn, omdat deze dan in de prullenbak glijdt en het afval niet goed meer opvangt. Maar een te grote zak is ook niet praktisch en overigens ook zonde van het geld!

Plaatsing

Waar ben jij van plan de prullenbak neer te zetten? Dat is geen geheel onbelangrijke vraag wanneer je de juiste prullenbak uit wil kiezen. Op kantoor is het bijvoorbeeld niet perse nodig een deksel te hebben om ongewenste geurtjes tegen te houden. En in de keuken wil je wellicht een afvalemmer die je zo min mogelijk aan hoeft te raken. Kortom, bedenk voor jezelf waar jij de prullenbak neer wil zetten en wat voor die plek de handigste sluiting is.

Grootte

De grootte is ook niet geheel onbelangrijk. Een prullenbak van 50L zet je niet snel in de badkamer neer en eentje met een inhoud van 10L zal al snel te klein zijn voor in de keuken. Om het jou gemakkelijk te maken zetten we hieronder een lijstje neer met gangbare prullenbak maten voor verschillende ruimtes:

 • Badkamer: tot 10 Liter
 • Kantoor of werkruimte: 10 tot 30 Liter
 • Keuken: Voor 1 persoon tot 30 Liter, voor 4 personen tot 65 Liter
 • Buiten: 30 tot 100 Liter

Afval scheiden

Wil je graag meerdere afvalstromen in dezelfde prullenbak kwijt? Dan is het handig om voor een prullenbak te kijken die meerdere compartimenten heeft. Soms zijn er twee of 3 afzonderlijke binnenemmers te vinden onder een gezamenlijke deksel. Bij andere prullenbakken die gericht zijn op afvalscheiding kun je alle compartimenten los van elkaar open en dicht doen.

Inbouw

Wil jij de prullenbak helemaal niet in zicht hebben? Kijk dan voor een prullenbak die je kunt inbouwen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om op de maat te letten. Want een prullenbak die hoger is dan het kastje waar je hem in wil zetten is niet erg praktisch.

Sommige prullenbakken kun je ook zo installeren dat de deksel automatisch open gaat wanneer je het kastje opent. Handig, want dan hoef je de prullenbak vrijwel niet aan te raken wanneer je afval weg wil gooien.

De 5 beste prullenbakken van 2020

Nu je helemaal op de hoogte bent van alle vormen, maten, sluitingen en andere eigenschappen van prullenbakken kan jouw zoektocht echt beginnen. Om je een handje op weg te helpen zetten we hieronder de 5 beste prullenbakken van 2020 op een rijtje.

 • Super hygiënisch in gebruik
 • Grote inhoud van 60 liter
 • Met persmechanisme
 • Met ingebouwde geurfilter
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/Joseph-Joseph-Intelligent-Waste-Titan-Afvalemmer.jpg

Dit is een absolute topper voor grote huishoudens. De bak heeft een inhoud van 60 Liter, maar door het persmechanisme kun je tot wel 3x zoveel afval kwijt als normaal. Dat scheelt vuilniszakken en tijd! Verder is de bak ook verkrijgbaar in kleinere formaten, 30L en 40L.

De vuilniszak zelf is overigens gemakkelijk te verwisselen. Vouw deze om de rand heen en druk hem met de compressor verder de bak in om hem netjes op zijn plek te krijgen. De luchtsluizen voorkomen dat de vuilniszak scheurt of blijft plakken.

De deksel bedien je met een voetpedaal, waardoor je deze niet met je handen hoeft aan te raken. Ook heb je altijd 2 handen vrij om afval weg te kunnen gooien. Wel zo hygiënisch en zo blijft de bak netjes. In de deksel zit overigens een geruisloos systeem verwerkt, waardoor deze niet met een klap dicht valt.

Om het helemaal af te maken zit er in de deksel van deze prullenbak een geurfilter verwerkt. Dit filter neemt de ongewenste geurtjes op, zodat deze niet vrij komen wanneer je de deksel opent. Hierdoor kun je dus daadwerkelijk langer doen met een vuilniszak.

  Op voorraad. Voor 16:30 uur besteld, morgen in huis via bol voor €179.99
  • Makkelijk om afval te scheiden
  • 3x 20L inhoud
  • Vingerafdrukvrij
  • Losse deksels
  • Antislip ondergrond
  • Geen band voor de afvalzak
  Homra Maxer 3x20L

  Deze afvalbak is ideaal als je afval wil scheiden. De Homra Maxer biedt 3 compartimenten van 20 Liter, waarin je dus gemakkelijk 3 verschillende afvalstromen kwijt kunt. Alle compartimenten hebben een aparte deksel, zo hoef je alleen de bak open te maken waar je iets in weg wil gooien.

  Deze prullenbak werkt met een voetpedaal voor extra hygiëne en is dus uiterst geschikt om in de keuken te plaatsen. Doordat de bak op deze manier open gaat hoef je deze niet met je handen aan te raken. De antislip ondergrond zorgt ervoor dat de bak netjes op zijn plaats blijft staan. Maar wil je hem toch even verplaatsen om bijvoorbeeld de vloer eronder of erachter schoon te maken, pak je hem gemakkelijk op aan de hendel aan de achterzijde.

  Alle compartimenten bevatten een aparte binnenemmer, dus je kunt gemakkelijk een enkele vuilniszak wisselen en de rest gewoon laten zitten. Ook valt de afvalzak netjes binnen de prullenbak en heb je dus geen loshangende flappen. Het enige minuscule minpuntje van deze afvalbak is dat er geen banden worden meegeleverd die om de binnenemmer passen om de vuilniszak op zijn plaats te houden.

   Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €134.95
   • Sluit geruisloos
   • Hygiënisch
   • Losse binnenemmer
   • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
   • Verkrijgbaar in verschillende maten
   Brabantia Newicon Prullenbak 12L

   De Brabantia Newicon prullenbak is uitstekend geschikt voor op kantoor. Het stijlvolle design, dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren, past altijd bij het interieur. De deksel opent gemakkelijk door op het voetpedaal te stappen en als je weg loopt sluit de deksel geruisloos. Zo hou je anderen niet van hun werk!

   Met 12 Liter is deze prullenbak geschikt voor een aantal proppen papier, maar mocht je iets meer ruimte willen om papierrommel in kwijt te kunnen, is de prullenbak ook beschikbaar met 20 Liter en 30 Liter inhoud.

   Deze Brabantia prullenbak heeft een losse binnenemmer, waardoor het verwisselen van een vuilniszak gemakkelijk is. Ook kun je de emmer eventueel leeg gooien, als de vuilniszak verder nog niet vies is kun je die dus zo nog een keertje hergebruiken.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €39.99
    • Opent en sluit automatisch
    • Beschikbaar in meerdere kleuren
    • Afvalzakken op maat
    • Niet heel groot
    Hailo Inbouwprullenbak 20L

    Deze prullenbak van Hailo is speciaal gemaakt om in een kastje te zetten. Je kunt de prullenbak dan ook in een keukenkastje monteren, waardoor de deksel op zijn plaats blijft terwijl de prullenbak naar buiten klapt als je het kastdeurtje open doet.

    Dit is erg praktisch, want dan hoef je niet half in het kastje te hangen om je afval weg te gooien en je hebt beide handen vrij. Wanneer je de kastdeur weer sluit valt de deksel automatisch op de prullenbak, waardoor geurtjes in de bak blijven.

    De prullenbak is voorzien van een binnenemmer, waardoor het verwisselen van de vuilniszak gemakkelijk is. Je kunt de binnenemmer eventueel ook leeg gooien in een grotere container.

     • Voordelen: Met sensor
     • RVS afwerking
     • Hygienisch
     • Met binnenemmer
     • Niet erg groot
     Homra IXXA 8L

     Deze prullenbak is erg geschikt voor in de badkamer. Want door het gepatenteerde sensor systeem hoef je de prullenbak echt nooit aan te raken, dat zorgt voor extra hygiëne. De sensor werkt op een afstand van 15 tot 20 centimeter en opent automatisch. Wanneer de sensor langer dan 5 seconde geen beweging detecteert, gaat deze automatisch dicht om geurtjes tegen te houden.

     De losse binnenemmer zorgt ervoor dat je de vuilniszak gemakkelijk kunt verwisselen. Ook dan hoef je de prullenbak zelf dus eigenlijk niet aan te raken, waardoor deze gemakkelijk schoon blijft. De RVS afwerking zorgt er overigens voor dat schoon maken makkelijk is en door de anti fingerprint-coating blijven er geen vingerafdrukken achter.

     De inhoud van deze Homra prullenbak is 8 Liter, dat een prachtige maat is voor in de badkamer, maar wellicht wat klein voor andere ruimtes. De prullenbak niet in ieder geval niet veel ruimte in beslag maar je kunt er toch het nodige afval in kwijt.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.