Beste kattenbakvulling

Kattenbakvulling: de beste kattenbakvullingen voor jouw kat

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 20 december 2020

Misschien net zo belangrijk als het hebben van een goede kattenbak, is het gebruik van de juiste kattenbakvulling bij het hebben van een kat. Het zorgt er niet alleen voor dat je kat een aangename ondergrond heeft om in te graven maar het zorgt er ook nog eens voor dat geurtjes wegblijven en dat de kattenbak makkelijk te reinigen is. Kortom, de juiste kattenbakvulling is de sleutel tot succes bij het houden van een kat.

Beste koop van 2022
Biokat's Classic Fresh 3In1
Beste klassieke kattenbakvulling

Biokat’s Classic Fresh 3In1

 • 3 verschillende korrels zorgen voor een optimale klontvorming
 • Volledig vervaardigd uit natuurlijke klei
 • Economische optie voor het vullen van je kattenbak

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Biokat's Classic Fresh 3In1

Biokat’s Classic Fresh 3In1

Voor dierenliefhebbers die klassieke kattenbakvulling zoeken
Peewee Kattenbakvulling Wood

Peewee Kattenbakvulling Wood

Voor dierenliefhebbers die duurzame kattenbakvulling zoeken
Cosycat Biologische Kattenbakvulling

Cosycat Biologische Kattenbakvulling

Voor de duurzame dierenvriend
Vitakraft Magic Clean

Vitakraft Magic Clean

Voor de dierenvriend die een geurloze kattenbak zoekt
Biokat's Micro Classic

Biokat’s Micro Classic

Voor de diereneigenaren die een kattenbakvulling zoeken voor kittens

Wat is kattenbakvulling?

Een kat heeft de gewoonte om altijd op dezelfde plek zijn behoefte te doen. Voor de huiskat is dit, na enige training, de kattenbak. De kattenbak is een bak gevuld met een materiaal waar een kat in om kan scheppen en zo zijn uitwerpselen kan begraven. Een kattenbak met zeef zorgt ervoor dat de uitwerpselen direct gescheiden worden van de schone kattenbakvulling. Klik hier voor onze review over kattenbakken met zeef.

Er zijn verschillende vullingen verkrijgbaar en de meest klassieke vulling, kattengrit, is een fijn mengsel van een absorberende stof zoals klei of silica gemaakt. Deze vulling heeft een absorberende werking waardoor geurtjes zich niet verspreiden.

Andere kattenbakvullingen zijn de korrels. De korrels zijn groter en kunnen vervaardigd zijn uit silica of uit natuurlijke materialen zoals hout. De korrels van silica hebben een grotere absorberende werking en zijn daarnaast eenvoudig schoon te maken.

De houtkorrels verpulveren op het moment dat je kat zijn behoefte begraaft en zakken zo door de filter heen. Hierdoor vallen enkel de bevuilde korrels door het filter en is deze eenvoudig schoon te maken.

Waarom kattenbakvulling?

Een kattenbak is essentieel bij het houden van een kat omdat anders je planten te prooi vallen aan de ongewenste bemesting en een kattenbak functioneert niet zonder kattenbakvulling. Kattenbakvulling biedt een geschikte grond waarin een kat zijn behoefte kan doen en deze vervolgens door woelen en graven kan bedekken. Het zorgt ervoor dat je huisdier zo een plek heeft waar hij zich graag terugtrekt maar het zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de kattenbak eenvoudig te reinigen is en geen nare geurtjes achterlaat.

Waar let je op bij het kiezen van de juiste kattenbakvulling?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten waarmee je eenvoudig de meest geschikte kattenbakvulling voor bij jou thuis vindt.

1. Aangenaam voor je kat

Van nature zoeken katten een zachte ondergrond waarin ze kunnen woelen. Dit zorgt ervoor dat hun behoefte in de grond verdwijnt. Het is daarom van belang dat de ondergrond juist is voor katten zodat zij de kattenbak boven een plantenpot verkiezen. Een belangrijke factor hierbij is de korreldikte van de kattenbakvulling. Een fijne korrel voelt natuurlijker aan en is ideaal voor een kat om het op te leren. Voor jonge kittens zijn er dan ook speciale kattenbakvullingen waarbij de korrel extra fijn is.

In het begin kan het een tijdje duren voordat de kat gewend is geraakt aan zijn kattenbak maar als dit eenmaal het klaar is, is dit de plek om zich terug te trekken.

2. Klonterend of niet-klonterend

Er zijn twee soorten kattenbakvulling: klonterende en niet-klonterende. Klonterende kattenbakvulling hecht aan elkaar zodra je kat zijn behoefte gedaan heeft. Dit zorgt ervoor dat de vuile korrels samenhangen en zo enkel de geklonterde delen verwijderd hoeven te worden. Doordat deze korrels als een brok aan elkaar kleven en de uitwerpselen inkapselen, zijn ze gemakkelijk te verwijderen.

Niet-klonterende korrels blijven hun eigen structuur houden en zorgen ervoor dat de geur en vocht geabsorbeerd wordt waardoor de kattenbak op een andere manier schoon blijft. Ook deze vulling is relatief makkelijk schoon te maken en de opgedroogde uitwerpselen kunnen eenvoudig met het schepje eruit gehaald worden.

3. Absorberend vermogen

Het absorberende vermogen van kattenbakvulling is afhankelijk van het materiaal van de korrels. Zo is silica, een vochtabsorberende stof, een veelgebruikte stof in kattenbakken. De stof zorgt er namelijk voor dat vocht (en dus ook geur) razendsnel opgenomen worden.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de uitwerpselen makkelijk op te ruimen zijn, het zorgt er daarnaast ook voor dat geurtjes minimaal zijn. Wel moet benoemd worden dat silica niet geheel ongevaarlijk is voor jonge katten. Omdat de silica kristallen schadelijk kunnen zijn voor kittens.

4. Biologisch afbreekbaar

Alles wat we doen laat een biologische voetafdruk achter. Zo ook katten en het hebben van een kattentoilet. Om deze voetafdruk zo klein mogelijk te krijgen, zijn er steeds meer biologisch afbreekbare kattenbakvullingen verkrijgbaar. Denk hierbij aan groene opties die bijvoorbeeld gemaakt zijn van verantwoord gewonnen hout of van gewassen zoals mais.

Deze korrels worden binnen een korte tijd afgebroken en zijn verder niet schadelijk voor de omgeving. Daarnaast kunnen ze zelfs bij het GFT afval gegooid worden.

Beste kattenbakvulling

Dit zijn de beste kattenbakvullingen verkrijgbaar: de beste kattenbakvulling met klassieke korrels, de beste kattenbakvulling grote, biologisch afbreekbare korrels, de beste kattenbakvulling biologisch afbreekbare fijne korrels, de beste kattenbakvulling van silica en de beste kattenbakvulling voor kittens.

 • 3 verschillende korrels zorgen voor een optimale klontvorming
 • Volledig vervaardigd uit natuurlijke klei
 • Economische optie voor het vullen van je kattenbak
 • Toegevoegde aroma’s worden niet door iedere kat aangenaam gevonden
Biokat’s Classic Fresh 3In1

De Classic Fresh 3in1 is het klassieke kattengrit maar dan met een extra frisheid en een enorme absorberende kracht waardoor geurtjes verleden tijd zijn. Met deze kattenbakvulling geniet je nog meer van je kat.

Klassieke Korrels

De Classic Fresh 3in1 is de klassieke kattenbakvulling van Biokat. Dit kattengrit bestaat namelijk uit een mix van 3 verschillende groottes waardoor het voor je kat natuurlijk aanvoelt. Bij gebruik vul je de kattenbak met een laag van ongeveer 5 cm Classic Fresh 3In1 en vervolgens meng je het door elkaar zodat de verschillende korrels goed gemixt zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat het nog meer effect heeft en dat je kat er graag zijn behoefte in doet.

Het Perfecte Mengsel

De 3 verschillende groottes hebben ieder verschillende eigenschappen waardoor ze super effectief zijn. De grote korrels beschikken over grote poriën die voor een opname van geur en vocht zorgen. De middelgrote korrels zijn klontvormend en de kleine korrels zorgen dat uitwerpselen bedekt worden. De klompen kunnen vervolgens eenvoudig verwijderd worden met een schepje waardoor deze kattenbakvulling lang meegaat.

Daarnaast is dit kattengrit wat volledig gemaakt is uit natuurlijke klei voorzien van een frisse lentegeur waardoor het rondom de kattenbak fris blijft ruiken.

  Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €10.19
  • Volledig vrij van chemicaliën, parfums en bindmiddelen
  • 100% biologisch gekweekt sparrenhout
  • Korrels werken optimaal met de PeeWee kattenbak met filter
  • Grove structuur wordt niet door alle katten aangenaam gevonden
  • Korrels werken niet met iedere soort kattenbak
  Peewee Kattenbakvulling Wood

  De Peewee Kattenbakvulling Wood is dankzij het natuurlijke materiaal een gezonde keuze voor zowel het milieu als je kat. De grove korrels hebben een enorm absorberend vermogen en verminderen geurtjes tot een miniem.

  Biologisch Materiaal

  De Peewee Kattenbakvulling Wood is een kattenbakvulling met een grove textuur. De cilindervormige korrels bestaan uit geperst sparrenhout. Dit hout komt uit biologische kweek en is hierdoor een verantwoorde keuze. Zodra deze korrels nat worden, vallen ze uiteen en vormen ze een pulp van hout met de uitwerpselen. De urine loopt verder door de korrels heen en is zo eenvoudig op te ruimen. Voor de grote boodschap absorbeert het vocht uit de uitwerpselen en zorgt het er zo voor dat geuren weg blijven.

  Voor katten is de textuur vooral in het begin even wennen. Zodra ze er eenmaal aan gewend zijn, zullen ze probleemloos hun behoefte in de kattenbak doen.

  Verantwoorde Keuze

  Doordat deze korrels vrij zijn van chemicaliën, parfums en bindmiddelen is het zowel voor het milieu als voor je kat een verantwoorde keuze. Het hout heeft een ongelooflijke absorberende werking waardoor het bijna geen geur achter laat daarnaast heb je aan een laag van 2 cm al voldoende. Ondanks dat deze Peewee Kattenbakvulling erg zuinig in gebruik is, is het vrij prijzig in aanschaf van een zak.

  Doordat deze kattenbakvulling tot zaagsel verpulvert, is deze vulling niet geschikt voor iedere soort kattenbak.

   • Heeft een enorme absorberende werking
   • Eén van de meest groene opties verkrijgbaar
   • Laten geen witte stof achter
   • Klontvorming duurt langer dan bij bijvoorbeeld klei
   Cosycat Biologische Kattenbakvulling

   De Cosycat Biologische Kattenbakvulling bestaat voor 100% uit volledige houtvezels waardoor het een verantwoorde keuze in de kattenbak is. Deze kattenbakvulling lijkt op de klassiek kattengrit maar dan van hout.

   Vervaardigd Uit Hout

   De biologische kattenbakvulling van Cosycat lijkt op het eerste gezicht erg op een klassiek kattengrit. De kleine korrels voelen echter een stuk lichter aan doordat ze puur uit volledige houtvezels bestaan. Deze houtvezels zijn eenvoudig in gebruik en laten geen witte stof achter. Daarnaast zijn de houtvezels volledig gewonnen uit verantwoorde kweek en wordt zelfs bij de productie enkel groene stroom gebruikt. Hiermee is het een van de meest groene opties verkrijgbaar.

   Sublieme Absorberend Vermogen

   Bij aanraking met vocht verpulveren ook deze houtvezels en klonteren ze samen tot een stevige klont. Deze klont is vervolgens eenvoudig op te ruimen. Doordat deze vezels tot wel 7 keer hun eigen gewicht aan vocht op kunnen nemen, zijn geurtjes bijna niet aanwezig. De klontvorming bij deze houtvezels duurt echter wel iets langer dan bij bijvoorbeeld andere materialen zoals klei.

   Daarnaast zijn deze houtvezels biologisch afbreekbaar en kunnen ze zelfs gewoon met het GFT afval weggegooid worden.

    Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €15.5
    • Enorm snel en groot absorberend vermogen
    • De vulling is volkomen stofvrij en ideaal voor eigenaren met een stofallergie
    • Behoorlijk prijzige kattenbakvulling
    • De fijne structuur is niet geschikt voor iedere soort kattenbak
    Vitakraft Magic Clean

    De Vitakraft Magic Clean heeft maar een doel: het elimineren van alle geurtjes die van de kattenbak afkomen. Deze fijne silica vulling heeft een enorme absorberende werking waardoor geurtjes verleden tijd zijn.

    Geweldige Vochtopname

    De Vitakraft Magic Clean bestaat uit minerale silica balletjes die geen klonterende werking hebben. Deze balletjes hebben namelijk een uitstekend absorberend vermogen waardoor vocht direct door de balletjes opgenomen wordt en hiermee de geurtjes verdwijnen. Het zorgt er direct voor dat de uitwerpselen uitdrogen en die eenvoudig verwijderd kunnen worden.

    Antibacteriële Werking

    Door deze razendsnelle absorberende werking remt het de vorming van bacteriën en is het een van de meest hygiënische opties verkrijgbaar. 5 liter Magic Clean gaat wel tot 4 weken mee. Daarnaast zijn de silica balletjes volledig stofvrij en is het de optie voor katteneigenaren met een stofallergie.

    Doordat de structuur van deze kattenbakvulling erg fijn is, is het niet geschikt voor iedere soort kattenbak. De Vitakraft Magic Clean kan niet gebruikt worden met kattenbakken met een doorloop zeef.

     Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €53.99
     • Fijne structuur geschikt voor kittens
     • Klei materiaal bevat geen geurstoffen of chemicaliën
     • Enorm absorberend vermogen
     • Fijne stof zorgt voor uitloop
     Biokat’s Micro Classic

     De Micro Classic kattenbakvulling van Biokat’s is dankzij de fijne structuur de ideale vulling voor jonge kittens. De van klei gemaakte vulling heeft een enorm absorberend vermogen en is eenvoudig te reinigen.

     Extra Fijne Structuur

     De Micro Classic is ontworpen voor katten die niet van een grove kattenbakvulling houden. Hierdoor is deze bijna zandachtige vulling ideaal voor kittens die moeten leren gebruik te maken van een kattenbak. Wel is er door de fijne structuur iets meer uitloop en kun je na het gebruik stof rondom de kattenbak verwachten.

     Deze kattenbakvulling is volledig gemaakt van klei wat geen chemicaliën bevat. Hierdoor is het onschadelijk voor katten. Zodra de kat zijn behoefte gedaan heeft, vormt de Micro Classic een klont. Hierdoor is het gemakkelijk te verwijderen. Dit geldt zowel voor vloeibare als voor vaste ontlasting, mits de kat het goed afdekt.

     Geen Geurtjes

     Doordat de kattenbakvulling een kapsel om de ontlasting vormt, worden geurtjes vrijwel volledig geëlimineerd. Dit komt omdat de Micro Classic een absorberend vermogen heeft van wel 300%. Zelf is de Micro Classic naast vrij van chemicaliën ook vrij van geurstoffen. Hierdoor is je kat snel gewend geraakt aan zijn kattenbak.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €9.99

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

      Specificatie Biokat's Classic Fresh 3In1 Peewee Kattenbakvulling Wood Cosycat Biologische Kattenbakvulling Vitakraft Magic Clean Biokat's Micro Classic
      Inhoud 18 liter 28 liter 10 liter 30 liter 14 liter
      Klontvormend Klontvormend Klontvormend Klontvormend
      Materiaal vulling Klei Houtkorrels Houtkorrels Silica Klei
      Verpakkingsinhoud 1 x 18 Liter Biokat's kattenbakvulling fresh kattenbakvulling in een papieren zak 2 zakken van 9kg (14L) met 1x MAC's vleesmaaltijd (smaak variant kan afwijken van afbeelding) 1 x Biologische Kattenbakvulling Klontvormend - Natuurlijke Houtvezels - 10 L 14 Liter