Zeven tips voor het bewaren van wijn

Koken & Tafelen

Nu je zoveel flessen wijn hebt verzameld heb je niet direct de tijd om alle flessen op te drinken. Wat doe je er dan mee? Naast het kopen van een wijnkoelkast zijn er enkele zaken die je in het achterhoofd kan houden. Zeker als je nog niet beschikt over een wijnklimaatkast.

Ten eerste is het handig om te onthouden dat slechts een klein percentage van de goede wijnen profiteren van een langdurig rijpingsproces. Van de meeste wijnen kan een paar jaar na de verkoop het best worden genoten. Wil je echter bepaalde soort wijnen langdurig rijpen? Dan is het interessant om na te denken over de investering in een professionele opslag – maar dat is een heel ander straatje. De meeste wijnkoelkasten worden dan ook niet gebruikt voor lange termijn, maar vooral voor korte termijn.

Voor alle wijnliefhebbers kunnen de zeven onderstaande tips worden aangehouden om je verzameling wijnen veilig te bewaren tot je de fles opentrekt.

1. Houdt je wijn koel

Een te hoge temperatuur is de grootste vijand voor wijn. Temperaturen hoger dan 21° zullen een wijn sneller rijpen dan meestal wenselijk is. En als het nog warmer dan deze 21° wordt, kan de wijn zelfs worden “gekookt” – wat resulteert in platte aroma’s en smaken. De ideale temperatuur ligt tussen de 7° en de 18° (13° wordt door veel wijnkenners als perfect gezien), hoewel dit geen exacte wetenschap is. Vrees niet als de opslagplek voor je wijnen iets warmer wordt, zolang je de flessen maar binnen een paar jaar vanaf de verkoop ervan opent.

Voor het serveren van wijn gelden weer andere regels dan de bewaartemperatuur. Meer hierover kun je ook lezen over onze vergelijking van beste wijnklimaatkasten.

2. Maar niet te koel

Als je een wijn voor een langere periode van enkele maanden in de koelkast laat staan is er niks aan de hand, maar het is niet slim om dit als langetermijnoplossing te zien. De lage temperatuur van een koelkast is perfect om etenswaren in te bewaren, maar door het gebrek aan vocht kan de kurk opdrogen, waardoor er lucht in de flessen kan zitten en de wijn wordt beschadigt. Zorg er ook zeker voor dat je wijnverzameling niet op een plek staat waar de mogelijk tot vriezen bestaat. Als de wijn langzaam in ijs verandert, kan dit ver genoeg uitzetten waardoor de kurk uit de fles wordt geduwd.

3. Snelle temperatuurswisselingen zijn no bueno

In plaats van al je aandacht te richten op de perfecte bewaartemperatuur van 13°, is het belangrijker om te zorgen dat er geen frequente of extreme temperatuurswisselingen plaatsvinden. Naast de smaak van “gekookte” wijn, kan de samen- en uitzetting van de wijn ervoor zorgen dat de wijn zich in de kurk gaat nestelen of dat de fles gaat lekken. Wijnklimaatkasten zorgen ervoor dat de temperatuur niet schommelt. Heb je geen wijnkoeler? Over kleine temperatuurschommelingen hoef je je geen zorgen te maken, echt niet!

4. Zon en licht vermijden (de wijn, niet jij)

Licht, en dan voornamelijk zonlicht, kan een potentieel probleem vormen bij langdurige opslag. De UV-straling van de zon kan de wijn afbreken en de wijn hierdoor vroegtijdig rijpen. Dit is ook een van de redenen waarom de meeste wijnen in donker gekleurde flessen zitten: ze zorgen ervoor dat licht minder schade kan toebrengen aan de wijn. Hoewel licht van een keukenlamp de wijn zelf niet snel zal beschadigen, kan het er wel voor zorgen dat het etiket langzaam vervaagd. In dit geval zijn gloeilampen een betere keus dan fluorescerende lampen, omdat ze enkel kleine hoeveelheden ultraviolet licht uitstralen.

5. Luchtvochtigheid, oh zo belangrijk?

Oude wijsheden zeggen dat wijnen op een bepaald vochtigheidsniveau moeten worden bewaard. Het magische nummer dat meestal wordt aangehaald is 70 procent. De theorie hierachter is dat droge lucht de kurk na verloop van tijd uitdroogt. Dit zou langzamerhand zorgen voor lucht in de fles. Het gevolg daarvan is bedorven wijn.

Maar ze zeggen dat in oude wijsheden ook een waarheid verscholen zit, en in dit geval klopt dat. Geen zorgen, zolang je jouw wijnverzameling niet ergens in een gat op de Zuidpool of in de Sahara woestijn wordt opgeslagen, is de kans immens klein dat dit jouw wijn zal overkomen. Bij langdurig rijpen van een wijn, met periodes die langer dan 10 jaar duren, speelt de perfecte luchtvochtigheid een grotere rol. Anders is een luchtvochtigheid tussen de 50 en 80 procent ook geen probleem. Mocht je de luchtvochtigheid echt perfect willen hebben, dan kan is een wijnkoelkast of wijnklimaatkast er voor jou. Dan kan je de luchtvochtigheid precies naar jouw wensen afstemmen. Handig!

6. Laat die fles lekker liggen

Nee, we bedoelen niet dat je de fles nooit moet opentrekken. Het is echter wel beter voor de wijn als deze zijwaarts wordt bewaard. Dit zorgt ervoor dat de wijn tegen te kurk aanzit, zodat de kurk niet snel uit zal drogen. Ook hier geldt het volgende: als je de wijn voor langdurige periodes wilt bewaren: draai de wijn en leg de fles op de zijkant. Dit is ook een van de redenen dat wijnkelders en wijnkoelkasten de flessen laten liggen.Ben je van plan om die heerlijke Cabernet Franc op je volgende diner open te trekken, maak je dan vooral geen zorgen als deze de afgelopen dagen al rechtop heeft gestaan.

7. Het is geen polaroid, schudden is niet nodig

Sommige wijnfanaten denken dat het belangrijk is dat de wijn aan zo min mogelijk trillingen wordt blootgesteld. Deze trillingen zouden ervoor kunnen zorgen dat de chemische reacties in de wijn worden versneld. Bronnen over de reactie op wijn door de kleinste trillingen zijn er echter niet. Grotere en zwaardere trillingen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat het sediment van in oudere wijnen wordt verstoord. Dit heeft tot gevolg dat deze als onaangenaam kan worden ervaren. Over trillingen die je wijncollectie kunnen aantasten hoef je je dus niet al te veel zorgen te maken, zeker niet op korte termijn. Mocht je je hier wel druk om maken, dan is een wijnklimaatkast die gebruikt maakt van absorptie- of thermo-elektrische technologie de juiste keus.

Is een wijnklimaatkast de oplossing?

Als je niet de luxe hebt van een koele, niet al te vochtige kelder die ook nog eens genoeg ruimte heeft, dan is het altijd mogelijk om een simpel wijnrek te gebruiken in de wijnkamer. Als je je wine ervaring naar the next level wilt tillen, is een wijnkoelkast de volgende stap.

De kosten die komen kijken bij een wijnklimaatkast zijn niet laag. Het is dus ook niet voor iedereen interessant om een wijnkoeler aan te schaffen. Bedenk jezelf hoeveel geld je het afgelopen jaar aan wijn hebt uitgegeven: als je jaarlijks veel wijnen koopt kan het interessant zijn om je kostbare wijnen optimaal te beschermen.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.