Beste camping kooktoestel

Camping kooktoestel: de beste kooktoestellen voor de camping & kamperen

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 12 november 2021

Als je op zoek gaat naar een kooktoestel voor de camping of het kamperen, dan kan de keuze overweldigend zijn. Er is van alles te vinden, van mooie, zware rocket stoves tot super-lichtgewicht trekkerspitjes. In deze uitgebreide koopgids helpen we je na te denken over wat jij belangrijk vindt en waar een goed camping kooktoestel aan moet voldoen, voordat je een keuze maakt.

Daarna zullen we je een paar aanbevelingen doen, afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Het belangrijkste is dat je dit camping kookstel voor op vakantie gaat kopen, dus keuzestress gaan we natuurlijk voorkomen.

 

Beste koop van 2024
Campingaz Partygrill
Beste keuze om te grillen op de camping

Campingaz Partygrill

  • Groot
  • Eenvoudige grillen voor de ultieme campingsfeer
  • Eenvoudig op te zetten
  • Stabiel
  • Makkelijk in gebruik en om schoon te maken
  • Werkt op gas

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Campingaz Partygrill

Campingaz Partygrill

Ideaal voor op de camping of als vervanging van de barbecue in de tuin - de originele skottelbraai met een grote lekker grote plaat.
Kemper gas kooktoestel

Kemper gas kooktoestel

Onze aanrader als je een kooktoestel voor de camping zoekt waar je voor meerdere mensen op kan koken.
Campingaz Bleuet 206 Plus gasbrander

Campingaz Bleuet 206 Plus gasbrander

Een eenvoudige gasbrander - klein, compact en licht in gewicht. Geschikt als extra brander of voor korte kampeertochten.
MSR Whisperlite universele brander

MSR Whisperlite universele brander

Onze keuze voor de echte survivalists - werkt op gas, maar ook op alle andere brandbare vloeistoffen!
Optimus Gemini Brander

Optimus Gemini Brander

Een superlichtgewicht brander - geschikt voor langere trektochten en als je het gewicht van je gear erg zo laag mogelijk wil houden.

Waarom een kooktoestel voor de camping?

  • Hoe wordt het kooktoestel vervoerd?
  • Voor welk brandstof kies je, gas of benzine?
  • Hoeveel pitten heb je nodig op de camping?
  • Hoe zwaar mag het kooktoestel zijn?
  • Welke gerechten ga je bereiden?

Om te beginnen moet je nadenken hoe je het kooktoestel precies gaat gebruiken en vervoeren. Ga je met de auto naar de camping, zonder rond te trekken? Dan kun je rustig voor meerdere pitten kiezen, want dan weegt het gemak wel op tegen één keertje wat meer sjouwen.

Ga je op fietsvakantie, naar drie campings? Dan wil je misschien wat lichter, maar als je met de hele familie gaat wil je weer wel genoeg kunnen koken. Ga je met z’n tweeën lang hiken waarbij je het kookstel elke dag moet meedragen? Dan heb je vantevoren al vaak gekozen voor een lichtgewicht tweepersoonstent, dus ook een lichter kooktoestel.  Simpel koken verkies je dan al snel boven een paar kilo extra gewicht.

En wat wil je gaan koken? Ga je tijdens het hiken leven op astronautenvoer, blikken en met je kleine percolator? Of vind je het belangrijk ook op de camping te kunnen grillen? Naar wat voor plek ga je toe: is het echt koud, dan werkt gas minder goed. En op wereldreis wil je misschien liever een kooktoestel dat op benzine werkt, of een allesbrander, in plaats van gas.

Kortom, een hoop dingen die een flinke invloed hebben op wat voor soort kooktoestel je wilt kopen. We lopen alle aspecten hieronder even bij langs, zodat je alvast weet wat voor type kooktoestel het handigst is in jouw situatie.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een camping kooktoestel?

De voor- en nadelen van een camping kooktoestel hangt af van het soort kookstel en waar je het voor wilt gebruiken. Over het algemeen zijn kooktoestellen voor tijdens het kamperen lichtgewicht, kleiner en werken op gas of benzine.

Brandstof van een kooktoestel: gas of benzine

Eén van de belangrijkste vragen is waar het kooktoestel op brandt. Gas is over het algemeen lichter en goedkoper, maar kan moeilijker te vinden zijn als je buiten Europa gaat reizen. Pro-tip: als je in het buitenland geen klein gasbusje kunt vinden, probeer dan ook eens de simpele doe-het-zelf zaak, daar hebben ze vaak gasbusjes voor soldeerapparaten die prima in je éénpitter kunnen.

Nog een nadeel van gas is dat voor éénpitters meestal butaangas gebruikt wordt, dat pas gas wordt boven het vriespunt. Daaronder kun je het dus niet gebruiken. Echte die-hards moeten dus propaangas gebruiken (dat werkt vanaf -44 graden, maar is moeilijker te vinden in kleine busjes) of voor benzine kiezen.

Benzine, of kerosine, is bij elk tankstation ter wereld verkrijgbaar, maar iets zwaarder. Doordat het iets ingewikkelder is om veilig en gecontroleerd te verbranden, heb je vaak ook een duurder kookstel nodig.

Kortom, blijf je in Europa en ga je niet in de winter in het hooggebergte slapen, dan is gas meestal het beste. Ga je veel rondreizen en wil je niet hoeven zoeken naar gasbusjes, dan kies je voor benzine, of een allesbrander die zowel gas als benzine kan verbranden.

Aantal pitten van het kooktoestel

Het soort kooktoestel dat het handigst is voor jou hangt ook af van wat je wilt koken en voor hoeveel mensen. Met een éénpitter maak je maar één pan per keer warm, en grotere pannen kosten vaak echt veel tijd. Niet zo handig voor meer dan twee of drie mensen dus. Ook als je graag wat uitgebreider kookt en dus twee of drie pannen nodig hebt, moet je al snel creatief worden met een éénpitter.

Blijf je een maand op één camping staan, dan weegt het comfort van meerdere pitten natuurlijk vrij zwaar, tegen niet al te veel moeite. Ook kan dan de welbefaamde skottelbraai interessant zijn, die een relatief groot kookoppervlak heeft waardoor je makkelijker grote maaltijden klaarmaakt. En die wat mij betreft ook direct een goed vakantiegevoel geeft.

Gewicht en grootte van het kooktoestel

Eén van de belangrijkste dingen om over na te denken is hoe groot en zwaar een kooktoestel mag zijn. Als je elke paar dagen verder trekt wil je een lichtgewicht toestel: dan maar iets minder uitgebreid koken. Maar reis je per auto en blijf je tenminste een paar dagen staan, dan mag het kooktoestel ook best wat groter en zwaarder zijn.

Bij bijvoorbeeld fietsvakantie (zeker met meerdere mensen) kun je kiezen voor een lichtgewicht tweepitter: niet elke gram telt voor de meeste mensen, maar de extra pit maakt het koken twee keer zo snel.

Ga je echt hiken (of niet vaak koken), dan is een lichte éénpitter aan te raden. Zeker als je echt op meerdaagse trektochten gaat, ga je elke kilo voelen als je de blaren op je voeten hebt. Daarom noemen we hieronder ook het allerlichtste kookpitje voor de echte grammenjager.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kooktoestel voor de camping?

Naast de dingen die we hierboven noemden, die echt de verschillende typen kooktoestellen voor op de camping uitmaken, zijn er een aantal aspecten binnen elke categorie om op te letten bij de aanschaf. Uiteraard moet je altijd nadenken over wat voor budget je hiervoor hebt.

Bedenk hierbij wel, net als met zoveel dingen op de camping, dat je dit elke dag gaat gebruiken. Ga je een maand hiken, dan wordt het echt heel erg frustrerend om elke dag een uur op je eten te moeten wachten omdat je niet een paar tientjes meer uit wilde geven…

1. Gewicht

Zeker als je het kooktoestel zelf moet meezeulen, is gewicht een belangrijke factor. Over het algemeen geldt lichter = duurder. Zo worden de allerlichtste pitjes gemaakt van sterk aluminium, maar dat is ook prijziger dan staal. Ook zorgen extra accessoires, denk aan een windscherm of pootjes, voor meer gemak maar ook voor meer gewicht.

Denk dus van tevoren na of je echt een windscherm nodig hebt, of waarschijnlijk wel uit de wind kunt staan, bijvoorbeeld door tussen tentjes en backpacks een windvrij stukje kunt maken. Zit je elke dag in je campingstoel te koken op hetzelfde plekje, dan is gewicht en omvang wat minder belangrijk.

Als je minder gaat rondtrekken, gaat gewicht vooral meetellen in de grootte van de gasfles. De grootste gasflessen hoef je niet zo vaak te wisselen, maar je moet ze wel de camping over zeulen. Groter is dus niet altijd beter.

2. Vermogen in watt

Bij het zoeken naar een kookstel moet je goed opletten of het vermogen (in Watts) aangegeven wordt. Een speciaalzaak zoals Bever zal dit altijd doen, al zijn er helaas weinig meetstandaarden voor. Het vermogen zegt iets over hoe efficiënt de brandstof verbrand wordt, en daardoor hoeveel warmte er van een pitje afkomt. Dat bepaalt direct hoe lang het duurt om iets op te warmen.

Bij meerdere pitten op een stevige gasfles maakt dit niet heel veel uit, maar als je op één gasbrandertje voor 3 man wilt koken en ook een beetje op tijd koffie wilt hebben ‘s ochtends, is het belangrijk dat je niet uren hoeft te wachten tot je halve liter water warm is. Over het algemeen is voor hikers een minimumvermogen van 2000 Watt wel prima. Je kunt er dan op rekenen dat het ongeveer 4-5 minuten duurt om een liter water te laten koken (bij 20 graden buiten).

3. Brandduur

De brandduur geeft aan hoelang een gasbrandertje over een gasfles of een benzinebrander over een fles benzine doet. Dit hangt natuurlijk af van of je de brander op vol vermogen hebt of niet. Hierop selecteren is wat lastig, maar het is vooral handige informatie om van tevoren na te kunnen denken hoeveel voorraad brandstof je nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld op een trektocht van 2 dagen gaat, en de brandduur per blikje is maar 2 uur, zul je twee blikjes mee willen nemen. Er zijn ook speciale brandstoffen beschikbaar die de brandduur zo lang mogelijk maken, wat wel echt het overwegen waard is bij langere trektochten. Het nadeel is de beschikbaarheid en kosten, maar het feit dat je dan weer een blikje minder mee hoeft is het wellicht waard.

4. Stevigheid

Voor je een kooktoestel koopt wil je weten of het ding een beetje stevig is, óf goed beschermd is. Als je het toestel één keer neerzet en aan het eind van de vakantie weer opvouwt, maakt dit niet zoveel uit, maar als een gasbrandertje het enkele weken in een rugtas moet overleven, gaat het erom spannen.

De belangrijkste indicatie is het gebruikte materiaal. Let verder ook op hoe een brander staat, hoe de pan ondersteunt wordt, en of het gasblikje bijvoorbeeld beschermd wordt aan de brander. Zo is het aan te raden om een kooktoestel met pootjes te kiezen voor de stevigheid (en gemak) maar als dat twee iele pootjes zijn, kun je deze beter achterwege laten.

Drie (lange) steunen voor een pan is ook het minimum, vier is aanzienlijk beter. Opklapbare steunen is natuurlijk erg handig, maar let ook hierbij op dat het mechanisme stevig genoeg is om vaak in- en uitgeklapt te worden.

5. Makkelijk aan te sluiten

Hoe makkelijk is het om een gasbusje of brandstoffles aan te sluiten? Over het algemeen moet je voor een brandstoffles even de handleiding goed doorlezen, zodat de verbranding goed gaat en er niks lekt. Gasbusjes worden meestal als prikcartouche of schroefcartouche geleverd.

Let goed op de types bij het bestellen, zodat de busjes ook in je gasbrander passen. Vooral als er een omhulsel om het gasbusje zit (wel zo stevig!), moet je de goede maat hebben. Moderne kookstellen zijn zo veilig mogelijk gebouwd, zodat er bijna nooit gas of benzine kan ontsnappen. Toch is het altijd het best om buiten de flessen om te wisselen, net als bij de barbecue, mocht er toch een restje ontsnappen.

Conclusie

Als het goed is heb je nu een beetje nagedacht over wat voor soort kooktoestel je wilt. Ga je voor ultra lichtgewicht voor een hike in de bergen met je 1-persoonstentje, of voor een skottelbraai bij het glampen? Ga je het kooktoestel regelmatig meedragen, dan is het gewicht belangrijk.

Blijf je in Europa, dan is gas de meest populaire en slimme keuze. Daarbuiten hangt het een beetje af van je precieze bestemming. Hikers doen er meestal goed aan om creatief na te denken over hun gewenste viergang-diner, terwijl vaste campinggasten met de familietent goed kunnen kiezen voor meerdere pitten. Maar wat is het beste kooktoestel binnen deze categorieën? We vertellen je het in de vergelijking hieronder.

Top 5 beste camping kooktoestellen

Ben je op zoek naar het ideale kooktoestel, maar weet je nog niet precies welke je moet kiezen? Hieronder noemen we de allerbeste kooktoestellen, afhankelijk van hoe je kampeeravontuur eruit ziet. Een kort overzicht, gevolgd door onze uitgebreide expert reviews per model.

Allereerst de CADAC Original Skottelbraai, als je niet al te veel gaat rondtrekken, en elke avond een heerlijke grill-lucht rond de tent wilt hebben. Ideaal als je langer op de camping zit.

Als je minder van het grillen bent en makkelijk uitgebreid wil koken, is de Firefriend gaskomfoor een goede keuze, met drie pitten. Tegelijk is dit kookstel nog wel zo licht dat het prima mee kan op fietsvakantie.

Ga je echt regelmatig rondtrekken, dan is een éénpits gasbrandertje een beter idee. We beginnen met de standaard Campingaz Bleuet 206, een goede keuze als je voor het eerst gaat rondtrekken. Lichtgewicht, goedkoop en toch stevig, ideaal voor als je af en toe eens op trektocht of kampeervakantie gaat.

Voor de gevorderde hiker is de MSR Whisperlite een betere investering. Wat prijzig, maar brandt op zowel gas als alle vloeibare brandstoffen (benzine, kerosine, Coleman fuel), zodat je ook in de kou of in afgelegen gebieden makkelijk je eten kunt klaarmaken.

Ben je een echte grammenjager en wil je alleen maar zo licht mogelijk koken zodat je je gevriesdroogde maaltijden kunt opwarmen, dan is de Kovea Titanium brander ideaal voor jou, lichter zijn ze er niet.

  • Groot
  • Eenvoudige grillen voor de ultieme campingsfeer
  • Eenvoudig op te zetten
  • Stabiel
  • Makkelijk in gebruik en om schoon te maken
  • Werkt op gas
  • Te zwaar en te groot voor hiken, backpacken of fietsvakantie
Campingaz Partygrill

Het echte vakantiegevoel begint als deze Campingaz partygrill aangaat. Het is precies zoals de skottelbraai. Ideaal voor op de camping of als vervanging van de barbecue in de tuin. De grote plaat maakt het supermakkelijk om te grillen, zonder gedoe of schrobben achteraf.

Doordat de plaat zo groot is, kun je prima verschillende ingrediënten tegelijk klaarmaken. Zo kun je op alleen de Campingaz grill  prima eenpansgerechten maken voor 4 personen, zoals een lekkere paella, maar ook (gebakken)aardappels-groente-vlees lukt prima. Als je nog een klein pannetje ernaast gebruikt voor water koken, kun je hier de hele vakantie allerlei verschillende gerechten op koken.

Dit is de originele skottelbraai zoals die populair is geworden. De skottelbraai weegt 6 kilo, en is dus eenvoudig te verplaatsen. Tegelijk is 6 kilo natuurlijk veel te veel om mee te nemen als je gaat hiken, dus de skottelbraai is wel echt voor autovakanties. Mocht je met wat meer mensen op fietsvakantie gaan en geen snelheidsrecords in de planning hebben, dan is de skottelbraai ook nog wel mee te nemen op fietsvakantie.

Kortom, een ideale manier om te koken op de camping, met een combinatie van gemak én toch die heerlijke kampeer sfeer van een grill. Het enige nadeel is dat je de skottelbraai het beste buiten kunt gebruiken, en met zulke heerlijke grill-geuren heb je zo de halve camping voor de tent staan…

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €102
    • Twee pits (2600 Watt) genoeg om voor kleine groepen te koken
    • Goede prijs-kwaliteitverhouding
    • Lichtgewicht (3kg)
    • Werkt op gas
    • Te zwaar voor hikers
    • Niet binnen gebruiken
    Kemper gas kooktoestel

    De Kemper 2-pits gaskomfoor is de ideale mix van een lichtgewicht kooktoestel met het comfort van twee stevige pitten. Door de twee grote pitten kun je hierop vrij uitgebreid koken op de camping. Let er wel op dat de pitten nog altijd camping-grootte zijn, en je dus alleen wat kleinere pannen kunt gebruiken.

    Mooie mix van lichtgewicht en comfort

    Doordat de tweepitter slechts iets meer dan 3 kilo weegt en eenvoudig op te klappen is, is dit een perfecte keuze voor bijvoorbeeld een fietsvakantie met een heel gezin. Het is wel een eenvoudig model, dus als je van plan bent elke dag naar een andere plek te trekken is het de vraag hoeveel vakanties dit kooktoestel meegaat. Maar als je een paar dagen blijft staan is de Kemper perfect om lekker te kunnen koken, zonder veel gewicht mee te moeten zeulen. De Kemper werkt op gas, en heeft zelfs een ingebouwd drukventiel, en als je ‘m goed neerzet, werkt het deksel ideaal als windscherm zodat je vlam niet uitwaait. Let op, je kunt dit gastoestel niet binnen gebruiken!

      Uiterlijk 22 april in huis via bol voor €51.99
      • Licht in gewicht
      • Goedkoop, lage prijs
      • Stevig, met omhulsel voor de gasbus
      • 1250 Watt
      • Werkt op gas
      • Het is een klein brandertje
      Campingaz Bleuet 206 Plus gasbrander

      Ben je op zoek naar een eenvoudig gasbrandertje dat makkelijk mee te nemen is op hikes, wandel- of fietsvakantie, of als extra waterkokertje bij bijvoorbeeld de skottelbraai, dan is de Campingaz Bleuet 206 Plus ideaal. De gasbrander is goedkoop, en de gasbusjes zijn eenvoudig te verkrijgen in Europa (mocht je geen busje kunnen vinden in het buitenland, probeer dan eens de kluswinkel).

      Eenvoudig mee te nemen gasbrandertje

      Tegelijk biedt de Campingaz Bleuet een mooi stevig omhulsel voor het gasbusje, met uitklapbare pootjes aan de onderkant en extra steunen voor de pan. Hierdoor kun je het brandertje rustig in het gras zetten zonder bang te zijn dat je avondeten omvalt. Het nadeel is dat 1250 Watt wel genoeg is voor een eenvoudige brander, maar verwacht geen wonderen.

      Ga je dus wekenlang hiken en heb je de neiging ‘hangry’ te worden als het te lang duurt, dan kun je beter meteen wat meer investeren. Kortom, ideaal voor als je af en toe op trektochten van een paar dagen gaat, of als je zo nu en dan op de camping eens wilt kunnen koken.

        Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €36.17
        • Superstevig
        • Extreem lichtgewicht
        • Werkt op zowel vloeistof als gas
        • 2800 W, voor een klein brandertje
        • Hogere prijs
        MSR Whisperlite universele brander

        Wanneer je van plan bent echt op lange trektochten te gaan, of bijvoorbeeld buiten Europa of in de kou te gaan hiken, dan is de MSR Whisperlite de ideale investering. Op gas werkt dit kooktoestel het makkelijkst, maar je kunt er ook een brandstoffles bij kopen, waar je ongeveer alle vloeibare brandstoffen in kunt stoppen. Lees daarvoor wel even de handleiding door. Zodra je het doorhebt brandt de Whisperlite superhard, zelfs wanneer het buiten onder het vriespunt is (en butaangas niet meer werkt).

        Het toestel zelf weegt slechts 350 gram, en je krijgt er van alles bij: windscherm, brandstofpomp, onderhoudskit en opbergzak. Je kunt het kooktoestel dus makkelijk meenemen in je backpack, eventueel met benodigde accessoires. Het voordeel is verder dat je niet meer hoeft te zoeken naar gas, maar gewoon bij het tankstation kunt bijvullen.

        Professionele allesbrander voor de overlever

        De MSR Whisperlite werkt wel het beste op gespecialiseerde Coleman Fuel, waarmee je in 3,5 minuut een liter water aan de kook hebt. Dat is natuurlijk extreem snel voor zo’n klein brandertje, maar je betaalt bij de aanschaf ook wel voor zoveel techniek. Het is daarom wel een investering, maar zeker één die zichzelf gaat terugbetalen als je veel hiket of op fietsvakanties gaat, of regelmatig in extreme omstandigheden kampeert.

        Kortom, misschien teveel van het goede voor de gemiddelde camping klant, maar een absolute noodzaak voor de echte die-hards.

          Uiterlijk 25 april in huis via bol voor €193.73
          • Erg licht (790 gram)
          • Geschikt voor twee pannen
          • Met windscherm
          • Opvouwbaar
          • met drukregelklep
          • Niet de allerlichtste op de markt
          Optimus Gemini Brander

          Ga je echt records vestigen tijdens je trektochten, dan kun je de Optimus Gemini gasbrander gerust meenemen. Het past makkelijk in een backpack of fietstas. Als je echt geen grammetje meer mee wil nemen dan nodig, is dit de ideale keuze, lichter zijn ze er niet. Het apparaat weegt 790 gram en is bovendien opvouwbaar. Tegelijk zorgt het titanium ervoor dat het kooktoestel superstevig is, en lang mee gaat. Een innovatieve drukregelklep zorgt er ook nog eens voor dat de gasdruk niet varieert met het vulpeil van de gasfles, maar goed en stabiel blijft op ongeveer 0,8 bar.

          Let tijdens het koken wel een beetje op, want er zitten geen echte steunen op. Wel is het een bredere brander en staan je pannen vooral op de zijkanten. De Optimus Gemini heeft bovendien plek voor 2 pannen. Hierdoor kun je gewoon lekker eten terwijl je aan het backpacken of op fietsvakantie bent. Verder zijn de 2 vlammen traploos regelbaar en heeft de Optimus Gemini een windschermpje.

          Kortom, wil je echt voor zo licht mogelijk gaan, zonder in te leveren op kwaliteit, dan is de Optimus Gemini brander de perfecte keuze.


            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.