1 op de 4 Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Veel weten niet dat ze hier last van hebben.

Beste bloeddrukmeters van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021

Voor veel mensen zijn bloeddrukmeters handige apparaten om aan te schaffen. Dit is met name aangeraden bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, bij daadwerkelijk hart- en vaatziekten en bij mensen die bekend zijn met een verhoogde bloeddruk.

Bloeddrukmeters zijn ideaal om in een rustige omgeving te controleren hoe hoog de bloeddruk is. Bij een aantal mensen gaat de bloeddruk namelijk enorm omhoog als dit in een medische omgeving gemeten wordt, zoals in het ziekenhuis of bij de huisarts. Zo kun je op een ontspannen en veilige manier goed de eigen bloeddruk in de gaten houden.

Helaas is het kiezen van een goede bloeddrukmeter niet zo simpel als het lijkt. Er zijn tientallen modellen op de markt die op een verschillende manier werken. Ook kan de betrouwbaarheid van de metingen nogal eens variëren. Het is daarom van belang je goed te informeren voordat je een bloeddrukmeter aanschaft. In deze koopgids behandelen we de beste bloeddrukmeter van het moment, geschikt voor uw levensstijl en wensen. De beste koop is de Omron M6 Comfort, zeer geschikt voor thuismetingen.

Voor het gemak van de lezer worden hier alleen de beste automatische bloeddrukmeters behandeld. Deze kan je namelijk gemakkelijk zelf bedienen en gebruiken. In het ziekenhuis of bij de huisarts wordt nogal eens een handmatige bloeddrukmeter gebruikt, maar deze modellen zullen hier niet besproken worden.

Beste koop van 2024
Omron M6 Comfort Bloeddrukmeter
Beste koop bloeddrukmeter

Omron M6 Comfort

 • Plaats voor twee profielen
 • Ruimte om 100 metingen op te slaan
 • Berekent de gemiddelde bloeddruk van drie metingen
 • Manchet dat prettig om de bovenarm sluit

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Omron M6 Comfort Bloeddrukmeter
Beste koop

Omron M6 Comfort

Voor geoefende gebruikers die een goede koop zoeken
Omron M7 Intelli Bloeddrukmeter
High-end

Omron M7 Intelli

Voor de veelgebruikers die een luxe model zoeken
Inventum BDA432 Bloeddrukmeter
Budget

Inventum BDA432

Mensen die op zoek zijn naar een simpele bloeddrukmeter

Manier van meten met een bloeddrukmeter

Over het algemeen worden twee soorten metingen onderscheiden: de bloeddrukmeting aan de bovenarm en de meting aan de pols. Van beide soorten zijn veel verschillende modellen beschikbaar. Elk type heeft echter zo z’n voor- en nadelen.

De Hartstichting raadt over het algemeen aan om een bloeddrukmeter te kopen die meet via de bovenarm, omdat deze meters de meest betrouwbare uitslag geven. Ook wij raden aan om te kiezen voor een bovenarm model, zoals onze beste koop bloeddrukmeter.

Hoe een bloeddrukmeter precies werkt, kun je lezen in ons uitgebreide artikel hierover. Ook kun je er lezen wat de onder- en bovendruk precies is. Daarnaast leggen we uit wat er ongezond is aan een verhoogde bloeddruk.

1 op de 4 Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Veel weten niet dat ze hier last van hebben.

Bloeddrukmeter via de bovenarm

Dit is de meest gangbare vorm voor het meten van de bloeddruk. Vrijwel alle ziekenhuizen en huisartsenpraktijken meten de bloeddruk op deze manier. Het werkt als volgt: wikkel een manchet om de bovenarm, precies zodat de onderrand van het manchet net boven de plooi van de elleboog ligt.

Het manchet staat via een rubberen slang in verbinding met een pompje en een meetapparaat. Via de slang wordt vervolgens de druk in het manchet opgevoerd totdat het boven de eigen bloeddruk uitkomt en kan worden gemeten wanneer het bloed weer gaat stromen. Zo kan worden bepaalt hoeveel druk er achter het bloed zit dat naar de arm stroomt en dus wat de bloeddruk in het hele lichaam is.

Het handige aan deze methode is dat de hoogte van het manchet over het algemeen gelijk is aan de hoogte van het hart. Zo heeft de zwaartekracht geen invloed op de gemeten bloeddruk.

Ook is deze vorm van bloeddrukmeten minder gevoelig voor beweging. Over het algemeen sluit het manchet zich beter om de bovenarm dan om de pols en blijft hierdoor beter op zijn plaats zitten.

Het nadeel van deze meter is dat de meter wat groter is dan de polsmeter en het positioneren wat moeite kost. Ook moet je in de gaten houden of de slang wel geheel doorgankelijk blijft.

Bloeddrukmeter via de pols

Ook deze bloeddrukmeter werkt via een manchet en een meetapparaat. Ze zijn echter niet met elkaar verbonden via een slang. Hierdoor hoef je niet te controleren of er een knik zit in de slang, maar kan je de bloeddrukmeter gewoon bevestigen. Het apparaat is wat kleiner dan de bloeddrukmeter voor de bovenarm en daardoor wat makkelijker te vervoeren. Dit maakt ze tevens wat goedkoper dan de bovenarmsvariant.

Mocht je dit type bloeddrukmeter gebruiken, dan is het wel van belang dat de pols op dezelfde hoogte wordt gehouden als het hart (ongeveer het midden van de ribben), anders kan de meting flink verschillen van de daadwerkelijke bloeddruk. Ook kan de positie van de pols zelf, gestrekt of gebogen, van invloed zijn op de meting.

Het is dus erg van belang dat je de instructies volgt om een nauwkeurige meting te krijgen van de bloeddruk als je dit type apparaat gebruikt.

Betrouwbaarheid van de bloeddrukmeter

De betrouwbaarheid van de meting wordt niet alleen bepaald door de locatie van de meting, om de pols of bovenarm, en de positie van het manchet, maar ook door de interne meetinstrumenten in het apparaat zelf. Omdat het erg belangrijk is dat de getoonde bloeddruk overeenkomt met de echte bloeddruk, zijn veel modellen uitvoerig getest.

De organisatie die zich hier met name op richt is dabl. Dit is een Britse organisatie die een grote hoeveelheid bloeddrukmeters heeft getest op hun betrouwbaarheid. Ook de Nederlandse Hartstichting neemt de adviezen van deze organisatie over.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare bron om de accuraatheid van de geplande aankoop te controleren, kunt het beste op de website van dabl kijken. Als er een groene kleur achter het product staat, is genoeg bewijs beschikbaar om aan te nemen dat de bloeddrukmeter betrouwbaar is.

Aanvullende eigenschappen bij het kiezen van een betrouwbare bloeddrukmeter

Een aantal modellen zijn uitgerust met extra eigenschappen om het gebruik makkelijker of aangenamer te maken. Vaak gaat het dan wel om nieuwe modellen en is het ook zichtbaar in de prijs van het apparaat.

1. Opslaan en gebruik van data

De nieuwere apparaten zijn vaak uitgerust met een bepaalde opslagcapaciteit. Zo kunnen er meerdere metingen worden opgeslagen, zodat de bloeddruk over meerdere dagen zichtbaar blijft. Vaak wordt zelf een gemiddeld getoond van de meest recente drie bloedrukmetingen. Ook kan soms een tweede persoon metingen opslaan en worden deze bloeddrukken goed van elkaar gescheiden.

Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om de informatie over te zetten naar een laptop, tablet of smartphone. Dit maakt de bloeddruk gemakkelijk inzichtelijk en handig om bijvoorbeeld mee te nemen naar de huisarts.

2. Automatische controles

Verschillende apparaten zijn in staat om een aantal eigenschappen te controleren. Zo geven de meer geavanceerde apparaten foutmeldingen bij te veel bewegen van de pols of bovenarm. Hierdoor wordt geen onbetrouwbare bloeddruk weergegeven. Ook kunnen bepaalde bloeddrukmeters aangeven of er sprake is van een onregelmatige hartslag.

3. Het ontwerp en het scherm

Het design van bloeddrukmeters is over het algemeen vergelijkbaar. Een typische bloeddrukmeter bestaat uit een manchet, een apparaat met display en een eventuele slang, afhankelijk van of het een pols- of bovenarmsmeter betreft.

Wat vaak verschilt is de grote en helderheid van de display en de presentatie van de gemeten bloeddruk. Ook het design van het manchet kan verschillen en minder of meer comfortabel zijn. Zo kan er gekozen worden voor een presentatie van de bloeddrukken op een duidelijke manier, zoals boven elkaar, of kan de gemiddelde bloeddruk naast de huidige worden weergegeven.

Drie beste bloeddrukmeters

Niet iedereen heeft dezelfde bloeddrukmeter nodig of wil er hetzelfde voor betalen. De één heeft een sporadische controle nodig, de ander gebruikt samen met zijn of haar partner de bloeddrukmeter dagelijks. Om het kiezen gemakkelijker te maken tussen de verschillende modellen van bloeddrukmeters worden hieronder drie uitvoeringen gepresenteerd.

Het beste luxe model, het beste basis model met kwaliteit en een model dat het beste balanceert tussen kwaliteit en kosten.

 • Plaats voor twee profielen
 • Ruimte om 100 metingen op te slaan
 • Berekent de gemiddelde bloeddruk van drie metingen
 • Manchet dat prettig om de bovenarm sluit
 • Geen mogelijkheid om gemeten waarden over te zetten naar andere electronica
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Omron-M6-Comfort-Review.jpg

De Omron M6 comfort is, zoals de naam suggereert, een comfortabele automatische bloeddrukmeter. Evenals de meeste bloeddrukmeters wordt met dit model de bloeddruk via de bovenarm gemeten, maar in dit model gebeurt dat met een comfortabel manchet dat goed sluit en hierdoor ook betrouwbaar kan meten.

Merk Omron
Type meting Bovenarm
Gewicht 380 gram
Energie Accu met AA batterijen
Garantie 3 jaar

Betrouwbaarheid

De Omron M6 Comfort is uitgebreid klinisch gevalideerd voor gebruik onder volwassenen, bij ouderen en bij mensen met overgewicht.  Keer op keer blijken de uitslagen een betrouwbare afspiegeling te zijn van de daadwerkelijke bloeddruk. Dit model wordt dan ook vermeld op de site van de Nederlandse Hartstichting. Wat betreft betrouwbaarheid dus een uitstekende keus. Het voordeel aan dit model is bijvoorbeeld ook dat het een foutmelding geeft als de uitslag mogelijk onbetrouwbaar is, bijvoorbeeld bij een onregelmatige hartslag of bij te veel bewegen.

Design

Het design van deze comfortabele bloeddrukmeter is niet veel anders dan gebruikelijk. Het model bestaat uit een grijs kastje ter grootte van je hand met duidelijk leesbare cijfers op het beeldscherm. Hierop worden de bovendruk (systole), de onderdruk (diastole) en de hartslag weergegeven onder elkaar. Het kastje staat vervolgens in verbinding met het manchet via een slang. Het manchet is geschikt voor armen met een omtrek van 22 tot 42 cm.

Het design maakt het starten van een meting simpel; je hoeft alleen maar op een knop te drukken waar ‘start’ op staat. Simpeler kan het bijna niet.

Extra eigenschappen

Hoewel dit niet het meest luxueuze model is, beschikt het toch over een aantal extra functies. Zo biedt de Omron M6 Comfort plek voor twee persoonlijke profielen. Zo hoef je niet zelf in de gaten te houden wat de metingen van je partner zijn en wat die van jezelf zijn. Daarnaast laat deze bloeddrukmeter de gemiddelde meting zien, gemeten over de laatste drie metingen. Zo hoef je zelf geen rekenwerk te doen. In totaal kan dit model zelfs 100 metingen opslaan.

Helaas ontbreekt de functie om waarden over te zetten naar je computer, hierdoor ben je voor het terugkijken van je bloeddruk afhankelijk van het apparaat. Ook is het onhandig dat je de batterijstatus niet kunt zien en dus voor de zekerheid altijd batterijen bij de hand moet hebben.

Conclusie

De Omron M6 is een breed geteste bloeddrukmeter, zowel door consumenten als door professionals, met uitstekende resultaten. Keer op keer bewijst dit model zijn kracht. Het is en blijft een uitstekende keus voor alle soorten kopers. Ook door ons wordt dit als de beste bloeddrukmeter van de markt bestempeld. Zowel op betrouwbaarheid als op gebruiksvriendelijkheid gooit deze bloeddrukmeter hoge ogen. Absoluut de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.

  • Plaats voor twee profielen en een gastmodus
  • Ruimte om 100 metingen op te slaan
  • Berekent de gemiddelde bloeddruk van drie metingen
  • Manchet dat prettig om de bovenarm sluit
  • Kan de metingen exporteren naar verschillende elektronica en weergeven in overzichtelijke grafieken
  • Duurder model
  High-end
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Omron-M7-Intelli-Review.jpg

  De volgende automatische bloeddrukmeter is eveneens van het merk Omron, de M7 Intelli. Net als zijn voorganger, de M6 Comfort, is deze bloeddrukmeter klinisch gevalideerd en beschikt het over nauwkeurige meetapparatuur. Ook het comfortabele manchet voor de bovenarm is overgenomen van de M6. Daarnaast is dit model uitgerust met nieuwe technologische snufjes en kan dat het gebruiksgemak zo mogelijk nog verbeteren.

  Merk Omron
  Type meting Bovenarm
  Gewicht 390 gram
  Energie Accu met AA batterijen
  Garantie 2 jaar

  Betrouwbaarheid

  De Omron M7 Intelli is uitgebreid klinisch getest op verschillende patiëntengroepen. Hieruit bleek dat de gemeten bloeddrukken goed overeenkomen met de daadwerkelijke bloeddruk. Dit maakt de Omron M7 Intelli tot een betrouwbare keus om je eigen bloeddruk te controleren.

  Design

  Het design van de Omron M7 Intelli is vergelijkbaar met de andere bovenarms bloeddrukmeters op de markt. Het bestaat uit een grijs-wit kastje van ongeveer de grootte van een hand. Dit kastje kan op de onderkant staan en laat de gemeten bloeddruk in goed leesbare cijfers zien op het display. Hierop worden onder elkaar de bovendruk, onderdruk en hartslag getoond. Met een slang staat de display in verbinding met het manchet, van waar de gemeten waarden worden aangeleverd. Ook dit model is uitgerust met een extra comfortabel manchet dat zich goed sluit om de bovenarm.

  Extra eigenschappen

  Het verschil tussen de M7 Intelli en de M6 Comfort zit hem nu juist in de extra eigenschappen. Natuurlijk is ook de M7 Intelli in staat om de gemiddelde bloeddruk te meten, twee verschillende profielen te ondersteunen en 100 verschillende metingen op te slaan.

  Maar dit model kan tevens de gemeten bloeddrukken overzetten naar je smartphone via Bluetooth. Met de Omron Connect app kun je op de smartphone en tablet gemakkelijk alle waarden bekijken. Ook is het voor de technicus onder ons mogelijk om de waarden in wekelijkse of maandelijkse grafieken te tonen. Erg handig om bijvoorbeeld met de huisarts of cardioloog de bloeddruk goed in te gaten te houden. Je kunt zelfs de waarden doorsturen via email of exporteren naar een dataverwerkingsprogramma, direct vanuit de app.

  Conclusie

  De Omron M7 Intelli is een uitstekende automatische bloeddrukmeter. De bloeddruk wordt zowel betrouwbaar als comfortabel gemeten. Daarnaast is dit model uitgerust met de nieuwste technische snufjes en maakt het de metingen makkelijk inzichtelijk via de app. Kortom, de Omron M7 Intelli is het meest luxueuze model op de markt voor een acceptabele prijs.

   • Ruimte om 60 metingen op te slaan
   • Berekent de gemiddelde bloeddruk van drie metingen
   • Goedkoop maar betrouwbaar model
   • Geen persoonlijke profielen
   • Geen mogelijkheid om gemeten waarden over te zetten naar andere electronica
   Budget
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Inventum-BDA432-Review.jpg

   Inventum is een wat minder bekend merk op het gebied van automatische bloeddrukmeters. Toch produceert Inventum degelijke modellen die betrouwbare metingen kunnen verrichten. Zo ook de BDA432. Dit model werkt via een manchet wat om de bovenarm gewikkeld wordt. Ook dit type bloeddrukmeter is klinisch gevalideerd en geeft betrouwbare bloeddrukken weer.

   Merk Inventum
   Type meting Bovenarm
   Gewicht 290 gram
   Energie Accu met AA batterijen
   Garantie 5 jaar

   Betrouwbaarheid

   Net als de eerder besproken modellen is de BDA432 van Inventum klinisch getest en goedgekeurd. Hierdoor ben je gegarandeerd van een betrouwbare bloeddrukmeting. Voor de betrouwbaarheid van de metingen hoef je dus niet uit te wijken naar een duurder model.

   Design

   De basis van het design is hetzelfde als bij de eerdere bovenarm bloeddrukmeters. Het manchet wat om de arm gewikkeld dient te worden is verbonden aan een kastje met een slang waar lucht doorheen gepompt wordt. De bloeddrukmeter is tevens eenvoudig te bedienen. Op het kastje bevindt zich één grote knop met start/stop waarmee je de meting kan laten beginnen of stoppen.
   Het verschil met andere modellen zit hem in het ontwerp van het kastje. De resultaten worden weliswaar op dezelfde manier getoond, namelijk door de bovendruk, onderdruk en hartfrequentie onder elkaar af te beelden. Er wordt echter meteen ook een pijl gezet op de schaalverdeling die is opgesteld door de WHO (World Health Organisation) . Zo weet je direct hoe gezond de gemeten bloeddruk is.

   Extra eigenschappen

   De Inventum BDA432 heeft niet de meeste toegevoegde functies, maar niet voor iedereen is dit een vereiste. Net zoals de meeste modellen, kan de BDA432 een aantal bloeddrukmetingen opslaan, 60 in dit geval. Tevens is dit model in staat om een onregelmatige hartslag te detecteren en hiervoor te waarschuwen. Daarnaast, zoals eerder benoemd, plaats de Inventum BDA432 de gemeten bloeddruk direct op een schaalverdeling van gezond naar ongezond volgens de WHO-richtlijnen.
   De persoonlijke profielen, exploitatie van data naar andere elektronica en andere hoogdravende eigenschappen ontbreken, maar de essentiële zaken zijn aanwezig.

   Conclusie

   De Inventum BDA432 is een degelijke automatische bloeddrukmeter voor een nette prijs. Het model combineert eenvoud met efficiëntie en werkt uitstekend. Als je op zoek bent naar een bloeddrukmeter die de juiste waarden weergeeft maar er niet te veel geld aan wilt uitgeven is dit een uitstekende keus.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.