Alles wat je moet weten over drakenfruit

Drakenfruit en pitaya
Koken & Tafelen

Wat is drakenfruit?

Drakenfruit, ook wel pitaya genoemd ziet er op het eerste gezicht niet heel smakelijk uit. De vrucht is in tegenstelling tot de meeste vruchten die wij eten niet glad, maar is stekelig. Deze vrucht is verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren. De meest geziene kleur in Nederland is de rode/rozige kleur. De binnenkant is in dit geval een grijs/witte massa met zwarte puntjes. Dit ziet er nou eenmaal minder aantrekkelijk uit dan de meeste vruchten die wij dagelijks eten.

Qua smaak is het drakenfruit verrassend lekker. Het vruchtvlees heeft een redelijk zoetzure smaak en is misschien nog het beste te vergelijken met een peer of een meloen. Bij ons op de redactie waren er ook mensen die de smaak omschreven als relatief smaakloos.

De rode vrucht is ook nog in een andere uitvoering verkrijgbaar. Bij deze variant is het vruchtvlees ook rood van kleur. De smaak van de vrucht is nog wel hetzelfde. De variant komt gewoon simpelweg minder voor in Nederland.

Naast de rode vruchten is er ook een gele variant. Deze variant wordt geplukt wanneer hij nog groen is en zal wanneer deze rijp wordt verkleuren naar een gele vrucht.

Ondanks het uiterlijk van de vrucht wordt deze wel vaak gebruikt als decoratie, bijvoorbeeld bij een brunch of een ander buffet. Veel mensen vinden felle rode kleur in combinatie met het groene contrast erg mooi. Ook komt het wel eens voor dat de vrucht doormidden wordt gesneden en het vruchtvlees eruit wordt gehaald. Wanneer de binnenkant goed is schoongemaakt kan de schil dan worden geserveerd als een kommetje voor bijvoorbeeld een heerlijke verse fruitsalade!

Veelgestelde vragen over drakenfruit

Is drakenfruit gezond?

Niet elke vrucht is even gezond, maar met drakenfruit zit je in ieder geval goed. De vrucht bevat een grote hoeveelheid aan vitamine C en is rijk aan mineralen zoals calcium. Daarnaast zitten er veel anti-oxidanten in drakenfruit, en is het een vezelrijke vrucht. Een paar jaar geleden zou pitaya worden bestempeld als een ‘superfood’, maar al om al is het gewoon een hele gezonde vrucht.

Wat zijn de voedingswaarde van drakenfruit?

Drakenfruit bevat kleine hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen. Het is een goede bron van ijzer, magnesium en vezels.

Onderstaand de voedingsstoffen per 100 gram:

 • Calorieen: 60
 • Eiwitten: 1.2 grams
 • Vetten: 0 grams
 • Koolhydraten: 13 grams
 • Vezels: 3 grams
 • Vitamine C: 3% ADH
 • Ijzer: 4% ADH
 • Magnesium: 10% ADH

Waar komt drakenfruit vandaan?

In Europa zal je drakenfruit niet tegen het lijf lopen. Van nature kan de pitaya worden gevonden in Mexico, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Australië. Daarnaast wordt deze exotische vrucht ook gekweekt in enkele Aziatische landen zoals Maleisië, Vietnam, Thailand en zelfs China.

Waar kan ik drakenfruit kopen?

Drakenfruit is op steeds meer plekken te vinden in Nederland. Daar waar je voor een pitaya vroeger echt naar de markt of de speciaalzaak moest kun je deze nu soms ook bij een grote supermarkt kopen. Als je een echt lekkere pitaya wil kan je nog steeds het beste naar de markt, de groenteboer of eventueel een Aziatische toko gaan. Dan kunnen de experts je daar direct helpen met de overige vragen die je nog hebt over deze vrucht, ze kunnen je bijvoorbeeld een paar lekkere recepten aanraden die je kan uitproberen.

Hoe bewaar ik drakenfruit?

De pitaya kan je thuis het beste gewoon op de fruitschaal bewaren. Gezien het een exotische vrucht betreft adviseren wij om deze absoluut niet in de koelkast te bewaren. Hier kan de vrucht namelijk niet goed tegen, er zullen zich dan allemaal zwarte vlekken vormen op de schil, de vrucht is dan ook niet meer lekker.

De gele variant kan worden gekocht wanneer deze nog niet geheel rijp is. De vrucht zal dan nog groen zijn en zal wanneer deze op kamertemperatuur bewaard wordt langzaam van kleur veranderen, de vrucht wordt dan dus alsnog geel. De rode vruchten zullen pas geplukt worden wanneer deze rijp zijn, deze zullen dan ook niet verder rijpen op de fruitschaal. Let er dus op bij het kopen of deze daadwerkelijk rijp is. Je kunt dit zien door de vrucht zachtjes in te drukken. Het drakenfruit is het lekkerst wanneer je de schil licht kunt indrukken.

Waar gebruik je drakenfruit voor?

Met drakenfruit kan je heel veel doen, wij hebben speciaal voor jou een aantal leuke ideeën op een rijtje gezet. Heb je nou zelf een leuk recept gevonden, schroom niet om ons hiervan op de hoogte te brengen!

 • Verse thee maken met drakenfruit
 • Wafels met drakenfruit en roomijs
 • Gezonde smoothies van drakenfruit
 • Zelfgemaakt ijs met drakenfruit
 • Drakenfruit op de grill

Reacties

Tom

Tom

Wij kweken sinds kort drakenfruit op het Canarisch eiland La Palma. Je kan ze dus wel degelijk in Europa tegen het lijf lopen. Altijd welkom!

Geplaatst op 07 sep 2021