Beste mascara

Mascara: de beste mascara voor jouw ogen & wimpers

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 20 mei 2021

Of je er nu net aan begint of al jaren op zoek bent naar de perfecte mascara, het blijft een lastige zoektocht. Dat je deze zoektocht liever niet alleen wil ondernemen, snappen wij als geen ander. In deze gids helpen we je met het uitkiezen van de beste mascara voor jouw wimpers. We nemen je mee in ons onderzoek naar de beste mascara en geven advies op maat. Per categorie helpen we je met het kiezen van de beste mascara of gebruik de onderstaande vergelijking voor een snel overzicht.

Wat is mascara en waar let je op bij het kiezen?

Mascara is een vorm van make up en wordt voornamelijk gebruikt op de wimpers en of wenkbrauwen. De mascara wordt aangebracht om de wimpers te accentueren, langer te maken, en voller te laten lijken. Mascara is een vloeistof die verkrijgbaar is in verschillende kleuren waarvan zwart de meest voorkomende en gebruikelijke is. Desalniettemin zijn er tegenwoordig ook mascara’s in felle kleuren of zelfs met glitter verkrijgbaar.

Normaal gesproken wordt de mascara met een borsteltje of kammetje aangebracht op de wimpers, dit geldt voor zowel de bovenwimpers als onderwimpers. Breng de mascara laagje voor laagje aan totdat het gewenste resultaat bereikt is. Zorg dat de wimpers goed verdeeld zijn in het borsteltje van de mascara voor het beste effect. Zo voorkom je dat je wimpers aan elkaar blijven plakken.

Een tip van ons is om het borsteltje niet heen en weer in de tube te schuiven, dit zorgt ervoor dat de mascara niet uitdroogt en je geen last hebt van klontjes.

Ook zijn er binnen de mascara’s veel verschillende borsteltjes. Elk met een eigen functie. Zo zijn er borsteltjes die je wimpers langer doen laten lijken maar ook borsteltjes die je wimpers juist meer volume geven en krullen. Kortom binnen de wereld van mascaras bestaat er een grote variëteit.

Soorten mascara

  • De gewone 'black' mascara
  • De waterproof mascara
  • Clear mascara - van natuurlijke look tot zelf kleuren
  • Mascara voor krul en volume
  • Glitter mascara topcoat

Black mascara

Een van de meest gebruikte mascara soorten is de ‘gewone’ simpele zwarte mascara. Voor veel mensen is deze mascara voor dagelijks gebruikt.

Deze mascara moet dus niet snel uitdrogen en lang meegaan. Ook is het belangrijk dat deze mascara van goede kwaliteit is, je wil natuurlijk niet dag in dag uit troep op je wimpers smeren. Black mascara spreekt eigenlijk voor zich en is niet te missen in een make-up tasje.

Waterproof mascara

Een van de bekendste soorten mascara is de waterproof mascara. In tegenstelling tot de ‘normale’ mascara’s zijn waterproof mascara’s niet geproduceerd op waterbasis. Dit betekent dat de mascara bestendig is tegen bijvoorbeeld regen of tranen.

Ook kan deze vorm van mascara handig zijn voor mensen met een vette huid en veel olieproductie op de oogleden. Een gewone mascara kan snel uitlopen voor deze mensen, een waterproof versie blijft wel langer zitten.

Waterproof mascara is zoals de naam dus al zegt, waterbestendig. Er zijn zelfs extra sterke waterproof mascaras waar het zelfs mogelijk is om mee te zwemmen zonder dat er donkere vlekken onder je ogen ontstaan.

Clear mascara

Clear mascara is transparante mascara die net als gewone mascara met een borsteltje aangebracht wordt op de wimpers.

Het gebruik van een clear mascara is voor verschillende doeleinden goed. Ten eerste kan een transparante mascara fungeren als de basis voor het maken van je eigen kleur mascara. Mocht je nu een mooie kleur pigment vinden en daar is nou net geen mascara van? Geen zorgen met de clear mascara kan je de kleur zo zelf maken door het te mixen met pigment.

Dan rust zich enkel nog het aanbrengen van de zelfgemaakte kleur mascara en vergeet niet later nog een keer extra een laagje aan te brengen om klontjes en kruimeltjes van het pigment in je wimpers te voorkomen.

Clear mascara voor een natuurlijke look

Een tweede interessante functie van clear mascara is voor de perfecte natuurlijke look. Heb je geen zin in een dramatische look door het gebruik van een zwarte mascara maar wil je liever gaan voor een natuurlijke doch interessante look? Ook dan is clear mascara het geheim. Door de clear mascara aan te brengen op zowel je boven- als onderwimpers, krijgen je wimpers een natuurlijk lange uitstraling en worden de wimpers dus ook geaccentueerd.

Een tip van ons is om je wimpers van tevoren de krullen, de clear mascara zorgt ervoor dat je wimpers de krul behouden en je wimpers meer dimensie krijgen. Je hoeft je zo natuurlijk ook geen zorgen te maken over eventueel uitgelekte mascara, want met een transparante mascara is dit niet te zien! Ideaal voor een regenachtige dag of pool party waarbij je je ogen toch ff net extra wil laten stralen.

Een andere tip van ons is om deze mascara te gebruiken voor het aanbrengen van een mascara met kleur. Door het te gebruiken als een primer, zal de mascara met kleur nog beter zijn werk kunnen doen en krijgen je wimpers nog meer volume en lengte.

De laatste functie van een clear mascara is om deze te gebruiken bij het appliceren van nepwimpers. Vaak als je nepwimpers op je eigen wimpers zet, lijkt het alsof de wimpers niet goed in elkaar overlopen. Door het gebruik van deze transparante mascara kan je de wimpers met elkaar verbinden waardoor het natuurlijk wordt en de nepwimpers vloeiend overgaan in je eigen wimpers.

Mascara voor krul en volume

Wil je een dramatisch effect creëren voor je wimpers dan is een mascara bedoeld voor het behouden van krul en het toevoegen van volume noodzakelijk.

Een diepe zwarte kleur voegt tevens dimensie en diepte toe waardoor volume gecreëerd wordt.  Voor het behouden van de krul is het belangrijk dat de vloeistof van de mascara niet te zwaar is. Een tip van ons is om deze mascara ook vooral aan de bovenkant van de wimpers aan te brengen zodat de wimpers niet naar beneden zakken door het gewicht dat ze moeten dragen.

Glitter mascara topcoat

Heb jij binnenkort een leuk feestje en ga je voor de extra glamour look? Dan is een glitter mascara topcoat het beauty product voor jou!

De bedoeling van een topcoat is dat deze na het aanbrengen van een ‘gewone’ mascara, aangebracht moet worden. De topcoat zal de wimpers dus bedekken met een laagje glitter waardoor jij helemaal klaar bent om naar die te gekke party te gaan.

De glitter mascara’s zijn in veel verschillende kleuren te koop. Goud en zilver zijn natuurlijk ruimschoots in aanbod maar ook kleuren zoals roze en groen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het glitter mascara assortiment.

Tips voor het gebruik van een mascara

Siliconen borsteltje

Een tip van ons is om altijd voor een siliconen borsteltje te kiezen. Wij hebben gemerkt dat een siliconen borsteltje de minste kans geeft op klontjes. Een borsteltje met haartjes is daarentegen veel vatbaarder voor verklontering.

De vorm van het borsteltje

Kijk ook altijd goed naar de vorm van het borsteltje. Deze vorm kan namelijk bepalen in welke stand de wimpers geborsteld worden. Dit kan effect hebben voor de krul, de lengte en het volume.

Zigzaggen

Het klinkt misschien vreemd maar een van onze beste mascara tips is om het borsteltje in een zigzaggende beweging van onder naar boven door je wimpers te bewegen. De zigzaggende beweging zorgt ervoor dat de wimpers niet aan elkaar gaan plakken, maar goed verspreid blijven. Dit effect geeft een vollere en fijnere uitstraling aan je wimpers.

De top 5 beste mascara’s

Door de enorme variatie aan mascara’s, kan je soms de bomen door het bos niet meer vinden. Wij snappen de struggle als geen ander en hebben de beste mascara’s voor jou op een rijtje gezet.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie L’Oréal Paris Telescopic Mascara Clinique High Impact Waterproof Mascara Miss Sporty Just Clear Mascara Clinique High Impact Curling Mascara Zwart L’Oréal Paris Volume Million Lashes Mascara Top Coat Gold Glitter
Dermatologisch getest Ja Ja Ja Ja Ja
Gewicht 0 kg 0 kg 0 kg 0 kg 0 kg
Kleur Zwart Zwart Natural Zwart Goud
Kleurcode 165 01 Black 1 01