Het beste racestuur

De beste racesturen van 2023 voor PC, PS4 en de Xbox One

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Race games zijn realistischer dan ooit tevoren. Deze simulaties zijn zelfs zo echt, dat ze vaak op het menu staan bij professionele coureurs. De simulaties worden in combinatie met een racestuur nog realistischer. Als gamer is het besturen van een auto meer dan alleen de richting bepalen met het stuur. Je zit als het ware in de cockpit van de auto en hebt dezelfde controle als een Formule 1 coureur op de baan.

Bij de ultieme race setting hoort een echt racestuur. Met het racestuur bestuur jij de bolide op het scherm en race jij naar de eerste plek. We helpen je met het kiezen van het beste racestuur dat bij jouw wensen aansluit – of je nou een stuur zoekt voor de PC, Playstation 4 of Xbox One.

Beste koop van 2024
Logitech G920 Driving Force & G29 Driving Force
Het beste racestuur voor een extreem realistische ervaring

Logitech G920 Driving Force & G29 Driving Force

  • Playstation en Xbox variant
  • Bijpassende shifter verkrijgbaar
  • Prachtig ontwerp
  • Premium design
  • Comfortabel
  • Stalen kogellagers
  • 900 graden draaihoek

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Logitech G920 Driving Force & G29 Driving Force

Logitech G920 Driving Force & G29 Driving Force

Onze aanrader als je op zoek bent naar een racestuur voor echte realistische ervaring
Thrustmaster T300 RS GT

Thrustmaster T300 RS GT

Onze aanrader voor een customizable racestuur voor als je de echte race simulatie ervaring wilt bereiken.
Thrustmaster T150 RS

Thrustmaster T150 RS

Gekozen als beste koop racestuur voor de PS4 - goede force feed, metalen schakelflippers en zeer goed geprijsd.
Hori Apex Racestuur

Hori Apex Racestuur

Gebruiksvriendelijk racestuur die je naar wens kan instellen

Wat is een racestuur?

Het perfecte racestuur geeft je de volledige controle over de auto zoals je dat in een echte auto vindt. Het stuur, de flipper schakelaars en de pedalen om gas te geven en af te remmen. Daarnaast geeft het stuur je feedback over hoe je auto op de baan ligt. De krachten die bij het racen komen kijken, worden door je stuur nagebootst. Zo is je ervaring net echt.

Dankzij deze opstelling ben jij een echte coureur van je digitale bolide. Geen wonder dat deze simulaties zelfs door professionele racers gebruikt worden om op de top van hun kunnen te blijven.

Een stuur voor racegames

Racegames zijn een enorm populaire niche van simulatiegames. Hierbij wordt de racebaan tot in de fijnste details gesimuleerd en ben jij de coureur die zich het podium oprijdt. Waar de eerste race games erg rudimentair waren en je alleen vier factoren bepaalde (links, rechts, sneller en langzamer), is het tegenwoordig een stuk complexer. Het race milieu wordt tot in de kleinste factoren nagebootst en hierbij loop je tegen exact dezelfde dingen aan als bij het echte racen.

Hyperrealistisch racen in simulaties

Tegenwoordig bestuur je een exacte digitale kopie van de wagens waarin bij de Grand Prix gereden wordt. Daar hoort natuurlijk ook een zo goed mogelijke besturing bij. Om de optimale ervaring uit je games te halen, is een stuur zeker aan te raden. Ze zorgen niet enkel voor een betere besturing, maar het racen in de games voelt nog realistischer aan.

Racestuur kopen? Hier moet je op letten

Een racestuur kopen is niet zo eenvoudig als het lijkt – er zijn redelijk wat verschillende merken en verschillende functionaliteiten die het kiezen wat lastiger maken. Om het ideale racestuur te vinden, hebben we het volgende overzicht voor je gemaakt. Hierin staan de belangrijkste punten om op te letten bij je zoektocht naar het beste racestuur.

1. Compatibiliteit met consoles en PC

Waar je allereerst op moet letten bij het aanschaffen van een racestuur is dat hij compatibel is met jouw computer of console. Dit houdt in dat de software van je console deze hardware volledig ondersteunt.

Iedere console komt met zijn eigen soort racesturen. Voor gebruik bij je pc, kun je ieder racestuur gebruiken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is de juiste software om je racestuur volwaardig te laten functioneren.

Voor gebruik achter je Playstation of Xbox komt het iets nauwkeuriger. Je hebt namelijk een racestuur nodig wat met jouw console functioneert. Zodra je een racestuur hebt wat compatibel is met je console, dan is hij klaar voor gebruik. Je plugt hem eenvoudig in en je bent klaar om te gaan. De software zorgt voor een automatische herkenning van je apparaat.

Sommige modellen zijn officieel gelicenseerd door Playstation of Xbox. Hiermee zijn ze officieel gekeurd en gelabeld voor jouw console en zijn ze de keuze van de console maker.

1. De opstelling

Hoe jij je racestuur gebruikt is volledig afhankelijk van de games die je speelt. Voor sommige games gebruik je het stuur enkel om de richting van je auto te bepalen. Hierbij heb je geen andere functionaliteit nodig.

Voor geavanceerdere race games werkt het iets complexer. Je gebruikt het stuur om de richting aan te geven, de gas- en rempedalen om de snelheid aan te passen en de flippers om te schakelen. Bij deze games wordt het racen zo realistisch mogelijk gesimuleerd. Hierbij komen vele verschillende aspecten kijken, want een auto besturen is meer dan alleen aan het stuur zwaaien.

Racesturen zijn verkrijgbaar vanaf de basisopstelling. Dit betekent dat je een racestuur ontvangt met de basis waarop het stuur bevestigd is. Deze sturen zijn geschikt voor als je niets anders zoekt dan een tool om de richting van je auto te bepalen.

Ben je opzoek naar een volledige besturing van een auto dan heb je het volledige pakket nodig. Hierbij ontvang je naast het stuur en de basis ook nog de pedalen en de tools om te schakelen. Je hebt hiermee de volledige besturing van de auto in handen.

Daarnaast is het zo dat het soms mogelijk is om je bestaande pakket up te graden. Hier kun je speciale accessoires aan je bestaande set toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld een groter stuur kiezen of betere pedalen. Op deze manier krijg je de opstelling die je wilt.

2. Force feedback

De meest geavanceerde racesturen bieden je de zogenaamde force feedback. Hierbij wordt de neerwaartse kracht die bij racen op hoge snelheden ontstaat gesimuleerd. De werking van deze krachten op het besturen van de auto, worden hierbij zo realistisch mogelijk nagebootst. Hierdoor is je speelervaring realistischer dan ooit en kun jij je nog beter inleven in jouw racewagen op de baan.

Denk hierbij aan de tegenkracht bij het sturen die je zou voelen alsof je in een levensechte auto op de baan zou zitten. High-end racesturen beschikken vaak over deze force feedback.

3. De draaihoek

Een ander punt wat erg belangrijk is bij een zo realistisch mogelijke race ervaring, is de draaihoek van het stuur. Bij echte racewagens kan het stuur in een behoorlijke hoek gedraaid worden. Dit maakt het mogelijk in een scherpe bocht te draaien.

Om een vergelijkbare ervaring te hebben achter je scherm, wil je natuurlijk een racestuur hebben wat ditzelfde mogelijk maakt. Let goed op de draaihoek van racestuur. Een te kleine hoek kan je veel beperkingen tijdens het gamen opleveren.

4. Draadloos of met draad

De meeste racesturen zijn bedraad. Dit omdat het stuur geïnstalleerd en bevestigd dient te worden om een zo stabiel mogelijke setting te maken. Daarnaast vraagt de werking van een racestuur behoorlijk wat energie.

Toch zijn er tegenwoordig ook draadloze racesturen verkrijgbaar. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld het stuur flexibel wilt hebben, mocht je vanaf de bank racen en hierbij het stuur lekker onderuit gehangen willen gebruiken.

De vier beste racesturen

  • Playstation en Xbox variant
  • Bijpassende shifter verkrijgbaar
  • Prachtig ontwerp
  • Premium design
  • Comfortabel
  • Stalen kogellagers
  • 900 graden draaihoek
Logitech G920 Driving Force & G29 Driving Force

Een ongekende realistische ervaring met de force feed van dit vlaggenschip van Logitech. Zowel voor de Xbox als de Playstation is dit racestuur on top of its game en biedt het een ongekende beleving.

Robuust en duurzaam racestuur

Bij de eerste blik zien de G920 en de G29 er prachtig uit. De pedalen zijn gemaakt van een stevig metaal en het stuurwiel is met leer afgewerkt. Deze prachtige afwerking zorgt voor veel comfort en kun je hiermee uren achter elkaar racen.

Het prachtige en robuuste ontwerp geven een premium gevoel en de zekerheid dat het een leven lang mee gaat. Het stuurmechanisme bevestigd dat: deze is namelijk gemaakt met stalen kogellagers wat voor een enorme levensduur van het racestuur zorgt. De G920 en G29 zijn bekabelde racesturen.

Hyperrealistisch racen

De G920 en de G29 geven een van de meest realistische race belevingen die er maar verkrijgbaar zijn. De G920 is ontwikkeld voor Xbox en de G29 is ontwikkeld voor de Playstation. Beide racesturen zijn compatibel met je pc. Hiervoor heb je wel de bijpassende Logitech software nodig.

In het stuur zitten twee motoren die voor de hyperrealistische force feedback zorgen. Daarnaast zorgt de zware werking van de rem voor een realistische weerspiegeling van het racen.

Het stuur kan in een hoek van 900 graden gedraaid worden. Dit zorgt voor veel vrijheid op de baan.

Mocht je opzoek zijn naar een bijpassende schakelbak dan is dit racestuur van Logitech verkrijgbaar met een speciale shifter (ook twee verschillende versies voor PlayStation en Xbox). Dit geeft de mogelijkheid om met een schakelbak te schakelen naast de standaard flippers.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €232.9
    • Contactloze magnetische sensor
    • 1080 graden draaihoek
    • Sublieme force feed
    • Aanpasbare pedalen
    • Upgradebare elementen
    • Niet compatibel met de Xbox One
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/07/ThrustmasterT300RSGT.jpg

    De bekabelde T300 RS GT van Thrustmaster stel je volledig op maat in en is daar waar je wilt upgradebaar. Dit technische hoogstandje voldoet aan al je wensen en gaat dankzij de duurzame, magnetische sensor een leven lang mee.

    Racestuur op maat

    Zoals bij jouw ideale racewagen, kun je bij de Thrustmaster T300 RS GT de pedalen volledig aanpassen, en exact zo positioneren zoals jij het wilt. Hiermee creëer je de optimale cockpit om er zo beter voor te zitten dan ooit.

    Thrustmaster biedt daarnaast de mogelijkheid om geavanceerde schakelaars of pedalen toe te voegen aan je set. Zo creëer jij de ultieme race omgeving.

    De standaard pedalen die meegeleverd worden zijn gemaakt van een prachtig metaal. Het gebruik van deze premium materialen levert een oersterk racestuur op wat bestendig is tegen een intense race carrière.

    Sublieme techniek

    Het mechanisme van dit racestuur beschikt over een contactloze magnetische sensor (H.E.A.R.T). Bij deze techniek wordt er geen contact gemaakt wat ervoor zorgt dat het totaal niet gevoelig is voor slijtage. Daarnaast heeft het stuur een draaihoek van 1080 graden. Hiermee kun je 3 volledige omwentelingen maken. Zo heb je de ultieme vrijheid op de baan.

    De force feed van de T300 RS GT is subliem. Dankzij de tegendruk die er geleverd wordt, waan jij je in de racewagen. De T300 RS GT komt met een premium prijs maar je krijgt er dan ook een ongekende race ervaring voor terug die bestand is tegen een intensief gebruik.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €382
      • Goede prijs-kwaliteitverhouding
      • 1080 graden draaihoek
      • Metalen schakelflippers
      • Geweldige force feed
      • Upgradebare elementen
      • Plastic pedalen
      • Enkel voor de PS4
      Thrustmaster T150 RS

      De T150 RS komt voor met zacht prijsje maar toch biedt het alles wat je in een racestuur zoekt. Deze uitstekende prijs-kwaliteit maken het een van de meest populaire racesturen verkrijgbaar.

      Compleet racestuur met premium elementen

      De Thrustmaster T150 RS is een compleet racestuur waarmee je al je wensen in vervulling brengt. De elementen van de T150 bestaan uit duurzame materialen maar ook uit iets minder robuuste materialen. Zo komt de T150 RS standaard met aluminium schakelflippers die erg fijn aanvoelen. De pedalen van dit racestuur zijn gemaakt van plastic. Hiermee voelt dit iets goedkoper aan. Toch is het bij Thrustmaster mogelijk om andere pedalen aan te schaffen en deze in plaats van de standaard pedalen te gebruiken. Hiermee kun je dus zelf bepalen hoeveel en hoe je wilt investeren in je racestuur.

      Hoogstaande techniek

      De T150 RS is gemaakt voor Playstation gebruikers en functioneert direct zodra je hem aangesloten hebt. Daarnaast kun je hem ook met je PC gebruiken. Hiervoor heb je nog de bijpassende software nodig.

      De techniek van Thrustmaster is subliem. Dit vind je ook terug in de T150 RS. De force feed is krachtig en geeft een ongekende ervaring. Daarnaast beschikt ook dit racestuur over een draaihoek van 1080 graden. Mocht je opzoek zijn naar een compleet racestuur voor een gemiddeld budget dan vind je in de T150 RS alles wat je zoekt.

        • Kleine prijs
        • Draadloze variant
        • Programmeerbare knoppen
        • Aanpasbare gevoeligheid pedalen
        • Geen force feedback
        • Plastic elementen
        • 270 graden draaihoek
        Hori Apex Racestuur

        De Apex voor Playstation en Overdrive voor Xbox, is een basis racestuur wat qua instellingen erg programmeerbaar is: je stelt de knoppen en pedalen in zoals jij het wilt. Hori’s racestuur is zowel als PS and Xbox variant verkrijgbaar en beschikt ook over een draadloze versie, ideaal voor de beweeglijke gamer.

        Basis racestuur van kwaliteit

        De Hori Apex / Overdrive is een basis racestuur met een eenvoudig indeling. Het uiterlijk van dit racestuur ziet er simplistisch uit. De flippers zijn van plastic en hij voelt hierdoor ietwat goedkoop aan. De knoppen van de Apex / Overdrive zijn handig geplaatst en zijn daarnaast volledig programmeerbaar.

        De gevoeligheid van de pedalen is daarnaast ook aanpasbaar. Jij bepaalt hoe het pedaal reageert het indrukken van het pedaal. Hiermee heb je een erg prettig en gebruiksvriendelijk racestuur in huis.

        Minder realistische beleving

        Hori’s racestuur beschikt niet over force feed. Hiermee is de beleving niet zo realistisch als zijn concurrenten. Toch beschikt de Apex / Overdrive over andere functies zoals de trilfunctie waarmee de het verschil in ondergrond gesimuleerd wordt. Dit is een handige feature al kan het niet vergeleken worden met de force feed.

        De draaihoek van dit racestuur is 270 graden. Dit is niet veel maar in de meeste gevallen is dit voldoende.

        De Apex / Overdrive is een bedraad racestuur maar ook verkrijgbaar in een draadloze variant. Deze is ideaal voor als je een bewegelijke gamer bent en je het stuur in iedere positie mee wilt nemen.

          Welk racestuur voor PC?

          Volgens onze koopgids is de Thrustmaster T300 RS GT het beste racestuur voor de PC. Het apparaat heeft namelijk een contactloze magnetische sensor waardoor het stuur jarenlang meegaat. En door de force feed heb je echt het idee dat je in een racewagen zit.

          Welk racestuur voor PS4 en PS5?

          De Thrustmaster T150 is onze aanbeveling voor de PS4 en PS5. Het racestuur heeft een 1080 graden draaihoek en aluminium schakelflippers. Het enige nadeel is dat de pedalen gemaakt zijn van plastic. Je kunt deze wel gemakkelijk vervangen met pedalen naar keuze. Wanneer je het racestuur aansluit op je Playstation kun je deze meteen gebruiken.

          Welk racestuur voor Xbox One?

          Onze keuze voor de Xbox One is de Hori Overdrive. Het is een basis racestuur maar kan wel helemaal geprogrammeerd worden naar jouw wensen. Daarnaast kun je het stuur ook draadloos aanschaffen, ideaal wanneer je veel beweegt tijdens het gamen.

          Beste merken voor een racestuur?

          De beste bekende en veel verkochte merken voor een racestuur zijn onder andere Logitech, Thrustmaster, Saitek en Hori.

          Hoe kies je een goed racestuur?

          Kies ten eerste voor een racestuur die aansluit op het console dat je gebruikt. Sommige racesturen kun je namelijk wel aansluiten op je PC, maar niet op je Xbox. Kijk ook naar welke opstelling je nodig hebt voor je favoriete racegame. Bij sommige games hoef je alleen te sturen maar bij andere moet je ook gas geven, schakelen en remmen. Je hebt dan wel een racestuur nodig die deze functionaliteiten heeft. Verder heb je voor een realistische ervaring force feedback nodig en de draaihoek van het stuur.


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.