Decoupeerzaag

Decoupeerzaag

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 20 februari 2022

Wat is een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag (sommigen zeggen ‘wipzaag’) is ideaal voor de kleinere zaagklussen waarbij je erg precies en flexibel moet kunnen zagen. Bijvoorbeeld het uitzagen van een bepaalde vorm in een houten plaat, een aantal hoekjes uitzagen in laminaat, of ronde vormen uitzagen. Denk ook aan vrije vormen voor decoratief werk. Met alle andere zagen is dit bijna niet te doen, en zeker niet netjes, maar met een decoupeerzaag is het zo gepiept.

Beste koop van 2024
Bosch PST 900 PEL
Perfect instapmodel decoupeerzaag

Bosch PST 900 PEL

  • Goedkoop, maar goede kwaliteit
  • Meerdere modellen met verschillende zaagdiepte - 90 mm, 70mm of 65 mm
  • Met blaasfunctie en verlichting voor makkelijker zagen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch PST 900 PEL

Bosch PST 900 PEL

Beginnende klussers
Stanley Fatmax FME340K-QS

Stanley Fatmax FME340K-QS

Regelmatige klussers
Makita 4350T

Makita 4350T

Geoefende klussers
Bosch Blauw GST 150 BCE

Bosch Blauw GST 150 BCE

Makita DJV181RTJ

Makita DJV181RTJ

Geoefende klussers die mobiel willen zijn

Wat zijn de voordelen en nadelen van een decoupeerzaag?

Je kan een decoupeerzaag goed op een plaat zetten, en vervolgens een voorgetekende lijn volgen. Doordat een decoupeerzaag het zaagblad snel op en neer laat bewegen, is een decoupeerzaag erg wendbaar. Daardoor kan je erg precies zagen, ook bij afwijkende vormen. Anders dan bij een verstekzaag of cirkelzaag kan je dus eenvoudig hoeken of ronde vormen zagen. Uiteraard heb je hier wel een vaste hand voor nodig, maar doordat nagenoeg elke moderne decoupeerzaag een geleidevoet heeft, gaat dit vrij eenvoudig.

Naast afwijkende vormen kan je met een decoupeerzaag natuurlijk ook standaard netjes recht zagen, als je een vaste hand of een geleiderails hebt. Hierdoor is een decoupeerzaag erg flexibel en multifunctioneel inzetbaar. Voor de meeste doe-het-zelvers die vooral met dunnere planken en bijvoorbeeld laminaat werken, is een decoupeerzaag daarom een kosteneffectievere oplossing dan bijvoorbeeld een afkortzaag. Met een decoupeerzaag kan je immers ook prima dunnere planken afkorten.

Het grootste nadeel van een decoupeerzaag is de relatief beperkte zaagdiepte, met als algemeen maximum zo’n 150 mm, en gebruikelijker is 90 mm, bij hout. Bij metaal houdt het na 10 mm bij eigenlijk elke decoupeerzaag wel op. Dit betekent dat decoupeerzagen over het algemeen niet geschikt zijn voor dikke balken of planken, meer meer voor dunnere platen. Uiteraard komt het ook zelden voor dat je een decoratieve vorm wil zagen op een dikke steunbalk, dus meestal is dit geen probleem.

Waar moet je op letten bij het kopen van een decoupeerzaag?

Bij het kopen van een decoupeerzaag zijn er verschillende aspecten belangrijk. Uiteraard is budget altijd een belangrijke overweging. Verwacht je de decoupeerzaag enkele keren per jaar te gaan gebruiken, dan wil je er natuurlijk minder aan uit geven dan wanneer je als professional dagelijks urenlang een decoupeerzaag in handen hebt.

Kies je voor een model met accu of op netstroom?

Verder is een belangrijke overweging de keuze tussen een accu decoupeerzaag of een decoupeerzaag op netstroom. Een accu decoupeerzaag werkt ondanks het meestal iets hogere gewicht natuurlijk veel fijner. Je hoeft geen rekening te houden met het snoer, zeker bij een cirkels zagen kan dat best een opgave zijn. Ook maakt het niet uit wáár je zaagt.

Het grootste nadeel van een accu decoupeerzaag zijn de significant hogere kosten. Bij een goede decoupeerzaag leg je zomaar meer dan 150 euro neer, puur voor de accu. Dit is dan ook de hoofdreden dat we vooral decoupeerzagen op netstroom aanraden.

De voornaamste uitzondering, naast professionals die de decoupeerzaag dagelijks gebruiken om hun brood te verdienen, is wanneer je meer gereedschap hebt, op hetzelfde accuplatform. Dit wil zeggen dat je maar één accu hoeft te kopen, die je vervolgens voor zowel de accu boormachine, accu decoupeerzaag, accu schroevendraaier, of zelfs de accu grasmaaier kan gebruiken.

Er zijn verschillende merken met een dergelijk platform, in verschillende prijsklassen, en als je fervent klusser bent die meerdere elektrische gereedschappen met een accu wil hebben, en er genoeg tijd zit tussen verschillende klussen om de accu te laten laden, dan is dit zeker een aantrekkelijke optie. Als je bijvoorbeeld de professionele Makita DJV181RTJ wil hebben, en al het Makita accuplatform in huis hebt en dus geen accu’s nodig hebt, scheelt dit bij de meeste aanbieders 200 euro. Kies je voor een accu, zorg er dan voor dat de accu lang genoeg meegaat, of kies voor twee accu’s, zodat de ene kan opladen terwijl je de andere gebruikt.

Waar ga je decoupeerzaag voor gebruiken?

Andere overwegingen zijn het soort en dikte van het te zagen materiaal. De meeste eenvoudige decoupeerzagen gaan tot zo’n 70 mm dikte bij hout, maar je kan ook decoupeerzagen vinden die tot 150 mm betrouwbaar kunnen zagen. Ben je creatief met steigerhout, dan is de eerste categorie dus meestal een slechte keuze, maar zijn de grotere zaagdiepten ruim voldoende. Bij nagenoeg elke decoupeerzaag kan je natuurlijk ook langere zaagjes bijkopen. Voor metaal wordt eigenlijk altijd een maximale dikte van 10 mm aangehouden, met name vanwege de hogere weerstand, waar een decoupeerzaag niet voor bedoeld is.

Zeker bij grotere diktes gaat ook het vermogen en het aantal zaagslagen per minuut meetellen. Bij een dun MDF plaatje maakt dit niet zoveel uit, maar wanneer je 10 centimeter hardhout in een mooie cirkel probeert te zagen, heb je flink vermogen nodig. Bij de meeste moderne decoupeerzagen kan je de snelheid variabel instellen. In de regel geldt dat meer vermogen zorgt voor een betrouwbaardere constante snelheid, hoe dik het materiaal ook is. Maar dit is zeker geen wet, dus kijk ook altijd even naar het aantal zaagslagen per minuut. Boven de 3000 slagen per minuut kan je er wel op rekenen dat je ook van dik hout planken kunt zagen.

Niet vergeten: het gewicht en de mogelijkheid tot verstekzagen

Eerder waren gewicht en verstekzagen ook belangrijke aspecten. Bij het zagen in verstek kan je de zaag meestal 45 graden kantelen, om mooi te kunnen afschuinen. Tegenwoordig kan ongeveer driekwart van de decoupeerzagen in verstek zagen, en eigenlijk alle kwalitatieve zagen kunnen dit. Hetzelfde geldt voor gewicht, dit is zeker een belangrijke factor om comfortabel te kunnen zagen, met name bij intensief gebruik, maar dit is tegenwoordig nagenoeg gelijk. Zo loopt het gewicht in onze aanbevelingen van ongeveer 2,2 kilo tot 2,8 kilo. Zeker een verschil, maar nauwelijks een specifieke reden om voor een andere zaag te kiezen. Zoals gezegd zijn accu decoupeerzagen gemiddeld net wat zwaarder.

Advies van de expert

Bij het zoeken naar de ideale decoupeerzaag voor jouw situatie, is het vooral belangrijk rekening te houden met je budget, en waarvoor je de decoupeerzaag gaat gebruiken. Voor de meeste doe-het-zelvers zal een decoupeerzaag op netstroom aantrekkelijker zijn. Heb je echter al een accuplatform in huis, waar ook een decoupeerzaag op kan, dan zal je meestal automatisch voor de bijbehorende decoupeerzaag willen kiezen. Zit je nog niet vast aan een bepaalde accu, kijk dan hieronder in de aanbevelingen wat voor elk budget de beste decoupeerzaag is.

Op zoek naar de beste decoupeerzaag? In de lijst hieronder doen we aanbevelingen voor de beste decoupeerzaag in elke situatie. Gebruik je maar enkele keren per jaar een decoupeerzaag, of zoek je een lichtere decoupeerzaag voor bijvoorbeeld figuurzagen, dan is de Bosch PST 900 (of PST 650 voor 65 mm) een ideale decoupeerzaag. Ben je regelmatiger in de weer met een decoupeerzaag, kies dan voor de Stanley Fatmax FME340K-QS die meer vermogen biedt.

Ben je fanatiek doe-het-zelver of zelfs professional, dan biedt de Makita 4350T de beste prijs-kwaliteitverhouding van deze decoupeerzagen. Ben je vooral creatief aan het zagen met dikke planken, dan is de Bosch Blauw GST 150 ideaal vanwege de grote zaagdiepte en hoge vermogen.

En voor de echte professional is de accu decoupeerzaag Makita DJV181ZJ ideaal qua prijs-kwaliteit, waarbij vooral de kwaliteit zelfs de meeste professionals zal verbazen.

Top 5 beste decoupeerzagen

  • Goedkoop, maar goede kwaliteit
  • Meerdere modellen met verschillende zaagdiepte - 90 mm, 70mm of 65 mm
  • Met blaasfunctie en verlichting voor makkelijker zagen
  • Op netstroom, slechts 620 W
  • bij hard hout minder betrouwbaar
Bosch PST 900 PEL

De Bosch PST 900 PEL is veruit de goedkoopste decoupeerzaag die alsnog betrouwbare kwaliteit biedt. Er worden verschillende modellen aangeboden, met een zaagdiepte van 65 mm, 70 mm of 90 mm (het typenummer verandert ook mee).

Perfecte decoupeerzaag voor af en toe klussen

Uiteraard hoort bij een kleiner model ook een beperkte prijs. Zoek je dus vooral een decoupeerzaag voor je hobby figuurzagen in dunne MDF platen, dan heb je voor slechts een paar tientjes het model van 65 mm in huis. De Bosch PST kan in verstek zagen (helemaal ideaal voor figuurzagen), biedt een blaasfunctie en verlichting voor prettiger gebruik, en heeft een aansluiting voor de stofzuiger. Deze decoupeerzaag draait zoals de meeste op netstroom, en biedt vier verschillende snelheden. Let er wel op dat bij harder hout en met name bij dikker hout, de kracht wel echt afneemt, waardoor de Bosch PST vast kan komen te zitten, of de zaagsnede rafelig wordt.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €79.99
    • Met 710 Watt genoeg vermogen voor doe-het-zelvers
    • Zaagbladen zijn makkelijk te verwisselen
    • Kan de decoupeerzaag kantelen (verstekzagen)
    • Veel lawaai
    Stanley Fatmax FME340K-QS

    De Stanley Fatmax FME340K-QS is een ideale keuze voor mensen die regelmatig een decoupeerzaag nodig hebben bij het klussen. Met een zaagdiepte van 85 mm en een vermogen van 710 Watt kan je ook serieuzer hout netjes uitzagen, en de zaagbladen zijn makkelijk te verwisselen.

    Goede decoupeerzaag voor regelmatige klussers

    De FME340K is een variant op netstroom, mocht je het Fatmax accusysteem al in huis hebben, dan kan dat natuurlijk aantrekkelijker zijn. Verder worden er prettige accessoires meegeleverd, zoals een handig anti-splinterplaatje en een blaasfunctie. Ook de Stanley Fatmax FME340K-QS kan in verstek zagen, en kan metaal tot 10 mm aan. Het vermogen van 710 Watt biedt veel kracht, maar heeft ook als nadeel dat er tot bijna 100 decibel aan lawaai wordt geproduceerd bij de hoogste van de vier snelheden. Dit is dus alleen van toepassing bij de zwaardere klussen, maar ook bij lichtere klussen maakt de Fatmax wat meer geluid dan de concurrenten.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €90.99
      • Compleet pakket met anti-splinterzool en zaagbladen
      • Werkt prettig
      • Met 580 Watt is het vermogen vrij laag
      • geen variabele snelheid
      Makita 4350T

      Ben je dagelijks met de decoupeerzaag in de weer, dan is de Makita 4350T een bijzonder goede keuze. De kwaliteit is betrouwbaar en werkt prettig, en het vermogen is relatief laag, maar wordt optimaal gebruikt, waardoor er ook bij de maximale zaagdiepte van 135 mm geen rafelranden ontstaan.

      Betrouwbare decoupeerzaag voor fanatieke klussers met beste prijs-kwaliteitverhouding

      Er zit een handige beugelhandgreep op zodat je netjes kan zagen, en de zaagas is vierkant voor extra precisie. Verder is de Makita één van de meer complete pakketten, met 3 meegeleverde zaagbladen (+ reserves), een anti-splinterplaat én glijplaat, een blaasfunctie en stofzuigerfunctie en natuurlijk handige koffer. Het enige nadeel is dat ook de Makita 4350T op netstroom draait, maar daardoor is de prijs-kwaliteitverhouding wel uitstekend.

        Op voorraad. Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €159.5
        • Met 150 mm zaagdiepte het grootste bereik
        • Veel vermogen: 780 Watt
        • Kan niet in verstek zagen
        Bosch Blauw GST 150 BCE

        Ben je om één of andere reden dagelijks mooie figuren aan het zagen in dikke planken, dan is de Bosch Blauw GST 150 BCE verreweg de beste optie. De maximale zaagdiepte van 150 mm is het grootste bereik in deze lijst, en wordt gecombineerd met een stevig vermogen van 780 Watt. Daardoor kan je dus ook bij die maximale zaagdiepte alsnog netjes en betrouwbaar zagen, zonder storingen of vastzitten. Betrouwbaarheid is hier dus het sleutelwoord.

        Goede decoupeerzaag voor het zwaardere werk

        Om zoveel vermogen te leveren moet de Bosch uiteraard op netstroom zitten, maar dit is dan ook vooral een decoupeerzaag als je je vooral richt op zwaar zaagwerk. Om hierbij ook robuustheid te kunnen garanderen is dit één van de weinige kwalitatieve decoupeerzagen die niet in verstek kan zagen. Ook komt er bij de hoogste van de 4 snelheden zo’n 94 decibel aan lawaai af, maar als je dergelijke planken wil doorzagen ontsnap je daar toch niet aan.

          Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis via bol voor €283.14
          • Sterk en goed bereik
          • Betere mobiliteit vanwege de accu
          • Lawaai is beperkt
          • Hogere prijs
          Makita DJV181RTJ

          Verdien je je brood met een decoupeerzaag, dan ben je waarschijnlijk wel bereid om een accuplatform te kopen, als je die nog niet hebt. De Makita DJV181RTJ is dan verreweg de beste keuze. Makita biedt professionele kwaliteit, zonder de maximale hoofdprijs te vragen.

          Sterke decoupeerzaag op accu voor de professional

          Mocht je het Makita accuplatform al in huis hebben, dan scheelt je dat zo tweehonderd euro, waardoor dit een ideale decoupeerzaag is voor professioneel gebruik. De zaagdiepte gaat tot 135 mm, en met slechts 77 decibel bij de hoogste van de 3 snelheden wordt je ook bij langdurig gebruik niet doof. Bij een professionele decoupeerzaag hoort uiteraard de mogelijkheid om in verstek te zagen, net als verlichting, een optie voor stofafzuiging, verschillende meegeleverde zaagbladen, een anti-splinterplaat en glijplaat. Kortom, een topproduct als je op zoek bent naar een professionele decoupeerzaag.

            Op voorraad. Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €396.09

            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.