Beste luiers

De beste luiers van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

Wanneer je een baby krijgt kan je er niet meer omheen; luiers. Baby’s verbruiken in het eerste levensjaar ruim 2500 luiers. Dat komt neer op ongeveer 7 luiers per dag. Dit aantal neemt in de jaren daarna wel af. Maar met zoveel luiers in het verschiet wil je wel de beste hebben voor je kindje. In dit artikel laten we de beste opties en merken zien en geven we je ook wat tips!

Beste koop van 2024
Pampers Premium Protection Luiers
De beste wegwerpluiers

Pampers Premium Protection

 • Absoberende bovenlaag
 • Urine-indicator laat weten wanneer baby verschoond kan worden
 • Rekbare zijkanten en luchtdoorlatende banen
 • Gemaakt van streng gecontroleerde materialen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Pampers Premium Protection Luiers
Beste koop

Pampers Premium Protection

Voor mensen die goede wegwerpluiers zoeken
Huggies Little Swimmers Zwemluiers

Huggies Little Swimmers

Voor mensen die goede zwemluiers zoeken
Wasbare luier Bababoe

Wasbare luier Bababoe

Voor mensen die een wasbare luier zoeken

Wat zijn luiers?

Luiers zijn vochtabsorberende onderbroeken die vooral worden gebruikt voor kinderen. Een luier vangt de ontlasting en urine op. Kinderen gebruiken luiers totdat ze zindelijk zijn. Dit gebeurt meestal in de leeftijd van 3 tot 5. 

Je hebt veel verschillende soorten luiers:

 • De wasbare luier
 • De wegwerpluier
 • Het luierbroekje
 • Het nachtbroekje
 • De zwemluier

De wasbare luier

De wasbare luier wordt nog vaak de katoenen luier genoemd, maar deze kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn. Zo heb je bijvoorbeeld luiers van badstof, polyester, rayon en bamboevezel. Ook komen ze in veel leuke kleuren. Deze luiers bevatten geen chemische gels of dioxine, hierdoor zijn ze minder irriterend voor de huid van de baby. Sommige baby’s hebben wel last van de luiers wanneer deze vochtig aanvoelen en zullen dus vaker moeten worden verschoond. 

Een punt waardoor mensen vaak geen wasbare luier willen is het schoonmaken ervan. Een oplossing hiervoor is een inlegger van papier of katoen. Deze inleggers laten namelijk wel het vocht door maar niet de ontlasting. Hierdoor worden de luiers minder vuil en ben je minder tijd kwijt met het weken en wassen van deze luiers. Er wordt geadviseerd om ongeveer 24-30 wasbare luiers aan te schaffen. Zo ben je niet de hele dag bezig met het schoonmaken ervan maar heeft je kindje genoeg schone luiers.

De wegwerpluier

De wegwerpluiers zijn zowat overal te koop in veel verschillende soorten en maten. De wegwerpluier is erg makkelijk in de gebruik. Zoals de naam al zegt, na gebruik werp je deze luiers gewoon weg. Dit is ontzettend handig wanneer je onderweg bent. Maar voor dagelijks gebruik zitten er wel een paar nadelen aan. De wegwerpluiers zijn vaak erg absorberend, hierdoor voelen kindjes vaak niet dat de luier nat is. Dit zorgt er voor dat deze kinderen later zindelijk worden in vergelijking met kinderen die wasbare luiers dragen.

Ook kunnen baby’s die wegwerpluiers dragen last krijgen van de absorberende bestanddelen in de wegwerpluiers. Een voordeel van de moderne wegwerpluier is dat deze super absorberend is en je hierdoor minder vaak hoeft te verschonen. 

Luierbroekje

Luierbroekjes worden vaak gebruikt wanneer baby’s wat ouder worden en de zindelijkheidstraining begint. Kindjes kunnen na een tijdje zelfstandig staan en ook het luierbroekje naar beneden en boven doen. Dan kunnen zij ook zelf naar het potje. Wanneer het fout gaat is dit geen ramp, het belandt gewoon in de luier. Het luierbroekje wordt dus gezien als een oefening en een overstap naar zindelijkheid.

Het nachtbroekje

Het nachtbroekje is vooral bedoeld voor kinderen die vaak in hun bed plassen. Deze zijn verkrijgbaar voor kinderen in allerlei leeftijden en komen vaak in de vorm van wegwerpluiers. Deze worden aangedaan voor het slapen gaan en gaan in de ochtend weer uit. Vaak dragen deze kinderen alleen nog in de nacht een luier en gaan ze overdag al zelfstandig naar de wc. 

De zwemluier

Wanneer je gaat zwemmen met je kindje kan je geen gebruik maken van de normale wegwerpluiers. Deze nemen namelijk vocht op en in het water zullen ze zichzelf dus helemaal volzuigen met water. Dit is erg onhandig en kan ook onveilig zijn. Om deze reden is de zwemluier ontwikkeld. Deze luiers zwellen niet op in water maar zorgen er wel voor dat ontlasting niet in het zwembad terecht komt. Het nadeel is dat deze luiers geen urine opnemen. Om deze reden kun je het beste deze luier pas omdoen bij je kindje wanneer je bij het zwembad bent.

Tot wanneer heb je luiers nodig

Wanneer kindjes tussen de 24 en 36 maanden zijn leren ze gaandeweg om overdag de urine en ontlasting op te houden totdat zij bij een toilet of potje zijn. Na ongeveer 36 tot 72 maanden plast je kindje ‘s nachts niet meer in bed. Vanaf dat moment worden luiers overbodig. Wel is het handig om nog een tijdje luiers bij de hand te hebben, je weet maar nooit.

Waar let je op bij het aanschaffen van luiers?

Ten eerste kijk je naar wat voor luier je nodig hebt: wasbare luier, wegwerpluier, zwemluier. Daarna naar welke maat je nodig hebt. Vaak staat er op de verpakking hoe groot en zwaar je kindje ongeveer moet zijn voordat hij/zij in die bepaalde maat past. Pas op, dit verschilt per merk dus let op wanneer je luiers van een ander merk aanschaft.

Luiers zijn duur dus kijk goed naar aanbiedingen. Dit kan je al snel veel geld schelen. Probeer tijdens een aanbieding ook gelijk meer te kopen. Zo kan je weer even vooruit. 

Verschonen

Het aantal luiers dat een kind verbruikt, ligt aan de frequentie waarmee je je kindje verschoont. Logisch, hoe vaker je je kindje verschoont, hoe meer luiers je nodig hebt. Vaak wordt er aangeraden de luier te verschonen wanneer deze nat en vies is. Andere mensen denken hier anders over en zeggen dat 3 luiers op een dag voldoende is. Zij stellen dat de moderne luiers zo absorberend zijn dat het een hele poos duurt voordat deze echt vol zitten. Het is dus de bedoeling dat je zelf een beetje inschat wanneer het nodig is om de luier te vervangen.

Juiste maat

Het is belangrijk dat het kindje de juiste maat luier aan heeft. Een goed passende luier werkt natuurlijk het beste. Een luier die te groot is sluit niet goed aan op de huid, hierdoor kan deze gaan lekken. Een te kleine luier kan juist weer gaan knellen. Dit kan weer zorgen voor huidirritaties en een onprettig gevoel. 

De maat van de luiers is gekoppeld aan het gewicht en lengte van je kind. Wanneer je kindje groter is heeft hij/zij een grotere luier nodig. Wanneer een kind groeit neemt ook de hoeveelheid ontlasting toe.

De maat van de luiers staat altijd aangegeven op de verpakking. Het is dus in de winkel makkelijk te zien welke maat je nodig hebt. Vaak is maat 2 mini, maat 3 is midi en maat 4 is maxi. Wat het wel lastig maakt is de verschillen in maten tussen merken. Een maat 3 van het ene merk kan net zo groot zijn als een maat 4 van het andere merk. Let daarom goed op het gewicht wat wordt aangegeven op de verpakking. Hiervoor is een handige maattabel gemaakt die het gemiddelde van een aantal merken neemt. Let alsnog goed op of je de goede maat aanschaft.

Maatnaam Maatnummer Gewicht
Prematuur 0 minder dan 2,5 kg
Newborn 1 2 tot 5 kg
Mini 2 3 tot 6 kg
Midi 3 4 tot 9 kg
Maxi 4 7 tot 18 kg
Maxiplus 4 plus 9 tot 20 kg
Junior 5 11 tot 25 kg
Junior plus 5 plus 13 tot 27 kg
Extra large 6 15 tot 30 kg
Extra large plus 6 plus 18 tot 28kg

De drie beste luiers

Zoals je van ons gewend bent hebben we weer een paar exemplaren op een rijtje gezet om de keuze iets makkelijker te maken. Hieronder staan achtereenvolgens de beste wasbare luier, de beste wegwerpluier en de beste zwemluier.

 • Absoberende bovenlaag
 • Urine-indicator laat weten wanneer baby verschoond kan worden
 • Rekbare zijkanten en luchtdoorlatende banen
 • Gemaakt van streng gecontroleerde materialen
 • Kunnen niet gewassen worden
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/02/PampersPremiumProtectionLuiers.png

De premium protect luiers van pampers zijn de zachtste en beste luiers van Pampers tot nu toe. Dit komt doordat Pampers alleen de zachtste en beste materialen selecteert. Deze luiers zijn de eerste keus van de Nederlandse kraamafdelingen als het gaat om wegwerpluiers. 

De bovenlaag van de luiers is absorberend door de hartvormige gaatjesstructuur. Deze gaatjesstructuur zorgt ervoor dat het vocht en de zachte ontlasting wordt weggeleid. Hierdoor krijgt jouw kindje minder snel een natte onderkant.
Verder laat de urine-indicator zien wanneer de baby verschoond kan worden. Zo hoef je niet te gokken of het al tijd is voor een verschoning.
Ook hebben de luiers luchtdoorlatende banen. Deze zorgen ervoor dat de droge babyhuid goed kan ademen. De zijkanten van de luiers zijn zacht en rekbaar. Zo wordt de beste pasvorm gecreëerd. 

Conclusie voor Pampers premium wegwerpluiers

De luiers van Pampers zorgen ervoor dat je kindje zo comfortabel mogelijk is met luiers om. Dit doen ze niet alleen door de zachtste en beste materialen te selecteren maar ook door er voor te zorgen dat je kindje niet in vocht of zachte ontlasting blijft zitten. Wat ook heel handig is, is de urine indicator. Dit maakt dit het beste model wegwerpluiers.

  • Zwellen niet op
  • Leuke prints
  • Comfortabele pasvorm met anti-lek randjes
  • Hersluitbare zijkanten
  • Als er niks in zit kun je deze vaker gebruiken
  • Flexibel en rekbaar
  • Niet geschikt voor normaal gebruik
  • Wegwerp
  • Kan afzakken wanneer deze niet strak genoeg zit
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/02/HuggiesLittleSwimmersZwemluiers.png

  De zwemluiers van Huggies zijn ideaal voor wanneer je gaat zwemmen met je kleintje. De luiers zwellen niet op en gaan ongeveer vier uur mee. Zo kan je dus urenlang in het water zwemmen en spelen. 

  Little Swimmers luiers zijn geschikt voor peuters die nog niet zindelijk zijn. De luiers beschermen tegen kleine ongelukjes voor wanneer zij lekker in het water spelen. Vaak zetten normale luiers uit wanneer zij in het water komen, de luiers van Huggies doen dit echter niet. 

  Verder zijn de zijkanten hersluitbaar. Zo kun je tussendoor even controleren of alles nog goed gaat en of er een verwisseling nodig is. Ook zijn de zijkanten rekbaar zodat ze precies passen. Zo knellen ze niet maar zitten ze ook niet te los. Met de anti-lek randjes kan er niks tussenuit komen.

  Conclusie voor Huggies Little Swimmers

  De zwemluiers van Huggies zijn ideaal voor op vakantie of voor wanneer je gaat zwemmen met je kindje. De luiers zijn goed absorberend en zwellen niet op. Verder hebben deze luiers anti-lek randjes, rekbare en hersluitbare zijkanten, waardoor ze comfortabel zitten en er geen viezigheid langs kan.

   • Verstelbaar in 3 maten
   • Waterdicht en een snelle droogtijd (<4 uur)
   • Heeft een pocket opening voor inleggers
   • Wordt geleverd met gratis bamboe inleggers
   • Ademende buitenkant en suede binnenkant
   • Geen chemicaliën en zien er super vrolijk uit
   • Alleen wassen op maximaal 40 graden
   • Kunnen beter niet in de droger
   Wasbare luier Bababoe

   De pocketluiers van Bababoe zijn geschikt voor alle baby’s vanaf de geboorte tot aan de zindelijkheid. Hierbij bedoelen ze kinderen vanaf een gewicht van 3 kilo tot aan ongeveer 16 kilo.

   De Bababoe pocketluiers hebben een dubbele rij van drukknopen en zijn hierdoor ‘’One Size Fits all’’. Je hoeft dus wanneer je kindje groter wordt geen nieuwe luiers meer aan te schaffen. Door de hoeveelheid drukknoppen kunnen de luiers versteld worden in drie verschillende maten. 

   Verder komen de luiers in verschillende leuke kleuren en prints, zoals deze zeedieren. De buitenkant van de luier is waterdicht maar laat wel lucht door dankzij het PUL-materiaal. Deze stof is uiterst geschikt voor kinderen omdat het erg flexibel is en tegen hogere temperaturen kan. De binnenkant is gemaakt van suede zodat het altijd lekker zacht aanvoelt.

   De luiers hebben een snelle droogtijd van ongeveer 4 uur. Verder zijn ze makkelijk schoon te maken. Om het extra makkelijk te maken worden deze luiers geleverd met een drielaagse microvezel inlegger. Deze kan je eruit halen en weggooien. Zo hou je alleen het omhulsel over en deze kan in de wasmachine.

   Conclusie voor de wasbare luier van Babadoe

   De wasbare luiers van Bababoe zijn ideaal voor de groeiende baby. De luiers gaan lang mee en groeien daarnaast ook met het kindje mee door de verstelbare grootte. Verder zijn de luiers waterdicht maar laten ze wel lucht door. Geen natte broekjes meer dus! Ook komen ze in leuke prints.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.