Beste Dunschiller

Dunschiller kopen: de beste dunschillers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 15 augustus 2022

Een dunschiller is een van de meest belangrijke keukengerei. Een goede dunschiller maakt het het schillen van o.a. aardappels, asperges, wortels en gember super eenvoudig. Maar dan moet je wel een goede dunschiller hebben en niet zo eentje die al zeer doet aan je handen wanneer je pas net een halve aardappel hebt geschild. Daarom bekijken we vandaag wat de beste dunschillers zijn, die jou daadwerkelijk helpen de klus te klaren, in plaats van je zere handen te bezorgen.

Het kleine keukengerei is dus net zo belangrijk als het grotere gereedschap zoals een grote keukenmachine. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste dunschiller, afhankelijk van je budget en kwaliteitseisen.

Beste koop van 2024
Brabantia Tasty Colors Dunschiller
Beste dunschiller om ook mee te raspen

Brabantia Tasty Colors Dunschiller

  • Dunschiller met Y-vorm
  • Scherp mesje
  • Inclusief rasper
  • Dicht handvat
  • Vervaardigd van RVS
  • Vaatwasmachinebestendig

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Brabantia Tasty Colors Dunschiller

Brabantia Tasty Colors Dunschiller

Onze aanrader als dunschiller om mee te raspen.
Hmerch 3-in-1 functionele dunschiller

Hmerch 3-in-1 functionele dunschiller

Multifunctioneel en te gebruiken met gladde, gekartelde en grove mesjes. Echte alleskunner.
Westmark Famos Dunschiller

Westmark Famos Dunschiller

Een mooie, minimalistische dunschiller met I-vorm - scherpe en flexibele mesjes & kan in de vaat!
Joseph Joseph 3-in-1 dunschiller

Joseph Joseph 3-in-1 dunschiller

Een moderne dunschiller met een 3-in-1 oplossing.
Zwilling Pro Dunschiller

Zwilling Pro Dunschiller

Deze high-end dunschiller bevat zeer scherpe messen & is dan ook ideal voor 't snelle schilwerk.

Dunschillers

Een dunschiller is een speciaal mesje waarmee je groente en fruit flinterdun kunt schillen. Waar je met een mesje nog wel eens teveel ‘schil’ kunt verwijderen en zo bijna een halve aardappel weggooit, is dat met een dunschiller eigenlijk onmogelijk. De schil glijdt namelijk tussen twee mesjes door, waardoor je de dunschiller nooit te diep in de aardappel kunt steken.

Hoe goed en uitgebreid je messenset ook is, geen enkel mes is zo efficiënt in ’t schillen als een goede dunschiller.

Verschillende soorten

Er zijn een aantal verschillende soorten dunschillers en dit heeft eigenlijk alles te maken met het mesje. Er zijn namelijk dunschillers met gladde mesjes, licht gekartelde mesjes en grove mesjes. Laten we eens kijken wat je met deze verschillende mesjes kunt:

Dunschiller met gladde mesjes

Hiermee kun je vrijwel alle groente en fruit schillen, zoals appels, wortels, asperges, aardappelen en noem maar op. Nadat je ze geschild hebt blijft er een stuk fruit of groente over die mooi glad is, omdat de schil overal gelijkmatig is verwijderd. Een groter oppervlakte is bij deze mesjes vaak een plus, zodat je sneller per stuk groente of fruit klaar bent met schillen.

Dunschiller met licht gekartelde mesjes

Eigenlijk kun je hier hetzelfde mee als een dunschiller met gladde mesjes, alleen dan blijft het oppervlak niet glad, maar komt er een lichte structuur van lijntjes in. Dit kan een erg leuk effect hebben om een bepaald gerecht zo net even wat extra looks te geven. Ook zijn dunschillers met kartelmesjes super handig om zacht fruit, zoals een kiwi mee te schillen!

Dunschiller met grove mesjes

Dit wordt ook wel een juliennesnijder of julienneschiller genoemd. Je kunt met zo’n mesje sliertjes maken van de groente of fruit. Bijvoorbeeld om courgetti (pasta van courgette) te maken.

Waar let je op tijdens de aanschaf van een dunschiller?

Je zal misschien denken, ahg, een dunschiller, zo’n simpel ding, wat kun je daar nou voor een miskoop aan doen? Maar het zal je verbazen hoe ontzettend veel verschillende soorten dunschillers er zijn en wat een verschil in functionaliteit en kwaliteit die leveren. Hieronder zetten we een aantal punten op een rijtje waar dunschillers onderling echt enorm van elkaar kunnen verschillen. Daarmee kun jij voor jezelf nagaan wat jou prettig of handig lijkt, om zo tot de conclusie te komen wat de beste dunschiller is voor in jouw keuken.

Wat voor type handvat is het meest geschikt?

Het handvat is misschien wel het allerbelangrijkste deel van een dunschiller. Dit bepaalt namelijk hoe fijn de dunschiller in je hand ligt en dus ook of je na een halve aardappel al pijn hebt in je hand, of dat je zonder problemen wel 5 kilo aardappelen weg kunt schillen.

Je hebt dunschillers met een open handvat en dunschillers met een dicht handvat. De dunschillers met een open handvat zijn vaak gemaakt met metaal en liggen niet lekker in de hand. Dunschillers met een dicht handvat kunnen vervaardigd zijn van allerlei verschillende materialen, zoals RVS, hout, kunststof etc. Over het algemeen liggen deze beter in de hand, maar dat hangt ook van de vorm af.

Een dun handvat kan moeilijker zijn om vast te houden, waardoor het meer kracht kost. Dit in tegenstelling tot een wat breder, ergonomisch gevormd handvat dat lekker in de hand ligt en minder kracht kost om vast te houden. Hierdoor wordt het schillen van groente en fruit aangenamer en makkelijker.

Welke soorten en vormen dunschillers zijn er?

Dunschillers zijn er in verschillende soorten. Eigenlijk zijn er drie soorten te onderscheiden, namelijk de I-vorm, de Y-vorm en de T-vorm. Deze benamingen hebben uiteraard alles te maken met de vorm die zij aannemen.

  • I-vorm: Het mesje is in het verlengde van het handvat geplaatst, waardoor de gehele dunschiller de vorm van een i aanneemt. 
  • Y-vorm: Het mesje wordt in een hoek geplaatst ten opzichte van het handvat, waarbij de connecties naar het mesje vanuit het handvat via een ronde boog lopen. Hierdoor ontstaat er een y-vorm.
  • T-vorm: Het mesje wordt net zoals bij een y-vormige dunschiller in een hoek geplaatst met het handvat. Alleen loopt de verbinding van het handvat naar mesje niet met een boog, maar met rechte lijnen, waardoor er een t-vorm ontstaat.

De ene vorm is niet perse beter dan de andere vorm, dat is meer een persoonlijke voorkeur. Naast dunschillers zijn er meer manieren om je ingredienten fijn te snijden, waar de mandoline een populaire keuze blijft.

Hoe scherp moet een dunschiller zijn?

Uiteraard is het belangrijk hoe scherp het mesje van de dunschiller is. Want hoe scherper de dunschiller, hoe makkelijker hij door de schillen heen snijdt om groente of fruit te schillen. De scherpte van het mes wordt niet aangegeven met bepaalde cijfers of maten, dus vaak is dit een proces van trial en error. Hoewel je er eigenlijk altijd wel vanuit kunt gaan dat de iets duurdere dunschillers over het algemeen een betere kwaliteit leveren en dus scherpere mesjes bieden.

Is de dunschiller uitgerust met een oog voor het verwijderen van oneffenheden

Wanneer je aardappelen of appels schilt kom je wel eens oneffenheden tegen zoals rotte plekjes. Je kunt dan een mesje pakken om deze te verwijderen, maar veel dunschillers zijn uitgerust met een extra oog of mesje waarmee je ook de oneffenheden kunt verwijderen. Zo heb je dus echt alleen een dunschiller nodig om al jouw groente en fruit te schillen.

Wat zijn de beste dunschillers?

Je weet inmiddels precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een dunschiller. Daarmee kun je zelf aan de slag om online of bij een winkel in de buurt op zoek te gaan naar een goede en fijne dunschiller. Maar als je zeker wil weten dat je een goede dunschiller aanschaft, kun je ook eens een kijkje nemen in onderstaande top 5.

  • Dunschiller met Y-vorm
  • Scherp mesje
  • Inclusief rasper
  • Dicht handvat
  • Vervaardigd van RVS
  • Vaatwasmachinebestendig
  • Geen oog om oneffenheden mee te verwijderen
Brabantia Tasty Colors Dunschiller

Deze Brabantia dunschiller uit de Tasty Colors collectie heeft een leuke uitstraling en ligt ook nog eens lekker in de hand. Je hebt met deze dunschiller binnen no time aardappels, asperges en andere groente en fruit geschild.

Er zit ook een mini rasp op deze dunschiller, waarmee je heel makkelijk de schil van een citroen, sinaasappel of limoen kunt raspen voor decoratie op je gerechten.

Deze dunschiller is vervaardigd van RVS en na gebruik kun je hem dan ook in de vaatwasser zetten om zo makkelijk te reinigen.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €11.49
    • Scherpe mesjes
    • 3-in-1
    • Dicht handvat
    • Vervaardigd van RVS
    • Vaatwasmachinebestendig
    • Geen ergonomisch handvat
    Hmerch 3-in-1 functionele dunschiller

    Deze 3-in-1 dunschiller is ideaal, want je hebt zo in een klap een dunschiller in huis met gladde mesjes, met gekartelde mesjes en met grove mesjes. Zo schil je groente en fruit glad, met karteltjes of je maakt er binnen een handomdraai sliertjes van. De mesjes draai je simpelweg in de behuizing totdat je het juiste mesje bij de opening hebt.

    De mesjes zijn vervaardigd van RVS en je kunt de behuizing eraf halen. Hierdoor kun je het mesje en de bijbehorende onderdelen allemaal in de vaatwasser zetten om schoon te maken.

      • I-vorm
      • Scherpe mesjes
      • Zeer flexibele mesjes
      • Open handvat
      • Met extra mesje om oneffenheden te verwijderen
      • Vervaardigd van RVS
      • Vaatwasmachinebestendig
      Westmark Famos Dunschiller

      Deze minimalistische dunschiller van Westmark ziet er mooi uit. Simpel, maar functioneel. Het mesje is in het verlengde van het handvat geplaatst, waardoor deze dunschiller een i-vorm heeft.

      Er zit een extra mesje aan de bovenkant waarmee je heel makkelijk ogen of pitten uit de aardappelen of andere oneffenheden uit andere groente en fruit kunt snijden.

      De dunschiller is vervaardigd van RVS en kun je dus met een gerust hart in de vaatwasser zetten. Dat scheelt weer afwassen!

        Uiterlijk 30 april in huis via bol voor €4.49
        • Y-vorm
        • Scherpe mesjes
        • 3-in-1
        • Dicht handvat
        • Met oog om oneffenheden mee te verwijderen
        • Vervaardigd van RVS
        • Vaatwasmachinebestendig
        Joseph Joseph 3-in-1 dunschiller

        Zoals we van Jospeh Joseph weten ziet het er altijd goed en kleurrijk uit en zo ook deze 3-in-1 dunschiller. Aan het handvat zit een soort vakje vast waarin een driehoekige dunschiller verwerkt zit. Aan alle drie de zijden van deze dunschiller zitten verschillende soorten mesjes, namelijk een glad mesje, een gekarteld mesje en een juliennesnijder.

        Je kunt de mesjes heel makkelijk en veilig losklikken om het juiste mesje te gebruiken. Zo kun je aardappels schillen, zacht fruit schillen of worteltjes raspen met dezelfde dunschiller, super handig!

        Er zit ook een oog op deze dunschiller om oneffenheden en dergelijke van aardappels, fruit en groente te verwijderen. Deze dunschiller is vervaardigd van RVS en is daardoor vaatwasmachinebestendig.

          • T-vorm
          • Scherpe mesjes
          • 3-in-1
          • Dicht handvat
          • Met oog om oneffenheden mee te verwijderen
          • Vervaardigd van RVS
          • Vaatwasmachinebestendig
          Zwilling Pro Dunschiller

          Zwilling is een Duitse fabrikant voor keukengerei en ze staan bekend om de hoogwaardige kwaliteit producten die zij ontwerpen en produceren. Zo ook deze professionele dunschiller. Het product ziet er goed uit, de mesjes zijn vlijmscherp, waardoor het weinig kracht kost om groente of fruit te schillen en het ziet er ook nog eens super goed uit.

          Het handvat is ergonomisch gevormd waardoor het lekker in de hand ligt en weinig kracht kost om de dunschiller vast te houden en te gebruiken. Uiteraard is deze dunschiller ook vaatwasmachinebestendig, aangezien hij volledig vervaardigd is van roestvrijstaal.

          Aan het uiteinde van het mesje zit een oog om oneffenheden van aardappels, groente of fruit te verwijderen. Kortom, met deze Zwilling Pro Dunschiller haal je een mooie dunschiller in huis die het werk echt lichter maakt.

            Op voorraad. Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €26.85

            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.