Zes tips om veilig je bladblazer te gebruiken

Klussen & Tuinieren

Bladblazers zijn krachtige apparaten. Hoewel je goed je best moet doen om jezelf te verwonden met een bladblazer, staat veiligheid toch altijd voorop. Waar moet je op letten als je de tuin aan het schoonmaken bent met de bladblazer, en hoe haal je het meeste uit je bladblazer? Met onze tips maak je straks sneller en veiliger jouw tuin bladervrij.

We hebben de tips in twee verschillende sectoren verdeeld: veiligheidstips op deze pagina en voor de gebruikerstips is een aparte pagina gekomen. Met de veiligheidstips kan je straks veilig je gazon en tuin schoonmaken, en met de gebruikerstips weet je precies wat je wel en niet kan met je bladblazer.

Heb je nog geen bladblazer? Bekijk dan onze handige koopgids voor de beste bladblazers.

De twee belangrijkste veiligheidstips voor je bladblazer

In tegenstelling tot veel ander tuingereedschap lijkt het alsof er weinig mis kan gaan met een bladblazer. Toch zijn er enkele punten die erg belangrijk zijn om op langere termijn geen letsel over te houden, voor jezelf en je omgeving.

Gebruik altijd gehoorbescherming

Bladblazers maken lawaai. Veel lawaai. Zelfs de stilste modellen, die een geluidsniveau hebben van maximaal 75 decibel, kunnen op lange termijn voor gehoorschade zorgen. De sterkere bladblazers hebben een geluidsniveau dat kan oplopen tot wel 110+ decibel. Even ter vergelijking, 110 decibel is ongeveer 8 keer zo luid als 75 decibel.

We raden dan ook aan om altijd gehoorbescherming te dragen, zelfs als je de trotse eigenaar bent van een redelijk ‘stille’ bladblazer. Gehoorschade is helaas permanent, dus pas op.

Richt de bladblazer nooit op mensen of dieren

Het blijven erg krachtige apparaten. Waar sommige bladblazers een blaassnelheid van 200 km/uur hebben, zijn er ook krachtigere modellen als de Black & Decker GW3030 (review) die een blaassnelheid van 418 km/uur hebben.

Blijf daarnaast ook uit de buurt van mensen en dieren als je de bladblazer aan het gebruiken bent. Steentjes en grind kunnen wegschieten, en dat kan flink pijn doen. Dat is dan weer het voordeel van het hoge geluidsniveau, niemand gaat voor hun plezier in de tuin zonnen als iemand aan het werk is met een bladblazer.

Alle veiligheidstips in het kort

Om alles kort samen te vatten hebben we de onderstaande lijst opgesteld. Als je deze lijst volgt, dan ben je ready om jouw tuin weer helemaal bladvrij te maken.

  • Draag altijd gehoorbescherming
  • Draag een veiligheidsbril
  • Als je lang haar hebt, laat dit niet hangen
  • Klaar met de bladblazer? Berg deze dan direct op
  • Richt de bladblazer niet op grind en steentjes
  • Richt de bladblazer niet op mensen en dieren

Heb jij nog veiligheidstips voor bladblazers die we hier niet hebben vermeld? Laat het ons weten via het contactformulier of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram!


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.