Beste sulfaatvrije shampoo

Sulfaatvrije shampoo: de beste shampoo zonder sulfaten van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Er zijn een ontzettend veel verschillende soorten shampoos. Shampoos zijn er in een variatie aan kleuren en geuren maar hoe weet je nou welke shampoo je moet kiezen. Er zijn shampoos met extra eigenschappen en zo ook een hoop shampoos die sulfaatvrij zijn. Dit klinkt goed, maar wat betekent een sulfaatvrije shampoo eigenlijk en waarom zou je kiezen voor deze shampoo? Om een antwoord te geven op deze vragen en je te helpen bij het maken van een goede keuze omtrent sulfaatvrije shampoos hebben wij een uitgebreide review voor jou geschreven!

Beste koop van 2024
Vichy Dercos Anti-roos Shampoo
Beste sulfaatvrije anti roos shampoo

Vichy Dercos Anti-roos Shampoo

  • Sulfaatvrij en parabenenvrij
  • PH-neutraal
  • Alle haarkleuren
  • Verzachtende werking
  • Extra voedingsstoffen toegevoegd
  • Kalmeert de hoofdhuid
  • Hypoallergeen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Vichy Dercos Anti-roos Shampoo

Vichy Dercos Anti-roos Shampoo

Aangeraden als sulfaatvrije shampoo tegen roos. Geschikt voor de gevoelige hoofdhuid.
Cantu Natural for Hair

Cantu Natural for Hair

Een sulfaatvrije shampoo speciaal voor het herstellen van beschadigd haar. Volledig zonder siliconen, parabenen en uiteraard geen sulfaten.
Kérastase Discipline Bain Fluidealiste Shampoo

Kérastase Discipline Bain Fluidealiste Shampoo

De Discipline Bain Fluidealiste serie van Kérastase staat hoog aangeschreven voor gekleurd haar. Ideaal in combinatie met de conditioner.
Happy Soaps Aloë You Vera Much Shampoo Bar

Happy Soaps Aloë You Vera Much Shampoo Bar

Een populaire keuze - deze sulfaatvrije shampoo bar is uitstekend voor vet haar en bevat geen SLS, SLES of parabenen. Perfect als je het vertrouwen in normale shampoo hebt opgegeven.

Wat is een sulfaatvrije shampoo?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het eerst handig om te weten wat sulfaten an sich zijn. Sulfaten zijn zouten of esters van zwavelzuur. Sulfaten worden voornamelijk gebruikt voor het grondig reinigen  en ontvetten van oppervlakken, zo ook het haar.

Sulfaten hebben dan ook als kenmerk dat ze vooral een agressieve reinigingsfunctie hebben. Sulfaten hebben tevens vaak een uitdrogende en irriterende werking, dit is ook een van de redenen dat mensen sulfaatvrije shampoos willen. Bovendien kunnen sulfaten de haargroei verstoren.

De meest voorkomende sulfaten in shampoos in Nederland zijn SLS en SELS, maar er zijn er nog veel meer.

Waarom kiezen voor een sulfaatvrije shampoo?

Hoe sulfaten precies hun werk doen is als volgt. Sulfaten an sich bestaan uit twee delen: een wateroplosbaar deel en een olie oplosbaar deel. Het olie oplosbare deel hecht zich aan de oliën en het vuil van het haar en de hoofdhuid. Het wateroplosbare deel zorgt er vervolgens voor dat het vuil zich oplost en weggespoeld wordt.

Je zou denken dat dit een prima manier is om je haar te schoon krijgen. In de praktijk is dit toch niet altijd het geval. Zoals al eerder aangegeven, zijn sulfaten relatief agressief en kunnen dus op zichzelf weer meer problemen veroorzaken voor de hoofdhuid. Bovendien halen sulfaten ook de natuurlijke oliën op je hoofdhuid weg, waardoor de balans van je lichaam verstoord wordt.

Shampoos zonder sulfaten is geschikt voor elk type haar

In veel cosmetische producten, zo ook shampoos, zitten sulfaten verwerkt maar steeds meer merken gaan overstag op sulfaatvrije producten dan wel sulfaatvrije opties. Sulfaatvrije shampoos hebben dus geen sulfaten in zich en zijn dus beter geschikt voor mensen die last hebben van een droge en geïrriteerde hoofdhuid.

Ook voor andere haartypes kan het voordelig zijn om sulfaatvrije shampoos aan te schaffen. Later zullen wij alle haartypes uiteenzeten en aangeven welke sulfaatvrije shampoo het beste is voor welk haartype.

De voordelen van een sulfaatvrije shampoo

  • Minder aggressieve werking
  • Ideaal voor de gevoelige hoofdhuid
  • Zeer geschikt voor droog en beschadigd haar
  • Voorkom het strippen van natuurlijke oliën
  • Bevorderend voor de haargroei en de gezondheid hiervan

Het grootste voordeel van sulfaatvrije shampoos is dat deze dus een minder agressieve reinigende werking hebben. Een sulfaatvrije shampoo zal je hoofdhuid niet verder uitdrogen waardoor ook roos wordt tegengegaan.

Een ander gevolg van deze minder agressieve reinigende werking is dat mensen met een gevoelige hoofdhuid minder last hebben van een geïrriteerde hoofdhuid. De verstoorde balans van de natuurlijke oliën als gevolg van het gebruik van shampoos met sulfaten zal de haargroei juist verstoren. Een sulfaatvrije shampoo werkt juist haargroei versterkend en bevorderend.

Bovendien zijn sulfaatvrije shampoos beter voor het milieu. Dit komt omdat er palmolie gebruik wordt voor de productie van sulfaten. De productie van palmolie is problematisch omdat er veel regenwouden gekapt worden om palmolie plantages te verwezenlijken. Een sulfaatvrije shampoo heeft vaak geen palmolie in zich verwerkt en is dus in vergelijking beter voor het milieu.

Zijn er nadelen van een sulfaatvrije shampoo?

  • Vaak wat duurder in aanschaf
  • Even wennen - sulfaatvrije shampoo sopt een stuk minder

Sulfaatvrije shampoos hebben natuurlijk niet alleen maar voordelen, dus ook de nadelen zullen wij hier bespreken. Een eerste nadeel is dat sulfaatvrije shampoos over het algemeen minder sop creëren en dus minder schuimen. De sulfaten in shampoos zorgen voor extra schuim en zijn dus bij sulfaatvrije shampoos niet aanwezig. Dit hoeft echter niet een heel groot probleem te zijn, het is meer een kwestie van wennen.

Een tweede nadeel van sulfaatvrije shampoos is dat ze over het algemeen een stuk duurder zijn. Dit komt omdat sulfaatvrije shampoos duurder zijn om te maken aangezien er andere ingrediënten aan toegevoegd moeten. Een sulfaatvrije shampoo is dus duurder maar wel een goede investering. Onze mening is dat het extra geld dat je betaalt, de kwaliteit waard is.

Al met al denken wij dat de voordelen van een sulfaatvrije shampoo zeker opwegen tegen de nadelen en iedereen de overstap naar een sulfaatvrije shampoo moeten maken.

Voor welke haartypes zijn sulfaatvrije shampoos geschikt?

Roos

Een groot probleem die veel mensen ervaren is roos. Roos is een verschilfering van de hoofdhuid door irritatie en dehydratatie. Een droge hoofdhuid is dus het voornaamste probleem bij roos en een goede shampoo is dus noodzakelijk.

Je kan je voorstellen dat de agressieve werking van sulfaten juist averechts werken voor mensen die last hebben van roos. Een sulfaatvrije shampoo is voor deze mensen dus eigenlijk wel een must. Met een sulfaatvrije anti-roos shampoo zit je op de goede plek! Later zullen we de beste optie voor jou nader toelichten.

Beschadigd haar

Beschadigd haar kan onder andere het gevolg zijn van oververhitting, overmatig kleuren en bleken of het gebruik van een verkeerde borstel. Beschadigd haar is vaak uitgedroogd en heeft een shampoo met een verzorgende werking nodig.

Sulfaten zijn voor dit haar niet goed aangezien zij het haar nog verder zullen uitdrogen. Een sulfaatvrije shampoo is opnieuw dus de beste keuze. Het is voor dit haartype ook belangrijk dat aan het haar extra voedingsstoffen zijn toegevoegd om de natuurlijk balans en de glans van het haar weer te herstellen.

Een goede shampoo zorgt uiteindelijk voor een verzorgde uitstraling en een bevordering van de haargroei.

Vet haar

Vet haar spreekt redelijk voor zich. De hoofdhuid produceert meer olie dan noodzakelijk waardoor het haar snel vet wordt. Na het wassen van het haar, duurt het niet lang voordat het haar weer vettig wordt. De beste remedie tegen dit probleem is een goede shampoo.

Sulfaten hebben een sterke reinigende werking en is een goede ontvetter, de ideale optie zou je denken? Toch is dit niet het geval aangezien sulfaten juist voor meer olieproductie kunnen zorgen. De sulfaten verstoren de natuurlijke balans van olieproductie op de hoofdhuid waardoor de hoofdhuid na het wassen van het haar juist meer olie gaat produceren en je haar dus weer sneller vettig wordt.

Ook voor dit haartype is een sulfaatvrije shampoo dus een uitstekende keuze.

Gekleurd haar

Gekleurd haar is bewerkt en heeft dus extra aandacht nodig. Gekleurd haar wil je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk mooi houden van kleur. Bij dit haartype heb je een shampoo nodig die niet uitdroogt, de kleur niet aantast en het haar voedt. Aangezien het nu duidelijk is dat sulfaten juist uitdroging veroorzaken i.p.v. tegengaan is het natuurlijk goed om voor een sulfaatvrije shampoo te gaan.

Ook is het belangrijk dat er geen stoffen in de shampoo zitten die de kleur aantasten. Gekleurd haar is vaak gevoeliger dan ongekleurd haar en is het dus handig om een shampoo te hebben die ook een voedende werking heeft om zo het haar een handje te helpen.

De beste sulfaatvrije shampoos

Hieronder zullen wij voor jou de beste sulfaatvrije shampoos voor op een rijtje zetten. We zullen dit per haartype aangeven.

  • Sulfaatvrij en parabenenvrij
  • PH-neutraal
  • Alle haarkleuren
  • Verzachtende werking
  • Extra voedingsstoffen toegevoegd
  • Kalmeert de hoofdhuid
  • Hypoallergeen
  • Niet siliconenvrij
  • Niet enkel natuurlijke ingrediënten
Vichy Dercos Anti-roos Shampoo

Heb jij last van roos en een droge of geïrriteerde hoofdhuid, dan is het belangrijk om een goede shampoo te hebben. Deze shampoo zou weleens de oplossing kunnen zijn!

Deze anti-roos shampoo van Vichy is dus sulfaatvrij en zal dus niet agressief reinigen waardoor de hoofdhuid beter beschermd wordt. De shampoo werkt tegen huidschilfers en en zorgt ervoor dat de hoofdhuid weer aangenaam aan zal voelen.

Deze shampoo is tevens hypoallergeen wat betekent dat het geschikt is voor mensen met een eventuele shampoo allergie. De shampoo werkt op twee gebieden. Ten eerste zal deze shampoo roos tegen gaan, ten tweede zal de shampoo de hoofdhuid tot rust brengen.

Het is bij deze shampoo belangrijk om de shampoo geleidelijk aan te brengen in het haar en het haar ook goed in te soppen. Je hebt hier enkel een kloddertje shampoo ter grootte van een dopje voor nodig. Door de ingrediënten die verwerkt zitten in de shampoo, zal de shampoo lekker schuimen.

In deze sulfaatvrije shampoo zit tevens olamine. Olamine voorkomt de uitlokking van de gistsoort Malassezia. Malassezia is een gistsoort die verantwoordelijk is voor roos. Door Olamine houdt dit stofje dus tegen en zo wordt dus verschilfering van de hoofdhuid voorkomen en de hoofdhuid beter gereguleerd. Ook is er Bisabolol toegevoegd aan deze shampoo. Bisabolol is een kalmerende stof die van nature aanwezig is in de plant kamille. Deze kalmerende stof zal irritatie van de hoofdhuid tegengaan.

Het enige nadeel aan deze shampoo is dat deze niet siliconenvrij is en niet geheel bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Dit is slechter voor het milieu.

    Op voorraad. Voor 12:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €17.39
    • Sulfaat-, siliconen- en parabenenvrij
    • Goedkoper in aanschaf
    • PH-neutraal
    • Alle haarkleuren
    • Verzachtende werking
    • Extra voedingsstoffen toegevoegd
    • Kalmeert de hoofdhuid
    • Enkel natuurlijke ingrediënten
    • Niet hypoallergeen
    Cantu Natural for Hair

    Kan jouw haar de komende tijd wel een steuntje in de rug gebruiken omdat het beschadigd of heel droog is? Dan is deze shampoo een perfecte optie.

    Deze sulfaatvrije shampoo is bestemd voor alle haarkleuren en heeft een verzachtende werking doordat er extra voedingsstoffen aan de shampoo zijn toegevoegd om het haar gezonder te maken en weer te laten stralen.

    Het merk van deze shampoo, Cantu, is CG vriendelijk. Dit betekent dat de shampoo voor zowel stijl haar als krullend haar geschikt is. In CG vriendelijke shampoos zitten geen sulfaten, siliconen, alcohol en minerale oliën verwerkt. De prijs kwaliteit verhouding van Cantu is erg hoog.

    Deze shampoo reinigt ook zonder sulfaten het haar diep en verwijdert daarbij eventuele opbouw van vuil om het haar schoon en fris te maken. Doordat deze vuil opbouw wordt verwijderd, krijgt het haar weer een goede kans om te herstellen en vrij te groeien.

    De speciale formule aan ingrediënten van deze shampoo voorkomt haarbreuk en herstelt beschadigd haar.

    Bovendien is deze shampoo geschikt voor alle haarkleuren en veilig voor net gekleurd haar.

    Het enige nadeel van deze shampoo is dat deze in tegenstelling tot andere shampoos niet hypoallergeen is. De kans bestaat dat er in zeldzame gevallen een allergische reactie optreedt. Dit komt echter heel weinig voor.

      Op voorraad. Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €10.65
      • Sulfaatvrij
      • Gekleurd haar
      • Temt het haar
      • Voegt zachtheid toe
      • Herstel en bescherming
      • Houdt kleur vast
      • Elimineert pluis
      • Maakt het haar niet zwaar
      • Niet hypoallergeen
      • Niet siliconenvrij
      • Niet parabenenvrij
      • Niet PH-neutraal
      Kérastase Discipline Bain Fluidealiste Shampoo

      Als jij je haar net gekleurd hebt, is het natuurlijk van groot belang om die kleur zo lang mogelijk te bewaren. Wij hebben dan ook een sulfaatvrije shampoo uitgezocht die zowel voedend is voor het haar en reinigt, maar de haarkleur niet aantast.

      Deze sulfaatvrije shampoo van Kerastase is een reinigende shampoo en is niet alleen geschikt voor gekleurd haar maar voor alle haartypen.

      Deze shampoo zorgt ervoor dat het haar zacht wordt en geeft extra voedingsstoffen aan het haar mee om te kunnen groeien en eventuele pluizigheid te elimineren. Bovendien werkt deze shampoo voor extra controle over het haar en zorgt het ervoor dat de kleur in het haar langer blijft zitten.

      Ondanks dat er in deze shampoo geen sulfaten zitten, heeft deze toch een reinigende werking.

      Een klein nadeel aan deze shampoo is dat deze niet hypoallergeen en PH-neutraal is. Ook is deze shampoo niet vrij van siliconen en parabenen. Dit zal echter alleen een nadeel zijn wanneer je allergisch of overgevoelig bent voor een van deze stofjes. Voor zeer beschadigd haar raden we echter een shampoo aan die ook geen siliconen en parabenen bevat.

      Heeft u hier geen last van en zoekt u een hoogwaardig product voor uw gekleurde haar, dan is deze shampoo zonder sulfaten een uitstekende optie. De Discipline Bain Fluidealiste lijn van Kerastase bevat tevens ook meer producten, o.a. een zeer goede conditioner die de werking van deze shampoo bevorderd.

        • Vegan en plastic-, palmolie- en dierproefvrij
        • Zonder SLS, SLES en parabenen
        • Handgemaakt in Nederland
        • Natuurlijke ingrediënten met voedende werking
        • Voedende werking
        • Relatief goedkoop
        • Kan tot 110 wasbeurten mee & relatief goedkoop
        • Geen opbergblikje meegeleverd
        Happy Soaps Aloë You Vera Much Shampoo Bar

        Als jij snel last hebt van vet haar, is deze shampoo bar de beste milieuvriendelijke en sulfaatvrije optie voor jou.

        Deze shampoo bar is vrij van dierproeven, parabenen, siliconen, sulfaat en palmolie. Kortom de shampoo bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien zijn deze bars volkomen veganistisch.

        De shampoo bars worden in Nederland handgemaakt waardoor er minder transport nodig is en dus minder vervuiling noodzakelijk is. Ook de verpakking is plasticvrij, dit draagt opnieuw  bij aan een beter milieu.

        Een groot voordeel van Happy Soaps is dat de shampoo bars nog goedkoper zijn dan andere merken en langer mee kunnen. Waar andere bars tot gemiddeld negentig wasbeurten mee kunnen, kunnen de bars van Happy Soaps tot wel 110 wasbeurten mee.

        Deze shampoo is goed voor zowel vet als beschadigd haar. Ook heeft deze bar een anti-roos werking.  In deze specifieke shampoo bar zit aloë vera toegevoegd. Aloë vera is goed voor overtollige olieproductie en een jeukende hoofdhuid. Daarnaast is er aan deze bar ook quinoa toegevoegd. Dit is een natuurlijk eiwit met een verstevigende en voedende werking. Voor de verzorgende eigenschap van deze shampoo is ook nog shea butter toegevoegd. Tot slot zit in de shampoo ook olijfolie. Olijfolie is rijk aan antioxidanten, antioxidanten bestrijden de stoffen die de gezonde lichaamscellen aantasten.

        Het enige nadeel van deze shampoo bar is dat het niet komt met een opbergdoosje. Het kopen van een zeepbakje wordt door ons wel aangeraden om zo de levensduur van de bars te verlengen.

        We zijn erg tevreden over shampoo bars en de resultaten. Wil je nou meer weten over shampoo bars en wat de verschillen zijn met ‘normale’ shampoos, dan lees je onze koopgids voor het kiezen van de beste shampoo bar voor jouw haartype.

          Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €11.15

          Hoe weet je of een shampoo sulfaatvrij is?

          Wanneer er sulfaten in shampoo zitten, staat dit op het etiket. Zoek tussen de ingrediënten naar woorden zoals: Sodium Lauryl sulfate, ammonium lauryl sulfate of afkortingen zoals SLS, SDS, SLES, ALS en ALES. Tijdens het gebruik kun je ook checken of je shampoo sulfate bevat. In aanraking met water zorgen sulfaten er namelijk voor dat het lekker gaat schuimen.

          Wat zijn sulfaten en parabenen?

          Sulfaten zijn ingrediënten in shampoo die ervoor zorgen dat het lekker gaat schuimen. Hierdoor kun je goed vuil en andere stoffen uit je haar verwijderen en wordt het goed schoon. Alleen kunnen sulfaten ook de natuurlijke oliën op je hoofdhuid aantasten. Deze zorgen voor de hydratatie in je haar en wanneer deze zijn aangetast wordt je haar een stuk droger en sneller vet.

          Parabenen zorgen ervoor dat je shampoo een goede emulsie blijft die je lang kan gebruiken. Ook hebben ze antibacteriële eigenschappen. Parabenen worden gelinkt aan hormonale storingen, maar de hoeveelheid die in shampoo zit is hier veel te weinig voor. Je zult hier dus geen last van krijgen als je je haar wast met shampoo die parabenen bevat.

          Wat doen sulfaten met het haar?

          Sulfaten zorgen ervoor dat vuil en vetresten zoals stylingproducten goed uit je haar worden verwijderd. Het zorgt namelijk voor veel schuim, waardoor deze resten makkelijk los worden gemaakt. Alleen het reinigt je hoofdhuid iets te goed waardoor er ook goede oliën worden verwijderd. Hierdoor kun je droog, broos en pluizend haar krijgen. Ook kan je hoofdhuid gaan irriteren of jeuken.

          Voor welk haartype is sulfaatvrije shampoo het meest geschikt?

          In principe zijn de sulfaatvrije shampoos geschikt voor ieder haartype, maar worden vooral aangeraden aan mensen met droog en vet haar of een geïrriteerde hoofdhuid. Het gebruiken van shampoos met sulfaten kan je haar namelijk nog droger en brozer maken en je al geïrriteerde hoofdhuid verergeren. Ook wordt het aangeraden voor mensen met gekleurd haar, aangezien sulfaten ook je kleur sneller laten vervagen.

          Wat zijn de beste sulfaatvrije shampoos?

          De Vichy Dercos is de beste sulfaatvrije shampoo als je last hebt van roos. Het kalmeert de hoofdhuid en is hypoallergeen.
          De Cantu Natural is de beste shampoo voor beschadigd haar aangezien hier verschillende extra voedingsstoffen aan worden toegevoegd.
          De Kerastase Discipline Bain Fluidealiste is de beste shampoo voor gekleurd haar. Het helpt de kleur vast te houden en biedt veel bescherming.
          En tenslotte is de Happy Soaps Aloë you very much shampoo bar het meest geschikt voor mensen met vet haar. Deze bar bestaat uit alleen maar natuurlijke ingrediënten en gaat ruim 100 wasbeurten mee.


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.