Braadslee: wat is een braadslee en de beste braadsledes

Braadslede: wat is de beste braadslede van 2023?

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Voor veel lekkere recepten is een braadslede toch echt nodig. Ja, die heb je dan natuurlijk niet in huis. Een goede braadslede wordt gebruikt in de oven en is zo ontworpen dat het vlees in de braadslede perfect wordt gegaard. In deze koopgids leggen we je uit wat een braadslede precies is, wat je ermee kunt en waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een braadslede.

Tot slot zetten we ook de top 5 braadsledes op een rijtje om de keuze voor jou wel heel erg makkelijk te maken.

Beste koop van 2024
BK Fortalit Braadslede
De beste braadslede van staal

BK Fortalit Braadslede

  • Geëmailleerd staal
  • Met anti aanbaklaag
  • Vaatwasserbestendig
  • Geschikt voor elke warmtebron

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
BK Fortalit Braadslede

BK Fortalit Braadslede

Voor keukenprinsen en -prinsessen die een uitstekende braadslede zoeken
Cosy & Trendy Marble

Cosy & Trendy Marble

Voor kokers die een braadslede met deksel zoeken
Eva Solo 202030 Braadslede

Eva Solo 202030

Voor kokers die een braadslede met rooster zoeken
Mehrzer ovale braadslede

Mehrzer ovale braadslede

Voor kokers die een all-in-one braadslede zoeken
Serax Surface

Serax Surface

Voor kookenthousiastelingen die een gietijzeren braadslede zoeken

Wat is het verschil tussen een ovenschaal en een braadslede?

Een braadslede heeft iets weg van een ovenschaal. Het is namelijk een hulpmiddel om gerechten te bereiden in de oven. Toch zijn er ook verschillen, zo zijn braadsledes vaak groter en worden ze meestal gemaakt van aluminium, RVS of gietijzer. Dat terwijl ovenschalen veelal van aardewerk of glas worden gemaakt.

Een ander verschil tussen een ovenschaal en een braadslede is dat er vaak een rooster mee wordt geleverd. Door het vlees op het rooster te leggen wordt het rondom gegaard, zonder dat er een kant meer warmte krijgt door de druk op de ondergrond. Het is hierdoor meestal niet nodig het vlees tussentijds om te draaien.

Alleen wanneer je een oven met alleen boven of onder warmte hebt, kan het tussentijds omdraaien van het vlees wel aangeraden worden.

Waarom kiezen voor een braadslede?

Dat braadsledes van andere materialen worden gemaakt dan ovenschalen heeft een aantal voordelen. Een daarvan is dat je een braadslede ook op het vuur kunt zetten. Zo kun je vlees in de braadslede op het gasfornuis of op een goede barbecue licht aanbakken om het vervolgens in de oven verder te laten garen. Niet onnodig veel vieze pannen dus! Ben je echter zoek naar een pan om mee te braden? Kijk dan naar onze selectie van de beste braadpannen.

Ook kun je met een braadslede arroseren. Arroseren is het tussentijds bevochtigen van vlees met het eigen braadvocht. Doordat het vlees op een rooster in de braadslede ligt wordt het vocht in de braadslede zelf opgevangen. Dit kun je tussentijds in een kommetje gieten om het vlees er tijdens het braadproces mee te bevochtigen. Hierdoor blijft het vlees mals en wordt het niet droog.

Door gebruik te maken van de deksel kun je de ingrediënten in een braadslede stoven of stomen in de oven. Dit kan erg lekker zijn om ovenschotels te bereiden of gestoomde groenten.

  • Groente en andere ingredienten eenvoudig stomen
  • Perfect voor het arroseren van vlees
  • Geschikt voor open vuur zoals de BBQ
  • Een braadslee is vaak zonder problemen te gebruiken op inductie

Waar moet je op letten bij het kopen van een braadslede?

Braadsledes zijn er in verschillende vormen en maten en er zijn een aantal eigenschappen waar je misschien al dan niet gebruik van wil maken. We zetten de verschillende punten van aandacht hieronder op een rijtje, zodat je aan de hand daarvan zelf kunt bepalen wat jij in een braadslede zoekt.

1. Kies een braadslede van het juiste materiaal

Zoals we eerder al even kort hebben benoemd is het materiaal van een braadslede heel anders dan van een ovenschaal. Braadsledes zijn namelijk vaak gemaakt van RVS, Aluminium of gietijzer. We zullen voor alle materialen nagaan wat de voor- en de nadelen zijn.

RVS braadslee

Een roestvrijstalen braadslede is gevormd door meerdere lagen metaal met elkaar te versmelten. Roestvrijstalen braadsledes hebben als voordeel dat ze lekker licht zijn van gewicht en dat ze snel opwarmen. Daarbij kun je ze makkelijk reinigen, zowel in de afwasmachine als met een afwasborstel.

Het nadeel is echter dat ze ook snel afkoelen en minder robuust zijn dan braadsledes van andere materialen. Verder zijn ze van zichzelf niet geschikt voor inductie bronnen. Alhoewel er soms een bepaald metaal in de bodem wordt toegevoegd, waardoor je er wel mee kunt aanbraden op inductie. Dus heb je thuis een inductie kookplaat, let er dan goed op of de braadslede hiervoor geschikt is.

Aluminium braadslee

Braadsledes van aluminium komen eigenlijk heel erg overeen met braadsledes van roestvrijstaal. Zo zijn ze ook lekker licht, warmen ze snel op, hebben ze een goede warmtegeleiding en zijn ze makkelijk schoon te maken. Doordat ze zo lekker dun en licht zijn hebben ze als nadeel dat ze vrij snel afkoelen. Je kunt het gerecht er dus niet langer in warm houden door het in de braadslede te laten staan.

Een ander nadeel van aluminium, is net als bij roestvrijstaal, dat het niet geschikt is voor inductie. Maar ook hier geldt weer dat er soms andere metalen toegevoegd worden aan de bodem, waardoor er wel op inductie mee gekookt kan worden.

Gietijzeren braadslee

Een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt voor braadsledes is gietijzer. Dit is een zeer stevig materiaal dat een stootje kan hebben en daarnaast geeft het de braadslede een stoere aanblik. Gietijzer warmt langzaam op, maar wel heel gelijkmatig en het houdt de warmte lang vast. Hierdoor kun je je gerechten dus best even op tafel laten staan zonder dat ze direct afkoelen.

Een ander voordeel van gietijzer is dat het geschikt is voor alle warmtebronnen, je weet dus zeker dat je er ook mee kunt braden op inductie of op de barbecue.

Echter hebben gietijzeren braadsledes ook een aantal nadelen. Zo zijn ze erg zwaar en kunnen ze vaak niet in de vaatwasser. Je moet ze dus handmatig schoonmaken en het beste is om ze direct na het afwassen af te drogen.

Braadslee van staal

Een laatste materiaal dat veel wordt gebruikt voor braadsledes is staal. Het grote voordeel ten opzichte van gietijzer is dat ze lichter zijn van gewicht, maar toch nog vrij robuust. In ieder geval zijn ze sterker dan aluminium en roestvrijstaal. Ook je portemonnee zal een stalen braadslede leuker vinden dan een gietijzeren.

Stalen braadsledes kun je gebruiken op alle warmtebronnen en dus ook op inductie kookplaten. Vaak worden stalen braadsledes voorzien van emaille waardoor je ze in allerlei leuke kleuren kunt krijgen en waardoor ze gelijk voorzien worden van een natuurlijk anti aanbaklaag.

2. Kies voor een braadslede die in jouw oven past

Wanneer je een braadslede gaat kopen kun je het beste even goed op de afmetingen letten. Braadsledes kun je namelijk krijgen in ontzettend grote maten en vele malen groter dan ovenschalen. Zorg er dus voor dat je de afmetingen van je oven weet en ga na of de braadslede die je op het oog hebt hierin past.

3. Kies je voor een braadslede met of zonder rooster?

Een rooster is een onderdeel dat je echt nodig hebt wanneer je van plan bent veel vlees te garen in de braadslede. Door gebruik te maken van een braadslede kun je een lekker krokant korstje creëren.

Een rooster wordt echter niet standaard met alle braadsledes meegeleverd. Je kunt dus of op zoek gaan naar een braadslede met een rooster. Of naar een braadslede waar je gemakkelijk een universeel rooster in kunt plaatsen, zonder de braadslede daarbij te beschadigen.

4. Kies je voor een deksel op de braadslee?

Een deksel kan handig zijn wanneer je gerechten op lagere temperaturen gedurende langere tijd wil laten garen. Met een deksel kun je zelfs stomen en stoven. Door gebruik te maken van een deksel voorkom je dat het gerecht uitdroogt, doordat het vocht niet uit de braadslede weg kan trekken. Ook een deksel wordt niet standaard meegeleverd met een braadslede. Als je hiernaar op zoek bent wordt je keuze dan ook een stuk geringer, maar ze zijn absoluut wel verkrijgbaar.

Top 5 beste braadsledes

Nu je alles over braadsledes weet is het tijd om de juiste uit te zoeken. Wil je er een met rooster, met een deksel of met alles erop en eraan? Hieronder zetten we de vijf beste braadsledes op een rijtje.

  • Geëmailleerd staal
  • Met anti aanbaklaag
  • Vaatwasserbestendig
  • Geschikt voor elke warmtebron
  • Geen rooster of deksel meegeleverd
BK Fortalit Braadslede

BK is een van de bekendere merken als het gaat om keukenaccessoires en natuurlijk kan een braadslede niet in hun assortiment ontbreken. Deze braadslede is gemaakt van staal en volledig gecoat met emaille. Hierdoor zit er een natuurlijke antiaanbaklaag op en is de braadslede goed bestand tegen krassen. Hierdoor kun je ook met metalen keukengerei roeren of omscheppen. 

Deze braadslede is geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder dus ook inductie. Ook is de braadslede vaatwasserbestendig, dat het schoonmaken eenvoudig maakt. Er wordt met deze braadslede echter geen deksel of rooster meegeleverd, maar wellicht dat er universele opties zijn mocht dit later toch van pas komen.

    • Gietaluminium
    • Afmetingen 22x22x40cm
    • Incl. deksel
    • Met anti aanbaklaag
    • Ook geschikt voor inductie
    • Niet vaatwasserbestendig
    • Geen rooster meegeleverd
    Cosy & Trendy Marble

    Deze braadslede van Cosy & Trendy is gemaakt van gietaluminium. Dit betekent dat aan het aluminium andere metalen zijn toegevoegd, zodat het de warmte extra goed geleid en ook geschikt is voor inductie. Je kunt bijvoorbeeld vlees dus eerst even kort aanbraden op een willekeurige warmtebron om het daarna verder te garen in de oven.

    Met de meegeleverde deksel kun je gerechten op lage temperaturen extra lang garen zonder dat het droog wordt. Doordat er al een antiaanbaklaag in zit is het niet nodig om deze van tevoren in te vetten. Echter moet de braadslede wel met de hand worden afgewassen.

      • Aluminium
      • Verkrijgbaar in verschillende groottes
      • Incl. rooster
      • Met anti aanbaklaag
      • Vaatwasserbestendig
      • Niet geschikt voor inductie
      • Geen deksel meegeleverd
      https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/09/Eva-Solo-202030-Braadslede.png

      Een aluminium braadslede is lekker licht en zo ook deze van Eva Solo. Het mooie design maakt het extra leuk om er een gerechtje in klaar te maken. Je kunt je gerecht in de braadslede eerst even licht aanbraden en het vervolgens in de oven schuiven. Alleen kun je deze ovenschaal niet op inductie gebruiken.

      Met behulp van het rooster kun je vlees garen met een lekker krokant korstje. Dat wordt dus smullen! En door de antiaanbaklaag gaat schoonmaken makkelijk. Nog makkelijker is dat deze braadslede ook vaatwasserbestendig is en je naar schoonmaken dus helemaal geen omkijken hebt.

        • RVS
        • Incl. rooster en deksel
        • Met anti aanbaklaag
        • Vaatwasserbestendig
        • Geschikt voor inductie
        • Geen
        Mehrzer ovale braadslede

        Met deze complete Mehrzer braadslede haal je een complete set in huis met deksel en rooster. Zo kun je er allerlei soorten gerechten in bereiden; van lasagna tot een kiprollade met krokante korst. Jammie! 

        Hoewel de ovenschaal is gemaakt van roestvrijstaal, is er in de bodem een extra laag toegevoegd, waardoor deze braadslede ook op inductie gebruikt kan worden. De braadslede heeft een anti aanbaklaag en is vaatwasserbestendig, waardoor je niet tegen het schoonmaken op hoeft te zien. Zo wordt koken pas echt leuk!

          • Gietijzer
          • Afmetingen 38x20x6 cm
          • Met anti aanbaklaag
          • Vaatwasserbestendig
          • Geschikt voor inductie
          • Vrij zwaar
          • Geen rooster of deksel meegeleverd
          Serax Surface

          Deze braadslede van Serax is er niet zomaar één, want deze is ontworpen door de Nederlandse sterrenchef Sergio Hermans. De Surface braadslede is gemaakt van geëmailleerd gietijzer en is daarmee super sterk en robuust en heeft ook nog eens een stoere uitstraling. Je kunt deze braadslede op alle warmtebronnen gebruiken, waaronder ook inductie.

          Het gietijzer zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, waardoor het gerecht ook gelijkmatig wordt gegaard. Door de emaille coating zit er een goede en natuurlijke anti aanbaklaag op de gladde zijden van de binnenkant. De gladde binnenkant maakt schoonmaken makkelijk, maar je kunt hem eventueel ook in de vaatwasser kwijt.

            Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, vrijdag in huis via bol voor €155

            Verschil tussen een braadslede en een ovenschaal?

            Een ovenschaal is vaak gemaakt van glas of aardewerk. Deze komen zonder deksel en rooster. Braadsledes kun je zien als grotere ovenschalen, ze worden alleen niet gemaakt van glas maar van RVS of zelfs gietijzer. Verder hebben ze wel een deksel en een rooster.

            Welk materiaal braadslede?

            Het beste materiaal voor een braadslede is RVS, gehard aluminium of gietijzer. Deze materialen zijn dikker en verdelen de warmte goed. Onze voorkeur gaat uit naar roestvrijstaal of geëmailleerd gietijzer, de alle twee eenvoudig in gebruik en onderhoud en een goede warmteverdeling – precies waar een goede braadslede aan moet voldoen. Daarnaast is gietijzer geschikt voor elke warmtebron en kunnen gietijzeren braadsledes in de oven.

            Kan een braadslede op inductie?

            Een braadslede kan worden gebruikt op inductie, maar alleen als de bodem beschikt over magnetisch materiaal. Anders kan de braadslede geen contact maken met de inductieplaat. Daarom is een gietijzeren braadpan met emaille laag een goede keuze voor gebruik op inductie. Kies je voor roestvrijstaal, dan wordt aangeraden om een braadslede met 3 lagen aangeraden, bestaande uit RVS, aluminium en nog een laag RVS.

            Kan een braadslede op de BBQ?

            De meeste braadsledes kunnen worden gebruikt op de bbq. Let van te voren wel goed op de maximale temperatuur die de slede kan hebben. De meeste braadsledes kunnen een maximale temperatuur van 260 graden hebben en de gemiddelde bbq is ongeveer 250 graden.

            Waarvoor gebruik je een braadslede?

            Met een braadslede worden vooral groentes gestoomd, vis gegaard en vlees gearroseerd. Maar je kunt er ook aardappels mee roosteren of een pastagerecht met een laagje kaas klaar maken. Je zou er zelfs een taart in kunnen maken.


            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.