Beste koeltassen uit de test

De beste koeltassen van 2023 voor onderweg

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 1 augustus 2022

Nu de temperaturen weer wat beginnen op te lopen en zowel de camping en het strand lonken, beginnen we ons af te vragen hoe we lekker koud drinken mee krijgen. Het antwoord: een koeltas of een koelbox natuurlijk! Maar wat is nou het handigst en hoe kies je de juiste koeltas? Dat hangt er vanaf wat je wilt koelen, hoe lang en of je elektriciteit kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld eten of medicijnen koud wilt houden in de tent op de camping, ga je een koelbox nodig hebben, liefst op elektriciteit. Maar als je alleen een dagje weggaat is een koeltas juist veel makkelijker meenemen.

Er zijn zelfs handige koelrugzakken, een koeltas die je gewoon op je rug kunt doen zodat je tijdens je zomerwandeling onderweg een lekker koude fles rosé of een bak ijs kunt opentrekken. Ideaal! Of wat dacht je van een kleine lunch-koeltas om een koude, verse lunch mee naar school of werk te nemen?

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een koeltas. Op die manier koop je een koeltas die langer meegaat dan één dagje strand, en die je niet alleen maar gebruikt als het meer dan 35 graden is! In de onderstaande tabel zetten we onze aanraders op een rijtje.

Beste koop van 2024
Packaway Koeltas 15L
Beste koop koeltas

Packaway Koeltas 15L

  • Met 15 liter heb je precies genoeg ruimte
  • Handige zijvakken en schouderband
  • Goede isolatie door 3 lagen
  • 2 gratis koelelementen inbegrepen
  • Waterafstotend

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Packaway Koeltas 15L
Beste koop

Packaway Koeltas 15L

De beste koop voor een koeltas qua prijs-kwaliteitverhouding. Een grote inhoud van 15L en goede koelprestaties maken het onze aanrader.
Igloo Marine Switch Koelrugzak

Igloo Marine Switch Koelrugzak

Dit rugzakmodel is ideaal als je op zoek bent naar een koeltas die je makkelijk bij je kan dragen voor dagtripjes.
Reisenthel Coolerbag XS

Reisenthel Coolerbag XS

Een kleine koeltas die geschikt is voor het koelen van je lunch. Eenvoudig mee te nemen dankzij het compacte formaat & lichte gewicht.
Bo-Camp Koeltas 30 liter

Bo-Camp Koeltas 30 liter

Onze favoriete grote koeltas die geschikt is voor het hele gezin.

Wat is een koeltas?

Kort gezegd is een koeltas een gewone tas, met extra dikke wanden om de inhoud te isoleren van de buitenlucht. Vaak worden meerdere aparte wanden gebruikt met lucht ertussen, voor extra isolatie. In principe kun je dus ook dingen juist warm houden in de meeste koeltassen. De gemiddelde serieuze koeltas kan de inhoud ongeveer 10 uur koud houden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koeltas?

Bij het kopen van een koeltas zijn er verschillende dingen om op te letten. Het komt er eigenlijk op neer dat je goed nadenkt over waar je de koeltas voor gaat gebruiken. Alleen voor af en toe een flinke barbecue op het strand? Of ga je dagelijks wandelen met de koeltas? Ben je op zoek naar een koeltas voor je dagelijkse lunch naar werk of school? Of zoek je iets dat je kunt gebruiken in al deze situaties? Let er altijd op dat je de koeltas zowel van binnen als van buiten makkelijk schoon kunt maken, aangezien er eten ingaat en je de koeltas veel meeneemt. De meeste koeltassen zijn hierom gemaakt van een waterafstotend materiaal.

Koeltas voor onderweg

1. Hoe neem je de koeltas mee?

Hoe ga je de koeltas meenemen? Zoals we eerder al zeiden, als de koeltas altijd in de auto staat kun je misschien beter een koelbox kiezen. Als je de koeltas wel vervoert in de auto, trein, bus of fiets, maar vervolgens een stuk naar je picnic of kampeerplek moet lopen, kun je prima een gewone draag-koeltas gebruiken. Maar als je veel of ver verwacht te lopen (of gewoon niet van tillen houdt), dan is een koelrugtas het handigst.

Het voordeel van een draagtas is verder dat ze vierkant zijn, waardoor je er efficiënter dingen in kunt stoppen dan een rugtas. Hoe je de koeltas meeneemt bepaalt trouwens ook hoe groot de koeltas kan zijn: als je de koeltas de hele dag mee moet nemen, moet je dat gewicht ook dragen.

Hoeveel uur moet de koeltas kunnen koelen?

2. Hoe lang moet de koeltas koelen?

Hoe lang moet de koeltas je producten koud houden? De meeste koeltassen hebben een max van zo’n 10-12 uur, afhankelijk natuurlijk van de buitentemperatuur en hoe koud de spullen zijn die je erin doet. Ook veel invloed heeft het hoe vaak en hoe lang je de koeltas open doet. Als je de koeltas tijdens de lunch de hele tijd openhoudt, kun je er vanuit gaan dat deze daarna niet meer koelt. Als de koeltas alleen bedoeld is om je eten of drinken koud naar je barbecue of buitenlunch mee te nemen, is een paar uur genoeg. Dat betekent dat je met minder isolatie afkunt, en dus een goedkopere koeltas kunt kopen.

Maar als er eten ingaat voor zowel lunch als diner, en je vertrekt ‘s ochtends vroeg, moet je echt een goede koeltas kopen zodat je biertje ‘s avonds ook nog goed koud is. Als je nog niet zo goed weet hoe lang het allemaal koud moet blijven, zou ik zelf voor een betere koeltas kiezen die langer koelt. Het is namelijk best teleurstellend als je denkt een heerlijk koud flesje drinken te pakken, maar deze inmiddels op z’n best lauw is.

Kleine en grote koeltassen

3. Hoeveel wil je koelen?

Wil je alleen een fles water en een beetje kaas koud houden voor de lunch? Of wil je voor 4 personen avondeten en drinken koel meenemen? Dat maakt nogal wat uit voor hoe groot de koeltas moet zijn. Tegelijk moet je ook nadenken over hoe je de koeltas meeneemt: de grootste koeltassen van 30 liter kunnen echt goed zwaar worden als je ze volstopt. Over het algemeen kun je gemiddeld met zo’n 12 liter genoeg meenemen voor een lunch met 4 mensen: de inhoud is vergelijkbaar aan zo’n 30 blikjes drinken.

Bijvoorbeeld, twee flessen bevroren water (in plaats van koelelementen), paar blikjes fris, flesje rosé, een bak salade, wat kaas/vlees en wat fruit past, maar daar houdt het ook mee op. Let er op dat rugzakken fijner dragen, maar vaak moeilijker zijn om efficiënt in te pakken.

De vier beste koeltassen voor de zomer

Koeltassen zijn ideaal om mee te nemen als je lekker koud drinken of eten wilt op het strand, de camping, tijdens je wandeling of gewoon je dagelijkse lunch. Het is wel slim even van te voren na te denken over waar je de koeltas voor gaat gebruiken, hoe je deze mee gaat nemen en hoe lang alles koud moet blijven.

Met de tips hierboven kun je alvast nadenken over wat voor jou belangrijk is. Hieronder hebben we een overzicht van de beste koeltassen voor de komende zomer. Een handige koel rugzak, een gekoelde lunchbox of kies voor een van de twee grote koeltassen om heel veel mee te kunnen nemen.

  • Met 15 liter heb je precies genoeg ruimte
  • Handige zijvakken en schouderband
  • Goede isolatie door 3 lagen
  • 2 gratis koelelementen inbegrepen
  • Waterafstotend
Beste koop
Packaway Koeltas 15L

De Packaway koeltas van 15 liter is echt de ideale tussenoptie als je de koeltas af en toe eens mee neemt op een dagje uit, of een wat grotere koeltas nodig hebt dan een lunchtasje. Met een inhoud van 15 liter heb je ruimte zat om alles mee te nemen voor eten en drinken voor 4 personen. Daarnaast zitten er extra zijvakjes aan voor je andere spullen, dus je hoeft op een dagje uit alleen deze tas maar mee te nemen. Door de schouderband draag je de tas ook makkelijk de hele dag, zonder moe te worden. Verder bieden de 3 lagen isolatie genoeg isolatie voor 10-12 uur koelen. Nog niet de koelkwaliteit van de Marine Switch, maar voor de gewone dagjes uit is het meer dan genoeg. Overigens is de Packaway koeltas waterafstotend, dus hoef je je ook aan het strand of aan het zwembad weinig zorgen te maken. Eigenlijk niks op aan te merken dus, zolang 15 liter genoeg voor je is en je geen rugtas nodig hebt. En als de Packaway leeg is aan het einde van de dag, kun je ‘m mooi klein opvouwen.

    Op voorraad. Nu besteld, morgen in huis via bol voor €25.99
    • Rugzak, dus makkelijk te dragen
    • 8 liter geeft genoeg ruimte voor de basics
    • Beste isolatie door meerdere lagen
    • Antibacteriële beschermlaag
    • Vijf maten van 7,7 tot 19 liter
    Igloo Marine Switch Koelrugzak

    De Marine Switch koelrugzak is vooral zo handig omdat het een rugzak is waardoor je de koeltas de hele dag makkelijk mee kunt nemen. Ideaal dus voor een wandeling in warm weer, of als je je koeltas bijvoorbeeld vaak moet verkassen tijdens het reizen. Daarnaast is de Marine Switch een van de duurdere koeltassen, wat een nadeel is, maar dat komt doordat de isolatie bijzonder goed is. Zo zit er extra koelschuim in én een UV-schild, waardoor er bijna geen warmte de koeltas in komt. Ideaal dus om ook aan het einde van die lange wandeling nog lekker koel drinken te kunnen pakken. De inhoud van 8 liter betekent dat je een beetje kritisch na moet denken over wat je mee neemt, maar geeft zeker genoeg ruimte om genoeg eten en drinken voor 2 personen voor een hele dag koud te houden. De goede kwaliteit komt ook tot uiting in de antibacteriële beschermlaag, waardoor er dus geen viezigheid ontstaat als je de koeltas een paar dagen niet goed kan schoonmaken. Als je dus op zoek bent naar een echt goede koeltas die supermakkelijk mee te nemen is, is de Marine Switch de ideale oplossing.

      • Budget vriendelijk
      • Handige draagriem voor onderweg
      • Klein en compact om eenvoudig mee te nemen
      • Beschikbaar in heel veel kleuren
      • Goede koelprestaties
      • Niet opvouwbaar
      Reisenthel Coolerbag XS

      Van de grootste koeltas gaan we naar één van de kleinste. Als je op zoek bent naar een kleine koeltas om alleen een lunch (of bijvoorbeeld melk of medicijnen) mee te nemen, of mee te geven aan je kinderen, dan is de Reisenthel Coolerbag XS de perfecte optie. Er past genoeg in voor één persoon of alleen boterhammen voor meerdere personen.

      De stijl is neutraal genoeg om bijvoorbeeld naar je werk mee te nemen. Maar er zijn veel leuke designs verkrijgbaar. Verder is er genoeg ruimte voor een lunch en wat te drinken. Ook handig dus als je alleen wat drinken mee wilt nemen op een wandeling. Voor meer dan dat is de ruimte echt te beperkt. Daarnaast is de isolatie prima voor een paar uur, maar daarna houdt de tas de inhoud hoogstens koel, niet echt koud.

      Is de XS echt te klein voor je maar vind je het design wel mooi? De Reisenthel Coolerbag is ook verkrijgbaar in grotere maten.

        Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €17.99
        • Met 30 liter is dit de grootste koeltas die nog te dragen is
        • Vierkant, dus makkelijk volpakken
        • Handige draagriem en zijvakjes
        • Isolatie is prima, maar niet de allerbeste
        Bo-Camp Koeltas 30 liter

        De Bo-Camp koeltas is met 30 liter één van de grootsten die je kunt vinden, en met goede reden: als je deze volstopt met drinken, ga je ‘m moeilijk kunnen dragen. Let dus een beetje op het gewicht dat er ingaat. Als je daar rekening mee houdt, heeft de Bo-Camp juist een fijne riem om aan je schouder te dragen (en dus je handen vrij hebt). Doordat de koeltas vierkant is, is het ook makkelijk deze overzichtelijk in te pakken. Daarnaast zijn er zijvakjes voor de niet-koele items, zoals je sleutels of een boekje. De isolatie is vrij standaard, en dus goed genoeg voor een dagje, maar let er dan wel op dat je de ruimte ook gebruikt voor koelelementen. Het is namelijk niet de allerbeste isolatie, waardoor het ook zeker geen dure koeltas is. Als je je koeltas dus regelmatig open wilt doen in serieuze hitte, kun je beter een duurdere koeltas kopen met betere isolatie. Maar als je alleen eten en drinken voor het hele gezin mee wilt nemen naar het strand, is de Bo-Camp koeltas de ideale keuze.

          Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €42.95

          Verschil tussen een koelbox en koeltas

          Het is belangrijk om over het verschil tussen een koelbox en een koeltas na te denken. Grofweg zou je kunnen zeggen dat een koelbox is voor langere periodes, en een koeltas meer voor onderweg. Dat komt omdat een koelbox zwaarder en onhandiger is: niet geschikt dus om lopend mee te nemen, maar wel om in de auto te gooien. Daarnaast is het verschil dat koeltassen alleen maar “passief” gekoeld kunnen worden, oftewel er wordt geen kou toegevoegd aan de inhoud.

          Een koeltas is ook een stuk eenvoudiger op te bergen, aangezien de vorm niet vast en hard is. Is een koelbox beter geschikt voor jouw situatie? Bekijk dan onze koopgids voor koelboxen, waar we op zoek gaan naar de beste koelbox, zowel passief als actief.

          Je gooit er dus koude producten en koelelementen in, en die warmen zo langzaam mogelijk op. Een koelbox daarentegen kan vaak (niet altijd) ook “actief” koelen: door de koelbox aan te sluiten op elektriciteit (van de auto of een gewone stekker) wordt er kou toegevoegd en kun je dus ook dingen koud maken. Ook kun je daardoor de inhoud veel langer koud houden, eigenlijk zo lang als je maar elektriciteit hebt.

          Zo maak je optimaal gebruik van je koeltas

          Dat wil vooral goed als je ervoor zorgt dat je producten eerst goed koud zijn, en het liefst doe je er enkele koelelementen bij. Nog slimmer dan koelelementen is een (halfgevulde) fles water de nacht ervoor invriezen en in de koeltas doen als je vertrekt. Ze werken iets minder goed dan koelelementen omdat die zijn gevuld met een speciale vloeistof voor een betere koeling, maar het voordeel is dat je een fles koud water erbij hebt.

          En ik ben persoonlijk altijd mijn koelelementen binnen 2 dagen kwijt. Vergeet trouwens niet dat de meeste campings en hostels het geen probleem vinden om je koelelementen voor je in te vriezen, soms tegen een kleine vergoeding.

          Van gekoelde lunchbox tot grote familie-picknick

          Koeltassen vind je in allerlei soorten en maten, grofweg vanaf 4 liter tot 30 liter. Bij de grootste koeltassen moet je er wel om denken dat je ze niet tot de nok toe vol gooit met drinken: 30 liter drinken betekent 30 kilo, en dat is geen pretje om mee te moeten zeulen het strand op, in de hitte. Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een koeltas en je weet wat onze aanbevelingen zijn voor koeltassen met andere doeleinden.

          Heb je zelf goede ervaringen met een koeltas die je jouw favoriet zou noemen? We horen het graag en delen deze kennis graag met onze bezoekers. Laat het ons weten in de reacties hieronder. De juiste kennis voorkomt een miskoop!

          Veelgestelde vragen:

          Hoe gebruik je een koeltas?

          Van zichzelf is een koeltas niet koel, een koeltas wordt koel doordat je er koelelementen in stopt. Deze maken de tas van binnen koel. Doordat de buitenkant van de tas goed is geïsoleerd blijft de koude lucht relatief lang hangen ind e koeltas.

          Andersom kan je een koeltas natuurlijk ook gebruiken om warmte in vast te houden. Je kan hier bijvoorbeeld warm eten in meenemen.

          Hoeveel koelelementen in een koeltas?

          Gemiddeld kun je uitgaan van 1 koelelement per 10 liter. Heb je een koeltas van 40 liter, dan heb je dus 4 koelelementen nodig. Bij twijfel kun je beter teveel koelelementen gebruiken dan te weinig.

          Hoe lang blijft eten goed in een koeltas?

          Het is mogelijk om met een koeltas je eten meerdere uren koel te houden. Belangrijk is wel dat de tas niet te vaak wordt opengedaan, hiermee verliest de tas namelijk veel kou.

          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.